november 27

BØ: Hvis 51% af dig er kunstig intelligens, er du så stadig et menneske?

228  kommentarer

Det menneskelige handler om relationer. Det digitale handler om forbindelser. Desværre har samfundet en tendens til at optimere og styre efter det sidste, mens det er det første, der skaber meningsfulde og lykkelige liv. Og hvad andet bør vi egentlig stræbe efter?

Kronik i Børsen 26.11.17 

Hvis 49 procent af mig er maskine og kunstig intelligens, er jeg så stadig mest menneske? Skal jeg så stadig selv bestemme over mig selv og alle mine handlinger? Og kan jeg siges at have en selvstændig bevidsthed, som gør mig til et unikt individ, som har menneskelige rettigheder og status som borger?

Og hvad hvis jeg får en opgradering, som gør, at 51 procent af mig nu er digitalt, kan jeg så forvente, at jeg stadig har de samme rettigheder og samme status som menneske? Kunne jeg risikere, at nogen kunne tillade sig at slukke for mig, kassere mig, bestemme over mig og hvilke opgraderinger jeg nu skulle have og ikke mindst hvilken funktion jeg skulle udfylde?

Og hvem er ”nogen” egentlig?

Hvordan måler man det menneskelige?

Hvordan måler man, hvordan det fordeler sig mellem menneske og maskine? Fysisk? Bevidsthedsmæssigt? Altså hvis halvdelen af min fysiske krop er implantater og kunstige lemmer eller jeg er afhængig af et exo-skelet, er jeg så blevet til mere maskine end menneske? Eller er det i min hjerne, mit sind og min bevidsthed, at jeg først og fremmest er menneske?  

Mens generationerne Y og Z for alvor bliver voksne, vil vi som art komme til at skulle tage nogle moralske, etiske og tekniske drøftelser om, hvad det vil sige at være et menneske. Og det kommer blandt andet til at handle om rettigheder. Rettigheder til at være et individ og en borger med ansvar, pligter og adgang til behørig beskyttelse mod ydre farer. Men mest af alt kommer det til at handle om, hvordan vi definerer det autentisk menneskelige.

Hvad er så ufravigeligt menneskeligt, at det skal være til stede for at kræve status som et menneske? For hvis det går, som det har gået i over 10.000 år, vil menneskearten stadig være den suverænt dominerende livsform på kloden, og da vi indtil videre har krævet at have forrang frem for alt andet, inklusive andre levende væsener og naturen (selvom den nogle gange dominerer os totalt ved fx ved tsunamier og jordskælv), er der meget der tyder på, at dette statushierarki vil fortsætte med at bestå.

Den eksponentielle udvikling

Det siges, at vi lever i en tid med eksponentiel udvikling, hvor det er blevet helt umuligt at forudse, hvad de enkelte opfindelser kommer til at have af vidtrækkende konsekvenser. Lige nu står vi overfor landevindinger indenfor førerløse transportmuligheder, 3D-print, alle udgaver af virtual/augmented/mixed reality, bioteknologi og ikke mindst kunstig intelligens, og hver for sig er det svimlende, hvilken indflydelse de kan have på vores livsvilkår efterhånden som de udvikles.

Men de udvikles jo ikke isoleret. De udvikles alle sammen samtidig og påvirker hinanden gensidigt, så i virkeligheden er menneskeheden inviteret til den største teknologiske og digitale fætter-kusine fest, der nogensinde har været afholdt – og der er ingen festmester. Ingen har hverken det forkromede overblik over spilgalleriet og slet ikke kontrollen over, hvordan festen udvikler sig, selvom der nok er lidt længe til før 51 procent af os kan være kunstig.

Summa summarum: Vi har ingen anelse om, hvad vi egentlig er på vej ind i.

Dommedag! Det er et af de scenarier, som altid er blevet malende beskrevet, når talen er faldet på menneskehedens fremtid. For vi mennesker hader, når vi ikke kan forudsige og kontrollere vores egen fremtid. Og vi bliver bekræftet i denne dystopiske tilgang til det kommende gennem størstedelen af science fiction fortællingerne. Film, tv-serier og bøger indenfor denne genre elsker at tegne billedet af en horribel fremtid, hvor alt er sort i sort og hvor mennesket enten er reduceret til en tissemyre i klodens historie, eller må henslæbe tilværelsen under ulidelige forhold.

Jeg anerkender, at der skal være et dramaturgisk gnidningspunkt for at der overhovedet kan opstå en fortælling, men det gør ikke desto mindre denne kategori til den mest utroværdige genre overhovedet. For lige så længe vi har haft science fiction, lige så længe har den på det punkt notorisk taget fejl. Menneskeheden er nemlig fortsat med at få bedre og bedre levevilkår, med få overgangsproblemer, som fx da industrialiseringen medførte en enorm tilgang fra land til by med helt afskyelige arbejds-og boligvilkår til følge. Derfor er der også en stor sandsynlighed for, at den overvejende positive udvikling vil fortsætte.

Så nej, det er ikke den vi skal frygte.

Det vi skal frygte

Det vi skal frygte er til gengæld, at vi slet ikke har nok fokus på det, der gør det menneskelige menneskeligt, nemlig vores relationer. Hverken skolebørn eller unge, og ej heller de voksne, bliver trænede i at forstå, opsøge, skabe, vedligeholde, styrke og forpligte sig i de relationer, som beviseligt har en direkte indflydelse på vores livskvalitet. Det er der adskillige undersøgelser der viser, bla. ”The villageeffect” af Susan Pinker. Den mest imponerende studie er dog nok Harvard Study of Adult Development, som har kørt siden 1938, hvor man samlede 268 mandlige 2. års studerende fra Harvard University og 456 unge mænd fra Bostons fattigste kvarterer. Dem fulgte man ved at give dem et spørgeskema hvert andet år, lave en helbredsundersøgelse af dem hvert femte år og med jævne mellemrum interviewe dem om deres liv og deres helbredsmæssige og mentale tilstand. I 75 år – femoghalvfjerds! – er disse 724 mænd blevet fulgt tæt for at se, hvordan de udviklede sig, og i dag har vi svaret på det måske vigtigste spørgsmål, vi som art kan stille os selv:

Hvordan får man et sundt og lykkeligt liv?

Det entydige svar var: Gode relationer. Hvis det sammenholdes med, at de psykiske skader er voldsomt i vækst, at ensomhed er et stigende problem og at halvdelen af befolkningen lider af stress i varierende grad, må vi indse, at vi som samfund er på vej i en meget forkert retning. De personlige konsekvenser af dette møder jeg gang på gang, når jeg er ude og holde foredrag om det her, for bagefter er der altid flere der vil dele deres historie, deres tvivl og fortvivlelse. Det findes. I virkeligheden.

Når vi handler som maskiner fremfor mennesker

Problemet er, at vi som samfund handler for meget som maskiner og for lidt som mennesker.

Det digitale, det maskinelle, det industrielle, har altid handlet om hastighed og effektivitet. Med andre ord har det i bund og grund handlet om at udvide antallet af forbindelser. Jo mere og flere, jo bedre og hurtigere.

Og det er bestemt ikke skidt. Det kan frigøre os mennesker fra dødssyge opgaver, og bla. skabe plads til flere ”varme hænder”, samt ikke mindst kan disse teknologier være med til at løse komplicerede og alvorligt truende problemer, som klima- og miljøkatastrofer og overbefolkning. Men skal vi ikke på vildspor som art, skal vi altså også opgradere vores evne til at skabe, fastholde og udvikle relationer. For det er præcis det, der er behov for, hvis vi skal have et balanceret samfund, der både dyrker innovationen, kreativitet og livskvaliteten. Og som sætter os i stand til at løse de kommende udfordringer, som vi kun har set skyggen af indtil videre.

I Danmark er vi vældig gode til at skabe forbindelser. Digitale forbindelser. Ifølge konsulentfirmaet Deloittes årlige trusselsbaromenter, Global Defence Outlook, er Danmark det fjerde mest sårbare land i forhold til cyberkriminalitet. Og det lyder jo ikke godt, men er altså også et indirekte udtryk for, at vi faktisk er meget godt med i digitaliseringen. Ellers kunne vi slet ikke være så sårbare.

Vi er samtidig også det land med den højeste grad af tillid mellem mennesker. Vi ligger i gennemsnit omkring de næsten 80 procent, der stoler på andre mennesker, mens bundskraberen er Brasilien på fem procent. Tillid er godt både menneskeligt og økonomisk; det skaber en rar kultur at leve i og det giver flere penge på bundlinjen, fordi ressourcerne bliver brugt på innovation og kreativitet, fremfor kontrol.

Ingen læring i at skabe relationer og fællesskaber

Desværre har det ikke givet anledning til at vi fx i skolesystemer lærer noget helt basalt om, hvordan vi som mennesker fungerer psykisk og socialt. Og vi lærer heller ikke noget om, hvordan vi fungerer i forskellige former for fællesskaber. Altså styrker vi ikke de kommende generationer i at klare sig i en social verden.

Det springende punkt er, at de systemer, som ellers har hjulpet folk ind i relationer, også er under opløsning. Fx foregår en del af undervisningen i dag elektronisk, så elever (og lærere) ikke mødes i den fysisk verden. På flere og flere arbejdspladser mødes man heller ikke fysisk hver dag. Skilsmisser optræder i halvdelen af alle ægteskaber og gør familien til et mere ustabilt – men somme tider også udvidet – fællesskab osv. Det kræver altså mere af os i dag at blive til medlemmer af et fællesskab og udvikle de relationer, samtidig med at det i andre tilfælde er blevet lettere, fordi man via de sociale medier kan indgå i langt flere end tidligere.

Alt dette betyder, at der stilles større og større krav til det enkelte menneske både at forstå og administrere socialiteten og skabe holdbare og gode relationer, som ultimativt handler om man har evnen til og øvelsen i at indgå i gensidigt forpligtende forhold. I kontrast hertil ser vi at samfundets fokus er på at øge antallet af teknologiske forbindelser og træne den enkelte borger i at passe ind i de systemer, som denne udvikling har medført (fx at forstå og bruge NemID, hvilket har fået flere indlagt for akut hjertestop!).

Dommedag sker fordi vi ikke opgraderer mennesket

Dommedagen findes ikke i selve digitaliseringen. Dommedagen findes i, at samfundet ikke sørger for at opgradere det menneskelige samtidig med, at det teknologiske hele tiden bliver udviklet. Det giver en skævhed i forholdet mellem mennesker og maskine og den er ikke til menneskets fordel!

Løsningen? At det sociale styrer det teknologiske. Relationer før forbindelser. Fællesskaber før profit. Samvær før KPI’ere.

Ja, det er så enkelt. Hvis vi altså vil mere og bedre, end blot at findes, som en vældig effektiv art.  


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. I need to to thank you for this good read!!
  I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

 2. This paragraph will assist the internet users for
  creating new website or even a blog from start to end.

 3. I was just searching for this information for a while.
  After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web
  site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do
  not rank this kind of informative web sites in top of the
  list. Usually the top websites are full of garbage.

  my blog post; tjml.top

 4. Simply desire to say your article is as amazing.
  The clearness on your submit is simply nice and i could think you
  are an expert in this subject. Fine along with your permission allow
  me to grab your RSS feed to keep updated with approaching post.
  Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

  Stop by my blog kebe.top

 5. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so
  I decided to browse your site on my iphone during lunch
  break. I really like the information you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful
  blog!

  Also visit my blog http://www.lubertsi.net

 6. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

  Here is my blog post: kebe.top

 7. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
  My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the internet without my permission. Do
  you know any techniques to help prevent content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

  Here is my web-site … http://vntong.com/home.php?mod=space&uid=205738&do=profile

 8. Hello there, I found your web site by the use of Google while searching for a similar subject,
  your web site got here up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Feel free to visit my site :: Dorie

 9. I do not even understand how I finished up right here,
  however I assumed this post used to be great. I do not
  recognise who you are but definitely you’re going to a famous
  blogger for those who aren’t already. Cheers!

  My blog: Mathew

 10. Hey there! I simply would like to give you a big thumbs up
  for your great info you have here on this post.
  I’ll be coming back to your website for more soon.

 11. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Brief but very precise info? Many thanks for sharing this one.
  A must read post!

  Also visit my web page … chengdian.cc

 12. The next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as
  much as this one. I mean, I know it was my choice to
  read through, however I actually believed you’d have something
  helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about
  something that you can fix if you were not too busy searching for
  attention.

  my blog post; exterminatorsouthflorida.com

 13. Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great
  written and come with almost all important infos.
  I’d like to see more posts like this.

  Stop by my web site kebe.top

 14. I think that is one of the so much important information for me.
  And i’m glad studying your article. However want to remark on some normal things, The
  website style is perfect, the articles is in reality excellent : D.
  Excellent process, cheers

  My web-site – newcasinos.guru

 15. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward
  to all your posts! Keep up the outstanding work!

 16. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or
  something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit,
  but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read.

  I’ll certainly be back.

  My blog; khoquet.com

 17. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

  Also visit my website mpc-install.com

 18. If you are going for most excellent contents like myself, only visit this web page all the time for the reason that it gives quality contents, thanks

  Here is my site: 042zone.com

 19. At this moment I am going away to do my breakfast, later than having my
  breakfast coming over again to read further news.

  My blog Zelda

 20. My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your
  post’s to be exactly I’m looking for. Does one offer guest writers to write content to
  suit your needs? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a number of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome site!

  Feel free to visit my page; Kathy

 21. Excellent blog here! Also your site loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to
  your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  Review my web site Remona

 22. I must get across my affection for your generosity in support
  of those who must have assistance with this one study.
  Your very own dedication to getting the message all-around
  was exceedingly interesting and have surely permitted regular people just like me to reach
  their ambitions. Your own interesting tutorial means
  this much a person like me and additionally
  to my office colleagues. Thanks a lot; from each one of us.

  Here is my web page http://clubriders.men/viewtopic.php?id=277975

 23. I do not even know the way I finished up here, however I believed this publish was once great.
  I do not recognize who you’re but certainly you’re going to
  a well-known blogger for those who aren’t already.
  Cheers!

  My blog post :: clubriders.men

 24. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

  Also visit my website: http://clubriders.men/

 25. I drop a leave a response when I like a article on a website
  or if I have something to contribute to the conversation. It is
  a result of the fire communicated in the article I read. And
  after this post BØ: Hvis 51% af dig er kunstig intelligens, er du så stadig et menneske?
  – Emilia van Hauen. I was excited enough to drop
  a comment 😛 I do have a couple of questions for
  you if you don’t mind. Is it only me or does it look like like a
  few of these remarks come across as if they are coming from brain dead folks?
  😛 And, if you are writing on additional sites, I
  would like to keep up with everything fresh you have to post.
  Could you list every one of your community pages like your
  linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  my homepage; https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=253572

 26. whoah this weblog is fantastic i really like reading your articles.

  Keep up the good work! You realize, many persons
  are hunting round for this info, you can help them greatly.

  Look at my web blog – clubriders.men

 27. I wish to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of condition. Just after surfing through the world-wide-web and coming
  across ways which are not beneficial, I thought my entire
  life was done. Living devoid of the approaches to the problems you have sorted out
  all through your good post is a crucial case, and those which could
  have adversely damaged my career if I had not encountered your web blog.
  That talents and kindness in controlling all the details
  was important. I am not sure what I would have done if I
  had not come upon such a stuff like this. It’s possible to at this
  time look forward to my future. Thanks very much for this specialized and amazing help.
  I will not think twice to propose the blog to anybody who needs to
  have guidelines about this subject.

  My web-site – https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=235489

 28. Good ? I should certainly pronounce, impressed
  with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as
  related information ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it at all.

  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme .
  a tones way for your customer to communicate.
  Nice task.

  Here is my homepage :: https://www.tasknight.com/forum/index.php?action=profile;u=809

 29. My wife and i were really ecstatic Michael could finish off his basic research from your ideas he had from your blog.
  It is now and again perplexing just to continually be giving out
  techniques that some people have been trying to sell.
  And we all fully grasp we have got the website owner to give thanks to for this.
  Those illustrations you made, the easy blog menu, the relationships you can make it easier to create – it is most astonishing, and it is assisting our son in addition to our
  family understand this situation is excellent, and that is seriously
  pressing. Thanks for all the pieces!

  Here is my blog; http://www.hotelforrest.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=KennyLauna

 30. My brother recommended I might like this web site.
  He used to be entirely right. This publish truly made my day.
  You can not imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thank
  you!

  my webpage mpc-install.com

 31. Its like you read my mind! You seem to know a lot about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home
  a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I’ll definitely be back.

  Look into my homepage; Brayden

 32. I’m really enjoying the design and layout of your
  website. It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?

  Great work!

  Also visit my homepage: http://www.qijiang520.com

 33. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

  my site 800ws.net

 34. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.

  Appreciate it!

  Also visit my webpage … kebe.top

 35. We would like to thank you once again for the wonderful ideas you gave Jesse
  when preparing her post-graduate research as well as, most
  importantly, for providing many of the ideas in a single blog post.
  In case we had known of your blog a year ago, we might have
  been rescued from the unnecessary measures we were employing.
  Thanks to you.

  my web site http://www.mangguoty.com

 36. I believe that is one of the so much vital info for me.

  And i’m satisfied reading your article. But want to remark on few basic things, The site taste is ideal, the articles is actually excellent :D.
  Excellent process, cheers.

  Feel free to visit my web blog: http://www.goldenanapa.ru

 37. Have you ever considered creating an e-book or guest
  authoring on other sites? I have a blog based on the same information you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  Check out my homepage – https://mpc-install.com/

 38. First of all I would like to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to
  ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing.

  I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost
  simply just trying to figure out how to begin. Any ideas
  or tips? Kudos!

  Here is my webpage; http://www.lubertsi.net

 39. I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals.
  I definitely liked reading all that is posted on your website.Keep the stories coming.
  I enjoyed it!

  my web site … haojiafu.net

 40. I wish to express my appreciation to this writer for bailing me
  out of this particular trouble. Just after researching throughout the the net and
  getting thoughts which were not beneficial, I assumed my life was over.
  Existing without the approaches to the problems you’ve resolved
  by means of your good short article is a critical case, and the
  kind that could have in a wrong way damaged my entire
  career if I hadn’t come across your web page. Your own knowledge and kindness in taking care of almost everything was precious.
  I’m not sure what I would have done if I had not
  come upon such a solution like this. I can at this time look ahead to
  my future. Thank you so much for your impressive and amazing guide.
  I won’t be reluctant to recommend your web sites to any individual who should have
  recommendations about this issue.

  Feel free to surf to my blog post … lovegamematch.com

 41. When someone writes an piece of writing he/she
  retains the plan of a user in his/her mind that how a
  user can be aware of it. Therefore that’s why this paragraph
  is amazing. Thanks!

  My web-site Tod

 42. Thank you for some other magnificent article.
  Where else may anyone get that type of information in such a perfect method of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

  my web page; mpc-install.com

 43. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great.
  I really like what you have acquired here, really like what you’re saying
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
  take care of to keep it smart. I can’t wait to read
  far more from you. This is really a wonderful website.

  Have a look at my web site – Mae

 44. I’m extremely impressed along with your writing abilities and also with the layout in your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare
  to look a nice blog like this one these days..

  Here is my webpage Barb

 45. I would like to take the opportunity of thanking you for that professional guidance I have usually enjoyed going to your site.
  I’m looking forward to the particular commencement
  of my school research and the complete preparing would never have been complete without surfing your
  web site. If I could be of any assistance to others, I might be thankful
  to help by way of what I have discovered
  from here.

  Feel free to visit my page: http://www.hospital.bookmarking.site

 46. I blog quite often and I seriously thank you for your information. This great article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your Feed as well.

  Here is my web blog … lubertsi.net

 47. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for fantastic info I was looking for this info for my
  mission.

  Feel free to surf to my web-site – http://www.lubertsi.net

 48. hi!,I really like your writing so a lot!
  share we communicate more approximately your post on AOL?
  I require an expert in this space to resolve my problem.

  Maybe that’s you! Looking ahead to see you.

  Feel free to surf to my web blog :: mpc-install.com

 49. I blog frequently and I really thank you for your information.
  This article has truly peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking
  for new details about once per week. I subscribed to your Feed
  too.

  Here is my web-site :: Amee

 50. Thanks for another informative blog. The place else may just I am getting that kind of info written in such an ideal
  method? I have a undertaking that I am just now working on, and I have been on the glance out for such information.

  my webpage: lovegamematch.com

 51. It’s awesome to visit this web page and reading
  the views of all friends on the topic of this post, while I am also keen of getting experience.

  Check out my blog post :: Leonore

 52. Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely confused .. Any recommendations?
  Cheers!

  Stop by my website :: mpc-install.com

 53. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Cheers

  Here is my web page – Tegan

 54. After looking over a few of the blog posts on your blog,
  I honestly like your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my web site as well and tell me what you think.

  Have a look at my web page … sanatorium.com.ru

 55. I?m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that?s both educative and entertaining, and let me tell you,
  you have hit the nail on the head. The problem is something
  not enough folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

  My website – haojiafu.net

 56. Heya outstanding blog! Does running a blog such as this require a large amount of work?
  I have virtually no understanding of computer programming
  however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any suggestions or techniques for new blog
  owners please share. I know this is off subject
  but I simply wanted to ask. Appreciate it!

  Also visit my blog post vetearii.free.fr

 57. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted
  and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well
  am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for rookie blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 58. I want to get across my affection for your kindness in support of
  men and women that absolutely need help with the subject matter.
  Your real commitment to getting the solution throughout ended up being unbelievably
  practical and has without exception allowed workers much like me to achieve their dreams.
  Your important help and advice entails a whole lot a person like
  me and far more to my fellow workers. Thank you; from each one of us.

  my webpage … http://www.qijiang520.com

 59. It’s perfect time to make a few plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I have learn this put up and if
  I could I desire to suggest you few attention-grabbing issues or suggestions.

  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.

  I want to learn more issues approximately it!

  Also visit my web site Chauncey

 60. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, might check this…
  IE still is the marketplace leader and a good part of other folks will leave out your great writing due to
  this problem.

  Also visit my web page; mpc-install.com

 61. I got this site from my pal who informed me about this web
  page and at the moment this time I am visiting this web site and reading
  very informative posts at this time.

  Here is my web blog – 800ws.net

 62. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane
  so any assistance is very much appreciated.

  Feel free to visit my web-site: qijiang520.com

 63. It’s amazing to pay a quick visit this website and reading the views of all colleagues on the topic of this paragraph, while I am also
  zealous of getting familiarity.

  Feel free to surf to my web-site – Christopher

 64. Thank you for every other great post. Where else may just anyone get that type of info in such an ideal means of writing?
  I have a presentation next week, and I’m at the look for such information.

  Here is my homepage … bbs.shishiedu.com

 65. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?

  I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  my web page … http://clubriders.men/viewtopic.php?id=363103

 66. I have been surfing online greater than three hours as of late, but I never found any interesting article like yours.
  It is pretty price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made
  just right content as you did, the net will probably
  be a lot more useful than ever before.

  my blog :: http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=JeffreysKraig

 67. Hi there! This post could not be written much better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!

  He always kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him.

  Pretty sure he’ll have a great read. Thank you for sharing!

  Here is my web page http://www.hotelforrest.ru

 68. Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I
  wish my site loaded up as fast as yours lol

  my web page; chengdian.cc

 69. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend
  who had been doing a little research on this. And he in fact ordered
  me breakfast because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss
  this topic here on your blog.

  Feel free to visit my web page; https://mpc-install.com/

 70. Thanks a ton for being my own mentor on this matter. We enjoyed your current article greatly and most of all
  enjoyed how you really handled the areas I regarded as controversial.
  You’re always extremely kind to readers like me and
  let me in my existence. Thank you.

  Also visit my site – chengdian.cc

 71. It’s truly very complicated in this active life to
  listen news on TV, therefore I simply use the web
  for that purpose, and get the latest news.

  Have a look at my web-site :: chengdian.cc

 72. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any ideas? Many thanks!

  my website – http://www.aniene.net

 73. I don’t even know the way I finished up right
  here, but I assumed this submit was great. I do not recognize
  who you might be however definitely you are going to a famous blogger should you aren’t already 😉 Cheers!

  Also visit my web page :: mpc-install.com

 74. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post
  is written by him as nobody else know such detailed
  about my trouble. You are amazing! Thanks!

  Here is my blog … clubriders.men

 75. What’s up all, here every one is sharing these kinds of experience, thus it’s fastidious to read this webpage,
  and I used to pay a quick visit this web site everyday.

  My webpage; clubriders.men

 76. Good day very cool site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your website and take the feeds also…I
  am satisfied to seek out a lot of useful information here within the publish, we
  need work out more strategies in this regard, thanks for
  sharing.

  Here is my site; http://usedtiresbrowardcounty.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ZimpelElba

 77. Awesome site you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of online community where I can get advice from other
  experienced people that share the same interest. If you
  have any recommendations, please let me know. Bless you!

  Here is my webpage … pansionat.com.ru

 78. I blog frequently and I really thank you for your content.
  The article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your RSS feed as well.

  Feel free to surf to my web site: https://kebe.top

 79. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one
  or two pictures. Maybe you could space it out better?

  Feel free to visit my site: http://duna-anapa.net.ru

 80. Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to generate a
  really good article… but what can I say… I hesitate
  a whole lot and never manage to get anything done.

  Have a look at my web page http://www.aniene.net

 81. It’s remarkable to visit this web site and reading the views of all colleagues concerning this
  piece of writing, while I am also eager of getting knowledge.

  my web blog … Nicolas

 82. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you,
  However I am going through difficulties with your RSS.
  I don?t know the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having similar RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

  Review my web site: http://bbs.shishiedu.com

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}