april 20

3+1 TIL RECEPTIONEN: MOBICATION, COUGAR & NEO-TRIBALISME

Har du problemer med at bryde isen til receptionen? Så smid ordene mobication/flexication, cougar eller neo-tribalisme i cocktailglasset og se, om ikke det varmer samtalen op! +1 er det ord, som selv paven kender, men som altså lige gik dine ører forbi …

Mobication/flexication

Danmark er kendt for sit flexicurity-system, som er den danske arbejdsmarkedsmodel, der kombinerer fleksibilitet for arbejdsgivere (via let tilgang til ansættelser og fyringer) med flere former for sikkerhed for medarbejdere (kontanthjælp og dagpenge). Modellen skulle være en af forklaringerne på Danmarks høje konkurrenceevne. Men nu siges flexicurity-modellen at have overlevet sig selv, for i 10’erne er det uddannelse, der er vejen frem for vores konkurrencekraft – også internationalt. Man taler derfor nu om mobication, som en sammentrækning af mobility og education. Nu gælder det uddannelsespolitikken, der skal være trækkraften for den næste generation af beskæftigelsespolitikken. Gennem læring skal vi omstille og uddanne arbejdsstyrken til et nyt krævende arbejdsmarked, for at bibeholde vores konkurrenceevne. Flexication er tidligere undervisningsminister Bertel Haarders bud på det samme, men han lægger vægten på fleksibiliteten og uddannelsen. Meningen er, at man skal fjerne blindgyder, for at sikre at elever og studerende, der vil skifte spor, ikke skal begynde forfra.

Cougar

Demi Moore er det. Susan Sarandon er det. Og Halle Barry. På de hjemlige breddegradder er Pernille Aalund og Grevinde Alexandra det. En cougar. En voksen kvinde der har en yngre elsker/kæreste/mand.  Cougar betyder puma på amerikansk, og er blevet udtrykket for en kvinde over 35 år, som dater en yngre mand. Modellen med ældre og yngre i par er oldgammel, men plejer at bestå af en sølvgrå alfahan, og en smækker ung pige, men de tider er forbi! Nu er det kvindernes tur til at prøve modellen, og der er kommet så mange af dem, at de simpelthen er blevet til et fænomen. De yngre mænd siges at være tiltrukket af disse voksne kvinder, fordi de er selvstændige, selvsikre og ved hvad de vil, og da de yngre mænd er vokset op med stærke mødre, ser de ikke denne type kvinder som en trussel. Tværtimod opleves de som en mulighed for både personlig udvikling og afslapning (fordi kvinderne ikke hele tiden skal bekræftes, men hviler mere i sig selv). I 2007 kom filmen Cougar Club, der findes et site der hedder www.cougardate.com og de har oven i købet fået deres egen komedie tv-serie Cougar Town med Courtney Cox i hovedrollen (sendes på Kanal 4).

Neo-tribalisme

Neo-tribalisme er et herligt udtryk for nye stammefællesskaber, og er et begreb man bruger mere og mere om den måde, som vi samles i fællesskaber på i dag. Før i tiden var vi i såkaldt bundne fællesskaber, der grundlæggende var baseret på tvang og overlevelse. Det oplevede jeg for fuld udblæsning, da jeg besøgte landsbyen Guigamawa Sabua i Niger i december, som ambassadør for Care (se billeder fra mit besøg her og læs artikler her). Individualitet var på det nærmeste et ukendt begreb for dem. I takt med udviklingen af velfærdsstaten, har vi i Danmark bevæget os mere og mere væk fra tvungne fællesskaber og hen imod frie fællesskaber, der defineres ud fra frivillighed og tillid. Neo-tribalisme er en gruppe af mennesker, der samles om en fælles lyst eller interesse, men som samtidig giver den enkelte mulighed for at udleve egne behov og ambitioner, og ikke mindst til at præge selve gruppen med sine egne idéer og kreativitet, frem for blot at adoptere de givne. Neo-tribale grupper er præget af stor dynamik og udskiftning, fordi medlemmerne bevæger sig ind og ud af dem afhængig af deres personlige fokus i livet. Det gør også fællesskaberne meget intense og dybe, netop fordi de enkelte medlemmer ofte investerer en stor del af deres sjæl i dem. Prøv at tælle, hvor mange neo-tribale fællesskaber du er medlem af (sportsklubber, netværk, medarbejderforeninger mv); mange bliver overraskede over hvor mange de egentlig er en del af. Se mere her http://en.wikipedia.org/wiki/Neotribalism  og få referencer til flere forfattere.

+1: Swingerklub

Aftalt utroskab er der nogle, der kalder swingersex. Andre mener det er menneskehedens gave til det varige ægteskab. Swingersex er defineret som sex via aftalt partnerbytte, og kan både ske mellem to ægtepar, der bytter partnere, eller det kan leves ud i et større scenarie i swingerklubber, hvor mange swingere mødes og dyrker sex med andre swingere.  For nogle år siden var det et af de helt store samtaleemner, og der blev vist flere programmer om det i tv. I dag findes der flere officielle klubber, som man kan søge medlemskab af, mens der også findes de mere eksklusive, hvor man skal inviteres ind af eksisterende medlemmer. Se mere her www.swingerguiden.dk


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}