juli 19

I’ll have what she’s having!

Dette er skrevet til dig, der er født cirka efter 1995. I unge er nemlig en helt fantastisk generation, som desværre har været særligt hårdt ramt af corona-helvedet. Selvom sommeren og friheden endelig er her – så er sårbarheden det også. Her er 7 ½ råd til forhåbentligt at gøre den (og livet) bedre.

I’ll have what she’s having!

Jeg har lige vist min unge assistent det ikoniske klip fra filmen When Harry met Sally med Meg Ryan, der højlydt faker en orgasme på en diner, mens Billy Crystal rykker mere og mere rundt på stolen overfor. Da klippet er færdigt, siger Helene: ”Er det derfra udtrykket kommer?!! Jeg troede, at det bare var sådan noget, man sagde.”

Aha! Jeg anede ikke, at udtrykket var gået videre til jeres generation, nu bare uden den betydning, som det havde dengang i 1989, da filmen satte nye kønsroller i kærlighed på tapetet. Fortolkninger af kønnet og et opgør med sexisme og sexchikane, har I til gengæld gjort så meget mere markant og modigt i alle mulige andre sammenhænge. Men I har desværre også en særlig sårbarhed med jer, som ikke er set i tidligere ungdomsgenerationer, og det giver mening, når man ser under hvilke livsvilkår I er opdraget med og til. Da jeg selv er mor til tre unge mænd, ligger jeg ind i mellem søvnløs og tænker over, hvordan jeg bedst kan være der for dem. Og det første forleden nat til følgende liste over 7 ½ indsigter, som jeg ville ønske var vævet ind i jeres hjerter og bevidsthed, så I aldrig behøver at føle jer isoleret, usikre og ensomme i jeres længsler og følelser. Og sådan at I har modet til at forfølge dét i livet, der er vigtigst for jer.

1. Kærligheden er ikke en søpølse

Menneskets grundstof er relationer. Det er blevet bevist i utallige sociale studier, og derfor er vores vigtigste opgave at sørge for, at samle på de gode af dem i vores liv. Kærlighedens smukkeste træk er, at jo mere du giver, jo større bliver den. Modsat fx en søpølse. Som i nogle lande anses for at være en dyr delikatesse for de få udvalgte og som jo bliver mindre, når den fortæres.

2. Du behøver ikke at finde dig i Rick, hvis du er Morty

Alt for mange bruger deres ungdom på at forsøge at føle sig hjemme i en gruppe, som de faktisk ikke er så vilde med. Eller som får dem til at føle sig dumme, grimme, mindre værd osv. Ær dig selv ved at fylde dit liv med de ting, som får din sjæl til at synge – og opsøg ligesindede & ligehjertede. Der findes nemlig ALTID en gruppe, der spejler dine interesser, drømme, værdier og væren i verden. (Overskriften refererer til den ikoniske tv-serie Rick og Morty. Hvis du ikke kender til den, så SKAL du se som minimum ét afsnit, og det må gerne være Picklerick.)

3. Dine følelser er aldrig ensomme

”Hvad føler du? Hvad har du lyst til? Hvad mærker du?”. Spørgsmål som disse er jeres generation blevet mødt med hele livet af velmenende forældre, der selv blev opdraget med forældreudsagn som: ”Det vigtigste er at få dig en uddannelse og et job!”. Fremfor fornuft og logik, er I altså blevet trænet i at være kontakt med jeres følelser. Det er en styrke ift at forfølge de drømme I måtte have. Men det gør jer også særligt sårbare, fordi følelser slår direkte ind på både humør og identitet. Især fordi vi lever i en præstationskultur, hvor de færreste tør dele, at de er nede og kede af det, og hvorfor de føler sådan. Alle oplever i perioder at føle sig ensom, forladt, forkastet, udelukket, fiaskoramt mm, og derfor sætter du ikke kun dig selv, men også andre, fri af tabufængslet, når du siger det højt. Bonus er, at det kan åbne op for en dybere forbindelse til andre.

4. Insider, outsider – same same

Når jeg holder foredrag, spørger jeg ofte deltagerne om, hvor mange der føler sig som outsidere – og hver (eneste!) gang, rækker alle hånden op. Hvis så mange føler sig som outsidere, hvem er det så lige, der er insiderne? Hvis du generelt kæmper med en følelse af at være outsider i de fleste sammenhænge, så tjek om du i virkeligheden føler dig udenfor dig selv. Hvis det er tilfældet, så find ind til hvad du selv finder vigtigt og interessant – og stil dig i midten af det.

5. Ingens længsel er forløst om 10 år

Det paradoksale ved ungdommen er, at de, der er midt i den, ofte bruger kræfter på at tænke sig frem i tiden, hvor de har opnået det, de drømmer om, mens de ældre drømmer sig tilbage til en tid, hvor friheden lå foran dem. Og på den måde ender man med at leve et liv konstant forskudt af, hvor man er. Det er der næppe nogen, der har lyst til, så at træne sig selv til at leve mere i og nyde nuet, er en god investering på ens lykkekonto.

6. Succes og fiasko er bare erfaringer

Ja, så enkelt er det. Tag derfor aldrig identitet efter hverken succes eller fiasko, som bare afspejler flygtige resultater. I stedet for diplomer, så saml på erfaringer og oplevelser.

7. Lidelse er uundgåeligt

Er du et menneske, kommer du uvilkårligt til at lide. Og du kommer også igennem det. Det eneste gode ved lidelse er, at det kan gøre dig mere medmenneskelig, fordi du kan genkende andres lidelse og række ud.

½: Du ved det godt, så derfor minder jeg dig bare om det

Hvis alle originaler i stedet havde kopieret det, de andre allerede gjorde, havde vi aldrig udviklet os som art. Du er virkelig den eneste, der kan leve dit liv – så gør dét. Derfor skal du netop ikke vælge at få det, som den anden valgte. Også selvom hxn ser ud til at have den vildeste fest!

Skrevet af Emilia van Hauen
Udgivet i Jyllandsposten 19/7 2021


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}