januar 19

SANDWICHKVINDER OG FAMILIEUNIVERSET

Ældresagen har lige lanceret en ny portal, der hjælper familierne med at have overblik over den hjælp, som deres ældre pårørende har brug for. Det er genialt – især for de kvinder, der ofte står med hele ansvaret….. Læs mere om baggrunden for tiltaget her:

SKAL KAREN VASKE TØJ FOR SIN GAMLE MOR?

Karen er vred! Hendes mor på 90 kan ikke længere få hjemmehjælperen til at vaske tøj. Mange gør som Karen og farer i blækhuset for at klage til kommunen – men er det vejen frem?

Af Poul Dahl Hede, Socialrådgiver

Karen er 56 år og førtidspensionist, da hun har dårlig ryg. Hun bor i en god lejlighed to kilometer fra sin mor. Hun har bil og kolonihave og elsker at rejse. Mor hjælper lidt til økonomisk nu og da.

Hvorfor vasker Karen så ikke bare sin mors tøj? Hvorfor synes hun ikke, det er naturligt, at hun løser opgaven og gør det med glæde?

Måske vinder Karen sagen ved at skrive harmdirrende klager til kommunen, og måske kan mor igen få vasket sit tøj. Efter al sandsynlighed vil det dog vare en rum tid, før sagen når så langt, og hvem skal hjælpe Karens mor i den periode?

Grænserne for velfærdssamfundet rykker sig. Demografiske forandringer med et stigende antal ældre og sundhedsudgifter der eksploderer, er ved at være virkeligheden. Hvor skal grænserne så gå mellem staten, og det vi hver især skal bidrage med, også i forhold til vores forældre, når de ikke kan klare sig selv?

Karen må ændre diskurs
Inde i Karens hoved myldrer tankerne. Hun føler ikke ansvar eller dårlig samvittighed i relation til sin mors vaskeproblem. Samfundet har i hendes verdensbillede ansvaret for at løse morens problem.

Her er min bøn til Karen: Du må ændre diskurs! Samfundet har ganske enkelt ikke råd og kræfter til at løfte opgaven uden din hjælp!

Det offentlige kan ikke løfte opgaven alene
Mange pårørende har erkendt, at det offentlige ikke kan løfte opgaven alene, og slet ikke med de ressourcer det har til rådighed, og med de evner systemet har til at løfte sin opgave. Den erkendelse skal udbredes, og det er formålet med dette indlæg.

Dine gamle forældre har nemlig ikke tid til at vente på, at velfærden kommer tilbage. Om vi vil det eller ej, så bliver vi nødt til at rykke sammen i familierne og tage ansvar.

Ældre Sagen vil gerne være med til at rykke ved diskursen. Og vi ved godt, at det ikke er spor nemt pludselig at skulle tage sig af sine forældre, når man stadig har sin egen familie at passe på. I erkendelse af, det er en vanskelig situation for alle, har vi udviklet familieuniverset.dk. Det er en hjemmeside med viden om, hvordan man som pårørende kan hjælpe sine ældre familiemedlemmer, og hvor man i et lukket familierum kan koordinere opgaver, besøg og andet med de andre man har inviteret ind i familierummet.

Så hvis du, kære læser, nu sidder og tænker på de gamle i din familie, og hvad du kan gøre, så log dig ind på www.familieuniverset.dk.


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}