oktober 5

Vær broen 12: 25 unge taler ud – og vi andre ind i deres verden

I fem uger har 25 fra generation Z i hver deres video inviteret os ind i deres overvejelser om hvad vi andre skal forstå om deres behov, ønsker og drømme om et fremtidigt samfund. Det er et brugbart og vigtigt katalog for alle – inkl regeringen, ledere og forældre – til at skabe den vigtige bro mellem alle generationer. Og ikke mindst til at skabe et bære- og væredygtigt samfund. I dag. Og i morgen. Lyt til dem her.

Det er ikke gået helt, som jeg regnede med.

For jeg havde faktisk forventet, at der ville komme mange flere kommentarerer om, at de der 25 unge, som nu udtalte sig på deres generations vegne, jo var særligt privilegerede og ikke repræsenterede hele deres generation.

Hvilket er fuldstændig sandt.

Alle 25 er nemlig usædvanligt dygtige, ambitiøse og bevidste. Hvor meget de egentlig var det, fandt jeg først for alvor ud af, da jeg sad med dem hver især og interviewede dem, for at finde frem til dét særlige punkt, som de kunne bidrage bedst med. Så vi andre kunne få et indblik i, hvad det er, der rører sig i dem.

Mit fokus var imidlertid præcis det. At få synspunkterne fra de udvalgte unge, der med stor sandsynlighed kommer til at forme vores fælles fremtid og samfund. Så jeg var altså forberedt på de indvendinger, der måtte komme. Og der kom én. På en af mine egne platforme, hvor jeg har delt disse videoer.

Hvilket jo nok afslører noget om mine fordomme. Men som måske i virkeligheden siger mere om kvaliteten af de unges udtalelser.

Som du kan få et kort samlet udpluk af i denne video. Hvor du også får adgang til alle de 25 andre videoer og serien Vær Broen, der er 11 artikler om de unge.

Det jeg holder mest af ved alle videoerne, er, at de er en skøn blanding af behersket indignation og sårbarhed. Og et oprigtigt ønske om at dele ud af sig selv, så de ansvarlige i samfundet – regering, organisationer, institutioner, ledere og forældre – får ændret på de områder, som ikke fungerer. Ikke bare for deres egen generation, men for samfundet som helhed. Og selvom de hver især står som stærke individer, kommer de i fællesskab til at stå som et maleri over et håb for fremtiden.

På den måde er de 25 videoer også et katalog over, hvad vi som samfund kan gøre meget bedre.

Og især hvad vi burde dyrke, for at få et langt mere helt, samlet, ambitiøst og solidarisk samfund. I den forbindelse er det værd at bemærke, at ingen af dem taler om penge. Som i at blive svinerig og økonomisk uafhængig. Hvilket var noget af det, som generation X havde meget fokus på, dengang yuppielivsstilen og arbejdsløsheden var dominerende kulturer.

Til gengæld kan vi være obs på, at generation Z’s fællesskaber er langt mere lystbetonede end vi har set det tidligere og har meget mere fokus på en her-og-nu følelse end den fremtid, der kommer. De 25 videoer kan derfor ses som vigtige pejlemærker for, hvad det er, der giver de unge lyst. Blot til info.

Det der til gengæld er gået, som jeg håbede på, er udbredelsen af dem. De er nemlig blevet delt, især af de unge selv, og det har givet tusindvis af visninger på mange forskellige platforme. Det har også givet en del henvendelser fra folk, der vil bruge nogle af de 25 unge til konferencer, opgaver og andet. Og det taler heldigvis lige ind i den vigtigste pointe, når emnet generationer kommer på banen:

Vi skal alle være broen. Mellem hinanden. De ældre generationer skal være broen til de unge, for det er os, der har skabt den verden de er på vej ind i, og derfor er det vores ansvar at være nysgerrige og åbne overfor dem. Men det er samtidig deres opgave at være åbne og nysgerrige på de generationer, der er gået forud for dem, for kun sådan kan vi skabe det bedst mulige samfund for alle.

I denne kronik får du en oversigt over deres vigtigste pointer. Inddelt i de fire områder, som jeg mener, er de vigtigste områder, som deres verdenssyn samler sig om. Men vil du have the real deal, så følg i stedet dette link og mød dem alle 25. 

 

1. HELE MENNESKER – ALTID I RELATIONER

For det første insisterer de på at være hele mennesker. Hele tiden. Det er som en enhed, at de bevæger sig rundt i verden og livet. Hvem de er, afhænger derfor ikke af hvilken rolle de er i. Altså er der naturligvis ikke forskel på privatliv og arbejdsliv og de arbejdsgivere, der ikke forstår det, kommer ikke til at være tiltrækkende for denne generation. Det hele menneske er også mere uafhængig af sit køn, end vi har set det hos tidligere generationer og relationer er alfa og omega.

Anne Thorsø Sørensen. 35 år. Selvstændig.

Vi brænder ud, vi løber efter ting vi ikke ved hvad er, løber efter lønforhøjelse, bonus osv for at få anerkendelse, men det føles tomt, fordi jeg ikke var en del af noget større. Det jeg føler mange misforstår, er at vi er pisse forkælede – men vi vil have hjertet med, det er svært at gøre noget, man ikke tror på.

 Frederikke Felding. 23 år. Studerende, sociologi.

Mange ser min generation som værende særligt sart. Det I skal forstå er, at min generation reelt er underlagt nogle helt andre vilkår. Niveauet for succes er steget markant. Med det følger en usikkerhed og en sårbarhed. Vend sårbarheden til noget positivt og brug det til at være refleksiv.

Christine Esmann. 23 år. Kandidatstuderende, IBP.

Skab personlige relationer til jeres unge ansatte, så de føler sig trygge og sikre. Hver anden uge holder mine chefer møder med mig om de opgaver, jeg får og om jeg synes, de er spændende og udfordrende.

Elisabeth Bjarkmann. 24 år. Kandidatstuderende, jura.

Det er enormt ærgerligt, at snakken altid går på enten karrierevejen eller familievejen. Vi er en generation, der vil have begge dele. Vil vil ikke have enten eller.

Rikke Knudsen. 25 år. Konsulent, Implement

Det er vigtigt, at man ikke behøver at sige, man har influenza, hvis man i virkeligheden ligger derhjemme med de værste hjertesorger. Behøver man arbejde mandag til fredag? Eller kunne man tage mandag fri og til gengæld arbejde søndag. Det vigtigste er at man kan komme på arbejde som et helt menneske.

Emil Deleuran. 23 år. Netop færdig med IBP-bachelor CBS. 

Jeg er villig til at lægge 80 eller 60 timer i en periode, så længe jeg føler, jeg er en del af noget større og føler anerkendelse. Hvis I gerne vil holde på min generation af unge mænd, skal I acceptere, at jeg også vil bruge tid på min søn og datter.

Alexandra Rønde Thielke, 34 år. Selvstændig. Ejer af bureauet Twentyfiveandthirty

Worklife balance er et forældet begreb, for vi ser ikke livet delt op på den måde. Vi arbejder, når vi har energi til det, og det skal ikke lyde så hippieagtigt, for det er klart, der følger en masse ansvar med. Erhvervslivet skal forstå at vi nok skal løse opgaverne, så længe man løser opgaverne, når man har energien til det.

Rasmus Veggerby, 29 år. Selvstændig. Ejer af bureauet Twentyfiveandthirty

Frihed under ansvar skal genfortolkes, så det mere handler om, at man kan arbejde hvorfra man vil, og hvornår man vil.

Oliver Højrup. 23 år. Arbejder hos PWC. Kandidatstuderende CBS.

Det er processen og ikke nødvendigvis resultatet der er i fokus. Det er vigtigt, at vi føler vi lærer noget – vi skal lære af resultaterne.

 

2. INTEGRATION

Verden bliver ikke mindre kompleks i fremtiden. Tværtimod. Med den teknologiske udvikling, en verden, der bliver mindre og mindre for borgerne på tværs af landegrænser, og flere og flere generationer på arbejdspladsen, er der behov for mere og mere integration. Det ved generation Z:

Madeleine Rørbye. 18 år. International studerende STX.

Det er virkelig vigtigt for mig, at min arbejdsplads evner det internationale miljø.

Simone Felding. 28 år. Antropolog.

Hvordan kan vi have humanister i fremtiden, som arbejder med teknologi? Det er enormt vigtigt, at man som medarbejder får lov til at eksperimentere og få nogle skøre idéer.

Mark Boesen. 25 år. Konsulent.

I skal være med til at nedbryde grænser og fordomme på tværs af nationaliteter, køn og alder.  

Mehmet Canpolat, 25 år, arbejder med IT i Berlingske Media

Vi med anden etnisk baggrund kan tilbyde noget, erhvervslederne ikke har.

Carl Rørbye. 21 år. Studerende, CBS.

Vi kommer ind med nogle kompetencer, den ældre generation ikke har og derfor er der behov for gensidig mentoring.

 

3. DIVERSITET

En kompleks verden i konstant udvikling fordrer, at arbejdsmarkedet er præget af diversitet og tværfaglighed. Især hvis man gerne vil holde på generation Z:

David Møller. 23 år. Kandidatstuderende HA Almen. Arbejder i Quartz.

I skal være villige til at ansætte unge på baggrund af de skills, de kan, som kan bidrage med noget til organisationen – og ikke kun deres eksamensbeviser. Jeg fik jobbet, fordi jeg på nettet har tilegnet mig rigtig meget viden, på Youtube og onlinekurser.

Laura Zeeberg. 23 år. Studerende, økonomi.

Det pensum vi arbejder med er oldnordisk. Engager jer i vores studier og sørg for, at det pensum vi arbejder med er up to date med de højaktuelle problemstillinger, I står overfor.

Victor van Hauen. 23 år. Studerende, tekno-antropologi. Arbejder i digitaliseringsstyrelsen.

Jeg vil forvente, at der bliver ansat flere forskellige typer mennesker. Vi ønsker at arbejde i et kreativt miljø – og det holder på de unge.  

Hannah Portner. 25 år. Strategisk planlægger hos AKQA.

Vi er altid blevet opmuntret til at studere det, der interesserer os. Og det er spændende, når vi kommer fra forskellige industrier og arbejder i et miljø med diversitet.

Carl Angelo. 33 år. Kreativ på et reklamebureau.

Det handler om at være så forskellig som muligt. Jeg kan komme i en kjole på arbejde eller til et formelt møde, eller jeg kan komme i jeans eller shorts, og det giver bare en anden kultur. Jeg tror, at alle brancher skal bløde op i de regelsæt der er sat for at tltrække en mere spændende og divers målgruppe.

 

4. FRIHED, ANSVAR OG BÆRE/VÆREDYGTIGHED

Som det sidste er der et stærkt ønske om at kunne arbejde under lederens tillid til, at de unge selv tager ansvar for at få løst opgaverne, uanset hvornår og hvordan. Det der i høj grad driver dem, er nemlig behovet for at kunne arbejde under frihed og fleksibilitet og ikke være tvunget ind i særlige systemer. Ansvaret går i øvrigt begge veje. Derfor er bære- og væredygtighed et must i enhver organisation, hvis de unge skal finde den attraktiv.

Daniel Larsen. 25 år. Fuldtidsansat i Mærsk.

En fast karriereplan de næste 20 år, hvor man bliver forfremmet hvert andet år og tjener flere og flere penge. Det er ikke længere nok. Vi vil have medbestemmelse og opleve konstant udvikling.

Oscar Bro. 26 år. Skibsmægler.

Jeg vil helst vælge virksomheden, der gør noget ved CO2-problemerne. 

Amanda Wirnfeldt. 21 år. Studerende, sociologi.

Hvis virksomheder gerne vil have fat i de skarpe hoveder fra min generation, er det vigtigt, de fører en god klimapolitik. Lyt til vores bekymringer og forventninger – for mig er det ikke vigtigt med de materielle gevinster.

Cathrine Lundblad. 21 år. Studerende, kommunikation og IT. Arbejder i Carlsberg.

Jeg har bidt mærke i to ting, som jer i erhvervslivet skal lave om på. Den første er den hierarkiske kultur og struktur. Jeg er ikke interesseret i status, men indholdet af den opgave, jeg er kommet for at løse. 

Kasper Rørdam. 30 år. Projekt manager i stor IT virksomhed.

“Vi følger ikke formelle lederskaber. Vi følger mere mennesket. Vi brokker os ikke over vores leder, vi ser det som et projekt, der kan løses, og hvis det ikke kan, finder vi et nyt projekt.

Anne Sophie Formann. 28 år. IT-medarbejder Atea.

Vi drives bedst af at have frihed til vores arbejde. Hvis der udføres micro management, kommer man til at opleve en demotiveret medarbejder.

 

Lytter vi til disse begavede, bevidste og generøse 25 unge mennesker og følger vi deres gode råd og indsigter, kommer det ikke til gå galt med fremtiden. Tak til jer alle for at dele ud af jer selv!  

Bragt i Børsen d. 06. oktober 2019. 


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}