oktober 5

Vær broen 12: 25 unge taler ud – og vi andre ind i deres verden

147  kommentarer

I fem uger har 25 fra generation Z i hver deres video inviteret os ind i deres overvejelser om hvad vi andre skal forstå om deres behov, ønsker og drømme om et fremtidigt samfund. Det er et brugbart og vigtigt katalog for alle – inkl regeringen, ledere og forældre – til at skabe den vigtige bro mellem alle generationer. Og ikke mindst til at skabe et bære- og væredygtigt samfund. I dag. Og i morgen. Lyt til dem her.

Det er ikke gået helt, som jeg regnede med.

For jeg havde faktisk forventet, at der ville komme mange flere kommentarerer om, at de der 25 unge, som nu udtalte sig på deres generations vegne, jo var særligt privilegerede og ikke repræsenterede hele deres generation.

Hvilket er fuldstændig sandt.

Alle 25 er nemlig usædvanligt dygtige, ambitiøse og bevidste. Hvor meget de egentlig var det, fandt jeg først for alvor ud af, da jeg sad med dem hver især og interviewede dem, for at finde frem til dét særlige punkt, som de kunne bidrage bedst med. Så vi andre kunne få et indblik i, hvad det er, der rører sig i dem.

Mit fokus var imidlertid præcis det. At få synspunkterne fra de udvalgte unge, der med stor sandsynlighed kommer til at forme vores fælles fremtid og samfund. Så jeg var altså forberedt på de indvendinger, der måtte komme. Og der kom én. På en af mine egne platforme, hvor jeg har delt disse videoer.

Hvilket jo nok afslører noget om mine fordomme. Men som måske i virkeligheden siger mere om kvaliteten af de unges udtalelser.

Som du kan få et kort samlet udpluk af i denne video. Hvor du også får adgang til alle de 25 andre videoer og serien Vær Broen, der er 11 artikler om de unge.

Det jeg holder mest af ved alle videoerne, er, at de er en skøn blanding af behersket indignation og sårbarhed. Og et oprigtigt ønske om at dele ud af sig selv, så de ansvarlige i samfundet – regering, organisationer, institutioner, ledere og forældre – får ændret på de områder, som ikke fungerer. Ikke bare for deres egen generation, men for samfundet som helhed. Og selvom de hver især står som stærke individer, kommer de i fællesskab til at stå som et maleri over et håb for fremtiden.

På den måde er de 25 videoer også et katalog over, hvad vi som samfund kan gøre meget bedre.

Og især hvad vi burde dyrke, for at få et langt mere helt, samlet, ambitiøst og solidarisk samfund. I den forbindelse er det værd at bemærke, at ingen af dem taler om penge. Som i at blive svinerig og økonomisk uafhængig. Hvilket var noget af det, som generation X havde meget fokus på, dengang yuppielivsstilen og arbejdsløsheden var dominerende kulturer.

Til gengæld kan vi være obs på, at generation Z’s fællesskaber er langt mere lystbetonede end vi har set det tidligere og har meget mere fokus på en her-og-nu følelse end den fremtid, der kommer. De 25 videoer kan derfor ses som vigtige pejlemærker for, hvad det er, der giver de unge lyst. Blot til info.

Det der til gengæld er gået, som jeg håbede på, er udbredelsen af dem. De er nemlig blevet delt, især af de unge selv, og det har givet tusindvis af visninger på mange forskellige platforme. Det har også givet en del henvendelser fra folk, der vil bruge nogle af de 25 unge til konferencer, opgaver og andet. Og det taler heldigvis lige ind i den vigtigste pointe, når emnet generationer kommer på banen:

Vi skal alle være broen. Mellem hinanden. De ældre generationer skal være broen til de unge, for det er os, der har skabt den verden de er på vej ind i, og derfor er det vores ansvar at være nysgerrige og åbne overfor dem. Men det er samtidig deres opgave at være åbne og nysgerrige på de generationer, der er gået forud for dem, for kun sådan kan vi skabe det bedst mulige samfund for alle.

I denne kronik får du en oversigt over deres vigtigste pointer. Inddelt i de fire områder, som jeg mener, er de vigtigste områder, som deres verdenssyn samler sig om. Men vil du have the real deal, så følg i stedet dette link og mød dem alle 25. 

 

1. HELE MENNESKER – ALTID I RELATIONER

For det første insisterer de på at være hele mennesker. Hele tiden. Det er som en enhed, at de bevæger sig rundt i verden og livet. Hvem de er, afhænger derfor ikke af hvilken rolle de er i. Altså er der naturligvis ikke forskel på privatliv og arbejdsliv og de arbejdsgivere, der ikke forstår det, kommer ikke til at være tiltrækkende for denne generation. Det hele menneske er også mere uafhængig af sit køn, end vi har set det hos tidligere generationer og relationer er alfa og omega.

Anne Thorsø Sørensen. 35 år. Selvstændig.

Vi brænder ud, vi løber efter ting vi ikke ved hvad er, løber efter lønforhøjelse, bonus osv for at få anerkendelse, men det føles tomt, fordi jeg ikke var en del af noget større. Det jeg føler mange misforstår, er at vi er pisse forkælede – men vi vil have hjertet med, det er svært at gøre noget, man ikke tror på.

 Frederikke Felding. 23 år. Studerende, sociologi.

Mange ser min generation som værende særligt sart. Det I skal forstå er, at min generation reelt er underlagt nogle helt andre vilkår. Niveauet for succes er steget markant. Med det følger en usikkerhed og en sårbarhed. Vend sårbarheden til noget positivt og brug det til at være refleksiv.

Christine Esmann. 23 år. Kandidatstuderende, IBP.

Skab personlige relationer til jeres unge ansatte, så de føler sig trygge og sikre. Hver anden uge holder mine chefer møder med mig om de opgaver, jeg får og om jeg synes, de er spændende og udfordrende.

Elisabeth Bjarkmann. 24 år. Kandidatstuderende, jura.

Det er enormt ærgerligt, at snakken altid går på enten karrierevejen eller familievejen. Vi er en generation, der vil have begge dele. Vil vil ikke have enten eller.

Rikke Knudsen. 25 år. Konsulent, Implement

Det er vigtigt, at man ikke behøver at sige, man har influenza, hvis man i virkeligheden ligger derhjemme med de værste hjertesorger. Behøver man arbejde mandag til fredag? Eller kunne man tage mandag fri og til gengæld arbejde søndag. Det vigtigste er at man kan komme på arbejde som et helt menneske.

Emil Deleuran. 23 år. Netop færdig med IBP-bachelor CBS. 

Jeg er villig til at lægge 80 eller 60 timer i en periode, så længe jeg føler, jeg er en del af noget større og føler anerkendelse. Hvis I gerne vil holde på min generation af unge mænd, skal I acceptere, at jeg også vil bruge tid på min søn og datter.

Alexandra Rønde Thielke, 34 år. Selvstændig. Ejer af bureauet Twentyfiveandthirty

Worklife balance er et forældet begreb, for vi ser ikke livet delt op på den måde. Vi arbejder, når vi har energi til det, og det skal ikke lyde så hippieagtigt, for det er klart, der følger en masse ansvar med. Erhvervslivet skal forstå at vi nok skal løse opgaverne, så længe man løser opgaverne, når man har energien til det.

Rasmus Veggerby, 29 år. Selvstændig. Ejer af bureauet Twentyfiveandthirty

Frihed under ansvar skal genfortolkes, så det mere handler om, at man kan arbejde hvorfra man vil, og hvornår man vil.

Oliver Højrup. 23 år. Arbejder hos PWC. Kandidatstuderende CBS.

Det er processen og ikke nødvendigvis resultatet der er i fokus. Det er vigtigt, at vi føler vi lærer noget – vi skal lære af resultaterne.

 

2. INTEGRATION

Verden bliver ikke mindre kompleks i fremtiden. Tværtimod. Med den teknologiske udvikling, en verden, der bliver mindre og mindre for borgerne på tværs af landegrænser, og flere og flere generationer på arbejdspladsen, er der behov for mere og mere integration. Det ved generation Z:

Madeleine Rørbye. 18 år. International studerende STX.

Det er virkelig vigtigt for mig, at min arbejdsplads evner det internationale miljø.

Simone Felding. 28 år. Antropolog.

Hvordan kan vi have humanister i fremtiden, som arbejder med teknologi? Det er enormt vigtigt, at man som medarbejder får lov til at eksperimentere og få nogle skøre idéer.

Mark Boesen. 25 år. Konsulent.

I skal være med til at nedbryde grænser og fordomme på tværs af nationaliteter, køn og alder.  

Mehmet Canpolat, 25 år, arbejder med IT i Berlingske Media

Vi med anden etnisk baggrund kan tilbyde noget, erhvervslederne ikke har.

Carl Rørbye. 21 år. Studerende, CBS.

Vi kommer ind med nogle kompetencer, den ældre generation ikke har og derfor er der behov for gensidig mentoring.

 

3. DIVERSITET

En kompleks verden i konstant udvikling fordrer, at arbejdsmarkedet er præget af diversitet og tværfaglighed. Især hvis man gerne vil holde på generation Z:

David Møller. 23 år. Kandidatstuderende HA Almen. Arbejder i Quartz.

I skal være villige til at ansætte unge på baggrund af de skills, de kan, som kan bidrage med noget til organisationen – og ikke kun deres eksamensbeviser. Jeg fik jobbet, fordi jeg på nettet har tilegnet mig rigtig meget viden, på Youtube og onlinekurser.

Laura Zeeberg. 23 år. Studerende, økonomi.

Det pensum vi arbejder med er oldnordisk. Engager jer i vores studier og sørg for, at det pensum vi arbejder med er up to date med de højaktuelle problemstillinger, I står overfor.

Victor van Hauen. 23 år. Studerende, tekno-antropologi. Arbejder i digitaliseringsstyrelsen.

Jeg vil forvente, at der bliver ansat flere forskellige typer mennesker. Vi ønsker at arbejde i et kreativt miljø – og det holder på de unge.  

Hannah Portner. 25 år. Strategisk planlægger hos AKQA.

Vi er altid blevet opmuntret til at studere det, der interesserer os. Og det er spændende, når vi kommer fra forskellige industrier og arbejder i et miljø med diversitet.

Carl Angelo. 33 år. Kreativ på et reklamebureau.

Det handler om at være så forskellig som muligt. Jeg kan komme i en kjole på arbejde eller til et formelt møde, eller jeg kan komme i jeans eller shorts, og det giver bare en anden kultur. Jeg tror, at alle brancher skal bløde op i de regelsæt der er sat for at tltrække en mere spændende og divers målgruppe.

 

4. FRIHED, ANSVAR OG BÆRE/VÆREDYGTIGHED

Som det sidste er der et stærkt ønske om at kunne arbejde under lederens tillid til, at de unge selv tager ansvar for at få løst opgaverne, uanset hvornår og hvordan. Det der i høj grad driver dem, er nemlig behovet for at kunne arbejde under frihed og fleksibilitet og ikke være tvunget ind i særlige systemer. Ansvaret går i øvrigt begge veje. Derfor er bære- og væredygtighed et must i enhver organisation, hvis de unge skal finde den attraktiv.

Daniel Larsen. 25 år. Fuldtidsansat i Mærsk.

En fast karriereplan de næste 20 år, hvor man bliver forfremmet hvert andet år og tjener flere og flere penge. Det er ikke længere nok. Vi vil have medbestemmelse og opleve konstant udvikling.

Oscar Bro. 26 år. Skibsmægler.

Jeg vil helst vælge virksomheden, der gør noget ved CO2-problemerne. 

Amanda Wirnfeldt. 21 år. Studerende, sociologi.

Hvis virksomheder gerne vil have fat i de skarpe hoveder fra min generation, er det vigtigt, de fører en god klimapolitik. Lyt til vores bekymringer og forventninger – for mig er det ikke vigtigt med de materielle gevinster.

Cathrine Lundblad. 21 år. Studerende, kommunikation og IT. Arbejder i Carlsberg.

Jeg har bidt mærke i to ting, som jer i erhvervslivet skal lave om på. Den første er den hierarkiske kultur og struktur. Jeg er ikke interesseret i status, men indholdet af den opgave, jeg er kommet for at løse. 

Kasper Rørdam. 30 år. Projekt manager i stor IT virksomhed.

“Vi følger ikke formelle lederskaber. Vi følger mere mennesket. Vi brokker os ikke over vores leder, vi ser det som et projekt, der kan løses, og hvis det ikke kan, finder vi et nyt projekt.

Anne Sophie Formann. 28 år. IT-medarbejder Atea.

Vi drives bedst af at have frihed til vores arbejde. Hvis der udføres micro management, kommer man til at opleve en demotiveret medarbejder.

 

Lytter vi til disse begavede, bevidste og generøse 25 unge mennesker og følger vi deres gode råd og indsigter, kommer det ikke til gå galt med fremtiden. Tak til jer alle for at dele ud af jer selv!  

Bragt i Børsen d. 06. oktober 2019. 


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and
  help others like you helped me.

 2. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit,
  but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read.
  I will definitely be back.

  Also visit my web blog :: https://www.memorytoday.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=RomoCedric

 3. I am now not certain the place you’re getting your information, but good
  topic. I must spend some time finding out much more or understanding more.
  Thank you for great info I used to be looking for this info for my mission.

  Feel free to surf to my blog post: http://www.stwx.net

 4. This article will assist the internet users for building
  up new website or even a weblog from start to end.

 5. Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified
  whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your
  RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  My blog post :: http://www.eqt8.cn

 6. Thanks for every other informative web site. Where else could I am getting that kind of info written in such a perfect
  means? I have a undertaking that I’m just now
  working on, and I have been on the glance out for such information.

  My webpage :: bbs.yunweishidai.com

 7. Hey I am so grateful I found your website, I really found you by accident,
  while I was researching on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a all
  round entertaining blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the
  awesome job.

  my website; mpc-install.com

 8. Hi my loved one! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all significant infos.

  I’d like to peer more posts like this.

  Also visit my website; Amelia

 9. You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something which I think
  I would never understand. It seems too complex and very broad
  for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Feel free to surf to my page: http://www.alisteqama.net

 10. Its such as you learn my mind! You seem to understand so much about this, such as you wrote the book in it
  or something. I feel that you can do with some % to pressure the message house a little bit, however instead of that,
  this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  Here is my site :: Isabel

 11. I blog often and I seriously appreciate your information. Your article has really peaked my interest.

  I will bookmark your site and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

  Here is my homepage: clubriders.men

 12. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and
  it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & help different users like its aided me.
  Great job.

  Also visit my blog: https://kebe.top

 13. I was curious if you ever considered changing the structure of your
  site? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images.

  Maybe you could space it out better?

  Also visit my webpage: http://khoquet.com

 14. Great post. I used to be checking continuously this weblog and I’m inspired!
  Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was looking for this certain info for a long time. Thanks and good luck.

  Also visit my web page … https://mpc-install.com

 15. Wow, this piece of writing is good, my younger sister is analyzing these kinds of things, thus I
  am going to inform her.

  Feel free to surf to my blog … Tamika

 16. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll
  certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this site.

  Also visit my web-site clubriders.men

 17. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web
  the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get irked while people consider worries that
  they just do not know about. You managed to hit the nail
  upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people
  could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 18. I’ve been exploring for a little bit for any
  high quality articles or blog posts in this kind of space
  . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i’m glad
  to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I most undoubtedly will make sure to don?t disregard this site
  and give it a look on a constant basis.

  Look at my site http://clubriders.men/viewtopic.php?id=379386

 19. Thanks for every other magnificent post. Where else may anybody get that
  kind of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the
  search for such information.

  Also visit my web blog … kebe.top

 20. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

  Feel free to surf to my webpage :: chengdian.cc

 21. Hello, i believe that i noticed you visited my site thus i came to ?go
  back the choose?.I am attempting to find issues to enhance my site!I guess its ok to
  make use of some of your concepts!!

  Feel free to visit my page mpc-install.com

 22. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site
  before but after going through some of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back
  frequently!

  My blog – http://clubriders.men

 23. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same ideas you discuss and would
  love to have you share some stories/information. I
  know my viewers would value your work. If you’re even remotely interested, feel
  free to send me an e mail.

  My web-site – khoquet.com

 24. F*ckin’ tremendous issues here. I am very satisfied to
  peer your post. Thanks so much and i am looking forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Visit my blog – grautocar.com

 25. hello!,I like your writing very a lot! percentage we communicate extra about your
  article on AOL? I need a specialist on this area to unravel my problem.
  Maybe that is you! Looking ahead to see you.

  Review my web-site :: https://kebe.top/

 26. Hi there would you mind stating which blog platform you’re
  using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking
  for something unique. P.S Sorry for getting off-topic
  but I had to ask!

  Feel free to visit my webpage :: https://kebe.top/

 27. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do
  a little research about this. We got a grab a book from our area library but
  I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared
  freely out there.

  Here is my blog post – bbs.zhichihuodong.com

 28. Excellent weblog here! Also your website loads up fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your
  associate hyperlink in your host? I desire my website loaded up as quickly
  as yours lol.

  Also visit my blog post … khoquet.com

 29. Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort
  to create a great article? but what can I say? I put things off a lot and never seem to get anything done.

  Feel free to visit my homepage – mpc-install.com

 30. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to
  have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  My web blog :: http://forum.bokser.org

 31. Hey there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this web site.

  Also visit my web site … mpc-install.com

 32. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject.
  Basically Excellent. I’m also an expert in this topic so I
  can understand your hard work.

  Feel free to visit my webpage – clubriders.men

 33. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague
  who has been conducting a little homework on this. And he actually ordered me
  breakfast simply because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this subject here on your blog.

  My website https://mpc-install.com/

 34. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this information So i am satisfied to convey that I’ve a very good uncanny
  feeling I came upon just what I needed. I so much indubitably
  will make sure to don?t put out of your mind this website and provides it a glance
  regularly.

  Feel free to visit my blog post: https://kebe.top/

 35. I drop a leave a response whenever I especially enjoy
  a post on a blog or I have something to valuable to contribute to the discussion. It’s caused by the sincerness communicated
  in the post I browsed. And after this post Vær broen 12: 25 unge taler ud – og vi andre ind i deres
  verden – Emilia van Hauen. I was excited enough to post a thought 😉 I actually do have a couple of questions
  for you if it’s okay. Could it be only me or do a
  few of these remarks appear like they are written by brain dead people?
  😛 And, if you are posting at additional online sites, I’d
  like to follow anything fresh you have to post.
  Could you list the complete urls of your communal pages like
  your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  my webpage; clubriders.men

 36. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with your site.
  It looks like some of the written text in your
  content are running off the screen. Can someone
  else please comment and let me know if this is happening to
  them too? This might be a problem with my internet browser
  because I’ve had this happen previously. Many thanks

  Have a look at my homepage :: Lilla

 37. I do agree with all the ideas you’ve offered to your post.
  They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are
  too brief for starters. Could you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

  my web blog – kebe.top

 38. I truly wanted to type a note to be able to thank you for some of the awesome secrets you are giving out at this website.
  My extensive internet look up has at the end been compensated with awesome details
  to write about with my companions. I would say that most of
  us readers actually are definitely lucky to live in a really good place with many perfect professionals with good tips and hints.
  I feel quite grateful to have come across your entire web site
  and look forward to some more cool times reading here.

  Thank you once again for everything.

  my blog post bbs.shishiedu.com

 39. I have been exploring for a bit for any high quality
  articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
  Studying this info So i’m satisfied to exhibit that
  I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just what I
  needed. I such a lot unquestionably will make sure to do not put out of your mind this website
  and provides it a look on a continuing basis.

  my web-site :: mpc-install.com

 40. Hi my loved one! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos.
  I would like to look more posts like this.

  Also visit my web site: clubriders.men

 41. Excellent blog here! Also your site loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  Check out my web page – Nolan

 42. First off I want to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts
  out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Cheers!

  my blog: Traci

 43. Undeniably believe that which you said. Your favorite
  justification seemed to be on the internet
  the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while
  people think about worries that they plainly do
  not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people
  can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  my webpage; chengdian.cc

 44. Its like you read my mind! You seem to grasp a lot approximately
  this, such as you wrote the e-book in it or something.
  I think that you could do with some p.c. to drive the message house a
  little bit, but instead of that, that is magnificent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

  Take a look at my blog post bbs.shishiedu.com

 45. Good day! I could have sworn I’ve been to this web site before but after browsing through some of the posts I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m certainly happy I stumbled upon it and
  I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

  My homepage – clubriders.men

 46. Hi my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and include
  approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

  My web page kebe.top

 47. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too wonderful.

  I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care
  of to keep it smart. I can not wait to read much more from you.
  This is actually a wonderful website.

  Also visit my web-site … http://haojiafu.net/forum.php?mod=viewthread&tid=780473

 48. Hi, i feel that i saw you visited my site thus i came to return the want?.I am attempting to find issues to enhance my website!I suppose its ok to make use of a
  few of your concepts!!

  Also visit my webpage; lubertsi.net

 49. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.

  I?m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  my web page frun-test.sakura.ne.jp

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}