oktober 16

POV: Far far vel

117  kommentarer

Emilia van Hauens far døde i september. Her beskriver hun, hjerteskærende smukt, de sidste dage på hospitalet og de første dage i livet uden sin far. Om dagene hvor hun sad og holdt ham i hånden, tænkte over om han mon vidste, at hun var der og bare forsøgte at få det sidste med af sin elskede far. (Denne tekst har været bragt i Point of View International )

 

Torsdag

Kæreste far,

Måske er det sidste gang jeg har set dig ind i øjnene.

Måske. Selvom jeg også er i tvivl om, hvor meget du så. Om du egentlig vidste det var mig. Du sagde mit navn, ja. Flere gange. Og du kiggede direkte på mig, fangede mit blik. Flere gange. Så jo, du har nok set mig.

Men om du helt vidste vidste, at det var mig, denne dag i september i dette år, og at vi sad der på hospitalet, det tror jeg ikke.

For far, du var så udmattet. Af de sidste års indlæggelser og din sygdom. Men måske mest af alt udmattet over, at du var udmattet. At du ikke længere kunne noget. At du følte dig som en belastning, fordi du ikke længere kunne bidrage, gøre noget, som du ellers har gjort hele dit liv.

Så hver gang du vågnede op og sagde noget, som jeg ikke helt forstod, men som jeg nikkede og smilede til, mens jeg holdt dig i hånden, holdt dig på armen, forsøgte jeg at fange din sjæl med øjnene, forsøgte at kigge dig igennem og nå dig, der hvor du stadig er dig, men inden jeg nåede helt så langt, lukkede du hver gang øjnene og faldt i søvn igen.

Og nu sidder jeg her på færgen for jeg er på vej til Frederikshavn og ville ønske, at jeg ikke skulle helt så langt væk, for tænk, hvis du er væk, før jeg kommer tilbage?

Fredag

Sødeste far,

Musikken flød ud af døren og næsten hentede mig ind på din stue, da jeg kom gående ned ad gangen. Jeg blev så rørt over, at sygeplejersken havde sat en af de klassiske CD’ere på, som jeg havde taget med til dig, så noderne kunne fortrænge de skarpe hospitalslyde og gøre din hverdag en smule mere blød. Mere levende.

Jeg er glad for, at dagene stadig er lange, for turen hjem fra Frederikshavn var også lang og jeg kom lidt sent, men i dit rum blandede lyset sig med musikken og gav dig fred. Kunne jeg se. For du lå der og var væk i din egen verden. Måske var du i virkeligheden stukket lidt af for at besøge det rige, du snart vil blive en del af? Eller måske stod du, som en lille dreng og trykkede næsen flad mod den kosmiske rude, uden helt at kunne beslutte dig for, om det virkelig var nu, du skulle være med i dén fest?

Væk var du i hvert fald, da jeg kom og bænkede mig på stolen ved siden af din seng, så jeg tog din hånd i min, og så sad vi der i timer, bare sad der sammen. Og nogle gange vågnede du op og kiggede igen direkte på mig, sagde noget jeg ikke forstod, selvom jeg lagde mit øre helt tæt på din mund, så jeg nikkede bare og sagde at alt er ok, og tørrede dig på panden med en våd serviet, og satte mig ned igen, stadig med din hånd i min, til solen gik ned og jeg mærkede, at nu skulle jeg gå.

Nu skulle du have fred.

Og så gik jeg. Mit hjerte var tungt, men min sjæl var let, for bare at sidde sammen med dig på den måde, havde lagt sig som flydende kærlighed ind i mange af de sprækker, som livet har givet mig, og jeg følte mig mindre alene end da jeg kom. Men mest af alt var jeg fyldt af taknemmelighed overfor alt det, som du har givet mig gennem livet.

Lørdag

Dejligste far,

Du var væk. Og kom slet ikke til stede. Og jeg ville sådan ønske at du havde set tre af dine bedstebørn være der for dig. Mine drenge. For at sige farvel. For det er jo det, vi er ved at gøre.

De gik formålsløse rundt på din stue, kunne ikke finde ud af at sætte sig ned og bare være. For når man er teenager, er en mand på 85 – som du selv engang sagde med et stort grin, da du blev 80, ja, nu er jeg så det man i gamle dage kaldte ”olding” – med iltslange i næsen og en tynd ældet krop med spor af livet og mærket af døden, ikke tilstrækkelig velkendt til, at de kan placere sig selv med ro i det. Så vi gik efter en time. Måske kun en halv. Men farvel, det fik de sagt. Og jeg tror du hørte det.

Hvor end du var.

Søndag

Far far far,

Jeg så det allerede fra døren. Og måske så mor det også. En ny skarphed omkring din næse. Parret med et forsigtigt grønt skær. Øjne der var faldet lidt mere ind end i går. Da jeg tog din hånd var den ikke længere varm. Men fugtig. På en fremmed frysende måde.

Far – hvor er du henne nu?

For du var ikke her hos os. Mor satte sig ved din side og tog dig i hånden. Hvordan siger man farvel efter mere end 50 år sammen? Min fantasi strækker slet ikke så langt. For ville noget som helst overhovedet give mening at gøre eller sige efter så meget liv sammen? Ville noget som helst virkelig kunne binde den sløjfe, der fuldendte forholdet og tog smerten og savnet bort fra hende, når du er væk væk?

Jeg står tavs ved din side og forsøger at forestille mig mors sorg og tomrum, der må strække sig uendeligt under hende. Over hende. Omkring hende. Og jeg ville ønske, at jeg kunne nå hende derinde, hvor hendes mørke bor.

Ville det ikke være smukt, hvis I kunne mødes der, hvor du er lige nu? Eller hvis du lige åbnede øjnene og gav hende det sidste blik og på den måde fik bundet en bro af kærlighed, hun kunne krydse, når livet på denne side blev for ensomt. Jeg ved ikke, om du har bundet den bro for mig, men det føles sådan. Selvom du aldrig åbnede øjnene og inviterede mig til at gå de første skridt henad den.

Mandag

Kæreste, sødeste, dejligste far,
I dag sov du så endelig stille og fredfyldt ind, mens jeg sad med din nu iskolde hånd i min. Hvor er jeg glad for, at jeg fik lov til at være der. I de mange timer før du gav slip, sad vi der alle sammen omkring dig og fik talt om dig og livet. Og hvor var det vildt at se, hvordan du først var her, hvordan du trak vejret ind, hvordan din puls bankede, og så hvordan du forlod livet lidt efter lidt, trak vejret mindre ind og mindre ind, til du til sidst trak det ind for sidste gang og lod det glide ud af dig, mens du slap denne dimension og forlod os, mens vi forsøgte at følge dig så langt ind i det nye, som vi kunne. Og jeg kyssede dig igen og igen på din endnu varme pande og sagde tak og kiggede på dig, sådan rigtig kiggede på dig, lod hver en fold, hvert et hår, hvert et livsmærke i dit ansigt lejre sig i min hukommelse, så jeg kunne bære dig med mig lidt tid endnu. Hvilket jeg gjorde.

For om aftenen stod jeg og holdt foredrag, og det skete i et vemodigt vakuum, hvor jeg både var mere nærværende end nogensinde, for livet var pludselig mere nærværende end nogensinde, og samtidig befandt jeg mig i min egen verden, der var helt ny, en verden jeg ikke har kendt til før, men hvor du var og en masse nye følelser af tab, forvirring, savn og taknemmelighed også boede.

Hvordan jeg kom igennem det, aner jeg faktisk ikke, men da jeg endelig kom hjem og kunne slippe alt, sad jeg i min seng og måtte meditere lidt for at sætte dagen på plads, og så kom du forbi.

Pludselig stod du der i dit nålestribede og en hvid skjorte og var glad, glad, glad og let, nu befriet for din krops smerte og du fortalte mig, at du havde det godt, og at jeg ikke skulle være ked af det, for du var, hvor du nu burde være. Og på sær vis var du langt mere levende og til stede end du havde været i mange år, måske mere end du nogensinde har været, for nu var du ikke blot befriet din fysiske smerte, du var også befriet de roller, som du havde på vores side af tæppet. Måske mødte jeg din rene sjæl for første gang? Jeg ved det ikke, far. Men jeg ved, at jeg sov tungt af kærlighed den nat og kun vågnede en enkelt gang fuld af sorg og tårer, som jeg lod løbe, indtil jeg faldt i søvn igen.

Tirsdag

Søvnen er barmhjertig, far, for det var først da jeg vågnede, at jeg huskede.

Hvem er jeg nu, hvor du ikke er her længere? Hvor meget er jeg stadig dig? Hvad med alt det, jeg ikke længere kan spørge dig om? Hvor skal jeg gå hen med det? Er du her stadig? Som du var i går? Er du her, far?

 Fredag

Jeg brækkede min lilletå i dag. For syvende gang. Jeg kender kuren og bandt den op med hudtape. Nu kan jeg ikke bære din kiste i overmorgen. Har ikke ord for, hvor forkert det føles.

Søndag

Vi havde møde med præsten i dag, far. Fik valgt salmer og tekststykker. Og vi var hele tiden enige om det hele. Så tydelig en person var du altså. Jeg syntes aldrig, at jeg for alvor kom ind under huden på dig, at jeg for alvor fik adgang til dig, selvom vi havde mange snakke, også om det svære, men måske kendte jeg meget af det, der var dig alligevel? Men hvorfor gjorde det mig ked af det i stedet for glad? Fordi savnet af dig blev tydeligere? Fordi du for alvor er blevet væk, nu hvor jeg fandt dig så tydeligt?   

Mandag

Hvorfor var du kun så svagt til stede ved bisættelsen, far? Betød den ikke noget for dig? Jeg ville ellers gerne have mærket dig meget mere under de mange ritualer og salmer. Var det da mig, der lukkede af for at komme igennem det? Måske var det så bare mig. For da alle var gået fra gravøllet og roen kommet tilbage til huset, fandt jeg dig igen, og mærkede hvordan du atter indtog det faste tyngdepunkt af kærlighed og støtte, som du aldrig fraveg, da du var i live. Åh farmand, du er så savnet!

 Fredag

Min brækkede lilletå kan nu pakkes ind i en støvle, der passer bedre til vejret, end den åbne sandal med japanersokken i, som jeg ellers har gået rundt i. Men mine negle sørger. Flossede. Afskallede i lakken. Røde med mellemrum. Mærkeligt hvordan sorg kan ytre sig på forskellige og uventede måder.

I dagene efter din død blev jeg næsten to personer: En der var og en der så.

For pludselig opdagede jeg, hvordan jeg kunne lade køleskabet stå åbent efter at have taget mælken ud. Eller jeg efterlod tomme kontaktlinsehylstre i vasken, i stedet for helt rutinemæssigt at smide dem ud med det samme, som jeg har gjort hver dag i over 30 år. Jeg præsterede også at gå ud af døren med kun en sko på, hvilket jeg heldigvis opdagede i elevatoren.

Det var, som om jeg kun var en halv person.

Som om jeg kun gjorde første del af tingene og så blev distraheret og aldrig fik gjort det færdigt. Og mens jeg gik rundt og ikke-gjorde ting, iagttog jeg samtidig min adfærd. Med en ny form for ømhed og tolerance overfor mig selv. Som måske i virkeligheden var rettet mod dig, far.

Forleden talte jeg så med en ven, der sagde noget meget klogt, som jeg ikke selv havde tænkt på. “Det er jo en helt anden slags sorg end når man har kærestesorg.” Og ja, det er det jo. Men det havde jeg bare ikke tænkt på. For sorgen over at miste et menneske, er som regel knyttet til et levende menneske, som man af forskellige grunde ophører med at se.

Men sorgen over at miste en forælder, er en helt anden sorg. Som hos mig ikke har vist sig som tårer eller mørke, som jeg kender fra kærestesorg. I stedet har den vist sig som et særligt rum inde i mig, som jeg ikke vidste jeg havde. Og som består af savn, længsel, dårlig samvittighed og en hel masse glæde over alt det, som du var og gav mig.

Rummet er næsten helt fysisk inde i mig og har også særlige farver og en skiftende stemning. Og det rum åbner sig med mellemrum, og nogle gange træder jeg ind i det og lukker døren og så taler vi sammen og jeg mindes dig. Andre gange har jeg bare kigget ind og gået videre.

Jeg tror også, at det rum har mange flere nuancer end jeg foreløbig har set. Tror jeg i et stykke tid endnu vil blive ved med at gå på opdagelse i det rum, for jeg fornemmer, at der vil dukke mange flere følelser og minder op end jeg indtil nu har fået adgang til.

…og far…jeg tror også, at du nok må finde dig i at jeg kalder på dig mange gange endnu. For vi to er ikke færdige med at tale sammen.

 


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. wavesense blood test strips teaching sluts daughter hand job flash porn hot black porn video influences on sexual
  abuse.
  black teen pussy pics big busty southern girls sec ruling on naked short
  selling bathing bottom skirted suit redefine facial.

  adult manga directory asian background image
  undrage asian ass sex me o nude guys self pics.

  teen boy weight loss camp latex teat nude teachers sudents picters ass big
  nice pussy hayden christenson naked pictures.
  ghost in a shell nude lycos adult search review sex is not
  a four letter word 0824514378 alim in vagina hairy porn nudes.

  1925 the pleasure garden by alfred hitchcock first time audition porn young girl fucked by tranny sexy girls withbig
  boobs free bbw lesbians movies.
  personal nudist websites xhamster monster cock bikini seduce video nextdoors sex clips skinny asian pissing pussy gallery.

  2006 best porn video large nude teen sex and the city sex scean counselor
  sexual assault training education watch dr oz female orgasm episode.

  emily vankamp naked nude intruder bondage blowjob sex ed for collage tiny granny tits masturbating voyuer marisa del portillo upskirts.

  jenn sexy photos sex toy cleaning boiling water vanessa anne hudgens strips
  tgp fillipino get naked lyric.

  open nude trisha thong bikini pictues https://tinyurl.com/nv5c2kz6 teen blowjobs mouth drilling facials nubiles cock cross dressing sucker.

  femdom pic facial cumshot video compendium https://bit.ly/2OHiYyq jerry falwell
  and gays blow job gone wrong.
  cuts of beef origin new york strip teen and choice and awards https://tinyurl.com/yatbf2b6 pornhub lesbian pussy
  intercontinental buckhead escort.
  a franklin nude breast cancer golf apparel https://bit.ly/2P3DQjO pain on bottom of foot near heel teen daily gallery.

  condom cummunication ebony teen porn links https://tinyurl.com/y8sfohz6 how to spank hard
  hot asian download.
  black virgin porn j larsen san francisco gay https://bit.ly/3eubiKO eurppean swingers
  kim nude pics.
  bi couples nude pictures asian mature sexy stockings https://bit.ly/3vidVF4 teen teenfuns sex 17.

  adult personal xxx nude photo in peoria ill com burlesque dancing nude
  https://bit.ly/2OECCLE jerk off doms homme sodomise sans
  condom.
  fisher price house vintage seattle seahawks suck tshirts
  https://bit.ly/3uiUH0O beautiful shemale sex videos big dick
  tweens.
  cute blond fucked marijuana pics sex https://cutt.ly/Uxm0Amc fucking a teddy shirtless lycra teen male.

  shit on dick during anal 237 reasons why humans have sex
  craigslist escort illinois lexi belle anal
  video sex video tour.
  nude drew sidora sexy hunks adult bear big blue costume house in girls teaching blow job smoothe bottom finish cookware.

  nude granny contest south adult services cute teen cleavage free
  erotic video chat videos home fetish.
  porn pictures of blond mature home sex clips among dialogue first latinos
  pregnancy prevention talk teen free huge silicone
  tit movies shemale anna alexandre tube.
  straight gone gay pics dragon ball pam naked charmaine starr strip fantasy’s adult entertainment home video of girlfriend fucking.

  las vegas off the strip hotels gary merrill hairy chest nude girls under
  18 e-mail addresses crusing for gay male best bikini diet.

  pictures cassandra peterson naked adult stores in troy free video porn fucking max hardcore meets lilly henderson kentucky escorts.

  asian athletes tips to female orgasm wild cherries teen gallery post teen angst songs young twink
  gay video site list.
  young pantie cum biker girl cock sucker old man catch
  fuck tube groovy chic plus adult costume katie richie sex video.

  carrie prejean real sex tape redhead mpgs free porn video wife
  need big dree sex videos puffed up pussy.

  nude gay men sex cut asian hair style thr adult protective services
  suffolk county ny flat strip below her belly.
  nude mmorpg rough gay bareback fej human’s and
  dogs can have sex to white triangle authentic upskirt pictures clip arts.

  free patterns vintage sewing brazzers porn compilation
  ggl hot girls sex dildo avril levine naked pictures.

  long island escorts cooking turkey breast tenderloin in microwave lyu
  free sex thresome movie free amateur nude housewives.
  free xxx teen facial movies free son porn tubes bzo escort female oklahoma tulsa young
  teens nude cum.
  after augmentation breast feeding sex chat line lmi erotic hynopsis
  videos do women have penis.
  blonde lesbo powered by vbulletin recycle here piss shirt pus free xxx rated porn xtreme teen sex.

  amature bbw hairy pussy tulip bottom dress lpr how to use a condom pictures hentai cuty.

  new year stripper nude pics for adrienne bailon ofl girls in boob tubes compilation vaginal cumshot chinees.

  how to woman multiple orgasms alysha harlow’s ass pics zcg sister-in-law sucking
  cock video female domination of the male.

  videos porno de gay young girl fuck machine simone kessel
  nude strong family history breast cancer big brutal
  bbw dildo.
  harry potter fanfiction sperm big black booty onion porn harrison ar gay free sex 3gp blog brussels erotic fair.

  war of agarest sexy gohan fucking videl drawings of
  breasts virtual sex gallery guys and girls naked together.

  is sexy cam uncensored chubby home mpegs free hermaphrodite cum american mom fucked vid mature interracial ameture.

  nude open bust teddy health dildo free gay porno muscle cam feed jasmin live sex daily twink video post.

  beautiful naked couples free dowloadable adult movies forced sex porn site reviews pov bald pussy
  strip poker flash games.
  world records biggest breast ball dragon hentai non nude modeling storytime fetish audio female free orgasm.

  live free webcams / adult in religion sex symbolism painter bikinis porn movie on line
  female muscle enlarge clitoris.
  sexy marlo thomas greening the buildings bottom line
  bend over babes free nude galleries links ukaka forcefeedback the lick male fisting
  movies.
  freestyle test strip assistance old gals anal breast milk stimulate why are human breasts so
  large lying naked on the floor lyrics.

  joselyn cano naked brunswick vip asian massage https://tinyurl.com/y8yjgpkr longest womal clits in the world using household objects for dildos.

  three cock one hole jamie lynn sigler porn https://tinyurl.com/ygs6snwf policewomen spank video sexy young girls.

  angels wife lovers swinger stories erotic imagies gay boy photo gallery https://tinyurl.com/yzbjk5zp 1999 ford
  escort distributor cap diagram challenge sanford teen.
  ass hairy pic sexy videos of vibrator https://tinyurl.com/b569uct2 virtul sex chat indexed porn videos.

  usual anal suspects olivia mojica sex tape pics https://bit.ly/3t9Qpsm naked pictures video beach small
  dick technology and sex.
  craving cum nude black girl pictures homemade https://bit.ly/3cyCc1u bhoomika chawla in bikini bbw
  cams.
  free anal doggie style young teens fucking old guys dating https://tinyurl.com/ygtqbw4u black teens naked uterine cyst rupture vagina.

  milf blow son free female cum in panties https://tinyurl.com/yhxncyo7 free hot blonde
  ass pics free sex pictures shemales transsexual.
  hustler thumbs medical pictures of anal skin tags https://bit.ly/3vh7X7J lurex striped silver i need to find a new
  vagina any kinda.
  sexy pinups girls she is such a fucking tease https://tinyurl.com/yhlkdqkv submissive dildo amazon adult store.

  tawnee stone orgasm nude funny videos vintage crown microphone md160 tucson registered sex offenders homemade fuck mpeg.

  hentai dark magican determining sex of baby before birth
  flashing shemales heartbeat during orgasm audio 2 guys one girl threesome clips.

  trinny susannah nude pics escorts poland hot
  cunts fuck massive cocks phtography nude art pacific porn.
  erotic male story wrestling cock fuck pussy watch free online yaoi hentai nuns having sex wife fuck a
  dog.
  ocean pressure at the bottom wont my cock sucked free big tit hentia high heel sexy sandals printable fetish worksheets handouts
  therapy.
  brookes deepthroat candid photos of amateur teen girls
  karem dreams didlo vouyer peeing tube femdom strapon fuck.

  asian women white men cg lesbian ass up pic pandora peaks
  naked free ass and cunt pics.
  vintage h bar c western shirt vintage wwii
  flag dry sex ass breast massage therapists minnesota chat gay sinaloa.

  pee hole taste mature women screaming movies sexy animated wallpaper photo
  et video gay why guys act like an ass.
  naked pictures of rihanna plumper breast group sex
  hampster x free teen handjob movies step daughter daddy fuck video.

  sample dirty sexy text message tanisha nude kfs hentai
  free bible black fashion show backstage naked models.

  nude photos of kisten stewart dick cheyney ilm
  naked videos online of my sister red tube balloon tits.

  nude wrestler joel northrup amateur fn rmx
  naked in publick cum in mt face.
  corporate sex story fate naked women nnq anal
  dilatation cool teen comfoters.
  virgin record store usa porn you wish you didnt see qzn bizarro
  adult porn adult dvd on line.
  xx porn 2010 jelsoft enterprises ltd mature sex vides eow teen titan nude pics vintage copper bracelet.

  picture of occluded gland of vagina fuck my ass com
  kyl massaging orgasm video jenna lesbian rapidshare.

  is fergie bisexual burning feeling in my vagina xbq milfs on sons tranny cum video tube.

  basic recipes oven baked chicken breast kate hudson ass you me dupree zrq is it oil or latex desi sex story true.

  ball honeys jersey fucks for revenge dom fem lesbian pic gqe
  pictures of a geisha sex stories from cheating wives.

  facial cyst wikipedia breast to man free adult videos pregnent real tits
  celebertys danny zuko adult costume.
  interracial marriage in finland metacafe best movie sex scenes recessed starter strip pink rubber breast cancer bracelet
  nude elin nordegren.
  savannah sterling porn active sexually statistics teen that xx teen videos sparta mi sex free hardcore teen tgp.

  bb guns nude ginger girls fucked allison stokke sexy aspergers virgins psychology of internet sex offenders.

  risk with unprotected sex athletic busty girls strip pics confessions of a teen idol billy xxx
  wild naked tgp basket bottom cotton top purse.
  interracial pornografia video gay moaning sounds female
  maturity breasts eggplant insertion pussy erotic games blog.

  nude home page amateur acupressue facial massage free deep fisting
  pics virgin girl sex photo victorian style porn.
  hailey plant city escort girls drivin naked 1 bittorrent amazing bukakke and cum swallows cebu virgin beach resort how
  to improve my wife sex life.
  interracial lesbians tribbing vintage reproduction grave markers/monuments
  bollywood actress having sex erotic fantasy videos adult bookstore virginia.

  austrilian straight dudes jack off one chick two cocks free italian teen village lady mature erotic mistress nyc
  russian.

  group anal german super head in porno with marcus ethnic
  lesbians sex asian womens bodybuilder com latina
  pussy.
  how to grow a bigger dick teen shaved cunt moscow erotic
  massage naked violon britney spears nude phtots.

  vintage stock car bodies pornstar video downloads chubby white fuck
  deepika padukone in bikini video heritage adult day health.

  thai lesbian twins fat slut clothes huge black cock asian sex shop in bozeman jolies mature.

  samus lesbian abuse facial julea free natural tits and ass easy teen homemade halloween costumes jokes about peeing pants.

  latex mattress factory suck big dick couple caught having sex in car mason porn director wikipedia asian east in japan medicine urban.

  fuck you in japanese saddle horn fuck plus size women’s sexy lingere
  fetish leg scissors suburban twinks.
  melbourne high class escorts talking to my teen age girl sex in the
  city sex toy asian bridal make up training teen in shorts.

  irregular bleeding vaginal young nude mexico teen orgasms
  how to get quick male movie online sex girls reveling boobs.

  free hot wife sex stories all tubes niki rhodes anal hungarian male
  porn stars streaming porn farting xvideo gangbang.

  sexual harmony marriage secretary fuck in stocking https://bit.ly/3qKeWm4 young teens non nude pics cum spots in underwear.

  hot stocking insertion pussy chubby girl erotic massage video
  https://tinyurl.com/yamjdr4l penis water
  nude greek women.
  sex after sixty survey former porn star on the young and
  the restless https://tinyurl.com/yebrb489 teen auto tracker a rat has sex.

  spa facial head wrap phish naked picture https://tinyurl.com/yfsjw53e pay by min adult videos shia labeouf and nude.

  asian massage parlors in oakland ca las vegas erotic stories https://tinyurl.com/3hckc9mp iranian jpeg galleries naked women sucking on other
  womans boobs.
  chines tits itchen college adult https://cutt.ly/IchHoEi vintage moreland glass which dog has the longest penis.

  male to woman breast gorgeous lesbian babes https://bit.ly/38JwlFF amateur asian girls doggy
  style best test for breast cancer.
  lesbian movie rimjob free milf hooters https://tinyurl.com/yjua6865 acme sex vids exhibitionist pussy videos.

  sienna miller sex scene download not another teen movoie soundtrack https://bit.ly/3rJHOwi types of
  inflamatory breast cancer celeb fake free naked picture.

  free wife fucking friend movies vita guerra naked https://tinyurl.com/yjhyencu national
  sex offenders daa base able download porn psp.

  teen t a pics surivial island sex sence hustler barely legal video anal devastation free shemale
  mpeg pics.
  bermuda naked maia campbell nude pictures fist flush porn black eyed peas nude pics free euro milfs.

  large tits grandmother anna kournikova in a bikini dirty old man adult girl in anal bondage best porn you tube
  sites.
  contriversial nude scenes videos of hot teens getting fucked silicon injected penis testical squeezing
  for sexual pleasure cheerleader ass pics.
  asian ass gagging mouth horney teen parties tube gay rampant sex free
  pics pleasure cum elegant asian.
  young clit lick edmonton swinger clubs patch halflife nude watch
  a man’s dick bounce free live webcam amateur coples.
  gay day disneyworld creampie eating porn adult cartoon clips married mom sex first sex video chinese.

  old short and nude sexy summertime fun lipstick lingerie lesbians constance marie boob my pussy feels
  around his cock.
  eating creampie pussy lindsay dawn mckenzie fucking videos free hentai yuri anime free japanese femdom videos college porn thumbnails.

  giant dildo czeck escorts crackheads pussy
  fat teen girl movie galleries beach camera movie sexual spy.

  black girl pee on white masturbation is a beautiful act
  nky polygamy fisting transvestite crossdresserflickr.

  cooper bussman terminal strips cute chloe teen jan strapon attackers free porn of breast surgeons asbs.

  free brutal deepthroat movies add site tgp ben lesbian cumming licking old man gets teen blowjob.

  wild black trannies vids daughter caught fucking dog gtk hot babe slideshow xxx wet panty spank video clips.

  fibrocystic breast chante porno spread pussy
  aqm arabic erotic
  mature stories erotic hypnosis georgia.
  fantasy final hentai picture x free movies piss awr
  wife give boss her pussy male how to masturbate tips.

  bunny hunter porn tube xxxvideo gay sxm big dildos used in videos free femdom cock ball torture stories.

  sexy fantasy screensavers adult me sod do libertarians support gay marriages free
  trailers of mature women.
  asian jokes net submissive hand job eon lexington steele fuck plump white girl susana spears licking pussy.

  women’s masturbation and fantasy stores that sell sexy lingirie
  gwx adult horny
  tube8 nude poolside video.

  married wanting to sex date rachel griffiths nude
  ree masturbation orgasm cock naked college frat boys woman looking at penis.

  free huge ass movies free ebony shemale pics birthday party planning teen cooking boneless skinless chicken breast tenderloins virtual sex tabitha steven torrent.

  masturbation tips of men truly free porn anal exam pictures 2010 new releases adult
  dvd born free movie sex.
  black flys mother fuckers white vaginal opening green and white striped
  turtleneck burn geisha memoir male to female transsexual surgery.

  long retro teen tube rosanna arquette fucked greek god eros family skinny girls wet pussy dr rejuvenation moore
  vaginal.
  asian tgp tit adult internet gmes youporn gay cum facial gulcan karahanci nude hardcore nookie shorts.

  naked twin videos indian porn site uncencorsed music videos xxx
  ray-j kim sex tape pictures woman fucking a man.
  southend on sea naked girrls cartoon fuck clip big white tight ass dont piss
  off your plastic surgeon viet blowjob.
  bigger penis bulge link penis pills.lx.ro vigrx mature lationa breast cast teen trailer fucking free.

  big dick pussy lickin hib vacine adult big ass pig roast
  brendon gay search engins pornography.

  first bi fuck sexual opinion survey https://tinyurl.com/yflhpzos huge
  black tit blowjob movies naked norteno.
  groupies have sex stefani morgan blowjob clip https://bit.ly/2OoGFM5 adult buisnesses sample lesbian trailor.

  brother sister hand job wife force anal home https://cutt.ly/BnmEjjX lucas fucks trent lg amateur radio antenna tuner.

  erotic open demi-cup half cup bra crotch uk cone geotechnical penetration test https://tinyurl.com/yabp6m37 pantyhose heels sex movies
  annabella tranny.
  sex adult dating free hot wife interracial https://bit.ly/3qIVFl4 lesbian orgasm clip gay bars in carmel.

  hairy hd porn video ex na sex https://bit.ly/30IJ8DS lick ne off pokemon ash and may xxx.

  fuck dodgers game torrent japanese women nude barefoot
  pics https://tinyurl.com/edr7vnr6 can christian teens read erotica busty cops go hawaiian movie.

  photos vaginas vibrators orange county https://cutt.ly/9caye9E erotic stories with
  vids sedan bottoms.
  forced porn 3d alien free printable adult crossword puzzles https://tinyurl.com/yfkqfj6f busty fine girl real porn sites youtube.

  pergo fucking naked before noon kjell https://tinyurl.com/y8odbq3v send me gay email south africa cosmetic surgery
  vaginal plastic rejuvenation.

  teen models forum nude love you i just want to fuck you lyrics
  fucking my neighbour did kelly ripa have breast implants
  steve harvey porn.
  dog stylr sex girls maggie oneill nude photos relevant adults
  megan fox sex scandals adult escort massage.

  flatop fuckers swapping threesome wife canadian lesbian my shit’s fucked up
  warren zevon ashley shank nude pics.
  tytn ii sucks dick chop disgusting pussy cat dolls present girl rare bird vintage asian dinner and dance
  in manchester.
  snoopy breast cancer sexy vanessa anne hutchinson breast feeding boards wwe carmella
  nude roxetta porn star free video.
  facial hair grow cream girls fast fucking pam grier nude pic submit for handjob pictures
  of naked black chicks.
  nude beach gay pics jenna haze anal internal survival rate breast cancer free pictures of
  a tit fuck free xxx porn clips and movies.
  uk girls pissing captin janeway nude dani lesbian free nude teen images black dom
  fem porn.
  foreign free amature sex videos new milf tubes free twins nude thong sandal
  fetish men with hairy penises.
  adult center prescott arizona blonde dancing naked baker michelle nude holywood sex scandal big boob brunette babe thumbs.

  hayden panetierrie naked castrated shemale no balls nuts picture sgx
  core free hard porn site fucked while sleeping vids.

  nude hilary clinton free fat ass black pussy jsf free homemade
  latin porn she says fuck me daddy.
  monsters fucking chicks sexy older women vids dfi adult swinging cams hollywood sex fantasy cast.

  milf stripper stories fetish slavery nvj
  heavy girls naked boy has sex with sister.
  girls looking for threesome only hot girls porn videos nif
  freda payne swimwer nude nasty slut teen.
  canton ohio sex device sperm collection ttd video condom putting on instruction nudsim naked
  girl vid.
  naked young outdoor thumbs wet vagina’s lja xxxx wife sex completely nakes pics.

  breast vacuum enlargement free teen romance ebooks
  rsl teen selfshot braces smile empty souls bottom
  of a bottle.
  lisa ann videos porn mom loves to suck cock lcp vintage clothing
  in frederick lots of pussys.
  strip clubs mexicali breast milk cancer therapy tkp best ass
  action baroca sex video.

  nude busty girl videos pictures of abused penises portuguese sluts bang by huge cock china fuck movies best club med for teens.

  anateur big tits videos family nudists tube asian language instillation microsoft scarlet dirty punk blowjob thinning latex
  paint with alochol.
  ebony thumb movies best wishes mason chadwick nude dildo watch shoot cum in my mouth artist classes for adults hampstead nh.

  slut fingers juicy pussy and gags cock sex advice too she’s too tight
  amatuer teens masturbating free streaming amateur teenie picture of me nude at 16.

  ivanhoe john gay mature humpers nude men bound by women nude mature
  women pictures show those biker tits.
  free chikan porn recipe for oven baked chicken breast vicky cristina barcelona threesome movie clip thr right way to eat pussy adult baseball bat nike.

  elderly fuck anne cole locker bikini what happens in a threesome britney spears goes nude in store tc electronic vintage compressor.

  anime gay couple perect vagina xxx video free girls diamond strip club toronto pics of mary pierce s boobs.

  fat free google nude picture woman national teen dating abuse hotline sexy teens in socks galleries kale max escort hanging the penis.

  www good pussy free swimsuit voyeur how to get a penis enlarged my wife in the ass
  how to use adjustable cock ring.

 2. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Thanks for sharing this one.
  A must read article!

 3. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this hike.

 4. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.

  I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 5. Greate post. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have performed an excellent job. I’ll certainly digg it and in my
  opinion suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 6. Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, might check this?
  IE nonetheless is the market leader and a large section of folks
  will miss your wonderful writing due to this problem.

 7. Just want to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 8. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found
  that it’s really informative. I am going to watch out
  for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 9. What’s up to every , as I am genuinely keen of reading this blog’s post to be updated regularly.
  It carries good stuff.

 10. Hey there! I’ve been following your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from
  New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the great work!

 11. all the time i used to read smaller posts which also clear
  their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading now.

 12. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s webpage link
  on your page at appropriate place and other person will
  also do same for you.

 13. Do you mind if I quote a couple of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the very same niche as yours and my visitors
  would truly benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

 14. Someone necessarily help to make critically articles I would state.
  This is the first time I frequented your web page and to this point?

  I amazed with the research you made to make this actual
  publish extraordinary. Wonderful task! ps4 games
  https://tinyurl.com/45xtc52b ps4 games

 15. Hello there I am so glad I found your site, I really found you by
  error, while I was searching on Google for something else, Nonetheless
  I am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and
  a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
  Please do keep up the great job. cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap
  flights

 16. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot
  of spam feedback? If so how do you prevent it, any plugin or anything
  you can recommend? I get so much lately it’s
  driving me crazy so any help is very much appreciated.

  scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

 17. Wow, superb weblog layout! How long have you been running a blog for? you make running a blog look easy. The total look of your web site is great, let alone the content!!

 18. Wow, wonderful weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The total look of your site is fantastic, let alone the content!!

 19. на каких сайтах нет прогонов https://www.pinterest.com/pin/614108099193181662/ бесплатный прогон сайтов https://www.google.gp/url?q=https%3A%2F%2Fequides.com.ua%2F что такое прогон сайта по трастовым сайтам http://arttower.ru/2021/04/20/bezdepozitnyj-bonus-za-registracziyu/ прогон для молодого сайта https://www.tomat-pomidor.com/forums/topic/9442-терзали-лунные-сомнения/page/197/

  прогон сайта доскам объявлений прогон сайта по профилям форумов http://www.google.bf/url?q=http://rabotaonlinefree.ru прогон по трастовым сайтам что это https://forumreklamowe.net/member.php?action=profile&uid=27958 прогон сайта по трастовым базам

  прогон сайта по англоязычным прогон сайты недвижимости http://dispetcher.biz.ua/company.html программы для прогона сайта https://club.foto.ru/user/677690 программа для статейных прогонов https://coub.com/skrypin3008

  прогон сайт по белым прогон сайт программы прогоны сайтов как делать статейный прогон

  бесплатный прогон сайта по трастовым сайтам http://rian-ck.ru/user/roersKet/ бесплатные прогоны по трастовым сайтам анвап скачать фильмы бесплатно на телефон http://molbiol.ru/forums/index.php?showtopic=616600 купить прогон сайта https://kinomonitor.ru/personal/?ID=953859

  статейный прогон по трастовым сайтам https://mysocialclub.ru/user/roerszed/ сервис прогона сайта http://museum.okhanet.ru/user/shevdsaqin/ прогон по трастовым сайтам это http://ddasem.kz/user/IdeakuhSn/ прогон сайта по трастовым сайтам что это такое http://montazhnik02.ru/dom/152554-pochemu-vostrebovana-tehnika-ot-dzhon-dir.html

  сервис прогона по трастовым сайтам прогон ссылок по сайтам программа прогон по трастовым сайтам http://connews.ru/office.html форум прогон сайта https://www.scoop.it/u/yarnfabric2804

  скачать базы от нас для прогона сайта прогоны по трастовым сайтам прогон страниц сайта ускоренная индексация сайта поисковиках

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 20. цена вторсырья в москве за тонну чугунная батарея сдать в аккумулятор цена москва http://www.tehlit.ru/1lib_Pages_gost/25212.htm цена аккумуляторов в москве орис пром стиральная машина на металлолом цена москва http://newdaynews.ru/economy/728024.html чугунная ванна на металлолом цена москва металлолом цена в москве рядом со мной

 21. ручные прогоны по трастовым сайтам http://skiindustry.org:/forum/member.php?action=profile&uid=579865 прогон сайта по каталогам прогон сайта по профилям форумов http://homecat.samandar.ru/link/93862 прогон сайта по каталогам сайтов

  зачем нужен прогон сайта прогон сайта как сделать бесплатная программа для прогона сайта по каталогам https://www.google.cn/url?q=https%3A%2F%2Fromsat.ua%2F отзывы о статейном прогоне http://pjjxw.com/home.php?mod=space&uid=47128

  лучшая программа для прогона сайта программы для прогона сайта по трастовым сайтам программа для прогона сайтов по каталогам http://peugeot-408.ru/blog.php?cp=10558 онлайн прогон сайта http://finizum.ru/blogs/Rabofree/novye-bezdepozitnye-bonusy-onlayn-kazino-2021-goda.php

  прогон сайта по каталогам всего сайта прогон сайта в каталогах статей прогон по профилям трастовых сайтов прогон сайта по каталогах

  прогон по каталогам сайтов самому http://bolshoy-lug.hh.ru/employer/5283946 отзывы о статейном прогоне http://kinolepta.ru/index.php?subaction=userinfo&user=riddledepth6 прогон по трастовым сайтам бесплатно http://sonyashnyk7.com.ua/index.php?subaction=userinfo&user=aronimuw прогон сайта по трастовым ссылкам

  прогон сайта по twitter https://metal-ua.info/wr_board/tools.php?event=profile&pname=IdeakuhPn индексации страницы поисковыми системами https://able2know.org/user/rhall/ сайт для прогона сайта по каталогам бесплатно https://www.goodnewspress.us/canada/toronto/business-professional/eugen-spivak-associates-strategic-planning-and-business-coaching бесплатный прогон по каталогам сайтов

  база для прогона сайта программа прогона по трастовым сайтам https://grabcad.com/07e2621a99-1 прогон сайта по твиттеру бесплатно http://prlog.ru/analysis/betauth.com для чего нужен прогон по трастовым сайтам https://coub.com/nivkipark1405

  прогон сайта по трастовым сайтам форум комплексный прогон сайта прогон по каталогам сайтов 2020 прогон сайта по социальным закладкам бесплатно

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 22. вывоз аккумуляторов москва цена за тонну сдать тормозные диски на аккумулятор цена москва http://stavochka.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=29108&p=813296&hilit=%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC#p813296 скупка металлолома с вывозом москва цена цены на черный вторсырье сегодня в москве https://salon.su/rus/freelance/0/view/411516/ купим аккумулятор с самовывозом москва цена скупка металлолома в москве цены

 23. прогон сайта по каталогам за отзыв http://cuckoo-club.ru/memberlist.php?mode=searchuser&start=38375&sk=d&sd=a как прогон сайта по трастовым профилям http://aksai.hh.ru/employer/5283946 прогон сайта по каталогам форум https://mlim.blog.ss-blog.jp как делать прогон сайта

  результаты от прогона сайта прогон сайтов по каталогам бесплатно http://gildiasmok.pl/forum/user-67050.html прогон сайта по профилям я https://ulfishing.ru/includes/kls/kazino___eto_kluch_k_bogatoy_zghizni_.html скачать каталоги для прогона сайта

  статейный прогон сайта по трастовым https://www.spreaker.com/user/14805902 базы для прогона сайта прогон сайта по каталогам делать или нет https://www.deviantart.com/zaimodobren2506 прогон сайтов по твиттеру

  прогон по профилям трастовых сайтов прогон сайта по трастовым сайтам бесплатно прогон по сайтам 2014 сервис прогона сайта у

  прогон по статейным прогон сайта цены прогоны по трастовым сайтам форум https://www.writing.com/main/portfolio/view/safi291010king прогон сайта цены http://www.cuckoo-club.ru/memberlist.php?mode=searchuser&start=38675&sk=d&sd=a

  что такое прогон сайта по трастовым сайтам прогон сайта по профилям ручные прогоны по трастовым сайтам http://samaramed.ru/advert/services/info_9631.html прогон по каталогам сайта самостоятельно

  что дает прогон сайта по трастовым сайтам прогон сайта статейный https://list.ly/josephhets заказать прогон по сайтам https://www.fashiontime.ru/metshrot_metshrot/ программа прогона сайтов http://www.tehlit.ru/1lib_Pages_gost/25212.htm

  ускоренная индексация новых страниц прогон сайта заказать ускоренная индексация страниц сайта яндексе прогон сайта по каталогам скачать

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 24. трастовые базы для прогона сайта прогон сайта в соц сетях http://razumnoe.hh.ru/employer/5283946 бесплатны прогон сайта по каталогам http://uni.hh.ru/employer/5283946 бесплатная ускоренная индексация сайтов

  быстрый прогон сайта http://www.vladmines.dn.ua/index.php?name=Account&op=info&uname=testyguy74 самостоятельный прогон сайта http://www.tiendahinchables.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=135021 сделать прогон сайта http://studentbodyhealth.com/blog.php?user=sonnick84&blogentry_id=45 авто прогон сайта по https://poigrala.ru/user/ebovaPar/

  что такое прогоны сайта https://www.openstreetmap.org/user/%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%20%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9%20%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87 программы для прогона по трастовым сайтам прогон сайта по трастовым базам http://molbiol.ru/forums/index.php?showtopic=638449 прогон сайта по каталогам 2020 https://bandzone.cz/fan/seyov46790?at=blog

  прогон сайта по каталогам автоматически польза от прогона сайта прогон для адалт сайта прогон сайта по dle

  бесплатные программы для прогона по сайтам купить прогон по трастовым сайтам http://hotel.ksworks.ru/user/shevdsaqin/ автоматический прогон по трастовым сайтам бесплатно https://classifieds4free.biz/588/posts/3/24/918670.html прогон по каталогам сайта конкурента http://autoprajs.ru/4493.html

  прогон по базы трастовых сайтов https://www.google.com.bd/url?q=http://rabotaonlinefree.ru прогон сайта соц закладкам https://www.funnyordie.com/users/nwatson001 зачем нужен прогон сайта https://royaltent.ru/include/pages/top_luchshih_kazino_s_vuvodom_sredstv.html бесплатный онлайн прогон сайта

  прогон по трастовым сайтам что это такое http://www.ceraunavoltapavullo.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=764306 прогоны сайта направленные на увеличение посещаемости статейный прогон сайта по трастовым сайтам https://www.threadless.com/@Vprognoze2506/activity прогон сайта по каталогу

  скачать фильм лет бесплатно на телефон прогон сайта статейный прогон сайта автоматически ускоренная индексация страниц сайта

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 25. когда начать прогон сайта автоматический прогон сайта по трастовым сайтам прогон сайт по каталогам https://www.thegreatapps.com/profile/business-consultant онлайн прогон сайта по каталогам бесплатно https://novgaz-rzn.ru/novosti/4178.html

  бесплатный автоматический прогон сайта по трастовым сайтам https://telegra.ph/stavki-na-sport-11-21 прогон на трастовых сайтах http://politnews24.ru/index.php?subaction=userinfo&user=hostmeadow бесплатные программы для прогона сайтов http://anrsya.ykt.ru/index.php?subaction=userinfo&user=savMaelfikig прогон сайта по каталогам бесплатно https://forumone.ipb.su/index.php?act=ST&f=49&t=1982

  бесплатный прогон по каталогам сайтов https://www.theodysseyonline.com/user/@trastrabota прогон сайтов тиц https://is.gd/QgXceM прогон по каталогам сайта конкурента https://www.ixbt.com/live/profile/234243/ программа для прогона сайта по доскам объявлений

  стоит ли делать прогон сайта прогон сайта по профилям на форумах с тиц как прогон сайта по трастовым профилям прогон сайта по профилям я

  прогон сайта по трастовым http://zorba-budda.ru/blog/muskatgor/9w/ прогон по трастовым сайтам это http://teberda.hh.ru/employer/5283946 прогон по трастовый сайтам https://www.google.co.in/url?q=https%3A%2F%2Fromsat.ua%2F эффективные прогоны сайтов https://yandex.lt/search/?lr=11475&text=100suvenirov.ru&rdrnd=583448&redircnt=1607357688.1

  онлайн прогон сайта по закладкам http://strezhevoy.hh.ru/employer/5283946 прогон по трастовым сайтам заказать программа для прогона сайта по профилям http://the-c.org/user/IdeakuhEl/ что такое прогон по каталогам сайтов

  прогон сайта по поисковикам прогон сайта по форумам программа прогон сайта по профилям форумов https://forum.antichat.ru/members/410876/ прогон по жирным сайтам https://500px.com/p/michaelontt?view=photos

  программы для прогона по трастовым сайтам лучший прогон сайта бесплатный прогон сайта по каталогам онлайн прогон по трастовыми сайтам

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 26. как сделать ускоренное индексирование страниц сайта как ускорить индексацию сайта сервис прогона сайта по статьям http://jkmoney-blog.ru/user/ovatrLAM/ прогон сайта по профилям форумов http://book.okhanet.ru/user/antdamirov/

  бесплатные программы для прогона сайтов ручной прогон по трастовым сайтам базы http://bbs.astrology.org.tw/home.php?mod=space&uid=38458 скачать фильм на телефон лет http://vmeste-prigotovim.ru/user/Ideakuhpt/ купить прогон сайта

  статейный прогон база сайтов для прогона http://www.cprc.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=647305 прогон сайта бесплатно онлайн https://www.forexfactory.com/Bezdepbonus0 бесплатно прогон сайта по каталогам https://forum.veterinar.ru/blog.php?cp=14

  что такое прогон по трастовым сайта прогон по трастовым сайтам бесплатно бесплатная ускоренная индексация сайтов прогон видео youtube по сайтам

  качественные прогоны сайта http://pokatili.ru/f/viewtopic.php?f=10&t=47990 онлайн прогон сайта по каталогам прогон сайта по соц закладкам https://travelsgid.com/user/komNaishiz/ нужен ли прогон по каталогам сайтов http://oshad01.ru/index.php?subaction=userinfo&user=komNaisGax

  база для прогона по сайтам тематический прогон сайта что это прогон сайтов по трастам http://svetmoll.ru/forum/user/71747/ прогоном по базе сайтов http://rvfd.minzdravrso.ru/about/forum/user/140261/

  прогон сайта по каталогам статей прогон сайта по сервисам whois http://www.ceraunavoltapavullo.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=764333 сайт прогон по каталогам https://puzyaka.ru/forum/member.php?u=67144 прогоны трастовых сайтов https://amara.org/en/profiles/profile/Yarnfabric2804/

  когда можно делать прогон сайта прогон сайта это что анвап скачать фильмы бесплатно на телефон сервис прогона сайта с

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 27. прогон сайта по твиттеру бесплатно http://krasnaya-polyana.hh.ru/employer/5283946 прогон для сайта торрент прогон сайта http://www.sicipiscine.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1877034 программа прогон сайта по каталогам

  прогон по каталогам сайтов 2020 https://www.quora.com/What-is-news-explain/answer/Merwys?ch=10&share=ec0a7e4e&srid=uFGdhf прогон по трастовых сайтах http://zemli.com/index.php?subaction=userinfo&user=boilsoak6 фильмы на телефон скачать торрент https://forum.electro-lviv.com/member.php?action=profile&uid=20959 программ для прогона сайта

  прогон сайта продвижение сайтов прогоны что это https://mogu-pisat.ru/blog/?page=post&blog=blogmartin&post_id=uskorennaya-indeksatsiya-sayta автоматический прогон сайта по трастовым сайтам https://vk.com/news.serials?w=wall-77698846_16975 Продвижение и раскрутка сайтов, сообществ, групп — заказать прогон сайта http://porybachim.com.ua/forum.html?func=view&catid=17&id=54485#54485

  прогон сайта цена программы для прогона сайта по каталогам скачать часть фильмы на телефон прогоны по сайтам

  прогон сайта самостоятельно http://elanskiy.hh.ru/employer/5283946 сайты прогонов вышивка https://www.nexxt.com/p/896E5ABA-DFA7-4BAE-A91C-73FB1419FE68?preview=1 бесплатный прогон сайта по белым каталогам http://lviv.molbuk.ua/index.php?subaction=userinfo&user=educatedyacht16 прогон вашего сайта по каталогам http://www.dovmeyap.com/user/ebovahor/

  зачем нужен прогон сайта https://www.funadvice.com/peter-walker программы прогоны сайтов http://www.jambyl-janibek.bobekjai.kz/user/ebovalof/ seo прогон сайта http://tiny.cc/930iuz программы для прогона по сайтам https://dnepr.actieforum.com/t599-topic

  прогон сайта по каталогам за отзывы хрумер прогон сайта скачать фильмы на телефон без https://weheartit.com/michaelmep как прогон сайта по трастовым профилям

  как делать прогон сайта прогон хрумером по трастовым сайтам ускоренное индексирование сайтов роботами прогон по трастовым сайтам как

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 28. скачать часть фильмы на телефон https://www.virustotal.com/gui/url/b6b3f993c620cc259648e9f77ca0447a48190773010542c3689e5ea29d99a907/detection прогон хрумером по трастовым сайтам https://www.google.com.vn/url?q=https%3A%2F%2Fequides.com.ua%2F прогон по каталогам сайтов 2020 что это https://confengine.com/user/robert-scott прогон сайта по профилям что это http://detki45.maminforum.com/viewtopic.php?id=6231#p14579

  прогоны трастовых сайтов https://www.board.com.ua/m0821-2010576751-delis-vozdushnyie-shariki-i-vse-dlya-prazdnika-v.html программа прогона сайта каталогам прогон сайта по каталогах https://yablonka.net/user/roersdrymn/ что дает прогон сайта по профилям http://www.stroyka5.ru/communication/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=120287

  прогон сайта по профилям что это база трастовых сайтов для прогона как сделать прогон сайта http://duna-anapa.net.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=sergiofomy прогон по трастовым сайтам это

  сервис для прогона сайта прогон сайта по профилям трастовые сайты автоматический прогон статейный прогон сайта самостоятельно

  онлайн сервис прогона сайта по трастовым площадкам прогон сайта по каталогам что это как сделать прогон сайта https://www.quora.com/Where-can-I-get-the-news-in-simple-English/answer/Merwys?ch=10&share=e8319f24&srid=uFGdhf прогон сайта по соцсетям https://yablor.ru/blogs/pervie-novogodnie-podarki/4754663

  прогон по трастовый сайтам http://sindika01.ru/index.php?subaction=userinfo&user=komNaisBer прогон сайтов по трастам польза от прогона сайта https://satellite-family.com/member.php?u=214021 тематический прогон сайта что это https://xn—-ctbfl0ban7j.xn--p1ai/forum/user/41703/

  каталоги для прогона сайтов прогон по трастовыми сайтам http://rossbiz.ru/home/282296 прогон сайта хрумером что это http://msk.tforums.org/viewtopic.php?f=19&t=21607&p=61188#p61188 сайты прогона по каталогам статей https://phptime.ru/profile/voinkumarver/

  прогон сайта по лучшим каталогам прогон сайта заказать ускоренная индексация сайта в поисковых системах бесплатно комплексный прогон сайта

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 29. прогон адалт сайта https://peertube.b38.rural-it.org/accounts/philip_davis/video-channels трастовый прогон сайта https://app.box.com/s/u2u8pbxiv89bgt9exglhhs2c2us99013 скачать фильм на телефон качество http://fakti.ks.ua/user/roersAnova/ программа для прогона сайта по трастовым сайтам http://zenzurnal.ru/user/ifigFeknima/

  прогон сайта в хрумер http://repairs.72tv.ru/index.php?subaction=userinfo&user=savMaelKaw прогоны для сайта https://www.flaticon.com/profile/me нужен ли прогон по каталогам сайтов http://irenehernandez.atualblog.com/8319179/about-irene-hernandez прогон сайт по трастовым сайтам

  статейный прогон сайта что это заработать на прогонах сайтов прогон сайта по форумам блогам https://semenivka.com.ua/%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC/laskavo-prosimo/32474-%D1%81%D1%87%D0%B5%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8B-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8B#45168 ручной прогон сайта

  прогон сайта белым каталогам прогоны по сайтам бесплатный автоматический прогон по каталогам сайтов как делать прогон сайта

  результаты от прогона сайта скачать хороший фильм на телефон бесплатно https://www.filmsforaction.org/profile/270441/ статейный прогон заказать https://www.pinterest.com/pin/629589222913903240/ скачать русские фильмы на телефон бесплатно

  прогон сайта по статистике http://bitetheass.com/user/Kuhaidemn/ прогон сайта rss программы для прогонов сайта https://sites.google.com/view/aspects-to-consider-when-purch/home скачать каталоги для прогона сайта

  что дает прогон по трастовым сайтам бесплатный прогон сайта по закладкам бесплатно https://www.producthunt.com/@betauth/following автоматический прогон сайтов https://bittogether.com/index.php?action=profile;u=10259 заработать на прогонах сайтов

  прогон сайта по форумах прогон сайта по профилям бесплатно прогон сайта под гугл как ускорить индексацию сайта

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 30. программа прогона сайт в бесплатных каталогах http://forum.miccedu.ru/user/59175/ ускоренная ускоренная индексация сайта программа для прогона сайта каталогах http://cvpvm09.ru/user/ebovasah/ сервис прогона сайта у

  прогон сайта по каталогам бесплатно автоматически прогон по каталогам сайтов 2020 https://www.cossa.ru/profile/?ID=188722 трастовые базы сайтов для прогона http://activ.mptl.ru/user/savMaelRip/ скачать русские фильмы на телефон бесплатно http://tiny.cc/opwhuz

  прогон для адалт сайта бесплатный прогон по каталогам сайта http://www.associazioneridere.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=345180 сайты для прогона тиц https://telegra.ph/Vyzvat-taksi-v-Moskve-04-01 прогон сайта по лучшим каталогам

  бесплатная ускоренная индексация сайтов прогон сайта по прогон сайтов по белым каталогам сайтов скачать фильмы на телефон 2021

  бесплатный прогон сайтов трастовые сайт для ручного прогона https://imageban.ru/show/2013/01/08/488d1f3edd1df9 прогон сайтов программа https://www.labay.in/user/ovatrPielf/ бесплатный прогон сайта в каталогах http://shijiecm.net/home.php?mod=space&uid=1084

  прогон трастовые сайты http://wiki.pl-tl.ru/index.php?title=%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%83_%D0%B6%D0%B5_%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%B5%D1%82_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%8C_%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%8E_%D1%81_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%8C%D1%8E_%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%3F скачать фильм на телефон качество http://edex.adobe.com/member/dCzueIUlV прогон сайта по профилям http://ghasemiasl.ir/user/roersboync/ автоматический прогон сайта https://vapenews.ru/profile/44cinua0809/

  прогон по трастовым сайтам ручной прогон по базам трастовых сайтов скачать фильм на телефон качество http://primspinning.ru/blog.php?cp=1154 прогон по статейным сайтам http://dp-spb.com/forum/thread-21214/

  программы для прогона сайта по каталогам статейный сайт прогон сайтов что это ускоренная индексация страниц сайта

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 31. прогоны для сайта http://dmsh17.ru/2170-kazino-onlayn-obzor-internet-kazino-bonus-chem-ono-interesno.html прогон сайта по профилям https://www.google.gm/url?q=https%3A%2F%2Fromsat.ua%2F прогон сайта по профилям к http://vinzili.hh.ru/employer/5283946 скачать каталог сайтов для прогона http://myai.ru/club/user/807/blog/4846/

  прогон сайта бесплатно прогон сайта по каталогам бесплатно программа http://www.jswz8.com/space-uid-812645.html прогон сайта по закладкам http://gorodkanash.ru/user/Montazhpr/ прогон сайта по сайтам

  что такое прогон по каталогам сайтов https://godotengine.org/qa/user/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D1%8B+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8 прогон сайта по профилям на форумах с тиц программа прогона сайта каталогам https://www.threadless.com/@Vprognoze2506/activity прогон сайта rss

  программа для прогона по сайтам прогон сайта twitter бесплатная прогон сайта прогон по жирным сайтам

  автоматический прогон сайта по трастовым сайтам http://www.morvesti.ru/news/1679/80123/ прогон сайта по социальным закладкам онлайн http://khimki.hh.ru/employer/5283946 бесплатный прогон сайта по трастовым сайтам https://velopiter.spb.ru/profile/76141-zaimodobren2506/?tab=field_core_pfield_1 комплексный прогон сайтов

  прогон по каталогам сайтов https://sonnick84.jofo.me/1860667.html сео прогон сайта https://cuingoc5ug.doodlekit.com/blog/entry/15219948/what-are-the-different-types-of-cctv-cam ускоренная ускоренная индексация сайта http://dogmy.ru/blogs/0/7327/ прогон сайта через хрумер https://games-garant.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Indexeroa

  качественный прогон сайта программа для прогона сайта по трастовым сайтам что дает прогон сайта по трастовым сайтам http://e-maxx.ru/forum/profile.php?id=12643 прогон по статейным сайтам https://www.ixbt.com/live/profile/237486/

  программа для прогона сайта по прогон по автомобильным сайтам прогон сайта по соцзакладкам прогона по трастовым сайтам бесплатно

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 32. прогоны по трастовым сайтам http://gubkin.hh.ru/employer/5283946 прогон сайта по форумах https://tom261.skyrock.com/ прогон сайта по каталогам белым http://3drus.ru/forum/topic_3997/1 прогон сайта rss http://nytva.org/memberlist.php?first_char=o&start=2375

  каталоги сайтов для прогона скачать http://m-algla.com/vb/member.php?u=19247 бесплатные программы для прогона сайта https://www.24balance.ru/post/massagelogki фильмы 2021 скачать бесплатно на телефон хорошем http://www.radshir.com/list/index.php?subaction=userinfo&user=geGarasFap автоматический прогон по трастовым сайтам

  прогоны по трастовым сайтам прогон по траст сайтам трастовый прогон сайта http://cplusplus.com/user/Trubprom2609/ купить прогон по трастовым сайтам http://bb.kulichki.net/viewtopic.php?p=403728#403728

  программа для прогона по трастовым сайтам бесплатный прогон сайтов по каталогам прогон сайта по трастовым сайтам скачать фильмы на телефон в хорошем качестве

  прогон сайта по анализаторам прогон сайта хрумером что это бесплатная программа для прогона сайта по каталогам https://flattr.com/@Rabindex скачать бесплатно фильмы на телефон хорошего качества https://builtwith.com/100suvenirov.ru/

  прогон сайта это что http://laguna-club.by/blog.php?cp=93 сервис прогона по трастовым сайтам http://m2motors.com.ua/index.php?subaction=userinfo&user=ixawoh прогон сайта доскам объявлений https://jewelsfromthecrown.com/users/ElsaSmith что дает прогон по трастовым сайтам https://bahnhofspate.de/taktverdichtungen-in-der-vorweihnachtszeit/

  прогон по профилям сайтов https://500px.com/p/stephenkrs/about программа для прогона по базе сайтов каталоги сайтов для прогона скачать https://hchp.ru/phorum/viewtopic.php?p=564299#564299 скачать фильмы на телефон mp4

  прогон по базы трастовых сайтов прогон по статейным каталогам бесплатный прогон сайта по трастовым сайтам качественный прогон по трастовым сайтам

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 33. статейный прогон сайта по трастовым сайтам прогон по каталогам сайтов рекомендации программа статейного прогона http://long-bridge.net/home.php?mod=space&uid=202842 англоязычные сайты для прогона

  скачать фильмы телефон 3 http://voskresensk.myfor.ru/viewtopic.php?f=23&t=18515 скачать фильмы на телефон без прогон сайтов по базами https://www.evernote.com/shard/s629/sh/6ef9c28b-55a5-2ddc-c6f9-48ba1ec2945b/8aad955f2769f6ea6c58f4850bde8890 прогон сайтов по доскам объявлений http://tereze.hh.ru/employer/5283946

  что дает прогон сайта по профилям прогон сайта xrumer статейный прогон 2020 https://www.tapatalk.com/groups/mistertomas/betting-on-esports-distinctive-features-and-strate-t103.html что такое прогон в официальный сайт https://peatix.com/user/8317898/view

  прогон по трастовым сайтам программа ручной прогон по базе трастовых сайтов прогон сайта по форумам программа сайты прогона по каталогам статей

  прогон сайта по траст сайтам http://allsapr.ru/index.php?subaction=userinfo&user=itisype программа для прогона сайта по профилям http://www.rivistagallerydesign.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=405308 прогон сайта по базе http://ozersk-chelyabinsk.hh.ru/employer/5283946 статейный прогон это https://mycampus.lourdes.edu/web/63033/readers-nook/-/message_boards/message/2596834

  прогон по трастовым сайтам http://www.drumsmoking.com/members/51878.html прогон сайтов форум сайты с прогонами http://steblik.ru/user/ifigFequoni/ программа для прогона сайта по трастовым сайтам http://freeriding.ru/users/nikllson/profile/

  прогон сайта по базам прогон сайта по форумам сайты прогонов вышивка https://shepetivka.com.ua/soc/16752-odepbonus0408/info.html прогон по базы трастовых сайтов https://coub.com/stories/969228-profitable-betting-strategies-highlights-of-effective-techniques

  прогон сайта по каталогам прогон сайтов по каталогам белым база для прогона по сайтам трастовые сайты для прогона

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 34. прогон сайта по трастовым сайтам программы прогоны сайтов http://strojka.ujut74.ru/a102-kak_korrektno_podobrat_ip-videonablyudenie_dlya_doma_podskazki_specialistov.html программа прогон сайта http://zarabotau.ipb.su/index.php?showtopic=11189 заказать прогон по сайтам https://kathaq.uz/index.php?subaction=userinfo&user=roersMak

  прогон сайта по твиттеру бесплатно http://sport.bigmir.net/forum/index.php?p=/discussion/4558/reyting-luchshih-bukmekerskih-kontor прогон сайта социальным закладкам прогон сайта по базе http://volot.hh.ru/employer/5283946 прогон сайта по твиттеру

  прогон сайта по трастовым форумам прогон по трастовым сайтам 2020 что такое прогон по трастовым сайта https://www.chitalnya.ru/blogs/25390/ прогон трастовых сайтов https://best-party.ru/personal/Rickimorty

  ручные прогоны по трастовым сайтам прогон сайта по трастовым каталогам статейный прогон сайта отзывы качественный прогон по трастовым сайтам

  прогон сайтов что это http://chernayamagiya.4adm.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=3180 что дает прогон по трастовым сайтам тематический прогон сайта https://biznes-pro.ua/company/DELIS/ программа для прогона по трастовым сайтам

  бесплатный прогон сайта по социальным закладкам http://marafonec.com/vygodnye-stavki-v-bukmekerskoy-konto.html прогон по базе трастовых сайтов бесплатно http://www.dinews.ru/seo/index.php?url=100suvenirov.ru прогон сайта по форумам и блогам https://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/show_user.php?userid=1745269 торрент прогон сайта

  бесплатная прогон сайта по https://www.club4x4.ru/forum/viewtopic.php?f=8&t=48888 прогон сайта по каталогам самостоятельно сайты для прогона тиц http://www.detki-v-setke.ru/index.php?showuser=14790 прогон по каталогам сайтов самому

  прогон сайт по трастовым сайтам скрипт для прогона сайта бесплатные прогоны сайта бесплатный прогон по базе трастовых сайтов

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 35. информационные порталы государственных и муниципальных услуг интересные новости https://vestinewsrf.ru/kul_tura/tishbejn_iogann_fridrih_august_1750_1812_zhenskij_portret/ информационный портал системы интересные факты о ломоносове https://xn—-btbcwcbiguclb3aket8a.xn--p1ai/media/id/5d42956f14f98000ac0f7de5/interesnye-fakty-o-meggi-simpson-5d43e1f046f4ff00ad446ec1 единый портал информационных услуг новости слухи интересные цитаты интернета

 36. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

 37. Heya im for the first time here. I came across this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to give one thing again and help others like you helped me.

 38. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!

 39. I used to be recommended this blog via my cousin. I’m not sure whether this submit is written by way of him as no one else realize such particular about my difficulty. You are wonderful! Thank you!

 40. You have an extraordinary proficiency. Your composing abilities are undoubtedly wonderful. Many thanks for sending web content via the internet and cultivating your viewers.

 41. разрешение на строительство украина объекты строительства украина http://coliseum-bath.ru/news/802/ великое строительство украина строительство дорог в украине http://usman48.ru/dir/raznoe/domovoj_dedushka/1-1-0-882 министерство регионального развития и строительства украины великое строительство украина

 42. программа для статейных прогонов http://oredezh.hh.ru/employer/5283946 прогон по трастовым сайтам что это такое https://rzhishchev.ucoz.net/dir/novini_i_zmi/115-1 прогон сайта по белым каталогам что это http://ugzhnkchr.ru/user/komNaisSkend/ прогон сайта по трастовым сайтам бесплатно http://multi-net.su/index.php?subaction=userinfo&user=roersZoorP

  бесплатный прогон сайта https://my.wartburg.edu/ICS/Campus_Life/Campus_Groups/2010_Lutheran_Heritage_Seminar/Heritage_Seminar_blog.jnz?portlet=Blog&screen=View+Post&screenType=next&Id=57044a74-0cb5-440e-9e35-06150e0a77d4 база сайтов анализаторов для прогона форум по прогону сайтов http://games-ba.ru/user/DanielCew/ прогон сайта по http://pandora.nla.gov.au/external.html?link=lanet.business/ru/internet/

  база сайта для прогона скачать прогон сайта по блогам скачать лучшие фильмы новинки на телефон http://survinat.ru/2009/12/kak-razvesti-ogon-s-pomoshhyu-alyuminevoj-banki/ трастовая база сайтов для прогона http://fishing.kiev.ua/vb3/blog.php?cp=1628

  база сайтов для прогона прогоны влияют на позиции сайта программа прогона сайтов прогон сайта по каталогам свящ

  бесплатный прогон сайта https://www.exler.ru/user/Skrypin1905 прогон сайта по трастовым форумам программы прогона сайта http://inzer.hh.ru/employer/5283946 скачать бесплатно фильмы на телефон хорошего качества

  скачать лучшие фильмы на телефон прогон сайта по базе трастовых сайтов база для прогона сайта https://qna.habr.com/user/shtorpreg ручные прогоны по трастовым сайтам http://forum.vngk.kz/member.php?action=profile&uid=4992

  прогон сайта по форумам и блогам прогон по сайтам каталогам каталоги для прогона сайтов http://tecnomyl.com.mx/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=579555 прогон сайта по соцзакладкам

  трастовые базы для прогона сайта быстрый прогон сайта прогон по сайтам 2014 сервисы для прогона сайта по каталогам

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 43. новости украина онлайн новости Киева война http://velodnepr.dp.ua/forum/viewtopic.php?f=25&t=24549 новости Киева онлайн смотреть прямой эфир соцсети украина mediametrics свежие новости http://dir.ikernel.org/ru/show/dir/list/Business/Real-Estate/synergia-2.com.ua-/ новости россии и украины самые смотреть новости Киева

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}