november 12

Hvorfor må vi se vold og ikke sex?

Vold er vi vant til at se på skærmen – også på familievenlige tidspunkter – mens sex oftest vises subtilt eller slet ikke. Det er paradoksalt, fordi god samtykkesex for de fleste er noget de gerne vil opleve – modsat vold. Tv-serierne Carmen Curlers og Sex på P3, samt filmen Held og Lykke Leo Grande spejler den revolution vi står midt i.

Af Emilia van Hauen, kultursociolog, bestyrelsesmedlem, forfatter

Forleden aften blev jeg rørt og ramt af det geniale sjette afsnit af DR’s tv-serie Carmen Curlers, der sendes på et meget familievenligt tidspunkt – hvilket bliver vigtigt om lidt.

For først blev jeg overrasket over, at der blev vist så meget hud filmet tæt på og (antydet) sex mellem to mænd, og med kroppe, der befriende nok ikke lever op til insta-idealet om tonede muskler og negative fedtprocenter. Men dernæst blev jeg ikke overrasket over, at der senere i afsnittet blev vist eksplicit vold, med slag, spark og masser af blod.

Volden kom ikke som en overraskelse, fordi jeg er så vant til at se den på skærmen. Vores kulturs underholdning lader tit de medvirkende i især action/fantasy/spændingsfilm blive slået ned, banket, tortureret og myrdet, og det vises også på tidspunkter, hvor børn kan følge med. Udenom forældrene kan børnene også slå sig løs i vold på diverse (børne)streamingtjenester. Selvom tegneserierne kan virke harmløse pga det grafiske detaljeniveau, er det stadig med til at legitimere vold, som en normal måde at interagere på, og det er ikke sundt for børnesjæle at vokse op med. Niveauet af vist vold bliver dog endnu mere grotesk, når det sammenlignes med hvor lidt sex, der bliver vist – overfor voksne (for nu har vi naturligvis forladt børnene!). Vold får de færreste
det nemlig bedre af, mens sex beviseligt øger livskvaliteten.

Sex er sundt blev et slagbegreb under coronanedlukningen, og det har Søren Brostrøm jo ret i, for flere undersøgelser viser, at sex, og anden fysisk kontakt med andre mennesker, øger vores fysiske og psykiske velbehag, styrker vores immunforsvar, kan virke stressdæmpende og tryghedsskabende, udover at give direkte lykkefølelser under et tilfredsstillende samleje. Men hvor vi altså via film og serier lærer masser om vold, lærer vi til gengæld meget lidt om vores egen seksualitet, og der er især meget langt mellem de gode skærmoplevelser, der viser ægte sex med kontakt og nærvær, og måske også giver et par gode fif med på vejen til selv at blive en bedre elsker.

Det er derfor, at sjette afsnit af Carmen Curlers er så fantastisk! Fordi det viser noget inspirerende om sex med intimitet, nærhed, nydelse og tillid. Heldigvis er der en tabubefriende bølge i gang, som ekspliciterer værdien af sex, og det gør sig fx også gældende i P3’s nye tv-serie, Sex på P3, som er 10 afsnit med meget direkte tale og billeder med en række sindssygt modige unge mennesker. Alle taler ud fra egne erfaringer og det handler om manglende rejsning, herpes, fisseorgasmer mm, hvilket giver den bedste seksualundervisning til alle – ikke kun til unge! For manglende viden om sex, egen seksualitet og lyst er udbredt i alle generationer, og derfor er filmen Held og Lykke Leo Grande også noget af en åbenbaring. Emma Thompson spiller en midaldrende kvinde, som aldrig har fået en orgasme, og som nu, hvor hendes mand er død, booker (ja, booker!) en ung mand til at tømme hendes seksuelle bucketlist. Filmen byder på smukt kammerspil og slutningen må du selv se, men i de sidste billeder stiller Emma Thompson sig nøgen foran spejlet (fatter slet ikke hendes mod!) og iagttager sin krop – ligesom vi gør.

De scener jeg har nævnt, er modige og rørende, og kan gå dybt ind i sjælen på tilskueren – og sætte hxn fri. Dét har vi meget mere brug for end mere vold.

Udgivet i Berlingske 12/11 2022


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}