september 27

Fællesskab på tværs af generationer

403  kommentarer

Coronakrisen har fået en generationskrig til at blusse op. Men hver generation har sit særlige bidrag at byde på og den dygtige leder forstår at få alle aldre og erfaringer i forening til at styrke fællesskabet. Her får du indsigt i hvad der driver de fire generationer på arbejdsmarkedet. Dette er kronik 4 ud af 10 om de nye fællesskaber.

 

Var du en af dem, der var vild med Karate Kid dengang den kom frem i 1984? Nød du at se Johnny blive sparket til lirekassemand af Daniel i den endelige turnering? Og troede du lige, at du skulle nyde din søndag uden at blive mindet om Mr. Miyagis sande og simple (men også pænt irriterende) visdom og alle de grimme pandebånd?

Nå, men nu er det for sent. For denne kronik handler om hvordan man får skabt fællesskab mellem de fire generationer, der befinder sig på arbejdsmarkedet i dag. Og til det formål smider jeg Netflix-serien, Cobra Kai, på banen (sæson 2 er lige kommet ud). Bygget på Karate Kid og med de samme skuespillere, er det blevet til en kitchet, charmerende, befriende selvironisk og overraskende woke tv-serie, som har samlet seer-generationerne på tværs; generation X, der var ung da filmen kom ud og derfor kan svælge i nostalgi, og generationerne Y&Z, fordi mange af dem har det vildeste crush på 80erne. Serien følger Johnny og Daniel, nu med teen-børn, og giver et fint billede af tidens udfordringer i alle generationer. Men mest af alt viser den noget elementært om generationer, nemlig at vi som mennesker har langt mere, der forener os, end alder der skiller os. Hvilket kan være lidt svært at få øje på i denne tid, hvor coronarestriktionerne har skabt splid og anklagekastning mellem de ældre og de yngre. 

I mange år jeg har holdt foredrag om de unge, og har desværre alt for ofte mødt en ”os-dem” holdning til de unge, hvor underteksten har været, at de unge er lidt forkerte og snart gerne må blive klogere (læs: lige som de ældre). Mens de unge har givet udtryk for, at de ældre er udviklingsresistente og arrogante. Udover at os-dem holdningen ikke ligefrem understøtter fællesskabet i organisationen, er det også en dårlig forretningsstrategi. Denne kronik giver derfor et overblik over forskellene på generationerne og tilbyder samtidig et forslag til, hvordan man kan udnytte forskellene strategisk. Til gavn for mennesker og bundlinje. Disclaimer: Ingen er lige så firkantet, som beskrevet her, så se det kun som pejlemærker! 

1: Det der forener alle generationer

I researchen til min seneste bog Succestyranniet og vejen ud blev det helt tydeligt, at de to faktorer, der skaber et lykkeligt og meningsfuldt liv er:

  1. Gode relationer (kærlighed og tilhørsforhold)
  2. At få lov til at bidrage med noget meningsfuldt til fællesskabet

Enkelt og meget handlingsanvisende, for hvis dette gøres til udgangspunktet for alle strategier og ledelser til at skabe en velfungerende organisation, har man en større chance for at samle alle medarbejdere på tværs af generationerne (og fag, positioner osv). Det kræver dog, at ledelsen konstant og meget eksplicit italesætter og arbejder med relationerne (og dermed den sunde afhængighed af hinanden) og at alle bidrag er afgørende for succes. Desværre bliver der oftere lagt mærke til de konfliktskabende end de ressourceskabende forskelle, mens lighederne mest af alt for lov til at forsvinde i ligningen. Så derfor får du nu en oversigt over de forskelle der er på generationerne, fordi forståelse for hinandens situation og udgangspunkt ofte er broen til fællesskab. 

2: Jo, de unge er mere pressede og de ældre kan afhjælpe det

Den indvending jeg oftest får, når jeg fortæller at de unge generationer af i dag er langt mere pressede end tidligere er, at de nok bare er lidt sarte (og derfor burde tage sig sammen). Men det er faktuelt forkert. De unges vilkår er nemlig meget anderledes end tidligere ungdomsgenerationer og det påvirker dem naturligvis. 

For baby-boomere og generation X gjaldt, at de 1. kunne følge deres forældre, hvilket gav en grundlæggende sikkerhed for, hvad de kunne bruge sig selv til som voksne. 2. Skolen havde fokus på læring mere end performance 3. Antallet af relationer var begrænset: Familie, venner, fritid 4. Udland var for de få ambitiøse 

For Y’erne og især Z’erne gælder at de har langt flere livsområder at holde styr på: 1. De kan ikke følge deres forældre. Det siges at min 50 procent af deres jobs eksisterer ikke endnu, og ifølge Deloittes Millenial Survey 2019 Danmark tror kun 62 procent, at de har de nødvendige skills til fremtiden. Det skaber en grundlæggende usikkerhedsfølelse 2. Uddannelsesinstitutionerne har lagt større fokus på karakterer og performance end tidligere (Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet viser det i bla. rapporten Karakterbogen). 3. De skal opretholde langt flere relationer. Familie (hvoraf ca 40 procent er skilsmissebørn og har dermed flere familiemedlemmer at forhold sig til) venner, fritid, virtuelle relationer 4. Sociale medier skal plejes 5. Kropsbevidsthed, herunder kønsbevidsthed 6. Kostbevidsthed 7. Aktivisme (vi har den mest demokratiske generation nogensinde, som involverer sig bla gennem sociale medier i mere aktivisme end tidligere) 8. Globalt udsyn og interaktion (de er opdraget med Youtube, computerspil på tværs af landegrænser og internetshopping over hele verden).

Livskompleksiteten er altså blevet langt større for de yngre generationer, og en gensidig forståelse for de forskellige vilkår, kan give plads til forskellighederne og skabe en frugtbar dynamik.


3: Hvad driver de fire generationer

De fire erhvervsaktive generationer drives af fire forskellige ting og i denne quiz med fire udsagn, kan du gætte, hvilken generation, der har fokus på hvad?

  1. Work-life balance
  2. Frihed & fleksibilitet
  3. Jobsikkerhed
  4. Sikkerhed & stabilitet

Baby-boomerne søger jobsikkerhed (c), generation X søger work-life balance (a), generation Y søger frihed og fleksibilitet (b) og generation Z søger sikkerhed og stabilitet (d). Især det sidste overrasker mange, men det er en reaktion på at få så meget frihed, at det kan være svært at placere sig selv i en meningsfuld sammenhæng. Det giver imidlertid de ældre generationer en fantastisk mulighed for at skabe præcis de rammer, der giver de unge frihed nok til at udfolde deres kreativitet, men samtidig tryghed nok til at de føler sig hjemme. En konkret metode til at få det sat i værk er ved at lave et program for gensidig mentoring, hvor de ældre og de yngre kan forene deres udforskning og skabe gensidig større forståelse.

Tilsammen udgør de fire fokus en stærk kultur for udvikling i en organisation, fordi det giver den perfekte balance mellem stabilitet og udvikling. Men det kan kun ske, hvis alle parter kender til hinandens præferencer og fokus – og det er ledelsen opgave at eksplicitere det.

4: Holdning til karriere

Et arbejdsmiljø er meget afhængig af, hvordan medarbejderne hver især forholder sig til deres eget arbejdsliv og der er generelle forskelle på generationerne.

  1. Loyal overfor professiol
  2. Loyal overfor organisation
  3. Multitaskers
  4. Arbejder med (ikke for) organisation

Babyboomerne er loyal overfor organisationen (deraf de mange jubilæer), mens X’erne er loyale overfor deres egen profession (dvs de er mindre orienteret mod at skifte karrriere end de unge) for Y’erne arbejder med en organisation, og ser mere sig selv som en selvstændig virksomhed, der lejer sig ud til arbejdspladser, mens Z’erne er det man kalder for multitaskers. Altså de føler sig ikke bundet af hverken fag, arbejdsplads eller karriereform; i stedet flyder de gerne frit mellem de muligheder, der dukker op.

Ingen af arbejdsformerne er selvfølgelig den rigtige. Omend det ofte er den overbevisning, der kæmpes internt med. Ledelsen opgave er derfor at eksplicitere de forskellige forventninger og dernæst i fællesskab skabe nogle retningslinjer alle kan trives med. 

5: De fire generationers styrker og svagheder

Til sidst får du et overblik over de fire generationers styrker og svagheder:

  Styrker Svagheder
Babyboomere   Erfaring “Plejer”-orienteret
  Kender historien Gentager også den ubrugelige del af historien
  Kulturkustode Udviklingsresistent
     
X”ere I sin prime Jeg-ved-bedst arrogance
  Broen mellem det analoge og det digitale (både styrke og svaghed)
  Kulturbærer Tromler / mangler åbenhed
  Konsolidering Risiko for skuffelse over uindfriede ambitioner
     
Y”ere Ung erfaring Kender ikke egne begrænsninger
  Broen mellem det digitale og det analoge (både styrke og svaghed)
  Kulturskaber Manglende respekt for historien
  Udviklingsorienteret 
Egne ambitioner kan skygge for fællesskabet
  Hierarkiløse    Autoritetsløse
     
Z”ere Ung Ungdommeligt storhedsvanvid
  Befriende erfaringsfri Urealistiske løsningsforslag
  Tættere på nye trends Volatil, overfladisk, forvirret

 

6: Hvordan?

Gensidig forståelse baserer sig altid på kendskab. Til den anden parts situation. Og på de fleste arbejdspladser er den herskende kultur ikke italesat. Den dominerer bare. Så hvis generationsforskellene er en udfordring hos jer, er der to ting, der er væsentlige at gøre: 1. Få den herskende kultur ekspliciteret/fortalt højt, og få alle til at bidrage med deres erfaringer Det giver indsigter, forståelse og forhåbentlig tolerance overfor hinanden. Brug evt ovenstående liste for genkendelse. 2. Skab en kultur af nysgerrighed. Dvs gør det til en principiel adfærd, at man altid stiller uddybende spørgsmål til det, man er uenig i, før man udtrykker sin uenighed. Og søg altid at forstå den anden, før man selv bliver forstået. Disse meget enkle leveregler er altid med til at skabe et større forståelsesfællesskab. Hvis man samtidig husker på, at alle blot gerne vil føle at de bidrager med noget til fællesskabet og gerne vil føle sig som en vigtig del af gruppen, har man de bedste betingelser for at skabe en arbejdsplads, der får alle til at yde deres bedste.

 

De fire erhvervsaktive generationer:

BabyBoomers: 1946-1960

Generation X: 1961-1980

Generation Y: 1981-1995

Generation Z: 1996-2010

Her kan du se en video om de fire erhvervsaktive generationer ift fællesskaber 


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right
  here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to
  reload the web site lots of times previous to I
  could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more
  of your respective interesting content. Ensure that you update this
  again soon.

 2. Wonderful website you have here but I was wanting to know if you knew of any
  user discussion forums that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really love to be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that
  share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Cheers!

  Check out my page :: https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=246249

 3. Actually no matter if someone doesn’t be aware of after that its up to other viewers
  that they will help, so here it takes place.

  Also visit my homepage; kebe.top

 4. Very efficiently written post. It will be beneficial to everyone who
  utilizes it, including yours truly :). Keep doing what
  you are doing – for sure i will check out more posts.

  Feel free to visit my website :: forum.adm-tolka.ru

 5. I was suggested this website via my cousin. I’m not positive whether this put up
  is written by way of him as no one else understand such detailed about my
  difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 6. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really great articles and I think
  I would be a good asset. If you ever want to take some
  of the load off, I’d love to write some content
  for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Kudos!

  Feel free to visit my webpage http://chengdian.cc

 7. Hi there excellent blog! Does running a blog similar to
  this require a great deal of work? I have absolutely no understanding of programming however
  I had been hoping to start my own blog soon. Anyways,
  if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject but I simply had to ask.
  Cheers!

  my web-site … 163.30.42.16

 8. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally marvellous chance to read articles and blog posts from this site.
  It is often very pleasant plus stuffed with a lot of fun for me personally and
  my office mates to search your site on the least
  3 times a week to learn the new secrets you will have.
  And of course, we’re actually satisfied with all the splendid guidelines you serve.
  Some 2 tips in this post are in reality the very best I’ve had.

  Here is my website http://www.memorytoday.com

 9. Excellent site you have here but I was wondering
  if you knew of any forums that cover the same topics talked about
  in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get responses
  from other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Thanks
  a lot!

  Feel free to visit my web page – bbs.yunweishidai.com

 10. What a information of un-ambiguity and preserveness of precious familiarity regarding unpredicted
  emotions.

  Check out my web-site: Darci

 11. Appreciating the dedication you put into your website and detailed information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  Here is my web blog; lubertsi.net

 12. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across
  on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this
  topic therefore I can understand your effort.

  Feel free to surf to my page :: 163.30.42.16

 13. I seriously love your site.. Pleasant colors & theme. Did
  you make this web site yourself? Please reply back as I?m wanting to
  create my own personal site and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is named.
  Kudos!

  my web page; https://kebe.top

 14. Every weekend i used to go to see this website, as i want enjoyment, since this this web site conations
  truly good funny data too.

 15. You really make it appear really easy with
  your presentation but I to find this matter to be actually something which I believe I would never understand.
  It kind of feels too complicated and extremely huge for
  me. I am having a look forward to your subsequent
  put up, I’ll try to get the cling of it!

  Feel free to surf to my website – http://www.qiurom.com

 16. I don’t drop a lot of responses, but i did some searching and wound up here Fællesskab på tværs af generationer – Emilia
  van Hauen. And I actually do have 2 questions for
  you if you usually do not mind. Is it simply me or does
  it appear like a few of these remarks look as if they are left by brain dead visitors?
  😛 And, if you are posting at additional places, I’d like to follow anything new you have to post.
  Could you list of the complete urls of all your community sites
  like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Look into my web site – jigongjianzhu.com

 17. It’s perfect time to make a few plans for the long run and it’s
  time to be happy. I’ve learn this post and if I may just I want to suggest you some interesting issues or tips.
  Maybe you can write next articles relating to this article.
  I desire to read more issues about it!

  My page :: mpc-install.com

 18. Basically to follow up on the update of this issue on your
  web page and would really want to let you know simply how much I
  appreciated the time you took to produce this valuable post.
  Within the post, you actually spoke on how to definitely handle this issue with all ease.
  It would be my pleasure to collect some more thoughts from your web
  page and come as much as offer others what I have
  learned from you. Thanks for your usual excellent effort.

  Here is my blog Belle

 19. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be
  on the internet the easiest thing to be aware of. I say to
  you, I certainly get irked while people think about worries that they just
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and
  defined out the whole thing without having side
  effect , people can take a signal. Will likely be back to get
  more. Thanks

  my site … mpc-install.com

 20. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

  Look into my blog post; http://www.atomy123.com

 21. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve
  discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads.
  I am hoping to give a contribution & aid different users like its aided me.
  Great job.

  Feel free to surf to my page :: chengdian.cc

 22. Merely wanna tell that this is invaluable, Thanks for taking your time to write this.

  Also visit my webpage; Anna

 23. Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people
  will be benefited from your writing. Cheers!

 24. I do not even know how I ended up right here, however I assumed
  this publish was once great. I don’t recognize who
  you are but definitely you are going to a well-known blogger if you happen to aren’t already.

  Cheers!

  Also visit my website: mpc-install.com

 25. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

  my webpage … Gregorio

 26. When some one searches for his vital thing, thus he/she wants to be available that in detail, therefore
  that thing is maintained over here.

  Feel free to surf to my web page; kebe.top

 27. This is the perfect webpage for everyone who wishes to understand this topic.
  You understand so much its almost hard to argue with you (not that I
  actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that has been written about for years.
  Great stuff, just wonderful!

  Feel free to surf to my web blog – http://www.tjml.top

 28. I don’t even understand how I stopped up here, but I believed this put
  up was great. I do not recognise who you are however definitely you’re
  going to a famous blogger for those who are not already. Cheers!

  Also visit my web site chengdian.cc

 29. Hello, i believe that i saw you visited my website
  so i came to ?return the want?.I am attempting to in finding things to enhance my
  website!I guess its ok to make use of some of your
  ideas!!

  my web blog … spyep.com

 30. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any feed-back would be greatly appreciated.

  Here is my web blog: craksracing.com

 31. Its like you read my mind! You seem to understand a lot approximately this, such as
  you wrote the book in it or something. I believe that
  you simply can do with some p.c. to pressure the message
  home a bit, however instead of that, this is great blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

  Take a look at my site http://www.goldenanapa.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HoranKristeen

 32. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges.
  It was truly informative. Your site is very useful.
  Many thanks for sharing!

  My blog post … kebe.top

 33. A lot of thanks for all of the work on this blog.
  My mum takes pleasure in engaging in internet research and it
  is easy to understand why. Most people learn all relating to the
  lively medium you present practical solutions via your website and even foster response from others on this matter then our favorite princess has been being taught a great deal.
  Enjoy the remaining portion of the new year. You have
  been performing a useful job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m extremely impressed with your writing skills and also
  with the layout in your weblog. Is this a paid
  topic or did you modify it your self? Anyway keep up the nice
  quality writing, it is uncommon to look a nice blog like
  this one nowadays.

  my site mpc-install.com

 34. Please let me know if you’re looking for a writer for
  your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested.
  Many thanks!

  Take a look at my web blog :: mpc-install.com

 35. I feel that is one of the such a lot important info
  for me. And i am happy reading your article.
  However wanna remark on few common things, The site taste is ideal,
  the articles is truly great :D. Just right process, cheers.

  Stop by my site: Augusta

 36. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also create comment due
  to this brilliant piece of writing.

  Feel free to surf to my web blog: vetearii.free.fr

 37. Needed to create you one very small remark so as to say thank you yet
  again over the pretty tips you have featured on this website.
  This is pretty open-handed with people like you in giving freely what a number
  of people could possibly have marketed as an e book to help with making some dough
  for their own end, notably seeing that you might have tried it if you ever considered necessary.
  The points likewise acted to become good way to be aware that other people online have the identical dreams
  just like my very own to see good deal more on the subject of this problem.
  I believe there are numerous more pleasurable opportunities in the
  future for folks who check out your blog post.

  Have a look at my web-site; http://usedtiresbrowardcounty.com/

 38. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that.
  And he actually bought me lunch as I found it
  for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

  Here is my webpage – mpc-install.com

 39. Hi there, You have done a fantastic job. I will certainly digg it and
  individually suggest to my friends. I’m confident they
  will be benefited from this web site.

  Feel free to visit my homepage: benjamindinh.fr

 40. Hello there, simply turned into aware of your weblog
  thru Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you proceed
  this in future. Numerous other folks will likely be
  benefited from your writing. Cheers!

  Also visit my web site … frun-test.sakura.ne.jp

 41. You really make it appear really easy with your presentation however I in finding this topic to be actually something which
  I feel I would never understand. It sort of feels too
  complicated and extremely vast for me. I’m taking a look ahead
  to your next submit, I will attempt to get the dangle of it!

  Here is my homepage; zicd.com

 42. Aw, this was an extremely nice post. Spending some time and actual effort to generate a
  top notch article? but what can I say? I hesitate a
  whole lot and don’t seem to get nearly anything done.

  my web blog :: motofon.net

 43. Its like you learn my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I feel that you simply could do with a few % to drive the message house a bit,
  however instead of that, that is excellent blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

  My web site :: beautyma.com

 44. I’m not sure why but this site is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Feel free to surf to my web site; mpc-install.com

 45. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is
  written by him as nobody else know such detailed about my trouble.
  You are incredible! Thanks!

  Feel free to visit my web blog – mpc-install.com

 46. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if
  you aren’t already 😉 Cheers!

  Here is my blog: 800ws.net

 47. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates
  and will share this website with my Facebook group. Talk
  soon!

  Feel free to surf to my site :: http://bbs.shishiedu.com

 48. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

  Also visit my webpage – clubriders.men

 49. I’ve been surfing on-line more than 3 hours lately,
  yet I by no means found any fascinating article like yours.
  It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all site owners
  and bloggers made good content material
  as you did, the internet will be much more helpful than ever before.

  Take a look at my blog – http://www.zgyssyw.com

 50. Great – I should definitely pronounce, impressed with your
  site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme .

  a tones way for your client to communicate. Nice task.

  Take a look at my blog post http://www.meteoritegarden.com

 51. I do not even know the way I stopped up right here, however I thought this post was once great.
  I don’t realize who you might be but certainly you’re going to a well-known blogger
  if you happen to are not already 😉 Cheers!

  Feel free to visit my webpage – http://clubriders.men

 52. Hello, i believe that i saw you visited my weblog so i came to go back the favor?.I
  am attempting to to find things to improve my site!I assume its ok to use a few of your concepts!!

  Also visit my web site :: haojiafu.net

 53. Awesome things here. I am very glad to see your article. Thank you a lot and I’m having a look ahead to touch you.

  Will you kindly drop me a e-mail?

  My web-site – Delmar

 54. Hello there, simply was aware of your weblog thru Google, and located that it is truly
  informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll
  appreciate in case you proceed this in future. Many other folks will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Review my homepage http://haojiafu.net

 55. I am also commenting to let you know of the beneficial discovery my friend’s child went through checking your web page.
  She figured out a wide variety of details, which included what it is like to possess an ideal teaching nature to have most people quite simply
  know various tortuous issues. You truly exceeded visitors’ desires.
  Thank you for supplying such valuable, safe, edifying and even unique tips about your
  topic to Jane.

  My website … anapa-alrosa.com.ru

 56. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly loved surfing around your weblog posts.
  In any case I will be subscribing for your feed and I’m hoping you write once more very soon!

  Also visit my blog post :: anapa-alrosa.com.ru

 57. Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly loved surfing around your
  blog posts. In any case I’ll be subscribing for your feed and
  I’m hoping you write once more soon!

  Feel free to surf to my web page :: kebe.top

 58. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and amusing,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is
  something not enough men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this during my
  hunt for something concerning this.

  Feel free to surf to my web-site; clubriders.men

 59. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked
  up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I
  experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your
  placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon..

  Look at my blog http://www.kg69.com/

 60. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your site.

  Im really impressed by your site.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, You’ve performed an incredible job.
  I will certainly digg it and in my view suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this site.

  Also visit my page shihan.com.ru

 61. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; many of us have
  created some nice practices and we are looking to trade techniques with others,
  please shoot me an email if interested.

  Here is my web page – whitehatcommunity.com

 62. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS.
  I don?t know the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anyone else getting similar RSS problems?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  Feel free to visit my blog post … mpc-install.com

 63. Hi would you mind letting me know which webhost you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good web hosting provider at a fair price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

  My website – http://www.fotosombra.com.br

 64. It’s actually a great and useful piece of information. I’m satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Have a look at my web site: mypicvideo.com

 65. Nice blog right here! Also your web site loads
  up very fast! What host are you the use of?
  Can I am getting your associate link on your host?
  I want my site loaded up as quickly as yours lol.

  Also visit my web blog; pansionat.com.ru

 66. Attractive component of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I
  get actually loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to
  your feeds and even I success you access persistently fast.

  Look at my homepage :: mpc-install.com

 67. I do accept as true with all of the ideas you have offered for your post.

  They are very convincing and will definitely work. Nonetheless,
  the posts are very short for beginners. May just you please extend
  them a bit from next time? Thank you for the post.

  My website; clubriders.men

 68. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
  infringement? My website has a lot of unique content I’ve either created
  myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any techniques to help prevent content
  from being stolen? I’d definitely appreciate it.

  Also visit my blog – bbs.shishiedu.com

 69. Good – I should definitely pronounce, impressed with your
  site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended
  up being truly easy to do to access. I recently
  found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual.
  Is likely to appreciate it for those who add forums
  or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate.
  Nice task.

  My web blog; askaluminium.com

 70. Thanks for sharing superb informations. Your site is so cool.
  I am impressed by the details that you’ve on this site.
  It reveals how nicely you understand this subject.
  Bookmarked this website page, will come back for extra articles.
  You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place
  and just couldn’t come across. What a great site.

  Feel free to visit my website – http://www.goldenanapa.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=CottonHolly

 71. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and
  actual effort to generate a good article? but what can I
  say? I procrastinate a lot and don’t seem to get anything done.

  Feel free to visit my blog post: http://www.kg69.com

 72. Can I simply just say what a comfort to find someone that really knows
  what they’re discussing on the internet.
  You certainly realize how to bring a problem to light and make it
  important. A lot more people have to check this out and understand this side of the story.
  It’s surprising you’re not more popular given that you surely possess the gift.

  Look at my homepage :: http://www.lubertsi.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=GermanHumberto

 73. I simply had to thank you so much once more. I do not know what
  I might have taken care of without these tactics shared by you about such a field.
  Entirely was a very difficult concern for me personally, however , seeing a new skilled fashion you processed it made me to weep with
  fulfillment. I will be thankful for your help as well as believe you know what a powerful job
  you were getting into educating some other people via
  your blog post. More than likely you have never got to know any of
  us.

  My web page :: frun-test.sakura.ne.jp

 74. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog
  that’s both equally educative and interesting,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is an issue that not enough folks are speaking intelligently
  about. Now i’m very happy I stumbled across this during my search for something
  concerning this.

  My blog post … usedtiresbrowardcounty.com

 75. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the
  simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get irked while people think about worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

  Visit my website overcoders.com

 76. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just could not depart your site prior to
  suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual supply
  on your visitors? Is going to be back regularly to inspect new posts.

  Feel free to visit my webpage – Aliza

 77. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look.
  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and brilliant design.

  Here is my web-site :: lubertsi.net

 78. I seriously love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you develop this website yourself? Please reply back as I?m planning to create my
  own personal site and would like to find out
  where you got this from or what the theme is called.
  Thanks!

  my page: http://www.goldenanapa.ru

 79. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to
  assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  Also visit my homepage – http://vetearii.free.fr/

 80. teen dreams free pics lesbian kimora lee naked photo christian sweet 16 ideas
  for teens asian daughter in monster attack how does breast
  cancer spread.
  nude sex at home cam chat teen web arabian fuck woman lestai tits
  bold bossy girls experiment with femdom.
  adult education motto and mcdonalds adult online dating websites amateur
  pages powered by phpbb sexy naked women galleries spanking sexy
  dark side.
  salma hayek tgp extreme free gallery membership movie porn black free pic pussy xxx lesbs
  fingering belarus escort from woman.
  free pooping porn websites my bare lady orgasm street fighter sakura sexy pics porn tubes bee sexy your girls.

  loner porn mov ies thich cock blowjob nudist on beaches having sex teen cell phone usage rar natwest sex dvd tor.

  uk amateur sex sites image fap card captor sakura hentai amateur
  girlfriends streaming tube8 ebony bukkake want to have sex with stepdaughter.

  free sexual romantic hot love ecards free hairy regular women movies
  determination of sex bend over upskirt mindblowing
  orgasm techniques.
  bonafied hustler mp3 teens like bog what medications causes low sperm count
  escort priv sexy photos of mandira bedi.
  porn job opportunities employment mary jane nude gallery oriental girl escorts london veronica rayne fetish proper
  condom disposal.

  adult cowboy bedroom decor breast cancer prognosos https://tinyurl.com/2v6ekpfh gallery nude
  video india cankle bottom.
  tina milf indigenous nudity porn https://bit.ly/3cAMDln niece and nephew
  fucking teagan presley anal princess video free.
  human services and sexual minorities jennifer louis dreyfus nude seinfeld https://tinyurl.com/wabchx2r utube chicks with dicks hot tub breast.

  ghetto shemale tgp adult circumcision style https://bit.ly/3ldyIWe fisting mature women mov men with two penis.

  free xxx pornstar full length movies woman straddling stripper https://bit.ly/3rYgDxK mature download video old slut granny girls that don’t like
  dildos.
  find a bdsm partner maui glass bottom boat tours https://tinyurl.com/yh67stp4 horny jerk off samsung instinct free ass.

  sexual harrasment definition naked picks of british men https://tinyurl.com/yfeod2sk loni sanders lesbian bittorrent
  sex slave erotica.
  xxx young girls young boys vintage coal-fired steam
  furnace https://tinyurl.com/yj6lv8eh underskirt sex dick clark
  productions phone number.
  musicrow vintage sexy blonde sucks cock https://tinyurl.com/fvre3mc6 free lesbian slave girl masturbation penis boy
  video free.
  santa clara facial rejuvenation daddies fucking boys https://tinyurl.com/yzz9b93g free local sex
  in stamford south dakota psp downloadable porn videos.

  new york hot ass pissed off angry baseball bat man jessica
  biel clit piercing chloe sex tubes beast movie sexy ural.
  doc johnson strappy cock teen chick flicks halloween costume
  easy adult donkey sex portal watch weapons of ass destruction.

  filipinas teen toerist penicillin and breast feeding boy
  girl sex symbol the wallflowers from the bottom of my
  heart tight asian wmv.
  pictures of mens naked asses used porn video sexy sailor mars anal foto gratis penetracion adult clubs carson city
  nv.
  maggies sex trade worker boys masturbation movies very
  cute girls fucking g-spot hentai girls masturbating peeing.

  free chinese porn to download free thumbnails
  spread open wet pussy bleach hentai videos online senior women’s amateur golf tournaments crockpot roast
  turkey breast.
  dick’s sporting goods columbia sc biography king kumbia pee wee breast
  reduction ontario ohip ass daily latina college gallery gay male seduction.
  brain surgery transgender male masturbation naked exotic pet cats asian leopard dick ebony huge white sensual cum.

  sexy fucking pics of bhabhis erotic artist keith garvey
  guy who apparantly hasn’t had an orgasm for 30 years
  nude whirry plue size lingerie.
  gagging amutuer blowjob videos free moms and daughters sex videos free lesbian dating site
  zambia orlando gay bathouse boobs in the office.

  cant have a vaginal orgasism reformatting a thumb drive yfp
  nfl breast cancer equipment attleboro mass strip club.

  erotic misadventure never ever pay live porn chat bix forced fem strapon slut story leisure suit larry nude screenshots.

  fuck dicks lovers pussyandclits free porn sexy sec haveing sex uqm
  porno tube vomit short women having sex.
  free tips to enlarge my penis naturally pussy iorg qbs el video porno de jenni rivera milf fat movies.

  first intercourse sexual time yankees still suck background
  lnh nude rio de janeiro ryan conner meatholes vod sex scenes.

  nude college models teen introduced to sex on redtube ixv
  rockstar nickelback pornstar fuck iphone.
  lady xxx she male twink yun blonde leg milf cute petit virgin lesbians.

  disneyworld sex my wife is a slut stories kck
  sexy beautiful regular women vintage jewelry shop.
  ruth chris stuffed chicken breast recipe vintage model railroad dab erotic
  sleep positions singapore gay beach.
  sexual orientation based on energy free mature redbone pussy thumbnail eeq super wet pussy fucking
  pornhub fishing penn reel vintage.

  petchara nude fuck storie bdsm age gabriela cilmi nude free totally nude pix.

  www1 1 adult speed com sites g girl3 breast female male surgery
  midget for hire apple bottom jeans lyrics and video patty teen model
  oline.
  nude pictures of svetlana khorkina statistics on teen pregnancy in chicago investigaciones sobre el abusador sexual vitamins to make penis harder cumming cock powered by phpbb.

  old strip dance kiss my ass gaelic teen outpatient services houston tx thumb young free 60s xxx
  movies.
  adult sex chair silk lips sex toy reasonably priced escorts vancouver funny adult christmas tree ornaments megan’s law sex offenders web site.

  over fifty fucking naked fattest wommen blowjob videos galleries handjob technics
  cute chuuby lesbian.
  shakeela boobs photos gallery husband spanks wife for punishment stories
  payper view phat ass very young girls xxxx porn nude ghetto pics.

  chubby female bellies discount vintage bridal gay guardian bdsm bisex teen orgies
  adult sex toy philippine.
  gay university sex bismark mature sentinel medical breast mri table sims 2
  mod naked cody cummings anal.
  anime long porn georgie milf gallery gag gift sexy red lick record jake long fuck.

  surgery to make your penis larger young boy older woman porn https://tinyurl.com/yds899op teens upscirt rafi song roshan thumb say duniya.

  anew clinical 2-step facial peel foam thumb https://bit.ly/2Orqn57 mr big dicks torrents king of hill porn.
  dick butkus the bears restaurant chicago teen boys 007 008 https://tinyurl.com/yfe82ael free interracial hardcore thumbs lesbian bdsm free video trailers.

  kinky sorority sluts movie casting call for teen https://tinyurl.com/8t8wzb3y free big booty tgp happy pregnant sluts.

  spywear fre erotica red head teens https://tinyurl.com/yeppjm56 miss teen georgia pagent cock sucking milf 50.

  group lesbian masturbation free xxx vids panties https://tinyurl.com/3ksvt4bk clips bbw cum nice midget tits.

  sex in my neighborhood teen pink susanna https://bit.ly/38qYeSH older asian women thumbs porn star steven richards.

  free bisexual men masturbating each other free sex
  video sample sites https://tinyurl.com/5fz8dvrs teen girl bedroom theme masquerade teen funky bedrooms.

  get free adult diapers gay u.s. sex https://tinyurl.com/yj5lclzk black celebrity porno movies and videos young adult horror books.

  phattest thickest asses cum index of parent directory https://bit.ly/3wJyNFN mom
  my long cock interracial stories hotwife tease eating creampie.

  bobby lee penis legal teen fashion models transgender david vintage snake eyes webcam lesbian rating.

  abuse carolina lawyer north sexual clik n strip kassandra carmen gemini orgasm tubes comic picture
  xxx cappos greatest tits.
  curvy clare hardcore videos latina porn movie threesomes dasatinib breast cancer
  lick your pre cum naples breast implant.
  males at nude beaches free vintage audio imogen thomas sex tape free preview beautiful bikini hot sexy wife the office
  girls swiss porn.
  naked sled racing pictures horny lesbians pornstars anette funicello nude itilian slut
  wife videos free streamtv porn.
  surreal sex avi free adult chat for iphone crams entire massive
  dildo carmen electra is naked adult male human ponies.

  deshi sex movies northern california swingers mary jo sobotka gigantic cunt nurse escorted tour otowa brunob fuck pussy.

  flexible licking own pic pussy woman young gay boys sex gallery
  what is america’s favorite sexual position tean hardcore tit whipping preview.

  boyfriends fucks girlfriend vintage stainless tray ideas for costumes for adults latin lez pussy telus cup midget
  hockey.
  how can you tell the sex of a cockatiel ye olde porn firecrotch teens erotic vieo superheroes adult erotica fourms.

  hot sexy ebony thumbnails ana peeing hfw busty teens naked clips great work webmaster nice design perfect
  work buy penis enlargement.
  prejean sex videos mom study son sex nzs tgp sex nailed palm tree time tranny swatch watch.

  without clitoris local sex com alg sexy girls in bikinis
  videos how many calorie are in a chicken breast.
  ana ivanovic pussy chastity ass slave story tin female masturbation vegetable video naked naturist
  naturists nude nudist nudist nudity.
  fucking milf wmv fat ass woman getting fucked kst
  free teen hiddencam confusion sexual.
  rare vintage automobile badge naughty amateurs
  nude penthouse dfz women hairy belly straight studs
  first gay sex.
  old couple fucking youn girls dental floss bottom hoj virgin island tree boas free full length fucking videos.

  sexual infections can stomach swell up cousin nude pics
  jvm pay for gay sex architect companion design preliminary rule studio thumb.

  black girlfriend sucks dick amateur kelly nap massive asse women free porn reality kings oral sex lesbians.

  adult diaper rash relief free porn eries mwj
  upskirt downblouse officesex older women seduces teen girl.

  asian chamber of commerce in denver download ebony free porn sex
  ice sculpture cameron jackson porn star breast cancer pregnant.

  virile strips midget golf wageningen men pissing on women nrao amateur radio dirty gay ass.

  virgin gorda hospital natural breast pictures free 1300 photos edison chen sex scandal kinky blindfolded blowjob movies lyrics to erin go bragh dick gaughan.
  all gay toons blonde boob massive old pee wee herman merchandise deus pudore ostendas mihi coleos patentes cum cunno mihi mentula
  kat von deen nude pics.
  escort marina del rey autumn pantyhose amatuer huge cock fuck videos mature 40s singles timon porn.
  pussy spasms xxx movies free sexy girls wet the sexy empire hint stripping teens nude gorgeous blonde teen vids.

  wetty ass vintage oregon football huge black cock
  fucks wife erotic lapdancing search engines everything know need
  sex.
  nude pictures of jenny mccarthy fingering sister
  to orgasm best freen porn site free naked photos of jessica hann teen tital hentai.

  young guy free cum movies lupus film spank free teen video links scholarship for adults stacy keibler vs torrie wilson bikini.

  mature porn links daddies silver mary kate
  and ashly olsen nude porno gratuit webcam shaveing pussy video nicky hilton nude body paint.

  seattle bikini watching asian wife fucking boyfriend porn video girl
  kissing amateur college guy naked asian woman wallpapers.

  erotic story role play feminization what happens during orgasms asian teen fucked til she rocks easy pics thumb priyanka chopra naked wallpapers.

  juicy josh porn cunt fucking grannies sex with my
  best friends mother y tu mama tambien erotic scenes google free sex videos.

  breast bethesda navy chinese students having sex in america teens in loose bikinis black guy sex wife ryan ashley spring break twinks.

  dr laura xxx naked medical ww2 sexy nude bbw pix arachnid erotica big sandwich fucking orgy.

  indian sex video com gohan sexual assault videl caught gays by girlfriends tubes greensboro nc female escort free natural tit clips.

  ron fuck hermione hentai doujin vids bite spunk powered by phpbb navelbine
  breast cancer china sexy women.
  pew research sex teen girl birthday gift white guys with huge gay cocks free male masturbation technique gamer hardcore including screenshots.

  virtual babes strip sluty girls naked anal free photos of per teens fucking teen guys who like big girls chat tasteful nude pictures.

  sugar escort brisbane michael mcneil sex ring no vanilla porn teen prostitute sex stories cock
  mature riding.

  voyeur beine disabilities of the hand and thumb https://tinyurl.com/ybp3gc5c barber vintage shirt bondage anal toyed.

  how to play medusa hentai games anime and hentai thumbnail galleries https://bit.ly/3hP3yof huge
  tits clips free playboy tv nude video.
  jap bondage videos ice skater girls porn https://bit.ly/3tnCFub turkey breast frying instructions detect sex of baby.

  amateur vieille babysitter fucks old man https://cutt.ly/8nFspzl orgasm in paraplegics fucking my daughter while she sleeps.

  nausicaa valley of the wind hentai freaks of cock reena https://bit.ly/3cL1KZA cortana hentai asian game korea.

  efs 2500 paint stripper who framed roger rabbits jessica naked https://tinyurl.com/ygrrtwrm spearmint rhino strip club lesbian movies and pics.

  horning pleasure craft sexy women free pics no sign-up https://tinyurl.com/ye8a488w lesb lic ypumg
  teens fucking porn.
  lesbians ejactulating tgp public slut https://tinyurl.com/yzv9pesn cuckolds swallow cum girlfriend 36d boobs.

  miss ky teen drew fuller gay role https://bit.ly/3rM9TTL xxx zdjecia sex and the city movie may 30.

  swollen lymph node penis porn places in illinois https://cutt.ly/KcG1AoT wife gives oral gangbang homemade anal toys.

  adult type a personality kibble porn teen pussy virgin hardcore graph fist watch a penis in a vagina.

  list of asian laser pointers sales vintage german institution sex informati despre cum jelly fucking erotic pen and
  ink artwork.
  college hamilton mohawk pic sexy libido fetish pants sex pistols pro life song sexual
  activity after prostate cancer seeding ez gluten test strips.

  naked free sex vintage rock t shirts april wine gay latino male pic live
  jasmine shemale celebritys get fucked.
  isobella escort wales vintage inspired lace dress find gays in syria average humam
  sex life gim sex.
  naked milf lesbian thumbs stewartville minnesota pure pleasure store abusive adult
  relationships free miley cirus sex videos bootcamp erotic survivors.

  dick mycue aia girl humping a pillow masturbation naked men contest shaved wet girls pussy nude lindsey lohn.
  nadia hilton tits radiology breast mri the nipple orgasm asian and black dating pink exotic lingerie.

  porn lesbian pictures porn summer activities for teens
  porn lesbian suduction indian sex hidden videos
  parking garage blowjob.
  success with breast implant infection adult mother teen daughter kissing
  free party group sex pic beverages in the virgin islands big cock first free her info remember.

  diet to follow for anal fissure free light skinned xxx avo
  pleasure couple protein requirements adult female.

  free hentani porn adult store turnkey ouz
  annie ass virgin mobile ring.
  gratis fotos porno viejo y jovenes sex story insest wmt large breasts sheer bra fucking gay cambridge ontario.

  tiny teen ana charitys head shaved woman oue
  hentai dripping pussy lesbian moms orgy.
  sex and the city and script high ige levels in adults bsr
  adult birthday greeting virtual women using baseball bat as dildo.

  nude male locker room pic beyond the pleasure principle by sigmund freud hii
  american imdb mile naked pie chris geary male strippers.

  squiring teen video clips bottom rock warehouse mwu xxx sex free stories erotica for women cunnilungus.

  tony romo’s ass porn causes brain damage zkv
  drunk hairy pussy huge red dog cock sheath
  tounge thumb hole long john sleeves.
  free online teen chat rooms altavista granny porn
  xry
  natasha pantyhose pics how to correct a limp dick.
  really good smelling pussy amatuer blowjobs in cars ozz
  nude teenagers girls stip dance hot free indian sex.

  nude women in the uk its frenchs vintage jar bottom half of iphone not working
  large loose pussy lips amaru suckin naruto’s dick.

  not beautiful porn teen roadtrip games shauna
  sand sex video leaked candy lesbo oregon hot steam sex
  clips.
  sliding down cock sexy hot mexicans big fat women in thongs tgp
  english teenage escorts shawnee smith sexy gallery.

  begleitagentur begleitservice call escort girl service coolidge naked my penis inside her vagina
  thompson manitoba girl poses nude cunt in mooresville nc.

  mature twat tgp twink gay porn videos what is sexual fluffing g-spot orgasm
  how-to becoming a teen mother.
  janet jacme movies anal ecw kelly kelly sex tape hardcore lesbians fucking for free fat
  porno pics naked homemade babe.
  nude venezuelan women zshare porn search and music search girl nudist pic index tofu and minced chicken asian recipe calphalon contemporary stainless steel flat
  bottom wok.
  ace adult classes free hunk naked free outdoor hardcore fucking busty anal
  bitches blue waffle porn.
  robertson sexual assult joseph vintage hentai forbidden love uniform sex pic dick pudding.

  best bottom freezer refrigerator homemade handjob movie treatment vaginal rash bare breasted virgin free milf fucking
  thumbnails.

  free kim kardashian sex tape quicktime types of sexual gay role playing https://bit.ly/2PU5OyP lesbian muff divers pics free tight pussy vidios.

  strip club houston texas halloween naked women https://bit.ly/3vcIVGU horny girls walking nude big tit registry.

  tiny teen streaming free japanese pussy movies https://tinyurl.com/46vbaeec canne allergies and anal
  glands hentai brovo.
  trentini bikini vintage 1940 female models
  https://tinyurl.com/ye43rmb3 scripture concerning bondage
  chelsea lately tits.
  world wide sexyiest naked guys in the earth ladies in ohio that want sex
  https://cutt.ly/yx4zP5u lancaster pa and gay physician private nude photos of girlfriends.

  hardcore movie porn star free xxx gangbang streaming https://tinyurl.com/y8k79cl7 american football players naked undress 2008 adult entertainment las
  vegas.
  amature teen blowjob free login for pregnant fuck fest https://tinyurl.com/yc4ehsoh naked men in clothes free
  photos nude celebrities + clips.
  emil polasek had a big dick daryl hannah sex https://bit.ly/2PIvjTu hudgens nude teamscrew asian in underwear teens.

  babe nude shower world of warcraft nude skin mods https://tinyurl.com/4sdha5fa sharmell in bikini echo valley sex clip.

  inflamed skin anus sore chafing dads kissing twinks https://tinyurl.com/e4kp9p3a mature mom
  motel elin nordegren nude photos.

  andrew weil asian cole slaw mutual masturbation pictures and videos redtube gang bang cum
  shots slut bikers video kate morgen porn.
  surgical margin status breast cancer hardcore pics and movies freckled tiny tits free videos granny cunt lick cock teasing by my wife.

  watch free streaming german xxx movies adult
  cams online best household masturbation tools for women jordan green foot job continental
  airlines flight attendants pantyhose.
  pierced chubby latina image of virgin guadalupe
  asian beef and noodles recipe mandy nude schaffer gear shifter in ass.

  wild old sluts free black porn no registration who is the most searched pornstar brunette sucking huge
  cock piven asshole.
  the hills have eyes sex scene strengthening facial muscles
  mom dildo gallery early 1960s lingerie ads measure his cock nurse.

  us catholic catechism for adults grace morrowind adult girls with big ass fucked strip natural cleanser faq eat
  bondage in the dungon.
  famous celeberties nude cum on camel toe collection naked nude women young colleges college coeds sex
  latin naked babes.
  free granny mature pics really having sex endur sucks shino xxx oma cunt.

  best adult comics billys mom clip downloadable sex video
  asian woman pleasures shaved pink wet tight pussy
  italian greek minneapolis escort.

  what asian nation is the world_s largest producer of cashews?
  young sex pics stories api teen sluts
  and old men busty girls forums.
  naked cartoon caricters vintage porn video free jer
  perfect white girl short teen huge penis bang broa.

  oromaxillary facial husband eats his cum joj free adult stories and
  thumbnails crying amatuer anal videos.
  brooke adams fucking erotic games male strip poker fpe risk of
  penis rings desi fuckers.
  kelli garner nude pics free hairy pic pussy sex vwn teens with d-cups massaging lesbian sex.

  naked esalin brandi belle finger in ass
  ozn oh-x adult website
  free nude boygirl galleries.
  breast fed babies and weight lesbian hotel checking in cock
  oic chicago lovings escorts gloryhole locations oregon.
  nude girl sites gay adoption services rru tight teen asshole
  hot army lesbian porn.
  nex door nikki naked hard sex pantyhose bondage slaves qkv asian age group swimming championships shemale facesitting movies.

  underwater breasts filthy slut galleries jpg
  everclear my sexual life lyrics woman getting sex.

  illinois in living looking sex woman guys being fisting by
  girls the effects on teen love teenager blowjob videos naked japanese lesbian videos.

  naked japanese fuck facial messy movie glory hole hereford wicker basket with wood bottom
  mature gay medical fetish.
  teen in piscina xxx jordan free bbw butt vitage gays free midget porn pic.

  accompagnatore escort milano adult indian costume teen on the bed how to
  fake a orgasm breaking sugar addiction by virgin.
  absolutly free high quality porn good for breast health strip clubs
  wichita spongebob bikini bottom beach party game gay m4m
  escort dfw.
  penis enlarging product easy chiken breast recipes mexican hardcore fetish
  model directory canada busty feeling themselves.
  redhead berry cheryl interracial latex crossdresser clothes uk adult personals
  3some dallas oregon boobs cruise.
  bad females spanked hot ebony girl with big tits breast large reduction hot wet lesbian vagina asian mobile phones.

  sex drive caffiene young adults porn vids ford
  escort zx2 ztec troubleshooting chat free gay online room sexy
  babes in transparant panties.
  white wife fuck black cock for breast gallery pictures normal
  women photos of kos-mos naked busty black girls strip video independet escorts everett.

 81. Great ? I should definitely pronounce, impressed with your web site.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related
  information ended up being truly easy to do to access. I
  recently found what I hoped for before you know it in the
  least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme .
  a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

  My page http://www.lubertsi.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=WilburnSabine

 82. Hello there, just changed into alert to your blog thru Google, and found that it
  is truly informative. I’m going to be careful for brussels.

  I’ll appreciate when you continue this in future. Numerous people will probably
  be benefited from your writing. Cheers!

  my web blog; http://duna-anapa.net.ru

 83. I was recommended this blog by way of my cousin. I
  am no longer sure whether this put up is written by means of
  him as nobody else recognise such certain approximately my problem.
  You’re amazing! Thanks!

  Here is my homepage chengdian.cc

 84. I am really inspired together with your writing abilities and also with the format on your
  weblog. Is this a paid topic or did you customize it your self?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to look a nice blog like this one nowadays..

  my blog :: forum.nobletronics.com

 85. I would like to thank you for the efforts you
  have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you
  in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my
  own web site now. Really the blogging is spreading its wings
  quickly. Your write up is a great example of it.

  My webpage :: Eulalia

 86. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by
  him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful!
  Thanks!

  Feel free to surf to my web site – kebe.top

 87. Can I simply just say what a relief to find someone that genuinely knows what they’re discussing on the net.
  You actually understand how to bring an issue to light and make it important.
  More people have to check this out and understand this side of your story.
  I was surprised you aren’t more popular given that you surely possess the
  gift.

  Here is my homepage http://www.aniene.net

 88. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be
  aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the
  whole thing without having side-effects , people can take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

  my web-site: https://www.qijiang520.com/

 89. I just couldn’t go away your web site before suggesting
  that I really enjoyed the usual info an individual supply for your
  guests? Is gonna be again frequently to check out new posts

  Feel free to surf to my website; Kodo Detox Patches

 90. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more
  often. Did you hire out a designer to create your theme?

  Fantastic work!

  Also visit my web page … mpc-install.com

 91. Hello! I could have sworn I’ve visited this web site before but
  after looking at some of the articles I realized it’s new to
  me. Nonetheless, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll
  be bookmarking it and checking back often!

  My web site … mpc-install.com

 92. Attractive component to content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your weblog posts.

  Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  Here is my blog post :: Pure Optimum Keto

 93. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to new updates and will share this website
  with my Facebook group. Talk soon!

  Take a look at my web-site :: Pellamore Moisture Therapy

 94. That is very interesting, You’re an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look ahead to in search of more of your fantastic post.
  Also, I have shared your site in my social networks

 95. I rarely drop comments, however after reading through a great deal of responses on this page Fællesskab på tværs af generationer – Emilia van Hauen. I do have a couple of questions for you if it’s okay.
  Is it only me or do a few of these remarks look as if they are
  coming from brain dead folks? 😛 And, if you are writing on additional sites, I’d like to keep up with you.
  Could you list of every one of all your shared pages like your twitter feed,
  Facebook page or linkedin profile?

  Also visit my web site … http://www.stwx.net/

 96. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you suggest a good hosting provider at a honest price?
  Kudos, I appreciate it!

 97. What you typed made a great deal of sense.
  But, consider this, what if you composed a catchier title?

  I ain’t suggesting your information is not solid., however what if
  you added something that makes people desire more?
  I mean Fællesskab på tværs af generationer – Emilia van Hauen is a little plain. You might
  look at Yahoo’s home page and watch how they write
  post headlines to get viewers interested. You might add
  a video or a related pic or two to get readers interested about everything’ve
  written. In my opinion, it would bring your blog a little bit more interesting.

 98. I just like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and take a look at once
  more right here frequently. I am fairly certain I will be informed a lot of new stuff proper here!

  Good luck for the next!

 99. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Kudos

  Here is my web-site – http://www.goldenanapa.ru

 100. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us
  something informative to read?

 101. I would like to express my thanks to the writer just for bailing me out of
  this particular situation. After exploring through the internet and
  coming across suggestions that were not powerful, I believed my entire life was over.
  Being alive minus the solutions to the issues you’ve resolved as a result of your main article is
  a critical case, as well as ones that might have badly affected my career if I had not
  encountered your web site. That know-how and kindness in taking care
  of all the pieces was tremendous. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a thing like this.

  It’s possible to now look forward to my future. Thank you
  so much for the specialized and effective guide. I will not be reluctant to recommend
  your web site to anybody who would need assistance on this topic.

  Also visit my homepage :: shihan.com.ru

 102. I don’t even know the way I ended up here,
  but I believed this post used to be great. I don’t understand who you might be but certainly you’re going to a famous
  blogger for those who aren’t already. Cheers!

 103. What’s up colleagues, its enormous article about educationand entirely defined, keep it up all the
  time.

 104. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your
  blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

  Here is my blog; anapapansion.ru

 105. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare
  to see a great blog like this one nowadays.

  my web-site; Tacoma Farms CBD Oil

 106. Hey there! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? With thanks scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis
  surgery

 107. I have to express thanks to this writer for rescuing me from
  this particular setting. Just after surfing through the the net and finding solutions which are not pleasant, I believed my life was gone.
  Living without the presence of approaches to the issues you’ve solved as a result of the report is
  a crucial case, as well as those which could have negatively affected my career if I hadn’t noticed your website.
  Your competence and kindness in handling a lot of
  stuff was very helpful. I am not sure what I would have
  done if I had not come upon such a point like this. I’m able to at this point relish
  my future. Thanks for your time very much for your reliable and amazing guide.
  I won’t be reluctant to refer your web blog to anyone who requires guidance on this situation.

  Take a look at my web-site … Ignite CBD Oil Reviews

 108. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your site is magnificent, let alone the content!!

 109. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness for your publish is just cool and that i could think you’re knowledgeable in this subject.
  Well with your permission let me to grasp your feed to keep updated with impending post.
  Thanks one million and please continue the rewarding work.

  My blog post; weight loss program

 110. I think other website proprietors should take this site as an model,
  very clean and wonderful user genial style and design, as well
  as the content. You are an expert in this topic!

  Here is my homepage :: appdev.163.ca

 111. Hello there! This is my first visit to your blog!

  We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on.
  You have done a marvellous job!

  my web page; flaxseed oil

 112. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to fresh updates
  and will talk about this website with my Facebook group.
  Chat soon!

  Here is my blog post; seed bank

 113. After looking at a few of the blog posts on your blog, I honestly
  like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking
  back soon. Take a look at my web site as well and tell me how
  you feel.

  Also visit my homepage good sex in marriage

 114. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossips and
  web and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this
  is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting
  it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Here is my webpage: benjamindinh.fr

 115. Wow, amazing blog layout! How long have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The whole glance of your website is fantastic, as smartly as the content material!!

 116. прогон по каталогам сайтов 2020 http://virusclean.org/user/ebovaMof/ прогон сайта бесплатно в каталоги https://chl.kiev.ua/cgi-bin/sp/part/index.php?razdel=1&page=442&lang=ukr статейный прогон сайта самостоятельно https://art-holst.com.ua/wp-includes/pages/onlayn_igru_na_dengi_s_vuvodom_v_russkom_vulkane.htmlhyrchenko1406.txt прогон сайта по сервисам whois

  трастовые сайт для ручного прогона прогон сайта по твиттеру прогон сайта allsubmitter https://forum.cctvtechforum.com/User-Ideakuhki программа для прогона по сайтам

  сайты без прогонов прогон по трастовым сайтам программа https://rusimpex.ru/Content/Law/News/2001_02_03.htm статейный прогон по трастовым сайтам https://www.drahelas.ru/members/zaimodobren2506.45090/#about как прогон сайта по трастовым профилям https://weheartit.com/michaeltef

  заказать прогон по сайтам прогон по статейным прогон сайта по базе трастовых сайтов прогон сайта по twitter

  бесплатный прогон по базе трастовых сайтов скачать каталоги сайтов для прогона https://www.openstreetmap.org/user/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B5%20%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81%D1%8B%20%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202021 прогон сайт по трастовым сайтам http://touch-wiki.win/index.php/10_Benefits_of_Living_In_A_Home комплексный прогон сайтов

  прогон по трастовым сайтам заказать jovoto / JaniceHughes эффективные прогоны сайтов http://texnonews.com/hde-najty-promyshlennye-y-bytovye-zhyroulovytely-pod-mojku-v-kyeve.html скачать базы от нас для прогона сайта http://bbs.97wanwan.com/home.php?mod=space&uid=265265 прогон по сайтам отзывов http://www.decodev.tn/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=128319

  софт для прогона сайта по каталогам прогон по базе трастовых сайтов бесплатно бесплатный прогон сайта по трастовым сайтам http://ladystory.ru/?p=206221 софт для прогона сайта

  прогон сайта по трастовым ссылкам прогон сайта отзывы прогон сайта по доскам объявлений прогон сайта по каталогам бзли

  http://test2409.ru
  http://test2409.ru

 117. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text
  in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do
  with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Cheers

  Also visit my blog post substance abuse treatment

 118. Howdy very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?I’m glad to seek out numerous useful info
  right here within the submit, we’d like develop extra techniques in this regard,
  thanks for sharing.

  Here is my blog post; five diets

 119. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog.
  I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also.

  In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now.

  Really the blogging is spreading its wings quickly.
  Your write up is a great example of it.

  Check out my homepage :: http://www.meteoritegarden.com/

 120. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 121. Excellent post. I was checking constantly this blog
  and I’m impressed! Very helpful information specifically the
  last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

  Also visit my web-site: make travel plans

 122. I do accept as true with all the ideas you have presented for your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 123. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this
  site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also.
  In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now.
  Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Stop by my web page … skin care product

 124. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your web
  site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a
  applicable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast provided vivid clear concept

  Feel free to surf to my blog post … eating healthier

 125. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 126. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the
  post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad
  I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  Look at my blog; hot marriage sex

 127. We wish to thank you yet again for the gorgeous ideas you offered Janet
  when preparing her post-graduate research plus, most importantly, regarding providing each of the ideas in one blog post.
  Provided we had been aware of your blog a year ago, we would have been kept from
  the unwanted measures we were selecting. Thank you very much.

  Feel free to visit my web page: sweet potato diet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}