december 30

Listehelvedet på Linkedin

Ved nytår oversvømmes de sociale platforme af folks ”succes”lister for året – og det er faktisk uendelig kedelig læsning for alle andre. Hvis du skal lave en liste, så drop kravet om at være en succes og giv os i stedet noget der kan inspirere, skabe samhørighed eller viser fuck-ups erfaringer.

Af Emilia van Hauen, kultursociolog, bestyrelsesmedlem, forfatter

”Tak til 2023, hvor jeg har været så heldig at hjælpe topledere i mange organisationer til at overvinde deres komplekse problemer med deres medarbejdere og i stedet finde sammen i fælles forståelse. Tak også til den lange række (I ved selv hvem I er) af hjælpeorganisationer, som jeg med frivilligt arbejde har fået lov til at ændre verden sammen med. Jeg vil også gerne fremhæve min fantastiske niece, som tillod mig at række hende en hånd, da hun havde det sværest…”

Tiden omkring jul og nytår drukner de sociale platforme (og især LinkedIn) i en massiv række af opslag med endeløse uendeligt kedelige lister over alt hvad folk har opnået af succes i løbet af året. Som det ovenstående. Helst fortalt i en humble-bragging stil, som bare skærper (fremfor slører) den virkelige årsag til at lave dem: Nemlig kalkunsk selvpromovering. Nogle (få) formår at gøre dem vedkommende, inspirerende, interessante, udviklende, fx ved at fortælle en god udviklingshistorie, få os til at grine, blive klogere eller rørte, fordi de helt enkelt rækker ud til verden. Men de fleste er skrevet på en måde, som opfordrer til, at vi andre skal agere ukritisk frivilligt juhukor til deres række af vidunderligheder, og da størstedelen af os allerede er så stramt snøret ind i vores egen kalender, at vi dårligt kan trække vejret nok til at nå vores egne opgaver, kan det være svært at finde den nødvendige generøsitet frem til at gøre det. Jeg tænker, at de fleste der laver de kedelige succeslister gør det, fordi vi lever i et konkurrencesamfund, som kræver af os, at vi helst skal berettige vores eksistens ved at være fejlfrie succeser, men måske har vi i virkeligheden mest brug for at høre om hinandens menneskelighed og livets forunderligheder i lys og mørke.

Faktisk synes jeg, at prale-lister som koncept er en god ting, for de kan virke inspirerende og tabu-nedbrydende. Men altså kun hvis de formidles med større menneskelig indsigt end et excel-ark og med mere passion og emotionalitet end støvbomberne i hushjørnerne. Det er altså ikke listeidéen, men indholdet, der er trættende. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at vi i stedet deler en eller flere af nedenstående lister. Gang på gang har det nemlig vist sig, at når vi mennesker deler vores traumer, kan vi heale hinanden og på den måde opdage, at vi aldrig er alene om at fucke op eller føle os som en fiasko (som fx #metoo). Ligesom vi oftest bliver mest inspirerede af hinandens erfaringer.

  • 3 ting jeg forsøgte at opnå i år – og hvorfor (jeg tror) jeg fejlede.
  • 2 ting jeg gennemførte og hvad det har ændret i mit liv
  • 4 mennesker jeg mødte i år, som lærte mig noget vigtigt eller brugbart
  • 3 situationer hvor jeg var særlig venlig/hjælpsom/sød/forstående og 1 situation, hvor jeg opførte mig virkelig dumt (og hvorfor)
  • Bøger, film, podcasts, udstillinger, foredrag, forestillinger som jeg oplevede i år og som gjorde indtryk på mig (og hvorfor)
  • Min kærligste, sjoveste, pinligste, mest dramatiske, mest overraskende og sørgeligste oplevelse i år

Et udpluk af min egen liste for i år ser sådan her ud:

Jeg fejlede med at få en lige så markeret, stærk og fri krop som 61-årige Jodie Foster (tjek den lige ud i Nyad!). Sangeren Fallulah, der har IG-profilen ”hej søster”, lærte mig, at man (stadig) kan være med til at ændre kulturen i en stor koncern ved at samle kvinder og bryde tabuer gennem et enkelt opslag. Bedste tv-serie er The Last of Us, bedste podcast Wiser than me, mest overraskende udstilling var Pussy Riot på Louisiana – alle viser mod, gør op med tabuer og sætter os fri til at være mere menneskeligt inkluderende. Mest sørgelige er krigen i Gaza og mest kærlige oplevelse var at stå på Machu Picchu med mine tre sønner i sommer efter at have drømt om det i 45 år. Godt listenytår!

Udgivet i Berlingske d. 30/12/2023


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}