august 20

Kvinders seksuelle lyst er stadig stigmatiseret

Et produkt der kan forstærke kvinders lyst sætter gang i mange befriende samtaler om tabuer, fordomme og muligheder i kvinders seksualitet. Det er nødvendigt, for kvinder stigmatiseres stadig meget mere end mænd, når det handler om seksuel erfaring.

Jeg vidste godt, at det var en kontroversiel bestyrelsespost, jeg havde sagt ja til, så da jeg lagde min første post op om det på LinkedIn, havde jeg derfor forberedt mig på, at det kunne gå i alle retninger. Hvad jeg ikke var forberedt på, var de mange historier, som især kvinderne delte med mig, når jeg fortalte om posten eller produktet. For det er et pulver, der basalt set giver mere energi. Men som altså også er det første i verden, der forstærker mange kvinders seksuelle lyst i de situationer, hvor de allerede mærker den.

Det er det sidste, der har givet anledning til de mange historier, som har kredset om bla. manglende lyst (”Nu er det snart 7 år siden vi sidst havde sex og jeg savner det ikke”). Om længslen efter at mærke lysten (”Nu er det snart 7 år siden vi sidst knaldede og jeg savner det helt vildt!”). Om en utæmmelig lyst, som de ikke vidste, hvordan de på ordentlig vis kunne få forløsning for (”Tænk – findes der virkelig mindst fem slags orgasmer?!”). Om skæv fordelt lyst i deres parforhold (”Jeg er blevet afvist tre gange i træk nu og jeg føler mig simpelthen så u-attraktiv”). Og om en lyst, der pludselig havde rejst sig i deres liv, og som de var helt uforberedte på; især fordi genstanden for den sjældent var deres nuværende partner (”Han skal bare kigge på mig i kantinen, så fjernkommer jeg! Og jeg er ikke engang forelsket i ham!”). Nogle gange er det sket i fortrolighed, oftest dog i en gruppesamtale, hvor flere kvinder har udvekslet både erfaringer, drømme og ikke mindst holdninger til kvinder og sex.

Fælles for alle historierne er, at emnet kvinder og seksualitet stadig er omgærdet af mange tabuer, fordomme og gammeldags forestillinger om, hvordan og hvor meget kvinder må udleve deres seksuelle lyst. Hvilket til stadighed er med til at begrænse kvinderne i at mærke deres generelle livslyst og være i kontakt med deres livskraft og kreativitet; alle tre er nemlig, ifølge psykologiske teorier om grundfølelser, uløseligt forbundet til vores seksualitet.

VIVE lavede i 2018 en rapport 

om unges opfattelser af køn, krop og seksualitet. Den viser, at opfattelsen og vurderingen af, hvor meget sex de to køn har, stadig hænger fast i en gammeldags kønsforestilling. Nemlig den, at det er cool med drenge, der har mange sexpartnere, mens det modsatte gælder for piger. Drengene erobrer noget, hvorimod pigerne mister noget, som det anføres. Dobbeltmoralen trives altså stadig hos en generation, der har haft mødre, som aldrig har kendt til andet end prævention og fri abort, og dermed har kunnet have lige så meget sex de ønskede, uden at det medførte et barn. Derfor handler friheden til at være seksuelt aktiv selvfølgelig først og fremmest om kultur og normer, og selvom  de samtaler, som jeg nu oplever, gang på gang viser, at det er ønsket om at være befriet for både egne og samfundets begrænsninger, tabuer og stigma, så viser VIVE-rapporten også, at der åbenbart stadig er lang vej endnu, når så mange i den unge generation hænger fast i et forældet kønssyn.

En bedre seksualundervisning kan flytte kulturen, som den geniale DR tv-serie Salsa også er med til at gøre. Men åbenhed og samtaler på tværs af kvinder flytter også meget, for det kan tjene som inspiration til at udfolde sig på nye måder og til at tage ejerskab for egen lyst – også gerne på tværs af normer. Vigtigst af alt er dog, at denne delte fortrolighed i et fællesskab, kan hjælpe den enkelte til ikke at føle sig ensom og isoleret i egen lyst og længsel – eller mangel på samme.

Af Emilia van Hauen, kultursociolog, bestyrelsesmedlem, forfatter
Udgivet i Berlingske 20/08 2022


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}