februar 21

Klumme i Femina: Brug din erotiske kapital og vær cool!

Det er nu du skal træde op i stilletterne og vise kavalergang, hvis du vil være med til at skabe en kulturel revolution, som både mænd og kvinder vil elske – men som du klart vil få mest ud af!

Af sociolog Emilia van Hauen i Feminas faste klumme “Emilias tidsånd”

Husker du Anne Mette Rasmussen før Vild med dans? Støv, støv, støv, gaaab. Ved du hvordan hun ser ud nu? Ja, hvem gør ikke det?! Selvbevidste Fru Fræk svinger i dag alt fra lårbasser til meninger rundt i offentligheden, og er i den grad trådt ud af sin mands køligt kontrollerede skygge. Hvad var det lige, der skete?

Mit gæt er, at hun sansede sin erotiske kapital og begyndte at bruge den big time til sin egen fordel! Ikke alene har hun fået masser af opmærksomhed; hun virker også langt mere fri, stærk, interessant og livsglad end før hun opdagede, hvad en frynsekjole kunne gøre for hendes personlighed.

Gennem dansen mærkede hun, at hun ikke alene havde en krop, men at den også kunne bruges til andet, end at transportere hovedet med. Den kunne nemlig bruges som redskab til at frigøre hendes inderste drømme om kvindelighed, og så kan det ellers være, at statsministerfruen kom til live igen og tog sin plads. Og det er hvad der sker, når kvinder kommer i kontakt med deres krop og deres seksualitet, for så kommer de nemlig også i kontakt med deres livskraft og kreativitet. Og det er der desværre alt for mange danske kvinder, der ikke er.

Vores nye statsminister, Helle Thorning-Schmidt, er et eksempel på en kvinde, der nok ifører sig nederdel, stiletter og rød taske, men som desværre har pakket sin erotiske kapital lige så langt væk, som nogle af de løfter hun gav under valgkampen. Og det i sig selv er en sød ironi, for hvis hun turde være i kontakt med den, ville hun fremstå mere menneskelig, levende, inspirerende og ikke mindst fri, og det kunne øge hendes troværdighed betydeligt. Hun ville ganske enkelt fremstå mere ægte, hvilket er noget, vi meget gerne ser hos vores politikere – og ikke mindst regeringen!

Hvad er erotisk kapital da? Ja, vi skal lige en lille omvej for at forstå, hvor vigtigt, frigørende og empowering et begreb det egentlig er.

Læs også Feminas chefredaktør Camilla Kjems leder om erotisk kapital

Mænd er det fysisk stærke køn (jamen, det er de altså), og deres opgave for menneskeheden, har til alle tider været at yde beskyttelse overfor kvinder og afkom. Mænd tiltrækkes af skønhed (hvilket er rigtigt smart, for skønhed er lig sundhed i naturen, og det igen er lig artens overlevelse), og derfor målte mænd spyd, og kvinder udvekslede skønhedstips. Jo mere tiltrækkende en hun var, jo større var chancen for at score alfahannen – og overlevelsen. Naturen er altså knirkende logisk: Kvinder søger styrke, mænd søger sundhed, og summen er det stærkeste afkom. Bingo!

Kvinder er derfor genetisk programmerede til at opsøge og dyrke alt, hvad der kan gøre os tiltrækkende, og det er langt mere end blot et godt udseende. Det er også en livlig og charmerende personlighed, en æstetisk lækker fremtoning (som handler om at få det bedste ud af sit naturlige udseende), en god social præsentation og en villighed til at lege med sin sexappeal. Med andre ord alt det, der gør sjovt, underholdende og rart at være sammen med et andet menneske, der er i live og som giver sin opmærksomhed videre til andre, så de også føler sig levende.

Hvad tænker du, når du læser dette? At det er underlødigt, svagt, selvundertrykkende og uværdigt at dyrke den side af sig selv, når kvinder i dag har alle muligheder for at klare sig selv økonomisk og derfor ikke længere behøver at gøre sig afhængig af en mand? Eller at det er hammer smart at benytte sig af den side af livet også, så man får ekstra mange aktiver at spille på, i stedet for bare ens faglighed og professionalisme?

Hvis du tænker det sidste, er du en fortaler for det nye begreb, der kaldes for erotisk kapital. Og så vil jeg vove at påstå, at du er mere end med på den nye trend; du er faktisk med til at skabe den!

Mænd har haft magten i samfundet i tusindvis af generationer, og derfor har de siddet tungt på den økonomiske, kulturelle, sociale og politiske magt. Og hvad havde vi kvinder? Jo, vi havde en erotisk magt, men den har altid været forbundet med noget lavtstående, uværdigt og æresløst, og derfor foragter vi automatisk kvinder, der bruger den bevidst. Ingen vil være som Annie former Fønsby. Heller ikke jeg.

Men det forklarer ikke, hvorfor vi kvinder bliver ved med at amputere den side af os selv, som kan være med til at styrke vores position i samfundet, uden at vi derved sælger ud af vores viden, professionalisme, faglighed og dygtighed. For det er i virkeligheden det vi gør, når vi undertrykker vores erotiske kapital og forsøger at tæmme den til at være en lille fin skødehund, fremfor den brølende tiger af liv, energi og kreativitet, den også er. Hvordan skulle den uskyldige madonna fungere som forbillede i min hverdag, når jeg lever i et samfund, hvor jeg bedømmes på min evne til at være skabende og resultatorienteret?

Min opfordring til dig er derfor, at du skal dyrke din erotiske kapital til det yderste, for på den måde vil du opleve dig selv som mest levende og mest hjemme i dig selv. Uanset hvad du end gør, er du jo kvinde, og tør du være i kontakt med din inderste kvindelighed, er du også i kontakt med din livskraft. For nogle betyder det at iføre sig stiletter, for andre at male erotiske billeder, bestige bjerge, bage lækre kager eller spille musik. Hvordan du gør det, er fuldstændig ligegyldigt – bare du gør det! Det øger ikke blot din livsglæde; det øger også dine muligheder i alle livets forhold til at få det, du ønsker. Fordi du ikke kommer til at komme udenom. God fornøjelse!

BOKS:

Både Barack og Michelle Obama har skyhøj erotisk kapital begge to – og det er tydeligt at se, at de begge dyrker den intensivt. Men det har jo ikke ligefrem gjort dem dummere, eller mindsket deres sociale status, vel?

BOKS:

Erotisk kapital består af seks egenskaber: Skønhed, sexappeal, charme, livlighed, social præsentation og seksualitet. Google Catherine Hakim og læs mere.

BOKS:

Mennesker med en høj erotisk kapital øger deres chancer for at få de bedste jobs, bruges af medierne, bedre ægteskaber, få partnere med højere social status, højere løn, bedre sociale kontakter og m.m.


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}