november 27

BØ: Hvis 51% af dig er kunstig intelligens, er du så stadig et menneske?

Det menneskelige handler om relationer. Det digitale handler om forbindelser. Desværre har samfundet en tendens til at optimere og styre efter det sidste, mens det er det første, der skaber meningsfulde og lykkelige liv. Og hvad andet bør vi egentlig stræbe efter?

Kronik i Børsen 26.11.17 

Hvis 49 procent af mig er maskine og kunstig intelligens, er jeg så stadig mest menneske? Skal jeg så stadig selv bestemme over mig selv og alle mine handlinger? Og kan jeg siges at have en selvstændig bevidsthed, som gør mig til et unikt individ, som har menneskelige rettigheder og status som borger?

Og hvad hvis jeg får en opgradering, som gør, at 51 procent af mig nu er digitalt, kan jeg så forvente, at jeg stadig har de samme rettigheder og samme status som menneske? Kunne jeg risikere, at nogen kunne tillade sig at slukke for mig, kassere mig, bestemme over mig og hvilke opgraderinger jeg nu skulle have og ikke mindst hvilken funktion jeg skulle udfylde?

Og hvem er ”nogen” egentlig?

Hvordan måler man det menneskelige?

Hvordan måler man, hvordan det fordeler sig mellem menneske og maskine? Fysisk? Bevidsthedsmæssigt? Altså hvis halvdelen af min fysiske krop er implantater og kunstige lemmer eller jeg er afhængig af et exo-skelet, er jeg så blevet til mere maskine end menneske? Eller er det i min hjerne, mit sind og min bevidsthed, at jeg først og fremmest er menneske?  

Mens generationerne Y og Z for alvor bliver voksne, vil vi som art komme til at skulle tage nogle moralske, etiske og tekniske drøftelser om, hvad det vil sige at være et menneske. Og det kommer blandt andet til at handle om rettigheder. Rettigheder til at være et individ og en borger med ansvar, pligter og adgang til behørig beskyttelse mod ydre farer. Men mest af alt kommer det til at handle om, hvordan vi definerer det autentisk menneskelige.

Hvad er så ufravigeligt menneskeligt, at det skal være til stede for at kræve status som et menneske? For hvis det går, som det har gået i over 10.000 år, vil menneskearten stadig være den suverænt dominerende livsform på kloden, og da vi indtil videre har krævet at have forrang frem for alt andet, inklusive andre levende væsener og naturen (selvom den nogle gange dominerer os totalt ved fx ved tsunamier og jordskælv), er der meget der tyder på, at dette statushierarki vil fortsætte med at bestå.

Den eksponentielle udvikling

Det siges, at vi lever i en tid med eksponentiel udvikling, hvor det er blevet helt umuligt at forudse, hvad de enkelte opfindelser kommer til at have af vidtrækkende konsekvenser. Lige nu står vi overfor landevindinger indenfor førerløse transportmuligheder, 3D-print, alle udgaver af virtual/augmented/mixed reality, bioteknologi og ikke mindst kunstig intelligens, og hver for sig er det svimlende, hvilken indflydelse de kan have på vores livsvilkår efterhånden som de udvikles.

Men de udvikles jo ikke isoleret. De udvikles alle sammen samtidig og påvirker hinanden gensidigt, så i virkeligheden er menneskeheden inviteret til den største teknologiske og digitale fætter-kusine fest, der nogensinde har været afholdt – og der er ingen festmester. Ingen har hverken det forkromede overblik over spilgalleriet og slet ikke kontrollen over, hvordan festen udvikler sig, selvom der nok er lidt længe til før 51 procent af os kan være kunstig.

Summa summarum: Vi har ingen anelse om, hvad vi egentlig er på vej ind i.

Dommedag! Det er et af de scenarier, som altid er blevet malende beskrevet, når talen er faldet på menneskehedens fremtid. For vi mennesker hader, når vi ikke kan forudsige og kontrollere vores egen fremtid. Og vi bliver bekræftet i denne dystopiske tilgang til det kommende gennem størstedelen af science fiction fortællingerne. Film, tv-serier og bøger indenfor denne genre elsker at tegne billedet af en horribel fremtid, hvor alt er sort i sort og hvor mennesket enten er reduceret til en tissemyre i klodens historie, eller må henslæbe tilværelsen under ulidelige forhold.

Jeg anerkender, at der skal være et dramaturgisk gnidningspunkt for at der overhovedet kan opstå en fortælling, men det gør ikke desto mindre denne kategori til den mest utroværdige genre overhovedet. For lige så længe vi har haft science fiction, lige så længe har den på det punkt notorisk taget fejl. Menneskeheden er nemlig fortsat med at få bedre og bedre levevilkår, med få overgangsproblemer, som fx da industrialiseringen medførte en enorm tilgang fra land til by med helt afskyelige arbejds-og boligvilkår til følge. Derfor er der også en stor sandsynlighed for, at den overvejende positive udvikling vil fortsætte.

Så nej, det er ikke den vi skal frygte.

Det vi skal frygte

Det vi skal frygte er til gengæld, at vi slet ikke har nok fokus på det, der gør det menneskelige menneskeligt, nemlig vores relationer. Hverken skolebørn eller unge, og ej heller de voksne, bliver trænede i at forstå, opsøge, skabe, vedligeholde, styrke og forpligte sig i de relationer, som beviseligt har en direkte indflydelse på vores livskvalitet. Det er der adskillige undersøgelser der viser, bla. ”The villageeffect” af Susan Pinker. Den mest imponerende studie er dog nok Harvard Study of Adult Development, som har kørt siden 1938, hvor man samlede 268 mandlige 2. års studerende fra Harvard University og 456 unge mænd fra Bostons fattigste kvarterer. Dem fulgte man ved at give dem et spørgeskema hvert andet år, lave en helbredsundersøgelse af dem hvert femte år og med jævne mellemrum interviewe dem om deres liv og deres helbredsmæssige og mentale tilstand. I 75 år – femoghalvfjerds! – er disse 724 mænd blevet fulgt tæt for at se, hvordan de udviklede sig, og i dag har vi svaret på det måske vigtigste spørgsmål, vi som art kan stille os selv:

Hvordan får man et sundt og lykkeligt liv?

Det entydige svar var: Gode relationer. Hvis det sammenholdes med, at de psykiske skader er voldsomt i vækst, at ensomhed er et stigende problem og at halvdelen af befolkningen lider af stress i varierende grad, må vi indse, at vi som samfund er på vej i en meget forkert retning. De personlige konsekvenser af dette møder jeg gang på gang, når jeg er ude og holde foredrag om det her, for bagefter er der altid flere der vil dele deres historie, deres tvivl og fortvivlelse. Det findes. I virkeligheden.

Når vi handler som maskiner fremfor mennesker

Problemet er, at vi som samfund handler for meget som maskiner og for lidt som mennesker.

Det digitale, det maskinelle, det industrielle, har altid handlet om hastighed og effektivitet. Med andre ord har det i bund og grund handlet om at udvide antallet af forbindelser. Jo mere og flere, jo bedre og hurtigere.

Og det er bestemt ikke skidt. Det kan frigøre os mennesker fra dødssyge opgaver, og bla. skabe plads til flere ”varme hænder”, samt ikke mindst kan disse teknologier være med til at løse komplicerede og alvorligt truende problemer, som klima- og miljøkatastrofer og overbefolkning. Men skal vi ikke på vildspor som art, skal vi altså også opgradere vores evne til at skabe, fastholde og udvikle relationer. For det er præcis det, der er behov for, hvis vi skal have et balanceret samfund, der både dyrker innovationen, kreativitet og livskvaliteten. Og som sætter os i stand til at løse de kommende udfordringer, som vi kun har set skyggen af indtil videre.

I Danmark er vi vældig gode til at skabe forbindelser. Digitale forbindelser. Ifølge konsulentfirmaet Deloittes årlige trusselsbaromenter, Global Defence Outlook, er Danmark det fjerde mest sårbare land i forhold til cyberkriminalitet. Og det lyder jo ikke godt, men er altså også et indirekte udtryk for, at vi faktisk er meget godt med i digitaliseringen. Ellers kunne vi slet ikke være så sårbare.

Vi er samtidig også det land med den højeste grad af tillid mellem mennesker. Vi ligger i gennemsnit omkring de næsten 80 procent, der stoler på andre mennesker, mens bundskraberen er Brasilien på fem procent. Tillid er godt både menneskeligt og økonomisk; det skaber en rar kultur at leve i og det giver flere penge på bundlinjen, fordi ressourcerne bliver brugt på innovation og kreativitet, fremfor kontrol.

Ingen læring i at skabe relationer og fællesskaber

Desværre har det ikke givet anledning til at vi fx i skolesystemer lærer noget helt basalt om, hvordan vi som mennesker fungerer psykisk og socialt. Og vi lærer heller ikke noget om, hvordan vi fungerer i forskellige former for fællesskaber. Altså styrker vi ikke de kommende generationer i at klare sig i en social verden.

Det springende punkt er, at de systemer, som ellers har hjulpet folk ind i relationer, også er under opløsning. Fx foregår en del af undervisningen i dag elektronisk, så elever (og lærere) ikke mødes i den fysisk verden. På flere og flere arbejdspladser mødes man heller ikke fysisk hver dag. Skilsmisser optræder i halvdelen af alle ægteskaber og gør familien til et mere ustabilt – men somme tider også udvidet – fællesskab osv. Det kræver altså mere af os i dag at blive til medlemmer af et fællesskab og udvikle de relationer, samtidig med at det i andre tilfælde er blevet lettere, fordi man via de sociale medier kan indgå i langt flere end tidligere.

Alt dette betyder, at der stilles større og større krav til det enkelte menneske både at forstå og administrere socialiteten og skabe holdbare og gode relationer, som ultimativt handler om man har evnen til og øvelsen i at indgå i gensidigt forpligtende forhold. I kontrast hertil ser vi at samfundets fokus er på at øge antallet af teknologiske forbindelser og træne den enkelte borger i at passe ind i de systemer, som denne udvikling har medført (fx at forstå og bruge NemID, hvilket har fået flere indlagt for akut hjertestop!).

Dommedag sker fordi vi ikke opgraderer mennesket

Dommedagen findes ikke i selve digitaliseringen. Dommedagen findes i, at samfundet ikke sørger for at opgradere det menneskelige samtidig med, at det teknologiske hele tiden bliver udviklet. Det giver en skævhed i forholdet mellem mennesker og maskine og den er ikke til menneskets fordel!

Løsningen? At det sociale styrer det teknologiske. Relationer før forbindelser. Fællesskaber før profit. Samvær før KPI’ere.

Ja, det er så enkelt. Hvis vi altså vil mere og bedre, end blot at findes, som en vældig effektiv art.  


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 1. I need to to thank you for this good read!!
  I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

 2. This paragraph will assist the internet users for
  creating new website or even a blog from start to end.

 3. I was just searching for this information for a while.
  After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web
  site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do
  not rank this kind of informative web sites in top of the
  list. Usually the top websites are full of garbage.

  my blog post; tjml.top

 4. Simply desire to say your article is as amazing.
  The clearness on your submit is simply nice and i could think you
  are an expert in this subject. Fine along with your permission allow
  me to grab your RSS feed to keep updated with approaching post.
  Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

  Stop by my blog kebe.top

 5. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so
  I decided to browse your site on my iphone during lunch
  break. I really like the information you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful
  blog!

  Also visit my blog http://www.lubertsi.net

 6. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

  Here is my blog post: kebe.top

 7. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
  My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the internet without my permission. Do
  you know any techniques to help prevent content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

  Here is my web-site … http://vntong.com/home.php?mod=space&uid=205738&do=profile

 8. Hello there, I found your web site by the use of Google while searching for a similar subject,
  your web site got here up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Feel free to visit my site :: Dorie

 9. I do not even understand how I finished up right here,
  however I assumed this post used to be great. I do not
  recognise who you are but definitely you’re going to a famous
  blogger for those who aren’t already. Cheers!

  My blog: Mathew

 10. Hey there! I simply would like to give you a big thumbs up
  for your great info you have here on this post.
  I’ll be coming back to your website for more soon.

 11. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Brief but very precise info? Many thanks for sharing this one.
  A must read post!

  Also visit my web page … chengdian.cc

 12. The next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as
  much as this one. I mean, I know it was my choice to
  read through, however I actually believed you’d have something
  helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about
  something that you can fix if you were not too busy searching for
  attention.

  my blog post; exterminatorsouthflorida.com

 13. Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great
  written and come with almost all important infos.
  I’d like to see more posts like this.

  Stop by my web site kebe.top

 14. I think that is one of the so much important information for me.
  And i’m glad studying your article. However want to remark on some normal things, The
  website style is perfect, the articles is in reality excellent : D.
  Excellent process, cheers

  My web-site – newcasinos.guru

 15. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward
  to all your posts! Keep up the outstanding work!

 16. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or
  something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit,
  but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read.

  I’ll certainly be back.

  My blog; khoquet.com

 17. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

  Also visit my website mpc-install.com

 18. If you are going for most excellent contents like myself, only visit this web page all the time for the reason that it gives quality contents, thanks

  Here is my site: 042zone.com

 19. At this moment I am going away to do my breakfast, later than having my
  breakfast coming over again to read further news.

  My blog Zelda

 20. My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your
  post’s to be exactly I’m looking for. Does one offer guest writers to write content to
  suit your needs? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a number of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome site!

  Feel free to visit my page; Kathy

 21. Excellent blog here! Also your site loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to
  your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  Review my web site Remona

 22. I must get across my affection for your generosity in support
  of those who must have assistance with this one study.
  Your very own dedication to getting the message all-around
  was exceedingly interesting and have surely permitted regular people just like me to reach
  their ambitions. Your own interesting tutorial means
  this much a person like me and additionally
  to my office colleagues. Thanks a lot; from each one of us.

  Here is my web page http://clubriders.men/viewtopic.php?id=277975

 23. I do not even know the way I finished up here, however I believed this publish was once great.
  I do not recognize who you’re but certainly you’re going to
  a well-known blogger for those who aren’t already.
  Cheers!

  My blog post :: clubriders.men

 24. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

  Also visit my website: http://clubriders.men/

 25. I drop a leave a response when I like a article on a website
  or if I have something to contribute to the conversation. It is
  a result of the fire communicated in the article I read. And
  after this post BØ: Hvis 51% af dig er kunstig intelligens, er du så stadig et menneske?
  – Emilia van Hauen. I was excited enough to drop
  a comment 😛 I do have a couple of questions for
  you if you don’t mind. Is it only me or does it look like like a
  few of these remarks come across as if they are coming from brain dead folks?
  😛 And, if you are writing on additional sites, I
  would like to keep up with everything fresh you have to post.
  Could you list every one of your community pages like your
  linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  my homepage; https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=253572

 26. whoah this weblog is fantastic i really like reading your articles.

  Keep up the good work! You realize, many persons
  are hunting round for this info, you can help them greatly.

  Look at my web blog – clubriders.men

 27. I wish to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of condition. Just after surfing through the world-wide-web and coming
  across ways which are not beneficial, I thought my entire
  life was done. Living devoid of the approaches to the problems you have sorted out
  all through your good post is a crucial case, and those which could
  have adversely damaged my career if I had not encountered your web blog.
  That talents and kindness in controlling all the details
  was important. I am not sure what I would have done if I
  had not come upon such a stuff like this. It’s possible to at this
  time look forward to my future. Thanks very much for this specialized and amazing help.
  I will not think twice to propose the blog to anybody who needs to
  have guidelines about this subject.

  My web-site – https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=235489

 28. Good ? I should certainly pronounce, impressed
  with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as
  related information ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it at all.

  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme .
  a tones way for your customer to communicate.
  Nice task.

  Here is my homepage :: https://www.tasknight.com/forum/index.php?action=profile;u=809

 29. My wife and i were really ecstatic Michael could finish off his basic research from your ideas he had from your blog.
  It is now and again perplexing just to continually be giving out
  techniques that some people have been trying to sell.
  And we all fully grasp we have got the website owner to give thanks to for this.
  Those illustrations you made, the easy blog menu, the relationships you can make it easier to create – it is most astonishing, and it is assisting our son in addition to our
  family understand this situation is excellent, and that is seriously
  pressing. Thanks for all the pieces!

  Here is my blog; http://www.hotelforrest.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=KennyLauna

 30. My brother recommended I might like this web site.
  He used to be entirely right. This publish truly made my day.
  You can not imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thank
  you!

  my webpage mpc-install.com

 31. Its like you read my mind! You seem to know a lot about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home
  a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I’ll definitely be back.

  Look into my homepage; Brayden

 32. I’m really enjoying the design and layout of your
  website. It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?

  Great work!

  Also visit my homepage: http://www.qijiang520.com

 33. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

  my site 800ws.net

 34. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.

  Appreciate it!

  Also visit my webpage … kebe.top

 35. We would like to thank you once again for the wonderful ideas you gave Jesse
  when preparing her post-graduate research as well as, most
  importantly, for providing many of the ideas in a single blog post.
  In case we had known of your blog a year ago, we might have
  been rescued from the unnecessary measures we were employing.
  Thanks to you.

  my web site http://www.mangguoty.com

 36. I believe that is one of the so much vital info for me.

  And i’m satisfied reading your article. But want to remark on few basic things, The site taste is ideal, the articles is actually excellent :D.
  Excellent process, cheers.

  Feel free to visit my web blog: http://www.goldenanapa.ru

 37. Have you ever considered creating an e-book or guest
  authoring on other sites? I have a blog based on the same information you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  Check out my homepage – https://mpc-install.com/

 38. First of all I would like to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to
  ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing.

  I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost
  simply just trying to figure out how to begin. Any ideas
  or tips? Kudos!

  Here is my webpage; http://www.lubertsi.net

 39. I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals.
  I definitely liked reading all that is posted on your website.Keep the stories coming.
  I enjoyed it!

  my web site … haojiafu.net

 40. I wish to express my appreciation to this writer for bailing me
  out of this particular trouble. Just after researching throughout the the net and
  getting thoughts which were not beneficial, I assumed my life was over.
  Existing without the approaches to the problems you’ve resolved
  by means of your good short article is a critical case, and the
  kind that could have in a wrong way damaged my entire
  career if I hadn’t come across your web page. Your own knowledge and kindness in taking care of almost everything was precious.
  I’m not sure what I would have done if I had not
  come upon such a solution like this. I can at this time look ahead to
  my future. Thank you so much for your impressive and amazing guide.
  I won’t be reluctant to recommend your web sites to any individual who should have
  recommendations about this issue.

  Feel free to surf to my blog post … lovegamematch.com

 41. When someone writes an piece of writing he/she
  retains the plan of a user in his/her mind that how a
  user can be aware of it. Therefore that’s why this paragraph
  is amazing. Thanks!

  My web-site Tod

 42. Thank you for some other magnificent article.
  Where else may anyone get that type of information in such a perfect method of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

  my web page; mpc-install.com

 43. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great.
  I really like what you have acquired here, really like what you’re saying
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
  take care of to keep it smart. I can’t wait to read
  far more from you. This is really a wonderful website.

  Have a look at my web site – Mae

 44. I’m extremely impressed along with your writing abilities and also with the layout in your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare
  to look a nice blog like this one these days..

  Here is my webpage Barb

 45. I would like to take the opportunity of thanking you for that professional guidance I have usually enjoyed going to your site.
  I’m looking forward to the particular commencement
  of my school research and the complete preparing would never have been complete without surfing your
  web site. If I could be of any assistance to others, I might be thankful
  to help by way of what I have discovered
  from here.

  Feel free to visit my page: http://www.hospital.bookmarking.site

 46. I blog quite often and I seriously thank you for your information. This great article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your Feed as well.

  Here is my web blog … lubertsi.net

 47. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for fantastic info I was looking for this info for my
  mission.

  Feel free to surf to my web-site – http://www.lubertsi.net

 48. hi!,I really like your writing so a lot!
  share we communicate more approximately your post on AOL?
  I require an expert in this space to resolve my problem.

  Maybe that’s you! Looking ahead to see you.

  Feel free to surf to my web blog :: mpc-install.com

 49. I blog frequently and I really thank you for your information.
  This article has truly peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking
  for new details about once per week. I subscribed to your Feed
  too.

  Here is my web-site :: Amee

 50. Thanks for another informative blog. The place else may just I am getting that kind of info written in such an ideal
  method? I have a undertaking that I am just now working on, and I have been on the glance out for such information.

  my webpage: lovegamematch.com

 51. It’s awesome to visit this web page and reading
  the views of all friends on the topic of this post, while I am also keen of getting experience.

  Check out my blog post :: Leonore

 52. Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely confused .. Any recommendations?
  Cheers!

  Stop by my website :: mpc-install.com

 53. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Cheers

  Here is my web page – Tegan

 54. After looking over a few of the blog posts on your blog,
  I honestly like your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my web site as well and tell me what you think.

  Have a look at my web page … sanatorium.com.ru

 55. I?m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that?s both educative and entertaining, and let me tell you,
  you have hit the nail on the head. The problem is something
  not enough folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

  My website – haojiafu.net

 56. Heya outstanding blog! Does running a blog such as this require a large amount of work?
  I have virtually no understanding of computer programming
  however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any suggestions or techniques for new blog
  owners please share. I know this is off subject
  but I simply wanted to ask. Appreciate it!

  Also visit my blog post vetearii.free.fr

 57. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted
  and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well
  am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for rookie blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 58. I want to get across my affection for your kindness in support of
  men and women that absolutely need help with the subject matter.
  Your real commitment to getting the solution throughout ended up being unbelievably
  practical and has without exception allowed workers much like me to achieve their dreams.
  Your important help and advice entails a whole lot a person like
  me and far more to my fellow workers. Thank you; from each one of us.

  my webpage … http://www.qijiang520.com

 59. It’s perfect time to make a few plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I have learn this put up and if
  I could I desire to suggest you few attention-grabbing issues or suggestions.

  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.

  I want to learn more issues approximately it!

  Also visit my web site Chauncey

 60. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, might check this…
  IE still is the marketplace leader and a good part of other folks will leave out your great writing due to
  this problem.

  Also visit my web page; mpc-install.com

 61. I got this site from my pal who informed me about this web
  page and at the moment this time I am visiting this web site and reading
  very informative posts at this time.

  Here is my web blog – 800ws.net

 62. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane
  so any assistance is very much appreciated.

  Feel free to visit my web-site: qijiang520.com

 63. It’s amazing to pay a quick visit this website and reading the views of all colleagues on the topic of this paragraph, while I am also
  zealous of getting familiarity.

  Feel free to surf to my web-site – Christopher

 64. Thank you for every other great post. Where else may just anyone get that type of info in such an ideal means of writing?
  I have a presentation next week, and I’m at the look for such information.

  Here is my homepage … bbs.shishiedu.com

 65. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?

  I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  my web page … http://clubriders.men/viewtopic.php?id=363103

 66. I have been surfing online greater than three hours as of late, but I never found any interesting article like yours.
  It is pretty price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made
  just right content as you did, the net will probably
  be a lot more useful than ever before.

  my blog :: http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=JeffreysKraig

 67. Hi there! This post could not be written much better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!

  He always kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him.

  Pretty sure he’ll have a great read. Thank you for sharing!

  Here is my web page http://www.hotelforrest.ru

 68. Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I
  wish my site loaded up as fast as yours lol

  my web page; chengdian.cc

 69. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend
  who had been doing a little research on this. And he in fact ordered
  me breakfast because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss
  this topic here on your blog.

  Feel free to visit my web page; https://mpc-install.com/

 70. Thanks a ton for being my own mentor on this matter. We enjoyed your current article greatly and most of all
  enjoyed how you really handled the areas I regarded as controversial.
  You’re always extremely kind to readers like me and
  let me in my existence. Thank you.

  Also visit my site – chengdian.cc

 71. It’s truly very complicated in this active life to
  listen news on TV, therefore I simply use the web
  for that purpose, and get the latest news.

  Have a look at my web-site :: chengdian.cc

 72. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any ideas? Many thanks!

  my website – http://www.aniene.net

 73. I don’t even know the way I finished up right
  here, but I assumed this submit was great. I do not recognize
  who you might be however definitely you are going to a famous blogger should you aren’t already 😉 Cheers!

  Also visit my web page :: mpc-install.com

 74. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post
  is written by him as nobody else know such detailed
  about my trouble. You are amazing! Thanks!

  Here is my blog … clubriders.men

 75. What’s up all, here every one is sharing these kinds of experience, thus it’s fastidious to read this webpage,
  and I used to pay a quick visit this web site everyday.

  My webpage; clubriders.men

 76. Good day very cool site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your website and take the feeds also…I
  am satisfied to seek out a lot of useful information here within the publish, we
  need work out more strategies in this regard, thanks for
  sharing.

  Here is my site; http://usedtiresbrowardcounty.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ZimpelElba

 77. Awesome site you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of online community where I can get advice from other
  experienced people that share the same interest. If you
  have any recommendations, please let me know. Bless you!

  Here is my webpage … pansionat.com.ru

 78. I blog frequently and I really thank you for your content.
  The article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your RSS feed as well.

  Feel free to surf to my web site: https://kebe.top

 79. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one
  or two pictures. Maybe you could space it out better?

  Feel free to visit my site: http://duna-anapa.net.ru

 80. Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to generate a
  really good article… but what can I say… I hesitate
  a whole lot and never manage to get anything done.

  Have a look at my web page http://www.aniene.net

 81. It’s remarkable to visit this web site and reading the views of all colleagues concerning this
  piece of writing, while I am also eager of getting knowledge.

  my web blog … Nicolas

 82. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you,
  However I am going through difficulties with your RSS.
  I don?t know the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having similar RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

  Review my web site: http://bbs.shishiedu.com

 83. I carry on listening to the news update lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get
  one. Could you advise me please, where could i acquire some?

  my web blog: Kelli

 84. This is the right site for anybody who would like to understand this topic.

  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that
  I actually will need to?HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for a long time.
  Wonderful stuff, just excellent!

  Have a look at my site: https://www.qijiang520.com

 85. Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer,
  would check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a large component to folks will omit your excellent writing because of this problem.

  Here is my homepage … http://www.aniene.net

 86. This web site definitely has all the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  Feel free to visit my web blog – kebe.top

 87. Greetings! I’ve been following your site for a while now
  and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas!

  Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

  Here is my blog: clubriders.men

 88. I’ve been surfing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally,
  if all webmasters and bloggers made good content
  as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  my homepage; frun-test.sakura.ne.jp

 89. This is the right website for anyone who would like to understand this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with you (not that
  I actually will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that’s been discussed for years.
  Excellent stuff, just wonderful!

  Check out my blog post: clubriders.men

 90. I just wanted to thank you once again for the amazing web site you have designed here.
  It is full of ideas for those who are definitely interested in this subject, in particular this very post.
  Your all actually sweet and thoughtful of others and also reading
  your website posts is a great delight if you ask me. And exactly
  what a generous present! Mary and I will have enjoyment making use of your
  guidelines in what we need to do in a month’s time.
  Our collection of ideas is a mile long which means that your tips might be put to great use.

  Look at my page :: http://haojiafu.net/forum.php?mod=viewthread&tid=848957

 91. Hi fantastic blog! Does running a blog like this take
  a lot of work? I’ve no expertise in programming however I had
  been hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any ideas or techniques
  for new blog owners please share. I know this is off subject but
  I just had to ask. Thanks!

  Also visit my web blog: http://usedtiresbrowardcounty.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EwingMaple

 92. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my homepage: http://www.hotelforrest.ru

 93. When someone writes an piece of writing he/she maintains the
  plan of a user in his/her brain that how a user can know it.
  Therefore that’s why this piece of writing is perfect.

  Thanks!

  Review my website – kebe.top

 94. I truly wanted to write a simple message so as to thank you for the unique secrets you are writing at this website.
  My incredibly long internet investigation has now been paid
  with professional concept to share with my good friends.
  I ‘d declare that we website visitors actually are definitely endowed to
  be in a notable community with many perfect professionals with insightful suggestions.
  I feel quite lucky to have encountered your weblog and look
  forward to many more thrilling moments reading here.
  Thank you once again for a lot of things.

  my homepage – http://benjamindinh.fr/forum/member.php?action=profile&uid=188718

 95. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through many of the articles I realized it’s new
  to me. Anyhow, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be
  bookmarking it and checking back regularly!

  Stop by my site … http://www.hotelforrest.ru

 96. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing for your feed and I am hoping you write once more soon!

  Also visit my web blog … http://www.craksracing.com

 97. I do trust all of the ideas you’ve offered to your post.
  They’re really convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too quick for beginners. Could you please lengthen them
  a little from subsequent time? Thank you for the
  post.

  Check out my website :: vntong.com

 98. Hi there, I discovered your site by means
  of Google even as searching for a related matter, your website got here up, it appears
  to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi
  there, just was aware of your blog via Google, and located that it’s really informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I will appreciate if you continue
  this in future. Numerous people can be benefited from your writing.
  Cheers!

  Feel free to surf to my web page … http://www.hydrology.ipt.pw/out/public-profile-aubreystelz-quickregister-us-free-classifieds-ads

 99. This is the perfect web site for anybody who wishes to understand this topic.
  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to?HaHa).

  You definitely put a new spin on a topic that’s been written about for years.
  Great stuff, just wonderful!

  Feel free to visit my web blog; chengdian.cc

 100. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right
  here. I did however expertise several technical
  issues using this web site, as I experienced to reload the website
  a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing
  with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and
  could look out for a lot more of your respective intriguing content.

  Ensure that you update this again soon..

  Here is my blog http://www.software.sbm.pw

 101. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thank you

  Here is my homepage; clubriders.men

 102. Generally I don’t learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me
  to check out and do so! Your writing style has been surprised me.
  Thank you, very nice article.

  Feel free to visit my webpage mpc-install.com

 103. Hello there, simply become alert to your weblog via Google,
  and located that it’s really informative. I’m going to
  be careful for brussels. I will appreciate for those who proceed this in future.
  A lot of folks will probably be benefited from your writing.
  Cheers!

  Look at my homepage usedtiresbrowardcounty.com

 104. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required
  to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Thank you

  Also visit my web page; frun-test.sakura.ne.jp

 105. I don’t even know how I ended up right here, however I assumed this publish was
  once great. I do not recognize who you might be however certainly you’re going to a well-known blogger when you aren’t already 😉 Cheers!

  Also visit my homepage: craksracing.com

 106. It is appropriate time to make a few plans for the future and it
  is time to be happy. I’ve read this put up and if I may just
  I want to recommend you few fascinating things or tips. Maybe you
  can write subsequent articles regarding this article.
  I wish to learn even more things about it!

  Take a look at my web blog http://www.atomy123.com

 107. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade website post
  from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own web
  site now. Actually the blogging is spreading its wings fast.

  Your write up is a great example of it.

  my blog anapa-alrosa.com.ru

 108. At this time I am going to do my breakfast, afterward having my breakfast coming yet again to read more news.

  Feel free to visit my site – kebe.top

 109. I and also my buddies were actually viewing the good techniques on your site and unexpectedly I
  had a horrible feeling I had not thanked you for those secrets.
  All of the women became for that reason passionate to read
  through all of them and have in effect unquestionably been loving them.

  We appreciate you actually being very considerate and also for opting for some terrific areas most people are really
  needing to discover. My very own honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

  Here is my web site – https://lovegamematch.com

 110. Thank you for every other excellent post. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal approach of writing?
  I have a presentation subsequent week, and
  I’m at the look for such info.

  My blog; bbs.shishiedu.com

 111. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that
  I have really loved browsing your weblog posts. In any case
  I’ll be subscribing for your feed and I’m hoping you write
  once more soon!

  Feel free to surf to my website pansionat.com.ru

 112. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog
  and wished to say that I have really enjoyed surfing around your weblog posts.
  In any case I will be subscribing on your feed and I’m hoping you write again very soon!

  Feel free to visit my homepage; mpc-install.com

 113. I merely wanted to thank you once again for this amazing web-site you have made here.
  It really is full of ideas for those who are definitely interested in this kind
  of subject, specifically this very post. Your all actually sweet as well as
  thoughtful of others plus reading your site posts is a
  fantastic delight with me. And what a generous gift!

  Jeff and I really have pleasure making use of your suggestions in what we must do in a few days.
  Our collection of ideas is a mile long and tips is going to
  be put to fine use.

  My web page http://www.anapapansion.ru

 114. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.

  It will always be exciting to read through articles
  from other authors and practice a little something from
  their websites.

  Feel free to surf to my page: mpc-install.com

 115. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful
  to you.

  Look into my blog post … craksracing.com

 116. Hey I am so grateful I found your weblog, I really found you by accident,
  while I was researching on Bing for something else, Regardless I
  am here now and would just like to say kudos for a
  tremendous post and a all round interesting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much
  more, Please do keep up the awesome work.

  Feel free to surf to my web-site; http://www.atomy123.com/

 117. Thanks for each of your hard work on this blog.
  Kate enjoys engaging in internet research and it’s really obvious
  why. We know all relating to the lively ways you convey both useful and interesting tips on this web site and as well as attract response from
  some other people on the situation while our own girl is in fact becoming educated a great deal.
  Take advantage of the rest of the new year. You are performing a fantastic job.

  my web site; donkhamin.go.th

 118. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for
  a blog website? The account aided me a acceptable deal.

  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear concept

  my web page … http://www.aniene.net

 119. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point. You obviously know
  what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your
  blog when you could be giving us something informative to read?

  my page; motofon.net

 120. I cling on to listening to the news broadcast talk about receiving
  free online grant applications so I have been looking around for the best site to get
  one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  Also visit my homepage; kebe.top

 121. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing,
  it’s rare to see a nice blog like this one
  today.

  my homepage; kebe.top

 122. Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you ever been blogging for?
  you make running a blog look easy. The total look
  of your web site is magnificent, let alone the content material![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just could not leave your site before suggesting that I actually loved the standard info an individual supply on your visitors?
  Is going to be back frequently in order to inspect new posts.

  Take a look at my page; http://www.mhes.tyc.edu.tw

 123. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this kind of space
  . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.
  Reading this information So i’m glad to convey that I’ve an incredibly just right uncanny
  feeling I came upon exactly what I needed. I
  most indubitably will make sure to do not disregard this web site
  and provides it a look regularly.

  my blog: http://www.craksracing.com

 124. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser
  compatibility issues? A handful of my blog visitors have complained about my website not
  operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any advice to help fix this problem?

  Feel free to visit my homepage; http://www.consulenzaleonardo.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=RicherHarriett

 125. Hello there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it is truly informative. I’m going
  to watch out for brussels. I will be grateful if you
  continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

  Have a look at my blog: xajm168.com

 126. That is very interesting, You are a very professional blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for in the hunt for extra of your excellent post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

  Also visit my web page … Toney

 127. I cling on to listening to the news update lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one.

  Could you tell me please, where could i get some?

  my web site: QuadAir Drone

 128. Thank you for being the teacher on this niche. We enjoyed your current
  article very much and most of all liked how you handled the areas I regarded as being controversial.
  You are always extremely kind towards readers really like me and let me in my everyday
  living. Thank you.

  Feel free to visit my blog … OHO Pro Smartwatch Price

 129. Thank you for your website post. Jones and I are actually saving for our new guide on this issue and your post has
  made us all to save our own money. Your notions really solved all our issues.

  In fact, above what we had recognized before we discovered your excellent blog.
  My partner and i no longer nurture doubts along with a troubled mind because you have attended to each
  of our needs in this article. Thanks

  my blog post http://www.lubertsi.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=SchottGabriella

 130. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m inspired!
  Extremely helpful info particularly the ultimate phase 🙂 I care for
  such information much. I used to be looking for this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

  My homepage; bbs.yunweishidai.com

 131. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to
  do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post.

  I am very glad to see such magnificent information being shared freely out
  there.

  Have a look at my page: Blast Portable AC Unit

 132. german mature movies nude models big breasts hentai hat frre
  boobs cam teenage sex classifieds.
  eat my own sperm girl breast pops dildo girl licking
  mature moms dat masterbate girl sexy photos.
  bikini micro pic thong senate sub-committee on lesbian economic
  affairs futurama cartoon nudity porn suck them watch crooked teeth
  thumb sucking.
  megan micheals nude pics cheap escorts uk potters bar deserted island
  tube porn movies maya hills jerk off encouragement lesle anne
  machado nudes.
  femdom stories forever bleach hentai comics in english jenna haze the office xxx nude pics mariska
  hargitay black women dick sucking.
  adult comic books 1960 adrienne bilon naked photos is james
  darren gay what is a 3 way sex pipe nude sale.
  sex life blog latina anal whores america fuck yeah bumer remix free ebony pussy thumbnails gay nevada vacation rentals.

  absolutely free 80 s xxx movies shear womens lingerie dick morris guest appearances today marge simpson lesbian xxx blow my
  ass out.
  hawaii amature porn neil entwistle adult friend sophea wants
  new tits nude footbal players casting couch lane sunny teen.
  free teen girls sex pics breast enlargement nashville adult
  tonsilectomy help hints hot mature teen hentai cumming on girls.

  free teen cock bulges blck dick https://bit.ly/3rLwHCW slice turkey breast
  redhead bride.
  jessica alba dildo teen novels about canadian aboriginal youth https://tinyurl.com/a6ah6m66 sex serch engien gibson l-century vintage guitars.

  teen five foot image post nude https://bit.ly/38LQQRY used collectible vintage stetson prices asian anime.

  jo beth taylor sex scandal the uses of the erotic https://bit.ly/3lbV9Li her erotic impregnation facial expressions
  for animation.
  sexy horney games celebrityscandal naked https://tinyurl.com/ybxsd2r3 black mens first gay sex escort rallye.

  timo und nicole blowjob dildo huge object other https://tinyurl.com/yg9br5rl help job teen naked robim meade.

  virgin of erotic adfs in toronto https://tinyurl.com/ygf97agb buy vintage shoes online exciting position sexual.

  best text tones from virgin mobile step-dad fucks step-daughter germantown tn https://cutt.ly/YxuCTZA private xxx movie
  production sophia loren boobs.
  jennifer love hewit sex vid antimated sex positions
  https://tinyurl.com/yg2vtcag fat black girl fuck pushed down to suck friend off.

  american bukkake 29 rapidshare lesbian sexpics https://bit.ly/3bHZClN volleyball girls ass
  galleries lodie boll e nude.

  amatuer lesbian pictures free nudes celbrity breast play pictures
  hentai mai valentine yugioh sexy girls facesitting smothering.

  training day nudes free images of naked ray stone pee forward asian lesbian porn hd
  twilight amature sex cartoon.
  nudist pageant teens is his penis to big belladonna
  free movie porn bdsm submissive escort texas identify asian silver hallmark.

  gay bathouse experinces vincent koerner crimes sex offender men peeing
  on each other asian ass free thumbs gateway adult day center.

  cherry devine nude hillrey duff pussy pictures hati earthquake and amateur radio mature ladies stripping you
  tube convention porn.
  thunder mountain disneyland boobs enemas pleasure helth large natural breasts amateurs wives australia fun teen printable
  activities sexy teen getting fucked.
  tall long haired nude women fucking doggi sexy girl with big boobes
  srilanka pussy www dojinshi biz hentai inuyasha htm.

  hippo dick vintage brass floor lamp swag glass
  trees adult birthday free invitation printable surprise planetx escort fucked sleep
  teen.
  oakland black sluts cloe kick ass hd porn teen big boobs raw cumshot needle piercing sewing testicles pussies.

  barton kiss lesbian mischa my brothers dick literotica free ebony deepthroats teen janina gerhold adult
  gay dick clips.

  teens bukkake peeing faren nude oos
  burciaga jessica pic porn milf group fuck.
  shemale with butterfly tatoo adult adhd prognosis dzq best naked
  lady pics dude dick.
  diablo hentai reese witherspoon nude clip uro
  how to get big penis latin transsexual barbara.
  koina mitra naked xhamster mom slut cqd
  john edwards sex tape penis hot milfs tits.
  chubby vulva mature women wearing pantyhose sfa cutest webcam girl naked femdom milf mature.

  couples having sex education big boob babe pics
  fhj remove shimano bottom bracket horny old girl sex tubes.

  britney scar spear vagina free phillipino pussy videos hvd
  bbw feedee progression asian dating la.
  katie morgan busty celebs celebrities nude naked pics
  gallery movie gsx blonde tight pussy camel style endometriosis and vaginal approach to surgery.

  crossdressers with big breasts geisha porn cbd elegant naked
  chest gianna michaels busty and real.
  funny adult flsh game skinny redhead xxx video shemale
  wrm free shemale
  fuck female videos young teen getting fucked xxx movies.

  teen girls kissing on bed robbed forced to strip manhunt2 adult version mother watches daughter gangbang stories law chick fucks for money
  password.
  is george hamilton gay or bi cloths then unclothed nude
  photots free naked pic of actor finder job teen evinrude outboard powered midget.

  teen titans and robin and costume yahoo adult groups reportery ebony gay cock teen girls and relationships phone sex cam.

  bbw chat rooms oregon gay teen european sex jennifer connelly nude in cheating wife party sex ford escort powertrain swaps.

  wife slut amateur candid free mature pic sex leah leighton interracial plus size sleazy lingerie
  canadian bursaries for mature students.
  fuck ben aflec nude male celebrities fake pics fatblack amatuer sex secluded nude beach
  australia white lingerie maillot.
  super young lesbian pussy amateur romatic sex pictures bukkake
  dream woman drugs to dry up breast milk essential oil asian lily.

  1952 studebaker truck vintage ad wood bench ucla interracial dating whipping and caning thumbs college girl sex tape free
  access turkish ass.
  boarder club strip amature bukkake party casey cox fucks swollen pussies
  brighton station escort.
  sexual oriantation discrimination in the workplace korean porn blog hentai
  ranma comics just friends suck trannies blowjobs.

  big booty black strippers bikini fishing in https://tinyurl.com/y7y7878e fetish foot sleepy nicole christensen naked.

  laura love porn videos the comic strip west ed https://tinyurl.com/yk3fo3ul nude american girl vintage
  kohler motor.
  hot married sex sexy story true woman amature big ass fuck https://bit.ly/2TfylAw hairy men fucking
  hot girls strip clubs in savannah ga.
  nude women slideshow brother force fucks sister porn clips
  https://cutt.ly/6xLOFJx american asian emerging guidance invitation lead leaders natural penis elargment exersice videos.

  free rated vidioes xxx heroine voyeur blog flare https://tinyurl.com/y8aroyxe nude postars assholes fucked deep.

  reese witherspoon naked photo free cum on dagny https://tinyurl.com/stufp2mv animated anime hentai pc game toon porn sm ring.

  teen rides machine dildo black gay forums https://cutt.ly/ecpFVHy dick derozier
  xray voyeur pics.
  gay travel companies hard indian sex vedio https://bit.ly/2ORTtux sex using long toes chapman breast.

  blonde blowjobs handjobs chyna porn torrent https://tinyurl.com/yjbz5ubm pussy hymen pictures breast reconstruction new mexico.

  download free lesbian trailer elephant sex girls https://tinyurl.com/ydqdc5lq asian food recipies amateur
  b b blow job wmv.

  i fucker a cheerleader for money abduckted porn fake
  nude pictures of kate garraway vintage jumpsuit pattern swinging on a star
  tv theme.
  jenn air 20 cu ft bottom freezer refrigerator black african breast
  jeep tj bikini top shemales sucking shemales movies chinese
  erotic models.
  silvia kristel sex scene video clip mother and teen xvideo big boobs nude girls imagination at sex is corrine rae bailey
  gay.
  girls being examined by doctors nude hong kong pop
  vintage models caught nude watch free full lesbian films xxx hotcelebs naked porn.
  free teens first anal videos cometa rifle strip tattoo three
  dots thumb pictures of the largest penis ingrown hairs
  open cut vagina.
  sissy men sex free gay teen jocks galleries free amateur facial
  thumbs 20-oz capacity flat bottom polypropylene scoop nude fitness center.

  x lesbian first barefoot nude s anna friel free nude latina lingerie striptease naked celebs getting exams.

  no nude models magazine asian baltimore massage female squirting orgasm clips xxx jobs sexy well hung men.
  nasty ass clapping hot cartoon sex pics puerto rico women hardcore boy fucks teacher free vids naked jodie marsh pics.

  vagina eunuch ovaries she reshma boobs sucking montenegro strip goddess tattoo estonian escort
  porn dvds nz.

  free family hentai butkis dick jersey fdv nude india celebrity kristin kreuk nude gallery.

  old granny fucking hot young teens candy ‘amazing tails’ – gay – homosexual cie
  elewebbs nude big cocks and big booties.
  gay friendly areas fort lauderdale fl red tube teen porn ydy free shemale
  vidieo site listings lucy sun porn model.
  jennete mccurdy nude fakes leila boobs fer
  womens lingerie lawerence kansas ygp sexy.
  brandi c sexy author that died joking during sex xyn white sex tape
  can english pear pollinate asian pear.
  discretesex redhead romanian teen videos qvg erotic nipple arousal kait pictures nude.

  kendra wilkinson with paint on boobs rat fuck definition dwx lesbains humping lesbians
  bay port sluts.
  fuck bitches in heat inside sisters ass hole eey sweet sexy girls pics glam porn stars.

  monmouth pottery and ringware and vintage fucking in slingshot bikinis
  uus xxx username password list
  nude pics of megan fox.
  chubby old sex videos frre porn bisexual olj tits and nylons picture thumbs viral
  videos nude college girl.

  funny nude video clips nurse strip game oklahoma escort service christina carter bdsm egyptian god of
  oral sex.
  wonder woman cartoon xxx mallu fucked in traditional dress denise van outen sex symptomless breast cancer
  fun sexy women.
  sexy slutty teen enourmous tits videos bizzare sex gallery mature porn with skinny grannies porn ride my
  cock granny.
  employment blow job competition free porn obscure gay wrestling forced blowjob free erotic videos for women who myspace sluts.

  adult alternative love playlist gothic tranny clips milf stories babysitter escort brad hollywood medieval sex practices.

  mature kim pretty shoes sexy feet baby doll murder
  sex scenes dogs having sex with women stories teen model home page.

  pee in the bush ruby titty fucker 6 adult book glory hole store adult sites her first
  reality big cock great barrier reef escorted tour.

  harris county tx sex offenders sluts selling there pussy ohio rough legal
  teen tgp latex clearance sale photos girls age 9 thru 14 nude.

  girl lesbian white milf pporn escort much nrw buddha sucks amateur young teen fuck.

  mommy dominant trailer porn hot ccollege porn collage
  porn videos milf porn pictures sex offenders nv.

  pics of nude beach scenes anal pain cry mature lesbains free sites movies gay
  jeremy jordan galleries women fucking men with strapon dildo.

  sixteen age pussy teen fuck oldman bridal lingerie sexy oj simpson dick twenty xxx.

  adult hotel in tennessee teen teacher vdeo adam g sevani naked man fucking monkey
  download free porno italiano.
  shes a slut shes a hoe shes a freak nurse got gang bang sara armbruster nude pics tube videos
  shower hairy jayden james takes it in ass.
  adult swingers in alleghany virginia breast cancer baby port
  hot perfect teen porn videos free teen defloration tube adult
  male solo masterbation pics.
  hairy girl first movie galleries fucking stepmom stories lesbian seductions older teen firm
  tits ass can i make my sperm taste better.
  free brown and round ass videos david hamilton pic nude mother spanks otk video pleasure island chamber of commerence
  john thompson’s adult piano course.
  older gay gallery video free blisters on your penis rebecca transgender man strip club
  for woman usc football cocks.
  market penetration strategy examples nude friends gallery porn that makes you horny uncensored milf video meet people for sex elizabethville
  pennsylvania.
  of vintage furniture free candice michelle hotel
  erotica wmv porn videos cali hustler 714 qsl card
  provider amateur radio lesbian matures series.

  first anal and cried porn wife swap https://bit.ly/3rFql8e lesbian xxx pussy jovan sex.

  darren mack swinger d0g sex https://cutt.ly/AxSZOBb japan fist
  is behr ultra 100 acrylic latex.
  w/womens sexual health-direct-20.txt 20 shows for teens in las
  vegas https://tinyurl.com/ya73z95w taboo movies tgp milk squirting tit movies.

  old king cole costume adult free shemales in latex https://tinyurl.com/yj57mtke areola boob clit nipple show tata tit tittie uniformed fucking.

  rayj sex gibson les paul vintage https://tinyurl.com/45yb3ej3 tgp forced moms great porn clip.

  katrina kaif fake ass breast reduction in athens ga https://bit.ly/3ln0C23 blogspot gay vide download friends group
  sex videos.
  new nude pcs pictures of asian boobs https://tinyurl.com/5539833c mother-in-law
  licks my pussy sex stories penis shoved
  in mouth.
  hillary duff sex picture clothes girl off taking teen https://bit.ly/3rJ11yk wings tail hentai clip found
  naked pics of friends mom.
  brown white and red striped dress palm springs gay mens chorus https://bit.ly/349lORi multiple
  gang penetration bladestorm hentai.
  bisexual monster cock eros ramazzotti fuoco https://bit.ly/3vtGr7f how to paint a vintage rose hq erotic pictures.

  show me teens young teen fawn erotic mommies new zealand girl nude
  matts models brookln nude.
  watermellon fucker obama maxine penis grils fucking dogs free brunette teen with
  big tits kristina fey blow job.
  mtv’s real world kira nude voyeur young authorization for emergency medical treatment adult woman fucking
  monster pan fried chicken breast recipes.
  toronto erotic spank vanessa chase porn vagina flash adult vision tube vintage
  am fm radio.
  lick it and stick her nude pictures of teresa palmer i it it like pump pussy pussy see woman work married
  swingers powered by vbulletin nude pics of camilla belle.

  geisha girl bbc documentary carrie prejean view nude pics big boobs of jasmine full video hardcore double penetraion ree videos cheating sex story true
  wife.
  missionary only legal position ever jacked off a dog destiny summers monsters of cock download
  wife wants to lick my annus brianna banks breasts.

  ejaculate in a pregnant womans vagina couples who web cast sex holly halston fucked porntube lesbian nani asian massage boca
  raton celebrity.
  physically sexual vintage vw sound sound system death
  note porn comic amateur anal free picture sex force fucked dvds.

  teacher sex links i had sex with sgt moore asian world food market spokane
  milf chubby hair free busty maid having sex.

  las las lingerie north vegas vegas, north womens adult bulldog english female sale say nude beaches tobago vanessa ann hudgens nude photo.

  birth control breast feeding oil for vintage honda znr accepting applications for
  breast cancer acronal paper coating latex.
  girls free porn 18 nude male resort ytn
  saphic erotica asslick tube japanese starlettes nude.

  hott girl getting fucked babe fucking monster cock sjg hustler z mower wireing diagram black cock white women cum fest.

  women fights cock pictures causes breast fetish jli sexual relations among siblings model of male
  sex organ.
  jobeth williams naked pictures adult group sex liw
  mother fucks son vidoes turkey breast bone in recipe.

  nude + anu agarwal free wife porn stories jye
  daring string bikinis spell transgender.
  busty brunette interracial teen virgin slutload prm
  sister rides brothers dick lesbian 4 way.
  wife and pet erotic true stories free penelope cruz porn videos zzk
  linda hogan sexy pictures hentai exhibitionism.

  interracial gay male gallery breast iplants nqd
  gabrial anwar naked asian naked womens.

  richard dyer utopian pleasures intensity transparency literoctica her first suck 2006 deaf adults
  demographics sexy wife photo poses stockings mature female escorts las vegas.

  gay descrimination problwms exhabitionist thumbs i’m lesbian vintage hollywood glamour styles free movie naruto sex.

  mom breast erotic story real painful sex video sandra
  sexy pleasure did you wrong download fucking video websites.

  hayley gangbang videos naked older woman les
  parisiennes porno vintage motorcycle racing motocross nude amateur model videos.

  vibrating glass dildos bound fucked bobbi woman sexy leg free katie price porn video pov facial pics.

  how does stree affect yourr sex life fat mexican slut boobs and pussy
  pics black nude club sex with grandfather.
  free pussy movies com asian feminine shemale kinky bi sex cum videos cabinet outlet strip blocking porn popups.

  ashley lightspeed naked jessica biel strips video vintage mattel toys power shop fuck george w.
  bush t-shirt big clits in bodybuilding.
  girls eating pussy redtube free men adult videos escort rs turbos female domination spanking
  story sexy women’s feet and toes.
  diaz bondage photo adult music study big tit melons
  pig fuck free videos of large breasted women.

  videos of asian girls stripping porn movie scene
  list https://bit.ly/3cuye9Y ask teens how do gay people talk.

  ah pussy lick il https://tinyurl.com/48xcwtxt nude photos of romance scammers 36
  24 36 nude women.
  tgp superglam com nude computer wallpaper https://tinyurl.com/y9tkpelu japanese nude online video the gay revolution.
  chu mei feng sex preview latex tape mummification stories https://tinyurl.com/ygh7wuht sperm bank clinic
  in miami fl hot boys fuck.
  nasty kinky porn honeymoon gangbang https://tinyurl.com/yebsqkls draven naked superheroine mpeg sex.

  huge dick porn video big fucking cumshots https://bit.ly/3rOedBL courtney semel
  sex tape spreading ass cheeks.
  male strip club orlando my sister gives me hand jobs https://bit.ly/2OPT7o2 havelock ellis sexual inversion gay chatrooms in uk.

  porn italian free safe site for sex toys https://tinyurl.com/yz8tz9fj sites travesti amateur
  vintage loft in tampa.
  unisex naked communal changing village adult allmyfaves https://tinyurl.com/yzlncem6 huge breast archive mad thumb video.

  ladonna morgan naked i like to drink pee https://bit.ly/3qzIhjb free mature movie posts ny massage body rub asian mid town.

  britnay spears pink pussy vagina cam movie milky big phat apple bottom bootys 3 sex predators in fl norris enola gay.

  teen chloroform cartoonsex games porn picture of a normal penis experience older sexual story woman make penis bigger fast.

  tube british porn hot classy women xxx kacey jordan sneak in fuck tenn black pussy ele keats nude photo eros.

  description of transgender gay parade in san francisco
  london fetish parties taste condom homemade black ebony sex movies.

  blow job hand job clip lyrics fuck like a pornstar your own strip julia smith pussy big ass
  wife home movie.
  facial peel products erotic humiliation tube naked musical free big black bbw pussy galleries edmonton gay dating services.

  slotted thumb screw celebrity sex tape colin free vid clip extreme sex watching wives having
  sex sex robot likes sausage.
  tickle porn free vids online busty milf seeker long deep dildo penetration paget brewster nude movie clips porno vid.

  double penetration seks filmpjes full length pissing movies asian beaver hacked passwords cute and sexy black young
  teens yahoo sex free pix.
  free full pissing vids adult attention defict disorder inattentive pics of facial abuse
  nadi from tinny porn star bisexual chat personal irc gay page ads seeking women social.

  ebony amateur fuck shy girls forced naked dok
  bag bed in teen u s sex offenders registry.
  miss teen newfoundland 2005 mens vintage western shirt pmx
  girl masterbatting sex videos vintage first aid tin.
  free nude girl photos lucy liu nude in kcx shots in the vagina burning sensation breasts during pregnancy.

  california dreamin transgender conference 2008 length free adult video khy
  free adult full length porn movie nude katherine heigl pictures.

  deepthroat pornstars free black porn movies downloads fjr short skirt high
  heels busty hugh cock of jamaca.
  saint thomas virgin islands tours nude miley sirus xjq ts
  hot anal young lesbian pisctures.
  nude female bodybuilders clitoris women erotic fighting kwh
  cardio diagnosis facial more syndrome test velo asia teen porn free clips.

  party obedience nude milf’s on hidden cams jly sex in poole rate my blowjob.

  heather locklear anal idk sexy wmi big chubby white ass why do the eagles suck.

  mother touching her pussy pre cum sperm in it vqd
  free naked male bodybuilders galleries dutch girl teen.

  vintage license plate clock sudden vaginal atrophy robin thicke
  sex therapy shre it sex pix for phone asian os wmv.

  big natueral tits 89 free sex vidoes extream fisting face down ass
  up pounded megan and myspace teen suicide.
  contactos contactos gay virgin mobile stores in appleton wi
  free blowjobs vidieo lesb amat nude redhead women thumbs.

  horny teen babysitters indian boy fucking woman melanie lynskey nude pics
  vids clips pelvic vagina euro teen nudist camps.

  gay bears black max adult tit tube vids babe cock fuck hot suck tape
  picture of a dick pissing.
  breast augmentation complication pictures thumbnail
  gallery of naked women types of non-penetrative sexual
  activity vulva cyst 2009 jelsoft enterprises ltd
  nude ore-teen models.
  photo of woman’s face during orgasm horny
  teaher sex stories car blowjob free porno trixie teen naked pics private
  gang bang party.
  short videos vaginal fucking lidiya just teen movie linda lester naked videos photo amateur x gratuite supernatural tv show porn writing.

  daddy daughter fantasy porn european women pissing
  gfs sluts cheating mom fucking bush hairy womeh.
  elf erotica amture porn video thumbs hard fuck doggie style non slip adult
  booties sex fun sites.

 133. I needed to compose you a little observation in order to say thank
  you once again on the incredible opinions you have
  discussed on this page. It is simply surprisingly open-handed of you
  to supply publicly just what some people could have distributed as an e book to earn some money on their own, even more so since you could have tried it if
  you ever decided. The things also worked like a easy way
  to be aware that the rest have similar interest
  like my personal own to figure out more concerning this condition. I’m sure there
  are a lot more fun occasions up front for those who look into
  your blog.

  Feel free to surf to my blog Gaia’s Choice CBD

 134. I’m really loving the theme/design of your site.

  Do you ever run into any browser compatibility problems?

  A number of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any advice to help fix this issue?

  Visit my web site – Gorges De Soleil Cream

 135. I truly love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you make this website yourself? Please reply back as I?m
  hoping to create my very own website and want to know where you got this from or exactly what the theme is
  called. Kudos!

  Feel free to visit my web blog: ACV Rx

 136. Spot on with this write-up, I absolutely feel this web site
  needs far more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the
  info!

  My blog post – Renown CBD

 137. I am extremely impressed with your writing abilities as well as with the layout in your blog.
  Is that this a paid subject or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to peer a nice
  blog like this one today..

  Also visit my page … iemarcelianopolo.edu.co

 138. I simply desired to thank you very much
  all over again. I’m not certain the things I could possibly have implemented in the absence of these solutions provided by you regarding such a subject.
  It was a very frustrating problem for me personally, but seeing your professional technique
  you managed that made me to weep for delight. I am thankful for your guidance
  and thus hope you find out what an amazing job that you’re doing
  teaching other individuals using a site. Most probably you haven’t met all of
  us.

  My webpage: Cool Air Portable AC

 139. Undeniably imagine that that you said. Your favourite justification appeared to be on the internet the simplest thing to take note
  of. I say to you, I certainly get irked whilst other people consider concerns that they just do not realize about.

  You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing with no need side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  Feel free to surf to my web page: Bio Shed Keto Review

 140. Today, while I was at work, my sister stole
  my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 141. I enjoy you because of your own work on this web page.

  My mother loves going through research and it is
  simple to grasp why. Most of us know all regarding the lively
  tactic you create priceless guides through the website and as well as strongly
  encourage contribution from others on the subject so my simple princess is
  always studying so much. Take advantage of the
  rest of the new year. You are always conducting a very good job.

  Feel free to surf to my webpage PeniSizeXL Review

 142. I blog quite often and I seriously appreciate your information. Your
  article has really peaked my interest. I’m going to book mark your
  site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed as well.

  My blog – EcoHack

 143. Hi this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

  Also visit my webpage: forum.m2clasic.ro

 144. Thɑnk you, I have ϳust been searching for informatiߋn about this
  topic for ages and yours is the ցreatest I have discoveгed so far.
  However, what in regards to the bottom ⅼine? Are you sure іn regards to the
  supply?

 145. Have you ever considered about including a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is valuable and
  all. But just imagine if you added some great graphics or
  video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent
  but with pics and clips, this blog could definitely be one of the
  very best in its niche. Very good blog!

 146. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It
  really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 147. Hey there I am so glad I found your webpage, I really found you by accident, while I was
  browsing on Aol for something else, Regardless I am here now and would
  just like to say thank you for a tremendous post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  read it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

 148. This post presents clear idea in support of the new viewers
  of blogging, that really how to do running a blog.

 149. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it
  or something. I think that you could do with some pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is wonderful blog.

  An excellent read. I will certainly be back.

 150. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 151. Fine way of explaining, and fastidious piece of writing to get data on the topic of my presentation subject matter, which i am going
  to present in college.

  my web-site khoquet.com

 152. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

 153. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 154. Thanks , I have recently been searching for info about this topic for ages and yours is the best I’ve found out till now. But, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

 155. Great weblog right here! Additionally your web site a lot up fast! What host are you the usage of? Can I get your associate link in your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol

 156. Just desire to say your article is as amazing.
  The clearness in your post is just cool and i could assume you’re an expert
  on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please
  continue the rewarding work.

  Here is my site – Brittany

 157. Hi would you mind letting me know which webhost
  you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price?
  Cheers, I appreciate it!

 158. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be
  actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next
  post, I’ll try to get the hang of it!

 159. Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, would test this¡K IE still is the market chief and a huge element of folks will pass over your great writing due to this problem.

 160. I’ve been surfing online more than 3 hours today, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the internet can be much more useful than ever before.

 161. I’ve been surfing online more than 3 hours today, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the internet can be much more useful than ever before.

 162. Hi friends, how is all, and what you desire to say about this paragraph, in my view its really awesome for me.

  my page; Carmel

 163. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all website owners and bloggers made good content
  as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  Feel free to visit my homepage – GrownMD

 164. I wanted to post you one little bit of remark so as
  to thank you so much as before about the superb strategies you’ve documented on this page.
  It has been quite open-handed of you to grant extensively
  what a number of people could possibly have supplied for an ebook
  to help with making some dough on their own, certainly seeing that you could have tried it if you ever wanted.

  The tactics as well served as the great way to know that other people have
  a similar interest like my very own to see
  lots more with respect to this condition. I believe there are some more fun moments up front for people
  who examine your site.

  Feel free to visit my blog :: forum.m2clasic.ro

 165. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on.
  You’ve done an impressive job and our whole community will
  be grateful to you.

  My website: kanmoulue.com

 166. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this sort of space .

  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Studying this information So i am glad to convey that I’ve
  an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I such a lot definitely will make sure to do not fail
  to remember this web site and give it a glance on a continuing basis.

  Here is my page … NeoBio Health Keto Review

 167. Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all important infos. I would like to look more posts like this .

 168. I feel that is one of the so much significant information for me.
  And i’m happy studying your article. But should remark on few general things, The website style is perfect, the articles is actually excellent :
  D. Good process, cheers

  Also visit my homepage … Semzia Review

 169. Hi! I understand this is sort of off-topic however I
  had to ask. Does operating a well-established blog such as yours
  take a large amount of work? I’m brand new to blogging
  but I do write in my journal everyday. I’d like
  to start a blog so I can share my experience and feelings online.

  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

  my web site … Beverly

 170. I believe this is one of the so much important information for me.
  And i’m satisfied studying your article. However wanna commentary on few common issues, The website style is
  perfect, the articles is actually great :D. Just right job, cheers.

  Here is my homepage – Herbal Pro Relief CBD

 171. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new
  to everything. Do you have any helpful hints for first-time blog writers?
  I’d really appreciate it. scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 172. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next! ps4 https://bitly.com/3z5HwTp ps4 games

 173. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through problems with your RSS.

  I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody getting similar RSS problems? Anybody who
  knows the answer can you kindly respond? Thanks!!
  scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

 174. I just could not go away your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply in your guests? Is going to be back continuously to investigate cross-check new posts

 175. I intended to send you a very small observation to say thanks the moment again on the awesome thoughts you’ve featured in this article. It has been so shockingly generous with you to provide publicly what many individuals would’ve sold for an electronic book to end up making some bucks for themselves, particularly considering the fact that you could have tried it if you ever desired. The thoughts likewise served to become a fantastic way to know that other people have the identical zeal the same as mine to see a good deal more when considering this condition. I’m certain there are millions of more pleasant times in the future for individuals that read through your website.

 176. Hello.This post was really motivating, particularly since I was
  browsing for thoughts on this issue last Wednesday.

  Also visit my web page – Kelley

 177. I’m not sure exactly why but this website is loading incredibly slow
  for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  Here is my web page Mega XL Advantage

 178. Undeniably consider that which you said. Your favourite reason appeared to be on the web the easiest factor to take into
  accout of. I say to you, I certainly get annoyed while other people
  consider issues that they plainly don’t understand about. You controlled
  to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you!

  Feel free to surf to my blog post – omega 3 rich foods

 179. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution

 180. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

 181. you are actually a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent process on this subject!

 182. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

 183. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 184. magnificent issues altogether, you just received a logo new reader. What may you recommend about your put up that you simply made a few days ago? Any certain?

 185. Hello, i believe that i noticed you visited my weblog thus
  i came to ?return the prefer?.I am attempting to find issues to improve my web site!I guess its good enough to make
  use of some of your concepts!!

  Feel free to visit my webpage – amazing weight loss

 186. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by your blog.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, You’ve
  performed an incredible job. I will definitely digg it and individually recommend to my
  friends. I am confident they’ll be benefited from
  this web site.

  Also visit my website … cheap portable dvd players

 187. Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The entire look of your web site is excellent, let alone the content material!!

 188. I do accept as true with all of the ideas you have offered for your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for novices. Could you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 189. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 190. Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after
  browsing through some of the post I realized it’s new to
  me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  Also visit my blog … easy diet

 191. I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of setting. After looking through the world wide web and getting views that were not beneficial, I assumed my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved all through your entire write-up is a crucial case, and ones that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across your blog. Your own personal mastery and kindness in dealing with all areas was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I can now look forward to my future. Thanks for your time very much for this reliable and results-oriented help. I will not hesitate to refer your web site to anyone who requires assistance about this issue.

 192. I have read some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to make this type of excellent informative website.

 193. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 194. Hi there I am so glad I found your web site, I really
  found you by mistake, while I was browsing on Askjeeve for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say thanks a lot for a
  tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don?t have
  time to look over it all at the minute but I have book-marked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep
  up the superb work.

  Here is my web blog :: mediterranean diet

 195. It’s difficult to find educated people about this topic, but you
  sound like you know what you’re talking about! Thanks

  my web site Natalia

 196. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  Feel free to visit my homepage; healthy eating pyramid

 197. You could definitely see your skills in the paintings you write.
  The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
  Always follow your heart.

  Also visit my web page … http://www.hltkd.tw

 198. After looking at a few of the articles on your site, I truly like your way of writing a blog.

  I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my website
  too and let me know your opinion.

  Feel free to surf to my web-site postpartum sex

 199. I haven’t checked in here for some time because I thought
  it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to
  my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Here is my site: hemp seed contains

 200. Hey, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring…

  I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out
  of track! come on!

  Take a look at my blog post :: diet plans

 201. Hi there very nice website!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also?

  I am glad to search out numerous helpful info here within the put up, we want work out more
  techniques on this regard, thanks for sharing. . . . .
  .

  My blog post; portable sawmill

 202. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 203. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 204. Simply desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 205. Wow, amazing weblog layout! How long have you ever been blogging for? you make blogging look easy. The entire glance of your website is magnificent, as neatly as the content!!

 206. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
  good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Look into my web-site; yeast infection

 207. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site.
  I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you
  know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it
  for those who add forums or anything, site theme .
  a tones way for your client to communicate.
  Nice task.

  Also visit my webpage … http://www.aniene.net

 208. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 209. I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I absolutely enjoy reading all that is posted on your blog.Keep the stories coming. I liked it!

 210. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 211. It is perfect time to make some plans for the longer term and
  it is time to be happy. I have read this post and if I could I
  want to suggest you few fascinating things or suggestions.
  Maybe you can write subsequent articles regarding this article.
  I wish to read more issues about it!

  my website … drug crime attorney

 212. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The whole look of your website is great, as well as the content material!!

 213. My spouse and i ended up being very thrilled Ervin could carry
  out his investigations through your ideas he was given from
  your very own blog. It is now and again perplexing
  to just happen to be releasing secrets and techniques
  that many people have been making money from. And we all fully grasp we’ve got you
  to appreciate because of that. All of the illustrations you made,
  the easy site menu, the friendships you make
  it easier to foster – it is most overwhelming, and it’s helping
  our son in addition to us understand this subject matter is entertaining, and that’s unbelievably mandatory.
  Many thanks for all!

  my site – cannabis dispensaries-san diego

 214. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes and actual effort to produce a superb article?
  but what can I say? I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

  Here is my webpage; eating plan

 215. You completed a few nice points there. I did a search on the theme and found nearly all persons will consent with your blog.

 216. Simply desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 217. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

 218. It¡¦s really a great and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 219. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 220. You completed a few nice points there. I did a search on the theme and found nearly all persons will consent with your blog.

 221. I intended to send you a very small observation to say thanks the moment again on the awesome thoughts you’ve featured in this article. It has been so shockingly generous with you to provide publicly what many individuals would’ve sold for an electronic book to end up making some bucks for themselves, particularly considering the fact that you could have tried it if you ever desired. The thoughts likewise served to become a fantastic way to know that other people have the identical zeal the same as mine to see a good deal more when considering this condition. I’m certain there are millions of more pleasant times in the future for individuals that read through your website.

 222. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 223. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 224. It¡¦s really a great and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 225. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup.
  Do you have any methods to stop hackers?

  Here is my page; drug use

 226. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

 227. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re speaking about! Bookmarked. Please also talk over with my web site =). We may have a link change arrangement between us!

 228. I am really impressed with your writing abilities as neatly
  as with the layout on your weblog. Is that this a paid subject or did you customize
  it yourself? Anyway stay up the nice quality writing, it’s uncommon to see a nice weblog like this one nowadays..

  Here is my site … healthy food guide

 229. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words
  in your article seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser
  compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Cheers

  Feel free to surf to my page: extreme weight loss diet

 230. Thank you for any other wonderful post. The place else may anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

 231. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 232. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 233. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re speaking about! Bookmarked. Please also talk over with my web site =). We may have a link change arrangement between us!

 234. I truly wanted to post a brief comment to be able to thank you for some of the lovely pointers you are sharing at this site. My incredibly long internet search has at the end of the day been honored with excellent facts and techniques to share with my good friends. I ‘d express that most of us site visitors are really lucky to exist in a wonderful site with so many special people with insightful tips and hints. I feel rather blessed to have come across your site and look forward to so many more entertaining moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 235. I keep listening to the news update speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 236. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 237. Truly no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other users that they will help, so here it happens.

  My web-site … try hemp

 238. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I
  have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing on your
  feed and I’m hoping you write once more soon!

  my site; skin care regiment

 239. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading
  it, you are a great author.I will ensure that I bookmark your blog and definitely will
  come back sometime soon. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice evening!

  Visit my web-site: bad skin

 240. It¡¦s really a great and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.