november 29

Når fællesskabet bliver ufrivilligt digitalt

169  kommentarer

Det kræver en større indsats ift nærvær og inddragelse for at skabe et godt fællesskab, når møderne er digitale. Men det er muligt ved at følge nogle klare anvisninger. Det hele starter med en kartoffel! Dette er 8. essay ud af 10 om de nye fælleskaber.

Af Emilia van Hauen, Cand.scient.soc, HD(A), bestyrelsesmedlem

Hvad er ligheden mellem en chef og en kartoffel?

Før corona gav denne sætning ikke lige så meget mening, som den gør i dag. For Rachele Clegg blev verdenskendt, da hun skrev følgende på twitter under den første corona-nedlukning:

”Min chef forvandlede sig selv til en kartoffel under vores Microsoft Teams-møde og kunne ikke finde ud af, hvordan man slog den indstilling fra, så hun sad fast sådan her under hele mødet.” Over teksten var et billede af Rachele, en mandlig kollega og en kartoffel med chefens mund og øjne. Dagen efter fulgte hun det op med dette tweet:
”De gode nyheder er, at min boss, Lizet Ocampo, ikke vil fyre mig i morgen. Vores team griner stadig af det med alle jer. BLIV FORPLANTET DERHJEMME & velkommen til min kartoffelboss.”
Og som kom der dette svar på tweetet:
”I yam potato boss (kan ikke oversættes direkte, for yams er en sød kartoffel). I yam glad, at dette får folk til at grine i disse tider. Please bliv forplantet derhjemme og sikre! For flere nødvendige grin, følg min favoritkomiker…. Potato out. #PotataBoss.”

Den perfekte leder i en digital verden
Ocampos reaktion på situationen kunne ikke være mere perfekt på alle niveauer. For det første har hun åbenbart skabt et så nært og tillidsfuldt forhold til sine medarbejdere, og er selv så u-selvhøjtidelig, at de tør bruge hende til et oplagt grin. Efterfølgende bruger de situationen til at komme tættere på hinanden ved at grine af nettets reaktioner sammen. Så kommer de næste tweets, der viser, at de ikke kun bruger situationen til at grine, men også opfordre til at passe på hinanden i corona-tiden, og viser dermed et socialt ansvar. Og til sidst viser chefen så stort et overskud, at hun ikke alene gør grin med sig selv; hun deler generøst sin ynglings-komikers navn og bruger dermed sin (nye verdensomspændende) indflydelse til at hjælpe andre frem. Den røde sløjfe omkring hele denne pakke er, at hun har formået at tilpasse sig situationen, hvor møder blev digitale og fællesskabet skulle skabes på nye præmisser.

Voila: Det perfekte eksempel på en leder, der vil klare sig godt i fremtiden, fordi hun spejler en lang række af de værdier, som fremtidens ledere skal have.

Og den slags får vi nemlig brug for mange flere af i de kommende år, for selvom vaccinen siges at være nær, så har COVID-19 givet os en forsmag på, hvordan vi hver især (og især ledere) fremover skal være hurtige og dygtige til at reagere på nye vilkår, der griber direkte ind i vores hverdag.

At forsamles digitalt – når det ikke er et frivilligt valg
For at kunne skabe en relation kræves nærvær og tillid, og det er noget af det sværeste at opbygge, når vi kun kan se og høre gennem en skærm, men ikke fornemme, sanse, interagere og bruge vores krop og fælles omgivelser til at skabe et fælles rum. Samlet set er emotionel energi det, som i virkeligheden skaber følelsen af at tilhøre et fællesskab, og det ved sociologen Randall Collins noget om, for det er ham der står bag den kendte teori om, at menneskeligt velvære og sammenhængskraft først og fremmest skabes gennem fysisk samvær. Han har været ude og advare om, at konsekvenserne af corona-tiltagene vedr. social distance, kan blive værre end følgerne af corona selv.

Hans interaktionsritual teori handler om hvordan man skaber en fælles opbrusen, der medfører at man opnår gruppesolidaritet og en fælles emotionel energi, ofte via gruppesymboler og ens moralske standarder. Hvilket jo er det, som de fleste ønsker at opleve i et fællesskab, og især på en arbejdsplads, for det skaber de bedste forudsætninger for at skabe et godt arbejdsmiljø og dermed den mest produktive arbejdsplads.

For at kunne opnå denne fællesskabsfølelse, kræver det imidlertid – ifølge Collings – at man 1. mødes fysisk og skaber en forsamling, hvor man 2. enten fysisk eller adfærdsmæssigt skaber en barriere til andre/fremmede, og hvor man 3. har et fælles fokus og dermed også kan skabe en fælles stemning. Og når man kun kan mødes digitalt, bliver det ifølge ham en umulighed at opnå denne samklang.

Men heldigvis er der lavet en masse forskning der viser, at det faktisk er muligt at skabe denne samhørighedsfølelse, hvilket jeg selv oplevede sidste weekend, hvor vi var et netværk på 17 mennesker, der holdt en både sjov, rørende, interessant og meget nærværende julefrokost over zoom. Så jo, det kan nemlig godt lade sig gøre, hvis man blot følger nogle enkle adfærdsregler. Også selvom det fysiske møde er vores arts udgangspunkt for at skabe tillid, fortrolighed og nærvær, så vi kan arbejde bedst sammen. Det vigtigste at være obs i alle de kommende råd er, at (møde)lederen altid, altid, altid skal gå forrest og være super skarp på at rammesætte møderne, tonen, adfærden og især være obs på at inddrage alle løbende; også de, der ikke inddrager sig selv.

Gør det fysiske digitalt: 4 vigtigste ting at gøre, når man holder digitale møder
* Alles fysiske space er individuelt, men på skærmen er det fælles, så start mødet med at invitere indenfor hvor hver enkelt man sidder, der giver en følelse af at dele et fælles space.
* Brug tid på at skabe tillid, nærvær, socialitet og fortrolighed ved at smalltalke lidt i starten og slutningen af mødet. Spørg direkte ind til hvordan alle har det, så alle ved hvor hinanden er. Vores aflæsning gennem vores sanser er meget svagere via det digitale, så vi modtager meget færre signaler og budskaber hos de andre deltagere; derfor må der tales mere.
* Fælles fokus: Vær meget eksplicit på, hvad mødet går ud på, og hvilke regler der gælder. Fx: Alle der vil sige noget, rejser hånden eller skriver inde i chatten. Mødelederen sørger for at spørge alle, inden man går videre til næste punkt.
* Inddrag alle løbende, så der kan opstå samklang. Opsummer gerne undervejs, da det nogle gange kan være svært at holde fokus.

Er der noget jeg kan hjælpe dig med?
Tina Buch Olsson, chefkonsulent hos Dansk Erhverv og ansvarlig for deres kurser, var hurtig til at lave en digital omstilling, da Danmark lukkede ned i marts. Hun har siden afholdt masser af kurser, møder og konferencer digitalt, og har disse gode råd til at skabe fællesskab digitalt:

 • Lederen har et særligt ansvar til at gå forrest og gøre nedenstående punkter, samt opfordre medarbejderne til at gøre det samme
 • Svar tilbage på mails, når dine kollegaer skriver til dig. Også på mails vi sædvanligvis ikke synes vi behøver at svare på- Når vi er på afstand er det vigtigere end når vi sidder i nærheden af hinanden på kontoret. Tænk også over at ringe i stedet for at maile.
 • Tillid er vigtigt – også på distancen. Vær åben om det der er svært og søg hjælp hos kollegaerne og husk at stille spørgsmålet ”Er der noget jeg kan hjælpe dig med?”
 • On-line møder er velegnede til at være effektive og ”lige-til-sagen”. Og det kan være nemt at trække sig lidt i baggrunden. Kom på banen og deltag i dialogen. Husk også det personlige og at stille spørgsmålet ”Hvordan har du det?”
 • Vær obs på, at der er forskel på, hvor meget man savner fællesskabet og den daglige kontakt ved kaffemaskinen. Nogle trives godt med at arbejde hjemme og for nogle har det skabt mistrivsel at være adskilt. Hvis du er leder, så lav en kort analyse af dine egne medarbejdere og læg en plan så alle bliver mødt. Også ift motivation, sparring osv.

Det vigtigste er dog, ifølge Buch Olsson, at ledelsen ikke gætter på, hvad der er den rigtige opskrift. Tværtimod skal ledelsen sørge for at involvere medarbejderne i den dialog og sammen med dem finde frem til det gode digitale fællesskab. Og at vi på den rejse både holder fast i at vi som mennesker har brug for at møde hinanden face-to-face engang imellem, og at vi samtidig tør udfordre vanetænkningen om opskriften på det gode fællesskab.

De internationale retningsregler
Charlotte Bøie er senior relations specialist i UNICEF, og har mange digitale møder hver uge med folk fra hele verden. Hun bemærker, at man skal være ekstra obs på det personlige, når man har møder med folk fra hele verden og giver her fire gode råd til, hvordan man skaber det bedste digitale fællesskab på tværs af grænser:

 • Kollegaer: Der er altid en smalltalk, inden vi går til agendaen. Ligesom man ville gøre i et fysisk møde. Man refererer til noget, som den anden talte om sidste gang. Og som minimum spørger man altid: Are your family still safe? For at skabe nærværsfølelse og vise, at man har omsorg for hinanden. Det bløder stemningen op og man får den anerkendende rapport hos hinanden, som gør, at man kan tale om alle slags emner, uden at det bliver fremmed eller akavet.
 • Samarbejdspartner: Her spørger man altid også ind til hvordan det går hos den anden. Man trækker den situation man er i derhjemme/på kontoret med ind i samtalen, for at gøre den mere personlig og nærværende. Man forsøger altså ikke at skjule, hvis der fx uventet kommer en kat ind i værelset (som det fx skete i dag til et af mine møder). Formålet er selvfølgelig at skabe tillid og fortrolighed, så man bedre kan forhandle om de ting, man nu skal forhandle om.
 • Leder for sin gruppe: Altid smalltalk i starten af mødet, så alle tjekker ind på hinanden. Lederen skal tage sit mødelederansvar meget på sig, og hele tiden sørge for at have alle med. Også spørge ind til alle under en drøftelse, og ikke bare regne med, at folk siger noget af sig selv. Man taler ikke i munden på hinanden og så kan man ”raise hand” eller skrive i chatten, og det er naturligvis afgørende, at lederen sørger for at følge op på det.
 • Super vigtigt: Når man afslutter siger man ikke bare ”hej hej!” og går ud af mødet. Alle har i starten af mødet mutet deres mikrofon og har den kun tændt, når man siger noget til hele gruppen, men når den officielle del af mødet er slut, unmuter alle deres mikrofon og så kan alle sige: ”Hej, hej – tak for i dag!” og man vinker. Med andre ord: Det er vigtigt at lederen laver en praksis, hvor alle siger ordentligt goddag og farvel til hinanden.
 • Leder til en enkelt medarbejder: I dag sagde min leder til mig, at hun havde brug for at gå en tur mens vi talte, for hun var træt af alle de digitale møder. Og det var meget befriende at hun gjorde det, for så giver hun også indirekte mig lov til at gøre det samme. Hun gør det altså legalt med den adfærd, uden at det tager det professionelle eller det seriøse eller fokus væk fra opgaven.

Æstetikken bestemmer

Som det sidste vil jeg gå tilbage til essayets start og kartoffelproblematikken.

Aldrig har vi nemlig set så mange bogreoler og børneværelser i baggrunden og pludselige ben i underbukser og hårmåner i billedet. Med andre ord – vær obs på æstetikken! Æstetik handler nemlig ikke kun om overfladisk forskønnelse; det er benhård kommunikation. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvilken baggrund man vil have afhængig af mødets karakter og deltagere: Skal kunden virkelig inviteres med ind i ens morgenrodede køkken, eller er det netop givende, at man kan se hele børneflokken i baggrunden på reolen. Vores fremtoning er også vores budskab og det trækker enten fra eller lægger til ift ens egen gennemslagskraft, troværdighed og evne til at være med til at skabe et godt digitalt fællesskab, fordi man viser, at man tager det alvorligt.

Essay bragt i Børsen 29.11.20


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. If some one wants to be updated with latest technologies therefore he must be pay a quick visit this web site and be up
  to date daily.

 2. of course like your web site but you need to test the
  spelling on quite a few of your posts. Many
  of them are rife with spelling issues and I in finding
  it very troublesome to inform the reality then again I will
  definitely come back again.

 3. Spot on with this write-up, I honestly believe this amazing site
  needs far more attention. I’ll probably be back again to see more,
  thanks for the info!

 4. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Thanks a lot!

 5. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide on your visitors? Is going to be back incessantly to investigate cross-check new posts.

 6. Pretty component to content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing in your augment or even I success you access
  consistently fast.

 7. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am
  going through problems with your RSS. I don’t understand the reason why
  I cannot join it. Is there anybody getting similar RSS problems?

  Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

 8. It’s awesome to pay a quick visit this website and reading the views of all friends on the topic of this paragraph, while I am also
  eager of getting knowledge.

 9. Hello, Neat post. There’s an issue with your site in web explorer, may test this?

  IE nonetheless is the marketplace chief
  and a big part of other folks will miss your excellent writing
  due to this problem.

 10. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Cheers!

 11. Hello there! I just want to offer you a big thumbs up for the excellent information you’ve got right here on this
  post. I’ll be coming back to your web site for more soon.

 12. Nice blog right here! Additionally your site a lot up fast!

  What web host are you the use of? Can I am getting
  your affiliate hyperlink to your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 13. We stumbled over here different website and thought I may as well check things out.

  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into your web page again.

 14. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you will be a great author.I will ensure that
  I bookmark your blog and definitely will come back sometime soon. I want to
  encourage one to continue your great posts, have a nice weekend!

 15. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 16. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it
  has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its helped
  me. Good job. ps4 https://j.mp/3z5HwTp ps4

 17. Hi there, I found your site via Google at the same time as looking for a similar subject, your site came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 18. Thanks , I have recently been searching for info about this topic for ages and yours is the best I’ve found out till now. But, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

 19. Wow, fantastic weblog structure! How long have you ever been blogging for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is magnificent, as neatly as the content!!

 20. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 21. whoah this weblog is excellent i like reading your posts. Keep up the great paintings! You know, a lot of people are looking around for this information, you can aid them greatly.

 22. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 23. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 24. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

 25. Thanks , I have recently been searching for info about this topic for ages and yours is the best I’ve found out till now. But, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

 26. certainly like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I¡¦ll certainly come again again.

 27. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 28. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 29. Good article and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

 30. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 31. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 32. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

 33. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 34. Hello.This post was extremely interesting, particularly because I was looking for thoughts on this topic last Thursday.

 35. I will immediately snatch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 36. Wow, superb blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The full look of your web site is great, let alone the content material!!

 37. I have to get across my admiration for your generosity supporting persons who really want assistance with the area. Your very own dedication to getting the message all over has been extraordinarily functional and has in every case enabled ladies like me to reach their endeavors. Your new helpful publication signifies a great deal to me and far more to my colleagues. With thanks; from each one of us.

 38. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 39. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 40. I’ve been surfing online more than 3 hours today, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the internet can be much more useful than ever before.

 41. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 42. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution

 43. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution

 44. whoah this weblog is excellent i like reading your posts. Keep up the great paintings! You know, a lot of people are looking around for this information, you can aid them greatly.

 45. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 46. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution

 47. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 48. Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

 49. прогон сайта как сделать https://nutriciolog.ru/bonsaj-neordinarnoe-ukrashenie-dlya-ofisa-doma-uchastka/ автоматический прогон сайта программа для статейного прогона https://cs-upgrade.ru/user/roerssycLE/ прогон сайта под гугл

  прогон сайта москва прогон сайта по соцзакладкам автоматический бесплатный прогон сайта https://lifeposi.ru/kak-poluchit-postoyannyj-prirost-polzovatelej-v-prilozhenii-17187/ прогон сайта твиттером https://google.com.ly/url?q=https://rabotaonlinefree.ru/uskorennaya-indeksaciya-stranic-sajta-metody

  прогон сайт по белым когда начать прогон сайта софт для прогона сайтов http://newdigital-world.com/members/stassikea.html прогон по базе трастовых сайтов https://www.gamespot.com/profile/about-me/

  заказать прогон по трастовых сайтов прогона сайта сайты для прогона тиц прогон по базам сайт

  прогон сайта по поисковикам ускоренное индексирование страниц что такое прогон по трастовым сайта http://www.chl.kiev.ua/CGI-BIN/sp/part/index.php?razdel=1&page=393 прогон по трастовым сайтам бесплатно автоматически http://vsevteme.ru/network/3046/2021/03/13/solnechnye-elektrostantsii

  прогон сайтов по доскам объявлений трастовые сайт для ручного прогона http://nachild.com/oborudovanie-dlya-otopleniya-radiatory-i-kotelnoe-oborudovanie/ база сайтов для прогона http://vsm-service.ru/news/user/IdeakuhSn/ бесплатный прогон сайта онлайн

  бесплатная программа для прогона сайта по каталогам https://www.avsim.su/forum/profile/180159-odepbonus0408/?tab=field_core_pfield_14 автоматический прогон сайтов заказать статейный прогон https://we.riseup.net/rickimorty прогоны по трастовым сайтам http://uid.me/intimdosug0108

  прогон сайта по базам автоматический бесплатный прогон по каталогам сайтов прогон сайта по качественным статейным сайтам программа и базы для прогона сайта

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 50. автоматический прогон по трастовым сайтам бесплатно http://www.tic-pr.com/analysis/100suvenirov.ru/ трастовый сайт ручной прогон тиц увеличение что значит прогон по сайтам http://footwear.ua/forum/index.php?act=morelist&id_parent=54648&id_group=8&offset_detail=0 программа для прогона по сайтам

  прогон сайта онлайн бесплатно https://esp.ru/assets/tmp/index.php?dlya_togo__chtobu_vuigrat_igraem_tolko_v_vuigrushnue_avtomatu.html бесплатный автоматический прогон сайтов форум по прогону сайтов http://sezru.com/user/ebovanem/ сайт прогонов http://xiangyuecul.com/space-uid-34711.html

  прогон сайта по каталогам сайтов прогон сайтов форум https://med-prosvet.com/29-interesnoe/usloviya-priema-loma-metallov.html прогон по доскам сайта http://pokatili.ru/f/viewtopic.php?f=6&t=48422 заказать прогон сайта по трастовым сайтам

  прогон сайта в социальные сети прогон сайтов по каталогам статей скачать каталоги для прогона сайта сервисы по прогону сайта по каталогам

  прогон сайта по каталогам это сайт для бесплатного прогона что такое прогон по каталогам сайтов http://www.privetvsem.ru/index.php?name=Account&op=info&uname=merulunch прогон сайта по каталогом http://psce.pw/3ly8cp

  прогон сайта по соцзакладкам http://tiny.cc/n20iuz автоматический прогон по трастовым сайтам https://tkpiuk.ru/node/2698 автоматический прогон сайта по каталогам http://selidovo.ukrbb.net/viewtopic.php?f=24&t=1614&p=3538#p3538 прогон сайта программой https://www.heredis.com/forums/en/viewtopic.php?f=7&t=7617

  бесплатно прогон сайта регистрация и прогон сайта прогон сайта по базе трастовых сайтов https://rosphoto.com/users/profile-144678 каталоги для прогона сайта по каталогам http://flagforceone.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=258689

  программа прогона сайта программа прогона сайта прогон сайта по каталогам бесплатно сервис прогона сайта у

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 51. сдать железо на аккумулятор цена москва прием металлолома в москве цена и адреса http://www.emu-land.net/forum/index.php/topic,42994.0.html вторчермет цены на вторсырье в москве почем принимают металлолом в москве цена https://www.sostav.ru/blogs/193428/30789/ цена тонны металлолома в москве и области сдать аккумулятор в москве цена за кг

 52. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 53. Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

 54. Someone necessarily assist to make critically articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this particular put up incredible. Great process!

 55. I as well as my guys were actually digesting the good ideas from your web site then at once I had a terrible feeling I never expressed respect to you for those secrets. The men ended up for that reason warmed to read them and have really been enjoying them. Appreciation for actually being quite kind as well as for making a decision on certain amazing subject matter most people are really wanting to be informed on. My sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 56. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 57. I do accept as true with all of the ideas you have offered for your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for novices. Could you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 58. I truly wanted to post a brief comment to be able to thank you for some of the lovely pointers you are sharing at this site. My incredibly long internet search has at the end of the day been honored with excellent facts and techniques to share with my good friends. I ‘d express that most of us site visitors are really lucky to exist in a wonderful site with so many special people with insightful tips and hints. I feel rather blessed to have come across your site and look forward to so many more entertaining moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 59. заказать прогон по трастовым сайтам https://maps.google.gr/url?q=https%3A%2F%2Fequides.com.ua%2F прогон сайта по трастовым автоматический прогон сайта по трастовым сайтам бесплатно http://stroygorod.su/user/roersvor/ продвижение сайта прогоном https://www.google.iq/url?q=https%3A%2F%2Fromsat.ua%2F

  статейный прогон сайта самостоятельно http://www.cgsn162.ru/about/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=19957 ускорить индексацию страницы https://pinterest.com/pin/700309810811637239/ автоматический прогон сайтов https://myanimelist.net/profile/amandanelson прогон по сайтам софт http://www.vashevse.ru/component/idoblog/viewpost/39444

  лучшая программа для прогона сайта бесплатный прогон сайта в каталогах скачать фильм про телефон http://www.edcommunity.ru/communication/blogs/detail.php?page=post&blog=philipsimmailru-blog&id=2735 прогон по трастовым сайтам и форумах

  быстрый прогон сайта прогон сайт сайты прогона по каталогам статей прогон сайта по соц закладкам

  прогон сайта по профилям на форумах что дает прогон сайта по трастовым сайтам прогоны сайтов по каталогам http://v90457cw.beget.tech/index.php?subaction=userinfo&user=idahav прогон сайта по rss http://gta-rus.site/index.php?subaction=userinfo&user=ymimeq

  прогон по трастовым сайтам заказать сервис прогона сайта с продвижение сайтов прогоны что это http://ndz.zp.ua/user/ovatrDek/ прогон сайта по каталогам белым http://bbs.guard-love.com/home.php?mod=space&uid=294776

  статейный прогон сайта по трастовым сайтам https://www.kiva.org/lender/Odepbonus1308 программа для прогона сайта по форумам прогон по траст сайтам http://navaravod.ru/viewtopic.php?f=4&t=14531 прога для прогона сайта

  прогон сайта 1ps прогон сайта по базе трастовых сайтов прогон сайта белым каталогам бесплатно прогон сайта по каталогам программы

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 60. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 61. прогон сайта по ссылкам прогон сайта по твиттер прогон сайтов по твиттеру https://render.ru/ru/artist/232765/about программа и базы для прогона сайта http://link.2gis.ru/1.2/16E8009A/webapi/20191201/project23/3237490513164006/maps.ngs.ru/snl839622C4H685C06IGGGGG6y6q2644G6G607AH4H27GBH1ovvgA91B5BG31G3G352J3JG7hpttuv187924232872HA3B4H1bd?http://www.veselyiturist.ru

  качественный прогон сайта по каталогам прогон сайта по трастовым сайтам бесплатно прогон сайта автоматическое http://school2ost.ru/user/roersrat/ прогон своего сайта по каталогам бесплатно

  программы прогоны сайтов прогон сайта по профилям https://forum.nanocad.ru/index.php?/profile/80599-rickimorty/&tab=field_core_pfield_11 прогон сайта по качественным статейным сайтам http://shinka24.ru/forum/profile.php?id=12976 прогон сайта по каталогам белым

  на каких сайтах нет прогонов прогон по трастовым сайтам бесплатно прогон по сайтам софт заказать прогон сайта по трастовым сайтам

  прогон сайта по каталогам онлайн статейный прогон по трастовым сайтам стоит ли делать прогон сайта https://www.artcentretheatre.com/forum/general-discussions/are-you-looking-for-international-business прогон сайта по профилям что это

  что такое прогон сайта по соц закладками http://volunteplo.com.ua/index.php/forum/zahalni-pytannia/259661-firma-romsat-predlagaet-samye-dostupnye-rastsenki#270219 прогон по трастовым сайтам что это ускоренная индексация сайта в поисковых системах https://stridenation.com/users/ElsaSmith прогон сайтов бесплатно

  прогон по каталогам сайтов 2020 заказать статейный прогон прогон сайта по тематическим каталогам https://www.demilked.com/author/trubprom2609/ статейный прогон сайта по трастовым сайтам

  прогон сайта под гугл сайты по прогону сайтов форум прогон сайтов прогон сайта по трастовым форумам

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 62. бесплатный прогон сайта http://vinpr.org/obshestvo/6248-kak-vozrozhdalis-azartnye-igry-v-mire.html что дает прогон сайта по трастовым сайтам прогон по статейным сайтам http://www.ulule.com/gloirsljj6/ программа для прогона сайтов

  бесплатные программы для прогона по сайтам прогон сайта по доскам объявлений сайт для бесплатного прогона https://www.google.com.af/url?q=https%3A%2F%2Fwww.lanet.ua%2F авто прогон сайта по

  прогон сайта по каталогам онлайн http://www.zaccariashipping.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=859459 прогон сайта цена https://www.mixcloud.com/Odepbonus1308/ прогон сайта по twitter https://forum.motr-online.com/user/odepbonus0408 прогон по трастовым сайтам это

  статейный прогон 2020 прогон по статейным сайтам купить прогон для сайта сайты для прогона тиц

  какой лучше прогон для сайта http://www.zahedansdp.ir/user/ebovaheiKe/ скачать фильмы на телефон бесплатно http://yanansdump.com/member.php?action=profile&uid=46 прогон сайта программа http://www.bisound.com/forum/showthread.php?p=400270#post400270 прогон по новостным сайтам

  бесплатный прогон по базе трастовых сайтов программа для прогона сайта по трастовым сайтам http://iqs-quant.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=211981 статейный прогон сайта отзывы https://zippyshare.com/HenryLopez каталоги для прогона сайта по каталогам https://bizon.ru/news/view/news_id/570472

  программа для статейных прогонов http://tecnomyl.com.mx/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=579555 прогон сайт по базам заказать прогон по трастовым сайтам http://ekonomimvmeste.ukrbb.net/viewtopic.php?f=14&t=2336 прогон сайта каталогам онлайн

  прогон по сайтам закладкам прогон сайта по пробный прогон сайта прогон по трастовым сайтам бесплатно автоматически

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 63. пробный прогон сайта прогоны сайта это https://sbank-gid.ru/user/charlesthompson456/ базы трастовых сайтов прогон http://prozhoga.ru/company.html сервис прогона сайта и https://forum.findukhosting.com/index.php?action=profile;area=summary;u=47860

  ускорить индексацию страницы http://www.nationallibrary.mn/mn/user/savMaelBef/ трастовый прогон сайта заказать прогон сайта по базе жирных сайтов https://shepetivka.com.ua/soc/16752-odepbonus0408/ программа для прогона сайта по белым каталогам

  прогон сайта по базе трастовых сайтов http://www.train-photo.ru/member.php?action=showprofile&user_id=22027 сервисы для прогона сайта раскрутка и прогон сайта http://intertekqatar.com/component/k2/itemlist/user/480795 бесплатный прогон сайта в каталогах

  скачать каталоги для прогона сайта сайты по прогону сайтов программа для статейных прогонов бесплатно прогон сайтов по каталогам

  прогон по трастовым сайтам 2020 http://arbitran.ru/2021/08/13/luchshie-bonusy-kazi прогон сайта по анкорам https://www.google.co.uz/url?q=https%3A%2F%2Fromsat.ua%2F статейный прогон http://bb.kulichki.net/viewtopic.php?p=387644#387644 качественные прогоны сайта

  ускоренная ускоренная индексация сайта прогон на трастовых сайтах http://multi-net.org/index.php?subaction=userinfo&user=Ideakuhsl трастовые сайты для прогона http://oigps.com/home.php?mod=space&uid=1320261 сайт прогон по каталогам

  прогон по автомобильным сайтам что такое прогон по сайтам https://forum.video-nvidia.com/viewtopic.php?f=12&t=152433&p=159407#p159407 статейный прогон сайта https://labrador.ru/ipb/profile/63009-zaimodobren2506/?tab=field_core_pfield_18 прогон сайта что даст https://www.airlines-inform.ru/personal/user/?UID=56181

  программа прогона по трастовым сайтам статейный прогон ручной прогон по сайтам фильмы 2021 скачать бесплатно на телефон хорошем

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 64. прогон по трастовым сайтам программа прогон сайта по профилям к скачать фильмы новинки качестве на телефон http://voda.zp.ua/user/roersMix/ англоязычные сайты для прогона http://www.behzistiardabil.ir/user/ebovaPiope/

  бесплатный прогон по каталогам сайтов база для прогона по сайтам нужен ли прогон сайта по каталогам http://forum.computest.ru/user/11378/ прогоны сайта направленные на увеличение посещаемости http://downarchive.in/user/roersJoymn/

  скачать русские фильмы на телефон бесплатно https://sketchfab.com/Yarnfabric2804 база для прогона по сайтам https://chebmama.forum24.ru/?1-2-0-00000035-000-0-0-1630663788 торрент прогон сайта http://forum.unm.org.ua/viewtopic.php?f=36&t=31341&p=177270#p177270 прогон сайта по траст сайтам

  прогон сайта автоматическое безанкорный прогон сайта прогон сайта по трастовым сайтам бесплатно прогон сайта по статистике

  сервис прогона сайта и прогон сайта по каталогам бесплатно онлайн прогон сайта эффективность https://pikabu.ru/story/vladimir_zelenskiy_v_skorom_vremeni_mozhet_prinyat_reshenie_ob_uvolnenii_myera_kieva_vitaliya_klichko_8418468 статейный прогон по трастовым сайтам https://www.indiegogo.com/individuals/27264869/

  скачать фильмы на телефон андроид трастовые базы сайтов для прогона https://ольхон-фитнес.СЂС„/club/user/2/blog/36/ нужен ли прогон по каталогам сайтов http://rvolchansk.ru/user/ebovainono/ купить прогон по трастовым сайтам

  как делать прогон сайта онлайн прогон сайта по закладкам https://bvf.ru/forum/showthread.php?t=846581 прогон сайта по профилям я https://dipris-studio.ru/news/etapy-priema-metalloloma/ скачать базы от нас для прогона сайта по http://laguna-club.by/blog.php?cp=88

  программа статейного прогона бесплатный автоматический прогон сайта самостоятельный прогон сайта для автоматического прогона по сайтам

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 65. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 66. I simply wanted to say thanks again. I’m not certain the things I would’ve carried out in the absence of these points provided by you regarding such field. It was before a real daunting difficulty in my view, nevertheless considering the very skilled style you treated the issue took me to jump with fulfillment. Extremely grateful for the advice and then expect you comprehend what a great job that you’re putting in training the rest all through your site. Most likely you’ve never met all of us.

 67. статейным прогоном сайтов https://nancynelsonyoga.com/community/profile/helenanderson/ комплексный прогон сайта http://kissolovo.teamforum.ru/viewtopic.php?f=13&t=10229 трастовая база сайтов для прогона https://www.geocities.ws/bradleynguyen78/index.html прогон сайта по трастовой базе

  качественный статейный прогон http://korners.kiev.ua/communication/forum/user/32676/ что такое прогон сайта по трастовым сайтам прогон сайта по анкорам http://xn--23-dlcduho3aq4a.xn--p1ai/index.php?subaction=userinfo&user=komNaisaxops прогон сайта по соцзакладкам

  статейный сайт http://www.club-q5.ru/forum/blog.php?cp=5807 программа прогона по трастовым сайтам http://sitebs.ru/blogs/69604.html прогоны сайта xrumer https://kroufr.ru/forum/index.php?topic=27911 прогон по базе трастовых сайтов бесплатно https://www.imdb.com/user/ur135962676

  программа прогона по трастовым сайтам прогон сайт по базам статейный прогон сайта по трастовым сайтам прогон сайта социальным закладкам бесплатно

  бесплатный прогон сайта по всем каталогам https://www.akaqa.com/account/profile/19191511066 прогон сайтов по доскам объявлений прогон сайтов в каталогах самостоятельно https://pinterest.ec/pin/614108099193181658/ программа по прогону сайта по каталогам http://lychkovo.hh.ru/employer/5283946

  прогон сайта социальным закладкам https://bigcatcountry.com/users/AmyBrown хорошие программы для прогона сайтов http://bitrix-2.dclouds.ru:8200/club/user/3/blog/2457/ прогон сайта по трастовым базам http://beloe-more.hh.ru/employer/5283946 базы для прогоны сайта скачать http://www.divephotoguide.com/user/nwilson/

  прогон сайтов программа https://bus.gov.ru/forum/user/profile/125194.page что такое прогон на сайте скачать фильмы бесплатно и регистрации на телефон http://samaramed.ru/forum/health/topic_18978.html прогон по трастовым сайтам программа

  бесплатный прогон сайтов по каталогам прогон по каталогам сайтов рекомендации прогон своего сайта по каталогам бесплатно прогон по статейным сайтам

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 68. статейный прогон к2 онлайн прогон по сайтам http://mebforum.ru/user/56088-taras-trofimov/ скачать фильмы на телефон бесплатно торрент https://forums.abc-tabs.com/index.php?showtopic=27811 как заработать на прогоне сайтов

  прогон сайта по англоязычным прогоны сайта по каталогам прогон сайта каталогам бесплатно http://pets-ural.ru/content/forum/viewtopic.php?p=21376 ускоренная индексация сайта http://school2ost.ru/user/chevagatam/

  каталоги для прогона сайта по каталогам http://ladno.ru/ccc/4755.html прогон вашего сайта по каталогам база сайтов для ручного прогона http://toresgroup.ru/contact.html прогон сайта самостоятельно http://wikimapia.org/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1313634

  прогон сайта по социальным закладкам онлайн прогон сайта по профилям у прогон сайта в хрумере прогон сайта

  прогон по трастовым сайтам заказать сайт прогон по закладкам http://inmyway.org/news/gde-iskat-svezhie-bonusy-dlya-onlayn-kazino прогон сайта за 100 рублей http://12sotok.com/forum/thread31421.html прогон сайта по статистике https://nvip.com.ua/users/odepbonus0408

  сервис прогона сайта с http://whois.domaintools.com/100suvenirov.ru программа для прогон сайта что за прогон на сайтах http://www.associazioneingegnerichieti.it/forum/upload/profile.php?id=1869821 скачать бесплатно фильмы на телефон хорошего качества

  прогон сайта по соц закладкам http://conternative.com/member.php?action=profile&uid=5203 статейный прогон сайта что это что такое прогон сайт https://www.reddit.com/user/rabofree/draft/62a8cf56-7ae9-11eb-b427-0ed0efb06895 прогон статейный сайт

  трастовый прогон результаты от прогона сайта прогон по статейным каталогам скачать фильмы на телефон андроид

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 69. magnificent submit, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 70. Thank you for any other wonderful post. The place else may anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

 71. certainly like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I¡¦ll certainly come again again.

 72. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 73. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 74. You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 75. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 76. I will immediately snatch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 77. You really make it seem really easy with your presentation but I to find this topic to be actually one thing which I think I might by no means understand. It seems too complicated and extremely wide for me. I’m looking ahead for your next put up, I will try to get the hang of it!

 78. Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 79. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

 80. Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 81. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 82. Hi there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

 83. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 84. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 85. I get pleasure from, result in I found just what I used to be taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 86. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 87. magnificent issues altogether, you just received a logo new reader. What may you recommend about your put up that you simply made a few days ago? Any certain?

 88. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 89. certainly like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I¡¦ll certainly come again again.

 90. Good article and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

 91. I keep listening to the news update speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 92. I am just writing to make you be aware of what a superb encounter my friend’s princess found reading your site. She picked up such a lot of details, most notably what it’s like to possess an incredible coaching nature to make other people just grasp chosen specialized matters. You really did more than my expected results. Thanks for delivering those good, safe, edifying and even easy guidance on the topic to Lizeth.

 93. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 94. I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of setting. After looking through the world wide web and getting views that were not beneficial, I assumed my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved all through your entire write-up is a crucial case, and ones that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across your blog. Your own personal mastery and kindness in dealing with all areas was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I can now look forward to my future. Thanks for your time very much for this reliable and results-oriented help. I will not hesitate to refer your web site to anyone who requires assistance about this issue.

 95. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 96. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 97. whoah this weblog is excellent i like reading your posts. Keep up the great paintings! You know, a lot of people are looking around for this information, you can aid them greatly.

 98. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 99. Hi there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

 100. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

 101. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 102. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 103. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 104. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 105. I will immediately snatch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 106. Hello.This post was extremely interesting, particularly because I was looking for thoughts on this topic last Thursday.

 107. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 108. Valuable information. Fortunate me I discovered your website by chance, and I’m shocked why this twist of fate did not took place earlier! I bookmarked it.

 109. I just could not go away your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply in your guests? Is going to be back continuously to investigate cross-check new posts

 110. Great write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 111. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 112. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

 113. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 114. I simply wanted to say thanks again. I’m not certain the things I would’ve carried out in the absence of these points provided by you regarding such field. It was before a real daunting difficulty in my view, nevertheless considering the very skilled style you treated the issue took me to jump with fulfillment. Extremely grateful for the advice and then expect you comprehend what a great job that you’re putting in training the rest all through your site. Most likely you’ve never met all of us.

 115. I write sometimes and I greatly enjoy your web content. This fantastic information has truly actually peaked my passion. I am mosting likely to book mark your internet site and also keep looking for brand-new info concerning when a week. I opted in for your RSS feed in addition.

 116. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

 117. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 118. строительство киев строительство украина http://newrussianmarkets.com/stati/ctroitelstvo-domov-pod-klyuch-v-kieve.html строительство украина строительство золотых ворот в киеве год https://ru-instagram.ru/kak-nayti-masterov-dlya-remonta-kvartiry-sposoby-poiska-i-universalnye-sovety/ олх работа киев строительство ремонт квартир киев фото

 119. прогон сайта по трастовым сайтам форум http://fitagrunt.ru/index.php?subaction=userinfo&user=ifigFeByj прогон сайта 1ps http://bereza.maminforum.com/viewtopic.php?id=1575 бесплатный автоматический прогон сайта по трастовым сайтам https://stolicaonego.ru/news/dizajn-interera-ot-professionalov-kak-optimalnyj-vybor/ программы для прогона сайта по трастовым сайтам

  прогон сайта по трастовым профилям лучшая программа для прогона сайта прогон сайта анкор http://glk-egoza.ru/user/geGarasfuh/ зачем нужен прогон сайта http://dankov.hh.ru/employer/5283946

  прогон по трастовым сайтам программа https://banglaforum.net/forum/viewtopic.php?f=36&t=531049 прогон сайтов бесплатно прогон сайта по каталогах http://turizmbrk.ru/forum/index.php?showtopic=3899 программа прогон сайта по каталогам

  прогон сайта москва прогон по трастовым сайтам бесплатно автоматически прогон сайта доски объявлений продвижение сайта прогоном

  прогон сайта по форумам https://torrent-mp3.ru/user/komNaisCrats/ прогон сайтов бесплатно трастовые сайты автоматический прогон https://www.gaiaonline.com/profiles/ashleylawrence0/45604104/ прогон по траст сайтам

  как сделать статейный прогон прогон сайта это что прогон сайта по rss https://www.ecf.buzz/users/22968 софт для прогона сайтов https://www.catalogmineralov.ru/article/189.html

  прогон сайта по каталогу прогона сайт по каталогам https://www.credly.com/users/rabindex/badges сервис прогона сайта а https://vk.com/news.serials?w=wall-77698846_16975 Продвижение и раскрутка сайтов, сообществ, групп — статейный прогон сайта по трастовым

  бесплатные прогоны сайта прогон сайтов хрумером раскрутка сайта прогон прогон сайта свящ

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 120. новости часа украина страна новости Киева https://www.tapatalk.com/groups/ukraineforum/viewtopic.php?f=13&t=74&from_new_topic=1 россия украина новости последние соцсети Киева котировки новостей http://astana-kz.info/forum/topic.php?forum=1&topic=54 правдоруб украина новости украина новости язык

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}