november 8

Øg overskuddet med diversitet i fællesskabet

Den danske homogenitet udfordres og heldigvis for det, for undersøgelser viser gang på gang at diversitet er en stærk fordel. Også økonomisk. Formand Jens Due og prisvindende debattør Geeti Amiri giver deres bud på hvordan man bruger diversiteten som en fordel. Dette er den syvende kronik ud af 10 om de nye fællesskaber.

”Det er godt, at boldene bliver taget! For bolde der bliver stjålet, er bolde der bliver brugt!”

Denne umiddelbart kontroversielle udtalelse kommer fra en velkendt formand for flere tunge erhvervsbestyrelser, som også har engageret sig i et inklusionsprojekt, hvor omdrejningspunktet er basketball. På overfladen handler det om sport. Men i virkeligheden handler det – som alt andet – om kultur. Og derfor springer jeg lige tilbage til en varm aften i 1958 på et teater i Madrid, hvor min danske far, iført et ternet rødt uldhalstørklæde, fascinerede min spanske mor så meget, at de i pausen kom til at tale sammen. To år senere blev de gift, og vi tre børn der kom ud af det ægteskab, voksede op med to (dengang) meget forskelligartede kulturer og sprog. Hvilket i en stor del af mit liv, fik mig til at føle mig både som en kronisk outsider og en med særlige fordele (fx dobbeltsproget og adgang til chorizopølse på madpakken, årtier før det blev kendt herhjemme). Det endte med at blive mit fag, nemlig sociologi, der om noget netop fortæller historien om, hvordan diversitet gennem kultur både er en fordel og en ulempe. Men altså kun en ulempe, hvis man som leder ikke forstår at integrere og benytte forskellene.

Outsider med fordele

For diversitet er uomtvistelig en fordel på flere parametre inkl. de økonomiske, hvilket mange undersøgelser gennem tiden har vist os. Fx laver Wall Street Journal laver hvert år en liste over S&P 500 (et aktieindex baseret på 500 komiteudvalgte amerikanske virksomheder, som repræsenterer et bredt udsnit af alle amerikanske industrier) og konkluderer: Diversitet og inkluderende kulturer giver virksomheder en konkurrencemæssig fordel ift deres konkurrenter. Sammenstiller man konklusionerne fra flere andre undersøgelser viser det sig at, socialt diverse grupper er mere innovative & produktive end homogene grupper.

Men hvorfor egentlig? Det har Katherine Philips fra Columbia Business School et godt svar på via undersøgelsen “Why diversity Makes Us Smarter”: “Forskelle i gruppen tvinger hver enkelt til at forvente, at der vil være flere alternative og uventede synspunkter at tage med i overvejelserne og evaluere. Og det vil kræve mere at nå til konsensus. Folk må derfor arbejde hårdere for at kommunikere deres egen tænkning, og de bliver nødt til at udvide deres eget verdenssyn for at kunne rumme de andres uventede perspektiver. Dette kræver mere arbejde og forberedelse, men er påviseligt værdifuldt.”

Samme undersøgelse viser, at medlemmer af teams med diversitet har større tendens til at anerkende nye og forskellige markedsmuligheder, samtidig med at de bedre kan anerkende umødte markedsbehov. Det viser sig også, at EBIT marginer var næsten 10 procent højere end for virksomheder med ikke-diverse ledelse. Harvard Business Review bekræfter, at når mindst et teammedlem deler en kundes etnicitet, er teamet mere end dobbelt så klar til at forstå kundens behov end teams uden og generelt lærer alle, at kulturelle forskelle betyder noget.

Så jo, at være anderledes end den dominerende gruppe beriger hele gruppen og ikke mindst dens samlede bidrag. Derfor skal man som leder være meget obs på at integrere alle talenter, input, idéer og baggrunde, så ingen føler sig som den ekskluderede outsider. Her en oversigt over mulige diversitetsfaktorer, man kan tage udgangspunkt i:

•      Alder

•       Køn

•       Etnicitet

•       Race

•       Seksuel orientering

•       Studieretning

•       Branchebaggrund

•       Karrierevej

•       Udlandsopholdserfaring

Boldene der bliver stjålet

Jens Due er den velkendte formand med udtalelsen om boldene. For udover sine erhvervsposter, har han en særlig formandspost, der trækker en lige linje fra hans hjerte til hans ungdom som basketballspiller på eliteniveau, og det er BørneBasketFonden. Kigger man på billederne af medlemmerne af bestyrelsen, kan man se, at de er taget op ad den samme væg. Og at kun de medlemmer, der har en fortid som basketballspillere, får kameraet til at vippe så meget, at man også får stukken mellem væggen og loftet med. Jens Due er en høj mand og det samme er hans humør, når han fortæller om hvordan de projekter, som fonden står bag, har held til at integrere unge med bla. en ikke etnisk dansk baggrund gennem sporten. ”Vi bruger sporten som inklusionsværktøj, og det, der er genialt ved lige præcis basketball er, at det både kan spilles som individsport og holdsport, så de, der ikke er vilde med konkurrencesport, også kan være med, og sådan at ingen bliver tvunget til at skulle spille på hold, før de selv er parate til det. Men de er alligevel hele tiden med i fællesskabet, og det er det, der gør forskellen!”

Fonden sender 15-20.000 bolde i cirkulation om året, hvilket svarer til ca. det samme antal af børn, de årligt har gennem deres aktiviteter. Som de møder dér, hvor børnene selv er; skolerne, SFO’en, ungdomsklubberne. Alle elever får deres egen bold, og så er der også ekstra bolde, der bliver smidt ind i fx skolegården – og når de her bolde forsvinder, ser fonden det som en succesparameter, for det betyder nemlig, at nogen leger med dem! De erfaringer Due har gjort sig i denne formandspost, kan han føre direkte ind i erhvervslivet.

”Vi er for dårlige til at rumme forskelligheder hos andre, og i stedet for at embrace det, taler vi om kvoter og gør det til et for/imod spørgsmål, hvilket er at forenkle og forfladige situationen. Som formand forsøger jeg hele tiden at inkludere alle til møderne, og især er jeg obs på dem, der ikke fylder meget af sig selv. I direktionen skal man være meget opmærksom på, om alle der er til stede til møderne også føler sig rummet, og især hvis der er minoriteter til stede. Det gør jeg bla. ved at tage mindre plads selv og så bruger jeg meget tid mellem møderne til at få høre alle synspunkter, så alt kan komme frem til møderne. Og i alle bestyrelser sørger jeg for, at vi altid har noget tid sammen alene efter mødet, så vi taler om hvordan mødet er gået.”

Hvad man som leder bør være obs på:

Inden mødet: Vær obs på, om der findes minoriteter i gruppen og om mødelederen skal tage særlige hensyn

Inkluder alle i mødet; især dem der ikke træder frem af sig selv. Bla. ved selv at fylde mindre med egne synspunkter. Hvis diskussionen er gået i stå uden at være færdig, så tag en runde rundt om bordet og start med dem, der ikke plejer at fylde.

Evaluer mødet bagefter: Fik vi talt om alt det, der skulle tales om? Hvad fik vi gjort godt og hvad mindre godt?

”Det jeg elsker ved at arbejde med børn er, at jo tidligere man starter med at inkludere alle i fællesskabet, jo før bryder man fordomme ned. Statistikker viser, at vi står overfor et større problem med især drenge af anden etnisk herkomst, fordi de er bagefter ift uddannelse. Før i tiden kunne de få jobs med ufaglært baggrund, men om 10 år er der kun få af den slags jobs tilbage, og så bliver det virkelig svært at inkludere dem på arbejdsmarkedet. Her har erhvervslivet en vigtig rolle at spille ved at tage både et samfundsansvar og et menneskeligt ansvar for at inkludere så mange som muligt på arbejdspladserne. Vi brude ansætte socialt udsatte – det er meget billigere på lang sigt, vi har ressourcerne til det og det er meget mere værdigt end et skånejob.”
Sult og identitet

”Sult! Det er det man får fra en medarbejder med anden etnisk herkomst. Mange brænder for deres arbejde, fordi det er deres chance til at definere hele deres identitet, og altså ikke bare deres karriereidentitet. For dem er det ofte meget sværere at etablere et professionelt netværk, og de vil gerne ud og møde andre mennesker, så deres drive er enormt og taknemmeligheden er stor, og det må da være super fedt at have på en arbejdsplads, hvor der ellers kan være rigeligt af brok ved kaffemaskinen!”

Geeti Amiri er en kendt debattør, forfatter, lærerstuderende og nylig vinder af den prestigiøse Hørups Debatpris. Hun har en dansk-afghansk baggrund og kom til Danmark i 1994 som 5-årig og har i mange år været med til at skabe opmærksomhed omkring de problemer – og de mulige løsninger – der er ved at have en anden etnisk baggrund.

”Jeg er på Husum Skole nu, hvor en stor del af eleverne er af anden etnisk herkomst, og til forskel fra mange af mine etnisk danske kollegaer, så forstår jeg hvad der er på spil, hos de her elever. Når man ansætter sådan nogle som mig, får man jo en god kulturoversætter på stedet og det betyder, at vi kan få et langt bedre arbejdsmiljø for alle.” Hun sætter her ord på, hvilke fordele der er ved at ansætte medarbejdere med anden kulturbaggrund

 1. Sult & drive: Jobbet er indgangen til nye netværk, udvidet (faglig) identitet, økonomisk frihed og bedre fremtid
 2. Kulturoversættere. Kan give et anderledes blik på hverdagen, både ift problemer og innovation
 3. Samfundsansvar: Et job og den løn og det netværk, der følger med, er med til at styrke den enkelte, så de kan skabe sig deres egen fremtid og ikke bliver en belastning for samfundet.

Amiri har også erfaret både personligt og gennem sit netværk, hvad en god leder skal gøre, for at integrere medarbejdere med anden kultur:

 1. Lav forventningsafstemning allerede til jobsamtalen ift det sociale liv på arbejdspladsen. Hvad forventer man, at alle deltager i og til og forklar hvorfor det er vigtigt (fx styrker samværet på arbejdet og kommunikationen på tværs af alle). Hvis det senere viser sig, at de ikke deltager, så spørg ind til hvorfor! Hav endelig ikke berøringsangst. Hvis det fx er pga alkohol, så gør det klart, at det er et individuelt valg.
 2. Tillad at opgaverne bliver udført anderledes. Der er alt for meget ensretning i arbejdsformer. Corona har lært os at vi kan arbejde meget forskelligt og den frihed giver plads til mere kreativitet, som sagtens kan overføres til mange andre situationer. Med andre ord: Bedøm det endelige resultat, men ikke metoden derhen.
 3. Ansæt for Guds skyld kvinder!!! Når kvinderne får jobs og netværk på det danske arbejdsmarked, er de langt mindre tilbøjelige til at følge de traditionelle normer for sin etniske gruppe, og det sætter ikke kun hende fri; det sætter også hendes børn fri.

Diversitet er naturligvis ikke noget nyt, for vi har jo altid haft forskellige generationer, fag, køn osv på arbejdspladsen (om end 86 procent af vores befolkning har dansk etnisk oprindelse). Det nye er, at alle ledelser bør have en klar strategi for, hvordan det skal bruges aktivt så det kan højne både kulturen og resultaterne. Især hvis man vil tiltrække de dygtige unge medarbejdere, for størstedelen af dem søger organisationer, der kan byde på forskelligheder. Bla. fordi det giver et langt mere spændende arbejdsmiljø. Og hvad de unge gør – kommer vi alle sidenhen til at gøre. Ingen grund til at vente til alle de andre har gjort det, vel?

 

Af Emilia van Hauen, Cand.scient.soc, HD(A), bestyrelsesmedlem

Udgivet i Børsen 08/11 2020


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 1. Hi it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis, this web
  site is truly nice and the viewers are genuinely
  sharing pleasant thoughts.

 2. Since the admin of this site is working, no uncertainty very shortly it will be famous, due to its feature contents.

 3. What’s up mates, how is the whole thing, and
  what you wish for to say about this article, in my view its really
  remarkable in support of me.

 4. I like the helpful info you provide to your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly.
  I’m moderately sure I’ll learn a lot of new
  stuff proper here! Best of luck for the next!

 5. Excellent article. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by it.
  Hello there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and in my
  opinion recommend to my friends. I’m confident they will be benefited
  from this site.

 6. Link exchange is nothing else however it is just placing the
  other person’s webpage link on your page at appropriate place
  and other person will also do same in support of you.

 7. Hi there, of course this post is in fact nice and I have learned lot of things from it about
  blogging. thanks.

 8. Quality content is the main to invite the users to pay a quick visit the site, that’s what this website is providing.

 9. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

 10. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am having troubles with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody having identical RSS problems?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 11. I was extremely pleased to discover this site.

  I want to to thank you for your time due to this fantastic read!!

  I definitely really liked every little bit of it and i also have
  you saved as a favorite to look at new stuff in your blog.
  quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

 12. A fascinating discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you should write more about
  this issue, it may not be a taboo subject but usually people don’t talk about such issues.

  To the next! All the best!! ps4 https://bitly.com/3nkdKIi ps4 games

 13. Wow, incredible blog format! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall glance of your web site is magnificent, let alone the content!!

 14. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The entire look of your website is wonderful, as smartly as the content material!!

 15. Здесь двенадцать последних сериалов
  для настоящих поклонников дедективов.

  Чики смотреть онлайн в онлайн-кинотеатре EdGlh полностью без
  рекламы. Размещайте по мировому
  рейтингу, Сериалы жанра “Фэнтези”.
  Ещё здесь мы всегда готова предоставить каталог различных каналов Интер, HD Культура,
  4K Звезда, прямой эфир Дом кино, трансляция Eurosport 1.

 16. Приготовили для Вас восемнадцать самых популярных сериалов для ценителей ужасов.
  Бумажный дом 5 сезон 7 серия смотреть онлайн смотреть онлайн.
  Размещайте по жанру, Сериалы жанра “Детектив”.
  В свою очередь мы выдает список различных каналов СТБ, HD Euronews,
  4K Euronews, прямой эфир Россия 1,
  трансляция CNN.

 17. Приготовили для Вас девятнадцать с высоким рейтингом сериалов для ценителей тайны.
  Смотреть сериал Полицейский с рублевки 6 сезон 2021 года все серии подряд в онлайн-кинотеатре FVMVw полностью без рекламы.
  Находите по рейтингу кинопоиска, Сериалы
  в HD. В свою очередь все мы
  дает реестр каналов НТН, HD Звезда, 4K Первый канал,
  прямой эфир Киномикс, трансляция Россия.

 18. Im not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. All the best

 19. We are a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your web site provided us with useful information to paintings on. You’ve performed an impressive activity and our whole community shall be thankful to you.

 20. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 21. Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Cheers

 22. Howdy! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 23. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

 24. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 25. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to
  get started and set up my own. Do you need any
  html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 26. Wow, wonderful blog format! How long have you ever been blogging for? you make running a blog glance easy. The total look of your site is fantastic, let alone the content!

 27. Wow, incredible weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The overall look of your website is magnificent, as smartly as the content hitman

 28. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 29. I get a kick out of heading to your website. You are actually good as well as compose so effectively. Many thanks with regards to working doggedly on this particular web blog.

 30. You possess an unique capability. Your writing skill sets are literally fantastic. Kudos for providing web content online and training your audiences.

 31. I’m not sure why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 32. I get a kick out of stopping by your blog site. You are truly adept as well as write so effectively. Kudos with respect to striving on this weblog.

 33. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other
  blogs? I have a blog centered on the same ideas you
  discuss and would love to have you share some stories/information. I know
  my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

  Here is my blog post: zambezi01

 34. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to
  work on. You have done a outstanding job!

  my webpage; nail salons gilbert

 35. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very
  much appreciated.

  Also visit my web site: Gulf Coast Western reviews

 36. Hi! I know this is kinda off topic however
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a
  blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

  If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you!

  Awesome blog by the way!

  my blog post – Schlüsseldienst Domeyer

 37. Heya! I understand this is somewhat off-topic however I needed to
  ask. Does running a well-established website like yours require a lot
  of work? I’m completely new to operating a blog
  however I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can share my personal experience and views online.

  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog
  owners. Appreciate it!

  Feel free to visit my page here

 38. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little
  lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
  Any recommendations? Bless you!

  Feel free to surf to my web-site – link

 39. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really
  loved browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing
  in your feed and I’m hoping you write once more very soon!

  Also visit my page morel spawn for sale

 40. Magnificent website. A lot of helpful information here.
  I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks for your effort!

  Feel free to surf to my blog: Discount Code

 41. Have you ever thought about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is important
  and all. However think of if you added some great graphics or videos to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but
  with pics and videos, this website could certainly be one of the most beneficial in its field.
  Amazing blog!

  Stop by my site buy WeDoctor shares

 42. Hi! I understand this is somewhat off-topic however I needed to
  ask. Does building a well-established website like yours
  require a large amount of work? I am brand new to
  blogging but I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog
  so I can share my personal experience and thoughts online.

  Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

  Here is my web site … nail places gilbert

 43. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is
  required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not
  100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

  My homepage; precut window tint kits

 44. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative
  and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about.
  I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

  Here is my web blog – local electrician

 45. After looking into a handful of the blog posts on your web page, I really like your way
  of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will
  be checking back in the near future. Please check out my web site
  as well and tell me what you think.

  my page: Books for teens

 46. I’m more than happy to discover this web site.
  I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it and i also have you
  saved as a favorite to look at new information on your site.

  Here is my web page – male strip club

 47. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. This
  article has truly peaked my interest. I will book mark your site
  and keep checking for new details about once a week.
  I opted in for your RSS feed too.

  Take a look at my web site 4×8 grow tent

 48. I’m curious to find out what blog platform you have
  been using? I’m experiencing some small security issues with my latest site and I would like to find something more safeguarded.
  Do you have any solutions?

  my blog Real Estate

 49. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you
  spending some time and effort to put this short article
  together. I once again find myself personally
  spending a lot of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

  Have a look at my web site – at home fertility treatment

 50. certainly like your web site however you need to take a look at the
  spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality on the other hand I’ll surely come back
  again.

  Feel free to surf to my site – 해외스포츠중계

 51. Hi there, I discovered your blog via Google at the same time as
  searching for a similar subject, your site got here up, it appears
  to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just become aware of your blog via Google, and located that
  it’s really informative. I’m gonna watch out for
  brussels. I’ll be grateful if you happen to continue
  this in future. Numerous other folks will likely be benefited out of
  your writing. Cheers!

  Feel free to surf to my webpage … สล็อต

 52. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

  Here is my homepage – Coockies Organic

 53. An intriguing discussion is worth comment. I believe that you ought to write more about
  this issue, it might not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such
  topics. To the next! Kind regards!!

  Also visit my website Slot Online

 54. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other
  blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you
  share some stories/information. I know my readers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  Here is my blog … famlee fertility reviews

 55. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance.
  I must say that you’ve done a superb job with this.

  In addition, the blog loads extremely quick for me on Firefox.

  Superb Blog!

  Feel free to visit my blog post – daftar bandar togel online

 56. Hi there, I believe your website may be having browser
  compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, wonderful website!

  My website; chief financial officer

 57. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s blog link on your page at suitable place
  and other person will also do same in support of you.

  my web site – Ethereum mining

 58. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  my web blog crypto superstar review

 59. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a
  honest price? Thank you, I appreciate it!

  Visit my site :: pintor en zaragoza

 60. I do not even understand how I stopped up here, but I thought this publish was once
  great. I do not realize who you might be however certainly you’re going to a
  well-known blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

  Also visit my webpage – orthodontics

 61. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as
  I provide credit and sources back to your site?
  My website is in the very same area of interest as yours
  and my visitors would genuinely benefit from a
  lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thanks!

  My web page best wordpress magazine theme

 62. My partner and I stumbled over here different web address and thought
  I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to exploring your web page again.

  My site: Natural health

 63. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Kudos!

  my site logo maker

 64. My partner and I stumbled over here by a different web page and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to finding
  out about your web page for a second time.

  Also visit my web page … 토토사이트

 65. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but after
  reading through some of the post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  book-marking and checking back often!

  my website albañiles madrid

 66. Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
  you might be a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back from
  now on. I want to encourage continue your great posts, have a nice holiday weekend!

  Also visit my site – coches ocasion zaragoza

 67. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 68. Hello! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe
  guest writing a blog article or vice-versa? My blog covers a lot of the same subjects as
  yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

  Have a look at my web-site … matric symbols

 69. First off I would like to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you
  do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind before writing.

  I’ve had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally
  wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?

  Cheers!

  Here is my web site; pardot consulting

 70. Hi! I understand this is kind of off-topic but I needed to ask.

  Does operating a well-established blog like yours take a large amount of work?
  I am brand new to blogging however I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and feelings online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for brand
  new aspiring bloggers. Appreciate it!

  My website – sekuranten

 71. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment
  is added I get four emails with the same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that
  service? Thanks a lot!

  Also visit my web page – becquet linge de lit

 72. If you are going for most excellent contents like myself,
  simply go to see this web page every day because it presents feature contents, thanks

  Feel free to visit my page :: upwork seo

 73. Hi there! This post could not be written any better! Reading this
  post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about
  this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read.

  Thanks for sharing!

  my web site freelance seo services

 74. naturally like your web-site however you need to take a look
  at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to
  find it very bothersome to tell the reality then again I
  will definitely come back again.

  Look at my page – matelas 160×200

 75. Hello, Neat post. There’s a problem with your web site in internet
  explorer, would check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a big section of people
  will pass over your wonderful writing because of this problem.

  Feel free to surf to my site – absturzsicherung

 76. Hi there I am so thrilled I found your webpage, I really found you
  by mistake, while I was looking on Yahoo for something
  else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all
  round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but
  I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the
  awesome jo.

  Here is my web page … bitcoin era review

 77. Thanks a lot for sharing this with all people you really recognise what you’re talking approximately!

  Bookmarked. Kindly also talk over with my web site =).
  We could have a link alternate arrangement between us

  Also visit my web site: bitiq es real

 78. Thank you for your whole efforts on this website. Kim really loves doing investigation and it is obvious why. I notice all about the dynamic method you convey advantageous strategies by means of this web blog and as well as encourage contribution from visitors on this point so our favorite princess is now discovering a great deal. Take advantage of the rest of the year. You have been carrying out a very good job.

 79. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a very good job with this. Also, the blog loads very quick for me on Opera. Outstanding Blog!

 80. First of all I want to say superb blog! I had a quick question that I’d
  like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself
  and clear your thoughts before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.

  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any
  suggestions or tips? Thank you!

  Look at my blog post :: cold beach

 81. Hi, There’s no doubt that your site might be having web browser
  compatibility problems. Whenever I take a look at
  your website in Safari, it looks fine however, if opening
  in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, great blog!

  my webpage; scarves

 82. Can I simply say what a relief to uncover somebody who truly
  understands what they’re discussing on the net.
  You definitely know how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people ought to look at this and understand this side of your story.

  I was surprised that you’re not more popular since you most
  certainly have the gift.

  Feel free to visit my website – Kanalreinigung wien

 83. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m
  looking for. Do you offer guest writers to write content for you
  personally? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a few of Visit the website subjects you write with
  regards to here. Again, awesome web log!

 84. Hi there! This is my 1st comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?

  Thanks for your time!

  Here is my webpage: grainfreediet

 85. May I simply say what a comfort to discover somebody
  who genuinely knows what they are talking about on the
  internet. You actually know how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people ought to check this out and understand this side of your story.

  I was surprised that you are not more popular given that you most
  certainly possess the gift.

  Feel free to visit my web-site: immediate profit live

 86. Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue.
  If you have any suggestions, please share. Thanks!

  Also visit my web blog :: cheapest smm panel

 87. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a
  collection of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a
  extraordinary job!

  Also visit my blog :: Bifocal Sunglasses

 88. Hi are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you
  need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  Here is my web blog :: winning stocks

 89. I was curious if you ever thought of changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text
  for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

  Feel free to visit my homepage … professional eulogy writer

 90. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web
  owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.

  Look into my blog post expert option login

 91. Its such as you learn my mind! You seem to know a lot approximately this,
  like you wrote the e-book in it or something. I believe that you simply could do with some p.c.
  to force the message home a bit, but other than that, that
  is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

  my web-site: Luftpolsterfolie

 92. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  My website – Paletten

 93. I’m extremely inspired with your writing skills as well as with the structure
  on your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s rare to
  peer a great weblog like this one today..

  Feel free to surf to my page – winning stocks

 94. I am not sure where you are getting your information, but great topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

  Review my homepage: Távcső

 95. Hi! I’m at work surfing around your blog from my
  new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
  your posts! Carry on the superb work!

  My web site … pennystocks

 96. Hello there, I found your website by the use of Google at the same time as looking for a related matter,
  your site came up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply turned into alert to your weblog thru Google,
  and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful for those who proceed this in future.
  Many people will be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Also visit my web site finance

 97. Wonderful site you have here but I was curious
  if you knew of any forums that cover the same topics discussed here?

  I’d really love to be a part of community where I can get advice from other
  knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

  Also visit my web-site; simple eulogy

 98. Wonderful blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any tips? Cheers!

  My web page :: good funeral speeches

 99. Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience.

  Any help would be enormously appreciated!

  my webpage holographic glitter

 100. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  Personally, if all website owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  my web blog: cadre de lit 140×190

 101. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you could do
  with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

  Also visit my blog post … lit 140×190 avec rangement

 102. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
  I must say you’ve done a awesome job with this. In addition, the
  blog loads super fast for me on Internet explorer. Excellent Blog!

  Also visit my blog … conversion ai

 103. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get irked while people consider
  worries that they just don’t know about. You managed to hit the
  nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side effect , people can take a signal. Will
  probably be back to get more. Thanks

  Feel free to visit my website – protège matelas imperméable

 104. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty worth enough for
  me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  Feel free to visit my web blog; conversion ai

 105. I was curious if you ever thought of changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one
  or 2 images. Maybe you could space it out better?

  My website – conversion ai

 106. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see
  if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube
  sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with
  someone!

  Here is my blog post matelas bébé 60×120

 107. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe
  guest authoring a blog post or vice-versa? My
  blog goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could
  greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  Feel free to surf to my web blog; tete de lit bois flotté

 108. You really make it seem really easy along with your presentation but I in finding this
  topic to be actually something which I believe I’d by no means understand.

  It kind of feels too complicated and very huge for me. I’m taking a look forward in your subsequent put up, I’ll try to get the grasp of it!

  Also visit my webpage – lit double avec rangement

 109. Aw, this was a very good post. Spending some time and
  actual effort to generate a good article… but what can I
  say… I put things off a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

  My web page – conversion ai

 110. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your
  point. You clearly know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to
  your weblog when you could be giving us something informative to read?

  Here is my web page – matelas 160×200 pas cher

 111. Asking questions are genuinely pleasant thing if
  you are not understanding anything entirely, except this
  article provides fastidious understanding yet.

  Here is my web page; lit en bois

 112. Definitely believe that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they
  just don’t know about. You managed to hit the nail upon the
  top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

  Look at my blog post … protège matelas 160×200

 113. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just
  posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

  Here is my page – matelas 160×200 conforama

 114. I’ll right away grasp your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or e-newsletter
  service. Do you have any? Kindly allow me recognise
  so that I may just subscribe. Thanks.

  Here is my site: matelas bébé

 115. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you will be a great author.I will ensure that I bookmark your
  blog and may come back at some point. I want to encourage one
  to continue your great work, have a nice morning!

  My blog; linge de lit pas cher

 116. Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when browsing from my
  iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able
  to fix this problem. If you have any suggestions, please share.
  Thanks!

  My blog post – tête de lit – conforama

 117. Link exchange is nothing else however it is just
  placing the other person’s blog link on your page at proper place and other person will also do same in support of you.

  Feel free to surf to my web site; conversion ai

 118. Very good written post. It will be valuable to anybody who utilizes it, as well as myself. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 119. Its like you read my mind! You appear to grasp a lot approximately this, like you wrote the
  book in it or something. I feel that you simply can do with some percent to drive the message house a little bit,
  but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read.

  I’ll certainly be back.

  my webpage … parure de lit 2 personne

 120. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I
  stumbleupon every day. It’s always useful to read through
  content from other writers and practice something from other web
  sites.

  Also visit my web blog :: jarvis ai

 121. Hi there I am so delighted I found your website, I really found you by error, while I was looking on Bing
  for something else, Anyhow I am here now and would just like to
  say thanks for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at
  the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up
  the awesome work.

  Feel free to visit my website: lit coffre 180×200

 122. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a
  lot of spam comments? If so how do you protect
  against it, any plugin or anything you can suggest? I get
  so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

  Here is my website lit superposé

 123. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

  Also visit my page – jarvis ai

 124. Thanks for one’s marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you
  are a great author. I will remember to bookmark
  your blog and may come back sometime soon. I want to encourage that
  you continue your great writing, have a nice evening!

  Look at my website … parure de lit pas cher

 125. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to exchange solutions with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 126. you are truly a just right webmaster. The site loading speed is
  incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick.

  Furthermore, The contents are masterpiece. you have
  done a magnificent job in this matter!

  Feel free to visit my blog Chillum

 127. I think that is one of the such a lot significant information for me.

  And i am satisfied studying your article. However wanna commentary on few normal things,
  The web site style is great, the articles is in reality excellent :
  D. Just right activity, cheers

  My web site – Home remodeling

 128. I’m curious to find out what blog platform you have been using?

  I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I would like
  to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

  my page … kids charity

 129. My partner and I stumbled over here coming from a different
  website and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to looking at your web page again.

  my page: Chillum

 130. I’ve been surfing on-line more than three
  hours nowadays, yet I never discovered any fascinating article
  like yours. It’s pretty value enough for me. In my view, if all web owners and
  bloggers made just right content material as you did, the
  web will probably be a lot more useful than ever before.

  Take a look at my blog post :: accounting firm billing solutions

 131. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog?

  My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the
  information you present here. Please let me know if this ok with you.
  Cheers!

  Feel free to surf to my web-site :: roofing insulation solutions

 132. We are a bunch of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your web site offered us with useful information to
  work on. You’ve done an impressive job and our whole group will likely be
  grateful to you.

  Stop by my web page; Smok RPM2 coils

 133. Fastidious answers in return of this issue with solid
  arguments and describing everything about that.

  Also visit my web page; .NET

 134. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you are just extremely fantastic. I actually like what you have
  acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you
  say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.

  I can not wait to read much more from you. This is really a great site.

  My site :: 파워볼사이트추천

 135. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand.

  It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I
  will try to get the hang of it!

  my webpage … study australia

 136. Superb blog! Do you have any recommendations for aspiring
  writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  options out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas?
  Kudos!

  Feel free to visit my blog post; Licensed electrician St Louis

 137. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Bless you!

  my web-site … miller tax service mn

 138. Great blog you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover
  the same topics discussed here? I’d really like to be a part of community where I can get feed-back from
  other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.

  Kudos!

  My homepage باند خانگی

 139. Good day very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing
  .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am glad to seek out so many helpful info right here in the put up, we want develop more techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

  Have a look at my web page: chrleisure

 140. I was extremely pleased to discover this great site.
  I need to to thank you for your time just for this fantastic read!!
  I definitely savored every little bit of it and
  I have you saved as a favorite to look at new
  things in your site.

  my site: Dog grooming Putney

 141. Yesterday, while I was at work, my sister stole
  my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83
  views. I know this is completely off topic but I had to
  share it with someone!

  Also visit my blog: Parhaat kasinobonukset

 142. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i
  came to “return the favor”.I am attempting to find things
  to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  my blog; coupons

 143. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they
  just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing
  without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

  Also visit my web page – clients love Gulf Coast Western

 144. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who
  has been conducting a little homework on this. And he actually bought me breakfast simply
  because I discovered it for him… lol. So let me reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss
  this topic here on your internet site.

  Here is my web site … tuned cars

 145. Do you mind if I quote a couple of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My website is in the very same area of interest as yours and my users
  would definitely benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thanks!

  my website … english schools

 146. Excellent post. Keep posting such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve done a great job. I will certainly digg it and in my view recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

  Here is my blog – agências de intercâmbio

 147. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same
  results.

  My web page :: english schools

 148. Very good blog you have here but I was wondering if you knew of
  any message boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of group where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Cheers!

  Here is my web blog: orlando florida

 149. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else
  experiencing issues with your site. It appears as though some of the text within your content are running off
  the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening
  to them as well? This may be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

  my webpage – Iranian Realtor San Diego

 150. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you will be a great author.I
  will make sure to bookmark your blog and definitely
  will come back someday. I want to encourage continue your great writing, have a
  nice afternoon!

  Here is my web page Old style gates

 151. Hola! I’ve been following your website for
  some time now and finally got the bravery to go ahead and give
  you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to mention keep
  up the excellent job!

  Also visit my homepage 슬롯나라

 152. I blog quite often and I truly thank you for your content.
  This great article has really peaked my interest.
  I will bookmark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed as well.

  Feel free to surf to my page; Old world gates

 153. Ahaa, its good dialogue regarding this post at this place at this website,
  I have read all that, so now me also commenting at this place.

  my blog post; ac repair

 154. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 155. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having issues with your RSS.
  I don’t know why I cannot join it. Is there anyone
  else having similar RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

  My web site … Pasang togel hongkong

 156. It is in reality a nice and useful piece of info. I am
  glad that you simply shared this useful info with us. Please keep us up
  to date like this. Thank you for sharing.

  Also visit my homepage :: Pengeluaran hk

 157. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new apple
  iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
  your posts! Carry on the superb work!

  Also visit my website hard money loans

 158. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information.
  Thanks for the post. I will definitely comeback.

  My web blog; 바카라사이트

 159. Hi, i feel that i noticed you visited my web site
  so i came to go back the prefer?.I am trying to find issues to improve my web site!I suppose its
  adequate to make use of a few of your ideas!!

  Also visit my web-site 우리카지노

 160. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 161. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  Feel free to surf to my blog post: 카지노사이트

 162. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

  Feel free to visit my site – Pasang togel hongkong

 163. I used to be recommended this web site by means of my cousin.
  I’m no longer certain whether this submit is written by means of him as no one
  else recognise such detailed approximately my difficulty.
  You’re amazing! Thanks!

  My blog; hard money loans

 164. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thank you!

  Here is my web site – 우리카지노

 165. Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
  you can be a great author.I will always bookmark your blog and will often come
  back later in life. I want to encourage yourself to continue your great work, have a
  nice weekend!

  My homepage; 우리카지노

 166. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly
  the same nearly very often inside case you shield this hike.

  Also visit my website – 우리카지노

 167. Appreciating the dedication you put into your site and in depth information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same unwanted rehashed material. Great read!

  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to
  my Google account.

  Here is my web-site; 우리카지노

 168. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon. Many thanks

 169. I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this problem?

 170. I believe this is among the so much vital info for me.
  And i’m satisfied studying your article. But wanna commentary on some
  general things, The site taste is great, the articles is really excellent : D.

  Excellent activity, cheers

  Look at my blog airbrush blog

 171. I believe that is one of the most significant information for me.
  And i am happy reading your article. But should commentary on some basic issues, The web site taste is ideal, the articles is actually great :
  D. Excellent activity, cheers

  my web site … bitcoin era erfahrungen

 172. I am curious to find out what blog system you are utilizing?
  I’m having some small security issues with my latest site
  and I’d like to find something more safeguarded. Do you
  have any suggestions?

  Feel free to surf to my website: joker99

 173. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!

 174. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You definitely know what youre
  talking about, why throw away your intelligence on just posting
  videos to your blog when you could be giving us something informative
  to read?

  Here is my web page hemp cream

 175. Thanks for the auspicious writeup. It actually used to be a leisure account it.

  Glance complex to far brought agreeable from you!

  By the way, how can we keep up a correspondence?

  Also visit my blog … w88club

 176. Hiya very nice website!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..

  I will bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to seek out numerous helpful info
  here in the post, we want work out extra techniques on this regard, thank
  you for sharing. . . . . .

  Take a look at my blog post … 온라인카지노

 177. I am really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever
  run into any internet browser compatibility issues?
  A handful of my blog visitors have complained about
  my website not working correctly in Explorer but looks
  great in Firefox. Do you have any advice to help fix this issue?

  my web page :: W88

 178. Hi it’s me, I am also visiting this web site regularly,
  this website is actually nice and the visitors are truly sharing fastidious thoughts.

  my web-site; w88club

 179. I have been browsing online greater than 3 hours today, yet I never
  discovered any fascinating article like yours. It’s pretty price
  sufficient for me. Barber in Brooklyn my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the net might be a lot more useful than ever before.

 180. Hi, Neat post. There is a problem along with your web site in web explorer, might
  check this? IE nonetheless is the marketplace chief and a large component of folks will miss
  your excellent writing due to this problem.

  Look into my website; W88 login

 181. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me
  to come here and visit more often. Did you hire out a
  developer to create your theme? Great work!

  Also visit my homepage :: Planner

 182. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort
  of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this info So i am happy to convey that I have a very
  good uncanny feeling I found out just what I needed.

  I such a lot certainly will make sure to don?t
  omit this website and give it a look regularly.

  Here is my web blog … gps tracker

 183. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding
  experience so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  Also visit my page; Masonic

 184. What’s up it’s me, I am also visiting this web site daily, this website
  is actually pleasant and the users are really sharing
  nice thoughts.

  Feel free to visit my web page – w88club

 185. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like
  to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

  Here is my page: game kartu penghasil uang

 186. I feel that is one of the most vital information for me.

  And i am glad reading your article. But want to observation on few normal issues,
  The web site taste is wonderful, the articles is really great : D.
  Just right job, cheers

  My blog w88club

 187. Hmm is anyone else having problems with the images on this
  blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

  Visit my blog post :: Sydney

 188. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say fantastic blog!

  Here is my web site … gps tracker

 189. You are so interesting! I don’t think I have read
  through something like this before. So good to discover someone with a few unique thoughts on this subject.

  Seriously.. many thanks for starting this up.

  This website is one thing that is required on the internet, someone with a little originality!

  Look into my webpage; 먹튀검증

 190. Having read this I believed it was really informative. I appreciate you spending some
  time and energy to put this informative article together.

  I once again find myself personally spending way too much time both reading
  and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  Take a look at my website; 먹튀검증

 191. Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good results. If you know of any please share.
  Cheers!

  My homepage … 먹튀검증

 192. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. However just imagine if you added
  some great visuals or videos to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could certainly be one of the best in its field.
  Terrific blog!

  My website; designer clothes online

 193. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog in the near future
  but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design seems
  different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  Feel free to surf to my webpage; 村屋戶外設計

 194. I was more than happy to discover this web site.
  I want to to thank you for ones time due to this fantastic read!!
  I definitely really liked every little bit of it and I have you book-marked to check out new stuff
  in your site.

  Feel free to visit my web page … partyverhuur

 195. I’m not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

  Take a look at my web page … bitcoin kopen

 196. Greetings! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or
  vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each
  other. If you might be interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the
  way!

  My website 온라인카지노

 197. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I
  stumbleupon everyday. It will always be helpful to
  read through content from other authors and use something from other web sites.

  Here is my web page newbie

 198. I loved as much as you will receive carried out right
  here. The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as
  exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Also visit my web-site; plus size snow

 199. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 200. Wow, amazing blog structure! How long have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The total look of your website is wonderful, as well as the content!

 201. Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward
  to hearing from you! Great blog by the way!

  Also visit my website ร้านนั่งชิวอุบล

 202. I like the valuable info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and check
  once more right here regularly. I am quite sure I
  will be told lots of new stuff proper right here!
  Best of luck for the following!

  my blog post … sunglasses

 203. This is really attention-grabbing, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and sit up for in the hunt for
  extra of your magnificent post. Also, I have shared
  your website in my social networks

  Feel free to visit my web-site … Situs Togel

 204. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally
  educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something that too few men and women are speaking
  intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my search for something regarding this.

  Feel free to visit my web page: custom leather

 205. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  Personally, if all website owners and bloggers made good content as
  you did, the web will be much more useful than ever before.

  my site; Bandar Togel

 206. Heya i am for the first time here. I came across
  this board and I in finding It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something again and help others like you helped me.

  Have a look at my webpage Wadav Coupon Code

 207. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 208. It’s hard to come by knowledgeable people in this particular topic, but you seem like you know what you’re talking about!

  Thanks

  Review my blog :: kitty

 209. I’m really inspired with your writing talents
  and also with the format in your weblog. Is that this a paid topic or
  did you modify it your self? Anyway keep up the nice quality writing,
  it’s rare to peer a great weblog like this one nowadays..

  Here is my blog post … medical Marijuana doctors

 210. Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Wonderful job!

 211. I’m now not positive the place you are getting your
  information, but good topic. I must spend a while learning more or figuring out more.
  Thank you for excellent info I used to be looking for this info for my mission.

  Feel free to visit my homepage; learn kick boxing

 212. After checking out a few of the blog posts on your website, I really appreciate your technique of blogging.

  I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking
  back in the near future. Take a look at my web site too and let
  me know your opinion.

  Take a look at my web page: Richardson

 213. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew
  of any community forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really love to be a part of community where I can get opinions from
  other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Thanks a lot!

  Feel free to surf to my blog; Construction

 214. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 215. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 216. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say wonderful blog!

 217. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. However think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could certainly be one of the best in its niche. Wonderful blog!

 218. Good post. I learn something totally new and challenging
  on websites I stumbleupon everyday. It will always be exciting to
  read content from other writers and use a little something from their sites.

  Also visit my website … gay mens underwear

 219. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so
  I decided to browse your site on my iphone during
  lunch break. I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just
  3G .. Anyhow, excellent blog!

  Look at my page – dvds to buy

 220. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Also visit my blog post :: kanken bags cheap

 221. Hello very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
  I will bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I am happy to seek out numerous useful information right here in the put up, we’d like work out more techniques
  on this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Stop by my page – Immortal Souls

 222. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You have
  done an impressive job and our entire community will be thankful to
  you.

  My website – gay mens underwear

 223. Wow, marvelous blog structure! How long have you been running a blog for?
  you make running a blog look easy. The entire look of your site is
  fantastic, as neatly as the content material!

  Also visit my blog post :: buy dvds

 224. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with
  your website. It appears as though some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else
  please comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my web browser because I’ve had
  this happen previously. Many thanks

  Feel free to visit my homepage … cbd oil white label

 225. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites
  for about a year and am concerned about switching to another
  platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

  my page; cheap dvds australia

 226. I read this post completely concerning the difference of most
  recent and earlier technologies, it’s remarkable
  article.

  my web blog; Bulgasal

 227. Hi there, its nice paragraph on the topic of media print, we all be aware
  of media is a great source of information.

  my homepage … stars77