oktober 5

Vær broen 12: 25 unge taler ud – og vi andre ind i deres verden

252  kommentarer

I fem uger har 25 fra generation Z i hver deres video inviteret os ind i deres overvejelser om hvad vi andre skal forstå om deres behov, ønsker og drømme om et fremtidigt samfund. Det er et brugbart og vigtigt katalog for alle – inkl regeringen, ledere og forældre – til at skabe den vigtige bro mellem alle generationer. Og ikke mindst til at skabe et bære- og væredygtigt samfund. I dag. Og i morgen. Lyt til dem her.

Det er ikke gået helt, som jeg regnede med.

For jeg havde faktisk forventet, at der ville komme mange flere kommentarerer om, at de der 25 unge, som nu udtalte sig på deres generations vegne, jo var særligt privilegerede og ikke repræsenterede hele deres generation.

Hvilket er fuldstændig sandt.

Alle 25 er nemlig usædvanligt dygtige, ambitiøse og bevidste. Hvor meget de egentlig var det, fandt jeg først for alvor ud af, da jeg sad med dem hver især og interviewede dem, for at finde frem til dét særlige punkt, som de kunne bidrage bedst med. Så vi andre kunne få et indblik i, hvad det er, der rører sig i dem.

Mit fokus var imidlertid præcis det. At få synspunkterne fra de udvalgte unge, der med stor sandsynlighed kommer til at forme vores fælles fremtid og samfund. Så jeg var altså forberedt på de indvendinger, der måtte komme. Og der kom én. På en af mine egne platforme, hvor jeg har delt disse videoer.

Hvilket jo nok afslører noget om mine fordomme. Men som måske i virkeligheden siger mere om kvaliteten af de unges udtalelser.

Som du kan få et kort samlet udpluk af i denne video. Hvor du også får adgang til alle de 25 andre videoer og serien Vær Broen, der er 11 artikler om de unge.

Det jeg holder mest af ved alle videoerne, er, at de er en skøn blanding af behersket indignation og sårbarhed. Og et oprigtigt ønske om at dele ud af sig selv, så de ansvarlige i samfundet – regering, organisationer, institutioner, ledere og forældre – får ændret på de områder, som ikke fungerer. Ikke bare for deres egen generation, men for samfundet som helhed. Og selvom de hver især står som stærke individer, kommer de i fællesskab til at stå som et maleri over et håb for fremtiden.

På den måde er de 25 videoer også et katalog over, hvad vi som samfund kan gøre meget bedre.

Og især hvad vi burde dyrke, for at få et langt mere helt, samlet, ambitiøst og solidarisk samfund. I den forbindelse er det værd at bemærke, at ingen af dem taler om penge. Som i at blive svinerig og økonomisk uafhængig. Hvilket var noget af det, som generation X havde meget fokus på, dengang yuppielivsstilen og arbejdsløsheden var dominerende kulturer.

Til gengæld kan vi være obs på, at generation Z’s fællesskaber er langt mere lystbetonede end vi har set det tidligere og har meget mere fokus på en her-og-nu følelse end den fremtid, der kommer. De 25 videoer kan derfor ses som vigtige pejlemærker for, hvad det er, der giver de unge lyst. Blot til info.

Det der til gengæld er gået, som jeg håbede på, er udbredelsen af dem. De er nemlig blevet delt, især af de unge selv, og det har givet tusindvis af visninger på mange forskellige platforme. Det har også givet en del henvendelser fra folk, der vil bruge nogle af de 25 unge til konferencer, opgaver og andet. Og det taler heldigvis lige ind i den vigtigste pointe, når emnet generationer kommer på banen:

Vi skal alle være broen. Mellem hinanden. De ældre generationer skal være broen til de unge, for det er os, der har skabt den verden de er på vej ind i, og derfor er det vores ansvar at være nysgerrige og åbne overfor dem. Men det er samtidig deres opgave at være åbne og nysgerrige på de generationer, der er gået forud for dem, for kun sådan kan vi skabe det bedst mulige samfund for alle.

I denne kronik får du en oversigt over deres vigtigste pointer. Inddelt i de fire områder, som jeg mener, er de vigtigste områder, som deres verdenssyn samler sig om. Men vil du have the real deal, så følg i stedet dette link og mød dem alle 25. 

 

1. HELE MENNESKER – ALTID I RELATIONER

For det første insisterer de på at være hele mennesker. Hele tiden. Det er som en enhed, at de bevæger sig rundt i verden og livet. Hvem de er, afhænger derfor ikke af hvilken rolle de er i. Altså er der naturligvis ikke forskel på privatliv og arbejdsliv og de arbejdsgivere, der ikke forstår det, kommer ikke til at være tiltrækkende for denne generation. Det hele menneske er også mere uafhængig af sit køn, end vi har set det hos tidligere generationer og relationer er alfa og omega.

Anne Thorsø Sørensen. 35 år. Selvstændig.

Vi brænder ud, vi løber efter ting vi ikke ved hvad er, løber efter lønforhøjelse, bonus osv for at få anerkendelse, men det føles tomt, fordi jeg ikke var en del af noget større. Det jeg føler mange misforstår, er at vi er pisse forkælede – men vi vil have hjertet med, det er svært at gøre noget, man ikke tror på.

 Frederikke Felding. 23 år. Studerende, sociologi.

Mange ser min generation som værende særligt sart. Det I skal forstå er, at min generation reelt er underlagt nogle helt andre vilkår. Niveauet for succes er steget markant. Med det følger en usikkerhed og en sårbarhed. Vend sårbarheden til noget positivt og brug det til at være refleksiv.

Christine Esmann. 23 år. Kandidatstuderende, IBP.

Skab personlige relationer til jeres unge ansatte, så de føler sig trygge og sikre. Hver anden uge holder mine chefer møder med mig om de opgaver, jeg får og om jeg synes, de er spændende og udfordrende.

Elisabeth Bjarkmann. 24 år. Kandidatstuderende, jura.

Det er enormt ærgerligt, at snakken altid går på enten karrierevejen eller familievejen. Vi er en generation, der vil have begge dele. Vil vil ikke have enten eller.

Rikke Knudsen. 25 år. Konsulent, Implement

Det er vigtigt, at man ikke behøver at sige, man har influenza, hvis man i virkeligheden ligger derhjemme med de værste hjertesorger. Behøver man arbejde mandag til fredag? Eller kunne man tage mandag fri og til gengæld arbejde søndag. Det vigtigste er at man kan komme på arbejde som et helt menneske.

Emil Deleuran. 23 år. Netop færdig med IBP-bachelor CBS. 

Jeg er villig til at lægge 80 eller 60 timer i en periode, så længe jeg føler, jeg er en del af noget større og føler anerkendelse. Hvis I gerne vil holde på min generation af unge mænd, skal I acceptere, at jeg også vil bruge tid på min søn og datter.

Alexandra Rønde Thielke, 34 år. Selvstændig. Ejer af bureauet Twentyfiveandthirty

Worklife balance er et forældet begreb, for vi ser ikke livet delt op på den måde. Vi arbejder, når vi har energi til det, og det skal ikke lyde så hippieagtigt, for det er klart, der følger en masse ansvar med. Erhvervslivet skal forstå at vi nok skal løse opgaverne, så længe man løser opgaverne, når man har energien til det.

Rasmus Veggerby, 29 år. Selvstændig. Ejer af bureauet Twentyfiveandthirty

Frihed under ansvar skal genfortolkes, så det mere handler om, at man kan arbejde hvorfra man vil, og hvornår man vil.

Oliver Højrup. 23 år. Arbejder hos PWC. Kandidatstuderende CBS.

Det er processen og ikke nødvendigvis resultatet der er i fokus. Det er vigtigt, at vi føler vi lærer noget – vi skal lære af resultaterne.

 

2. INTEGRATION

Verden bliver ikke mindre kompleks i fremtiden. Tværtimod. Med den teknologiske udvikling, en verden, der bliver mindre og mindre for borgerne på tværs af landegrænser, og flere og flere generationer på arbejdspladsen, er der behov for mere og mere integration. Det ved generation Z:

Madeleine Rørbye. 18 år. International studerende STX.

Det er virkelig vigtigt for mig, at min arbejdsplads evner det internationale miljø.

Simone Felding. 28 år. Antropolog.

Hvordan kan vi have humanister i fremtiden, som arbejder med teknologi? Det er enormt vigtigt, at man som medarbejder får lov til at eksperimentere og få nogle skøre idéer.

Mark Boesen. 25 år. Konsulent.

I skal være med til at nedbryde grænser og fordomme på tværs af nationaliteter, køn og alder.  

Mehmet Canpolat, 25 år, arbejder med IT i Berlingske Media

Vi med anden etnisk baggrund kan tilbyde noget, erhvervslederne ikke har.

Carl Rørbye. 21 år. Studerende, CBS.

Vi kommer ind med nogle kompetencer, den ældre generation ikke har og derfor er der behov for gensidig mentoring.

 

3. DIVERSITET

En kompleks verden i konstant udvikling fordrer, at arbejdsmarkedet er præget af diversitet og tværfaglighed. Især hvis man gerne vil holde på generation Z:

David Møller. 23 år. Kandidatstuderende HA Almen. Arbejder i Quartz.

I skal være villige til at ansætte unge på baggrund af de skills, de kan, som kan bidrage med noget til organisationen – og ikke kun deres eksamensbeviser. Jeg fik jobbet, fordi jeg på nettet har tilegnet mig rigtig meget viden, på Youtube og onlinekurser.

Laura Zeeberg. 23 år. Studerende, økonomi.

Det pensum vi arbejder med er oldnordisk. Engager jer i vores studier og sørg for, at det pensum vi arbejder med er up to date med de højaktuelle problemstillinger, I står overfor.

Victor van Hauen. 23 år. Studerende, tekno-antropologi. Arbejder i digitaliseringsstyrelsen.

Jeg vil forvente, at der bliver ansat flere forskellige typer mennesker. Vi ønsker at arbejde i et kreativt miljø – og det holder på de unge.  

Hannah Portner. 25 år. Strategisk planlægger hos AKQA.

Vi er altid blevet opmuntret til at studere det, der interesserer os. Og det er spændende, når vi kommer fra forskellige industrier og arbejder i et miljø med diversitet.

Carl Angelo. 33 år. Kreativ på et reklamebureau.

Det handler om at være så forskellig som muligt. Jeg kan komme i en kjole på arbejde eller til et formelt møde, eller jeg kan komme i jeans eller shorts, og det giver bare en anden kultur. Jeg tror, at alle brancher skal bløde op i de regelsæt der er sat for at tltrække en mere spændende og divers målgruppe.

 

4. FRIHED, ANSVAR OG BÆRE/VÆREDYGTIGHED

Som det sidste er der et stærkt ønske om at kunne arbejde under lederens tillid til, at de unge selv tager ansvar for at få løst opgaverne, uanset hvornår og hvordan. Det der i høj grad driver dem, er nemlig behovet for at kunne arbejde under frihed og fleksibilitet og ikke være tvunget ind i særlige systemer. Ansvaret går i øvrigt begge veje. Derfor er bære- og væredygtighed et must i enhver organisation, hvis de unge skal finde den attraktiv.

Daniel Larsen. 25 år. Fuldtidsansat i Mærsk.

En fast karriereplan de næste 20 år, hvor man bliver forfremmet hvert andet år og tjener flere og flere penge. Det er ikke længere nok. Vi vil have medbestemmelse og opleve konstant udvikling.

Oscar Bro. 26 år. Skibsmægler.

Jeg vil helst vælge virksomheden, der gør noget ved CO2-problemerne. 

Amanda Wirnfeldt. 21 år. Studerende, sociologi.

Hvis virksomheder gerne vil have fat i de skarpe hoveder fra min generation, er det vigtigt, de fører en god klimapolitik. Lyt til vores bekymringer og forventninger – for mig er det ikke vigtigt med de materielle gevinster.

Cathrine Lundblad. 21 år. Studerende, kommunikation og IT. Arbejder i Carlsberg.

Jeg har bidt mærke i to ting, som jer i erhvervslivet skal lave om på. Den første er den hierarkiske kultur og struktur. Jeg er ikke interesseret i status, men indholdet af den opgave, jeg er kommet for at løse. 

Kasper Rørdam. 30 år. Projekt manager i stor IT virksomhed.

“Vi følger ikke formelle lederskaber. Vi følger mere mennesket. Vi brokker os ikke over vores leder, vi ser det som et projekt, der kan løses, og hvis det ikke kan, finder vi et nyt projekt.

Anne Sophie Formann. 28 år. IT-medarbejder Atea.

Vi drives bedst af at have frihed til vores arbejde. Hvis der udføres micro management, kommer man til at opleve en demotiveret medarbejder.

 

Lytter vi til disse begavede, bevidste og generøse 25 unge mennesker og følger vi deres gode råd og indsigter, kommer det ikke til gå galt med fremtiden. Tak til jer alle for at dele ud af jer selv!  

Bragt i Børsen d. 06. oktober 2019. 


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and
  help others like you helped me.

 2. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit,
  but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read.
  I will definitely be back.

  Also visit my web blog :: https://www.memorytoday.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=RomoCedric

 3. I am now not certain the place you’re getting your information, but good
  topic. I must spend some time finding out much more or understanding more.
  Thank you for great info I used to be looking for this info for my mission.

  Feel free to surf to my blog post: http://www.stwx.net

 4. This article will assist the internet users for building
  up new website or even a weblog from start to end.

 5. Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified
  whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your
  RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  My blog post :: http://www.eqt8.cn

 6. Thanks for every other informative web site. Where else could I am getting that kind of info written in such a perfect
  means? I have a undertaking that I’m just now
  working on, and I have been on the glance out for such information.

  My webpage :: bbs.yunweishidai.com

 7. Hey I am so grateful I found your website, I really found you by accident,
  while I was researching on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a all
  round entertaining blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the
  awesome job.

  my website; mpc-install.com

 8. Hi my loved one! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all significant infos.

  I’d like to peer more posts like this.

  Also visit my website; Amelia

 9. You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something which I think
  I would never understand. It seems too complex and very broad
  for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Feel free to surf to my page: http://www.alisteqama.net

 10. Its such as you learn my mind! You seem to understand so much about this, such as you wrote the book in it
  or something. I feel that you can do with some % to pressure the message house a little bit, however instead of that,
  this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  Here is my site :: Isabel

 11. I blog often and I seriously appreciate your information. Your article has really peaked my interest.

  I will bookmark your site and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

  Here is my homepage: clubriders.men

 12. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and
  it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & help different users like its aided me.
  Great job.

  Also visit my blog: https://kebe.top

 13. I was curious if you ever considered changing the structure of your
  site? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images.

  Maybe you could space it out better?

  Also visit my webpage: http://khoquet.com

 14. Great post. I used to be checking continuously this weblog and I’m inspired!
  Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was looking for this certain info for a long time. Thanks and good luck.

  Also visit my web page … https://mpc-install.com

 15. Wow, this piece of writing is good, my younger sister is analyzing these kinds of things, thus I
  am going to inform her.

  Feel free to surf to my blog … Tamika

 16. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll
  certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this site.

  Also visit my web-site clubriders.men

 17. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web
  the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get irked while people consider worries that
  they just do not know about. You managed to hit the nail
  upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people
  could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 18. I’ve been exploring for a little bit for any
  high quality articles or blog posts in this kind of space
  . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i’m glad
  to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I most undoubtedly will make sure to don?t disregard this site
  and give it a look on a constant basis.

  Look at my site http://clubriders.men/viewtopic.php?id=379386

 19. Thanks for every other magnificent post. Where else may anybody get that
  kind of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the
  search for such information.

  Also visit my web blog … kebe.top

 20. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

  Feel free to surf to my webpage :: chengdian.cc

 21. Hello, i believe that i noticed you visited my site thus i came to ?go
  back the choose?.I am attempting to find issues to enhance my site!I guess its ok to
  make use of some of your concepts!!

  Feel free to visit my page mpc-install.com

 22. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site
  before but after going through some of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back
  frequently!

  My blog – http://clubriders.men

 23. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same ideas you discuss and would
  love to have you share some stories/information. I
  know my viewers would value your work. If you’re even remotely interested, feel
  free to send me an e mail.

  My web-site – khoquet.com

 24. F*ckin’ tremendous issues here. I am very satisfied to
  peer your post. Thanks so much and i am looking forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Visit my blog – grautocar.com

 25. hello!,I like your writing very a lot! percentage we communicate extra about your
  article on AOL? I need a specialist on this area to unravel my problem.
  Maybe that is you! Looking ahead to see you.

  Review my web-site :: https://kebe.top/

 26. Hi there would you mind stating which blog platform you’re
  using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking
  for something unique. P.S Sorry for getting off-topic
  but I had to ask!

  Feel free to visit my webpage :: https://kebe.top/

 27. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do
  a little research about this. We got a grab a book from our area library but
  I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared
  freely out there.

  Here is my blog post – bbs.zhichihuodong.com

 28. Excellent weblog here! Also your website loads up fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your
  associate hyperlink in your host? I desire my website loaded up as quickly
  as yours lol.

  Also visit my blog post … khoquet.com

 29. Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort
  to create a great article? but what can I say? I put things off a lot and never seem to get anything done.

  Feel free to visit my homepage – mpc-install.com

 30. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to
  have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  My web blog :: http://forum.bokser.org

 31. Hey there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this web site.

  Also visit my web site … mpc-install.com

 32. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject.
  Basically Excellent. I’m also an expert in this topic so I
  can understand your hard work.

  Feel free to visit my webpage – clubriders.men

 33. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague
  who has been conducting a little homework on this. And he actually ordered me
  breakfast simply because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this subject here on your blog.

  My website https://mpc-install.com/

 34. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this information So i am satisfied to convey that I’ve a very good uncanny
  feeling I came upon just what I needed. I so much indubitably
  will make sure to don?t put out of your mind this website and provides it a glance
  regularly.

  Feel free to visit my blog post: https://kebe.top/

 35. I drop a leave a response whenever I especially enjoy
  a post on a blog or I have something to valuable to contribute to the discussion. It’s caused by the sincerness communicated
  in the post I browsed. And after this post Vær broen 12: 25 unge taler ud – og vi andre ind i deres
  verden – Emilia van Hauen. I was excited enough to post a thought 😉 I actually do have a couple of questions
  for you if it’s okay. Could it be only me or do a
  few of these remarks appear like they are written by brain dead people?
  😛 And, if you are posting at additional online sites, I’d
  like to follow anything fresh you have to post.
  Could you list the complete urls of your communal pages like
  your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  my webpage; clubriders.men

 36. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with your site.
  It looks like some of the written text in your
  content are running off the screen. Can someone
  else please comment and let me know if this is happening to
  them too? This might be a problem with my internet browser
  because I’ve had this happen previously. Many thanks

  Have a look at my homepage :: Lilla

 37. I do agree with all the ideas you’ve offered to your post.
  They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are
  too brief for starters. Could you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

  my web blog – kebe.top

 38. I truly wanted to type a note to be able to thank you for some of the awesome secrets you are giving out at this website.
  My extensive internet look up has at the end been compensated with awesome details
  to write about with my companions. I would say that most of
  us readers actually are definitely lucky to live in a really good place with many perfect professionals with good tips and hints.
  I feel quite grateful to have come across your entire web site
  and look forward to some more cool times reading here.

  Thank you once again for everything.

  my blog post bbs.shishiedu.com

 39. I have been exploring for a bit for any high quality
  articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
  Studying this info So i’m satisfied to exhibit that
  I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just what I
  needed. I such a lot unquestionably will make sure to do not put out of your mind this website
  and provides it a look on a continuing basis.

  my web-site :: mpc-install.com

 40. Hi my loved one! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos.
  I would like to look more posts like this.

  Also visit my web site: clubriders.men

 41. Excellent blog here! Also your site loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  Check out my web page – Nolan

 42. First off I want to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts
  out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Cheers!

  my blog: Traci

 43. Undeniably believe that which you said. Your favorite
  justification seemed to be on the internet
  the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while
  people think about worries that they plainly do
  not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people
  can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  my webpage; chengdian.cc

 44. Its like you read my mind! You seem to grasp a lot approximately
  this, such as you wrote the e-book in it or something.
  I think that you could do with some p.c. to drive the message house a
  little bit, but instead of that, that is magnificent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

  Take a look at my blog post bbs.shishiedu.com

 45. Good day! I could have sworn I’ve been to this web site before but after browsing through some of the posts I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m certainly happy I stumbled upon it and
  I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

  My homepage – clubriders.men

 46. Hi my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and include
  approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

  My web page kebe.top

 47. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too wonderful.

  I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care
  of to keep it smart. I can not wait to read much more from you.
  This is actually a wonderful website.

  Also visit my web-site … http://haojiafu.net/forum.php?mod=viewthread&tid=780473

 48. Hi, i feel that i saw you visited my site thus i came to return the want?.I am attempting to find issues to enhance my website!I suppose its ok to make use of a
  few of your concepts!!

  Also visit my webpage; lubertsi.net

 49. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.

  I?m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  my web page frun-test.sakura.ne.jp

 50. certainly like your website however you need
  to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome
  to inform the reality nevertheless I’ll certainly come back again.

  Here is my website :: mpc-install.com

 51. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I think that you need to publish more on this topic, it might not be a
  taboo matter but usually people don’t speak about such subjects.
  To the next! All the best!!

  My website … craksracing.com

 52. hey there and thank you for your info ? I?ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload the web site a lot
  of times previous to I could get it to load properly. I had
  been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading
  instances times will very frequently affect your placement in google and
  could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and
  could look out for a lot more of your respective exciting content.

  Make sure you update this again very soon..

  my web blog :: kebe.top

 53. I became honored to get a call from a friend as he
  uncovered the important tips shared in your site.

  Browsing your blog article is a real amazing experience.
  Thank you for thinking about readers like me, and I want for you the best of
  success as being a professional in this field.

  Visit my site riicorecruitment.org

 54. I definitely wanted to jot down a brief word in order to say thanks to
  you for all of the stunning tips and hints you are giving out here.
  My incredibly long internet look up has now been compensated
  with professional knowledge to exchange with my family and friends.
  I ‘d claim that most of us visitors actually are unequivocally
  endowed to exist in a really good site with many outstanding individuals
  with beneficial secrets. I feel pretty happy to have seen the website and look forward to tons of more thrilling times reading here.
  Thanks a lot again for a lot of things.

  My page – http://www.qijiang520.com

 55. Wow, wonderful weblog structure! How long have you ever been running a blog for?
  you made blogging look easy. The entire look of your web site is wonderful, let
  alone the content material!

  Also visit my web site Mathew

 56. May I simply just say what a comfort to uncover someone who actually knows what they’re discussing on the
  internet. You actually realize how to bring an issue
  to light and make it important. A lot more people
  need to check this out and understand this side of your story.
  I was surprised that you’re not more popular because you most certainly have the gift.

  Feel free to visit my web-site – http://chengdian.cc/

 57. Many thanks for being the mentor on this theme. We enjoyed your article quite definitely and most of all favored the way
  you handled the aspect I widely known as controversial.
  You happen to be always quite kind to readers much like me and help me in my lifestyle.

  Thank you.

  Also visit my site http://www.youxi2020.cn

 58. Thanks so much for giving us an update on this subject matter on your web-site.
  Please realize that if a brand new post
  becomes available or if perhaps any modifications occur to the current publication, I
  would be interested in reading a lot more and understanding how to make good using of those
  approaches you talk about. Thanks for your efforts and consideration of other people by making this site available.

  My blog post … http://clubriders.men

 59. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in web
  explorer, would test this… IE still is the market leader and a big part of other folks will leave out your wonderful writing
  because of this problem.

  My homepage :: mpc-install.com

 60. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this. Please let
  me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Here is my web blog: https://www.qijiang520.com/

 61. Whoah this blog is great i really like studying
  your posts. Stay up the great work! You already know,
  lots of people are searching around for this information, you
  could aid them greatly.

  Feel free to surf to my blog post: mpc-install.com

 62. Your style is so unique compared to other
  people I have read stuff from. Many thanks for posting
  when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just
  bookmark this blog.

  Have a look at my site; kebe.top

 63. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any ideas or suggestions? Many thanks

  Also visit my web site Norberto

 64. Very nice info and straight to the point.
  I am not sure if this is actually the best place to ask but
  do you guys have any thoughts on where to get some professional writers?
  Thx 🙂

  Have a look at my site :: kebe.top

 65. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had
  issues with hackers and I’m looking at alternatives
  for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  Feel free to visit my website – https://kebe.top/

 66. Right here is the right site for everyone who really wants to understand this topic.
  You understand a whole lot its almost tough to argue with you
  (not that I actually will need to?HaHa). You definitely put
  a new spin on a subject that has been discussed for ages.

  Wonderful stuff, just great!

  my web site; clubriders.men

 67. Pretty component to content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I
  acquire actually enjoyed account your blog
  posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I fulfillment you get entry to constantly fast.

 68. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who
  was doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because
  I found it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time
  to talk about this matter here on your web page.

  My homepage; Kodo Detox

 69. Thanks, I’ve just been looking for information approximately this subject for ages and yours is the greatest I have found out so far.
  But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to
  the supply?

  Here is my site – duna-anapa.net.ru

 70. I don’t even know how I finished up here, but I thought this put up
  was once good. I don’t recognize who you might be but certainly you
  are going to a famous blogger in case you are not
  already 😉 Cheers!

  Here is my web blog LiGenics Review

 71. I merely wanted to thank you once more for your amazing web-site you have built here.
  It is full of ideas for those who are truly interested in this specific subject, in particular
  this very post. You really are all so sweet along with thoughtful of others in addition to the fact that
  reading the blog posts is a fantastic delight to me. And thats a generous gift!
  Mary and I really have pleasure making use of your guidelines in what we must do
  in the future. Our list is a mile long and simply put tips is going to be put to excellent use.

  my page – cgi.www5c.biglobe.ne.jp

 72. I and also my friends appeared to be checking the great pointers on the blog and so before long I got
  an awful feeling I never expressed respect to the blog
  owner for those techniques. Those young boys
  became for that reason thrilled to read through them and have in effect really been tapping into them.
  Appreciation for truly being really considerate and also
  for picking some smart areas most people are really desirous to know
  about. My sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.

  my homepage Muama Ryoko Review

 73. You completed a number of fine points there. I did a search on the issue
  and found mainly persons will go along with with your blog.

  Feel free to surf to my webpage :: 163.30.42.16

 74. Nice blog here! Also your website loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  Here is my blog post … shihan.com.ru

 75. Thank you so much pertaining to giving me personally an update
  on this topic on your website. Please realize that
  if a brand new post becomes available or if perhaps any alterations
  occur with the current article, I would be considering reading a lot more and
  knowing how to make good usage of those techniques you write about.
  Thanks for your efforts and consideration of others by making this blog available.

  Here is my website :: Cool Portable AC Reviews

 76. Thanks for all of your efforts on this web page.

  Ellie loves carrying out research and it’s really obvious why.
  We learn all concerning the lively mode you deliver important tactics via this web site and in addition attract participation from some others
  on the matter plus our own simple princess is truly understanding a great deal.
  Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one doing a fantastic job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am really
  impressed with your writing abilities as well as with the layout for your weblog.
  Is that this a paid subject matter or did you modify it your self?
  Either way stay up the nice quality writing, it’s uncommon to peer
  a nice blog like this one these days.

  Feel free to visit my blog; Rhino Spark Male Enhancement Review

 77. Hello colleagues, how is the whole thing, and what you desire to
  say concerning this paragraph, in my view its really remarkable in favor of me.

 78. I wish to express appreciation to you for rescuing me from this challenge.
  After looking out through the the net and obtaining opinions which are not beneficial,
  I assumed my entire life was done. Living without the presence of solutions to the
  issues you’ve fixed as a result of your guide is a serious case, as well
  as those that would have badly affected my career if I hadn’t noticed the blog.
  Your own training and kindness in touching everything was
  helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come
  upon such a stuff like this. I can also at this moment look ahead to my
  future. Thanks for your time so much for your skilled and
  effective guide. I won’t be reluctant to recommend your web sites to anybody who will need guidance on this
  problem.

  Here is my web page: http://www.craksracing.com

 79. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks,
  However I am experiencing troubles with your RSS.
  I don?t know the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having the same RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

  My website – Modern Belle Reviews

 80. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like
  to shoot you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it
  improve over time.

  Here is my page: foro.mecanicasa.es

 81. Great info. Lucky me I came across your website
  by chance (stumbleupon). I have book-marked it for later!

  Take a look at my blog post; Dena

 82. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You
  have done an impressive job and our whole community will be thankful to
  you.

 83. I have been surfing on-line greater than 3 hours as of late, yet I never found any fascinating article
  like yours. It is beautiful price sufficient for me.
  In my opinion, if all webmasters and bloggers
  made excellent content as you did, the web might be a lot more useful than ever before.

 84. Great work! That is the kind of info that are meant to be shared around the net.
  Shame on the search engines for now not positioning this submit higher!

  Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 85. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am having issues with your RSS.
  I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it.

  Is there anybody else getting similar RSS problems? Anyone who
  knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 86. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 87. Great information. Lucky me I found your blog by accident
  (stumbleupon). I have saved it for later!

 88. Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It’s the little changes that produce the most significant changes.
  Many thanks for sharing!

 89. At this time it looks like Drupal is the top blogging platform
  out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 90. I needed to compose you one very small word to say thanks as before for those superb techniques you’ve documented
  on this website. This is quite pretty open-handed with you to give extensively precisely what a lot
  of folks could possibly have distributed for an ebook to
  help with making some cash for their own end, specifically since you could have tried it if you ever
  wanted. These tips in addition worked as a fantastic way to comprehend many people have a similar
  eagerness similar to my own to learn good deal more when it comes to this matter.
  Certainly there are a lot more fun moments in the future for those
  who read your website.

  My page – NeoBio Keto

 91. You could definitely see your skills within the article you
  write. The sector hopes for more passionate writers such as you
  who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 92. Nice blog here! Also your site loads up very fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 93. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

  Here is my page; Far East XL

 94. Excellent blog right here! Additionally your web site quite a bit up very fast!

  What host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink for your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 95. Can I just say what a relief to find someone who truly understands what they are discussing on the internet.
  You certainly realize how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people should look at this and understand this side
  of your story. It’s surprising you aren’t more popular given that you most certainly have the gift.
  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 96. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog
  posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this information So i’m satisfied to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I found out just
  what I needed. I so much surely will make sure to don’t put out of your mind this website and give it a glance regularly.

  Here is my web site … http://www.mi77b.cn

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}