august 12

Vær broen 9: Dopaminrush, afhængighed eller bare dårlige vaner?

76  kommentarer

De unge generationer siges at leve på online oxygen, som gør dem afhængige og ulykkelige. Videnskaben kan dog ikke bevise det entydigt. Det er noget helt andet, som ledere bør forstå om de unges forhold til livet på de sociale medier.

Appelsinmarmelademadder og tegneserier. Begge dele slugt alene på værelset. Det var en stor del af min barndom. Ligesom de mange tusind aftener, hvor jeg løb og legede med luftfriske kinder sammen med de andre børn i kvarteret og nogle gange gemte mig i vores affaldsrum, hvor edderkopper frit kunne lande i mit hår, mens jeg stod helt stille og holdt vejret for ikke at blive fundet af den der var. Dengang var tegneserier stadig opfattet som ulødig litteratur og de voksne bekymrede sig over, om børn overhovedet kunne blive til ansvarlige voksne, når de læste så mange Anders And hæfter.

Om min generation overhovedet er blevet en ansvarlig og god voksengeneration kan nok altid diskuteres, men størstedelen har da fået jobs, uddannelser, børn, ægteskaber, huse, biler og vi har også været med til at skabe en af de største revolutioner siden Gutenberg, nemlig Internettet og hvad der er fulgt i dets kølvand.

Det har medført en masse muligheder og noget af det, der diskuteres heftigt i dag er, hvad den konstante adgang til både internettet og de sociale medier medfører ift de unges livskvalitet og evne til at være medarbejder. Og ligesom dengang jeg var barn, hvor det blev diskuteret, om vi overhovedet blev normale dannede mennesker af at læse tegneserier, bliver det i dag debatteret, om hvorvidt der skal sættes restriktioner op for børn og unge, så de ikke tilder psykologisk og ender i en farlig afhængighed.

Med denne kronik vil jeg for det første gerne mane lidt til ro ift. angsten for, om de unges psykiske velbefindende bliver dårligere pga. des sociale medier. For det andet give et konkret råd til, hvordan man som leder og kollega kan skabe et bedre arbejdsmiljø for de unge.

De fire generationers forhold til kommunikationsteknologi

Lad os starte med at se på forskellene mellem de fire erhvervsaktive generationers forhold til kommunikationsteknologi. Dengang jeg sad alene og læste på værelset, gik diskussionen paradoksalt nok ikke på, om jeg blev asocial af al den læsning. Som jo var langt mere alene end mange børn og unge i dag er i dag, når de spiller sammen; enten ved fysisk at sidde i det samme rum, eller ved at være på den samme platform, bare på hver deres værelse. Det der frustrerer de unge er, at de voksne ikke forstår den høje grad af socialitet, der findes i at spille sammen eller interagere over de sociale medier. Derfor er det vigtigt at forstå, at man som voksen – uanset om man er forælder eller leder – ikke blindt skal gå ind og lave restriktioner, uden at sætte sig ordentlig ind i den sammenhæng, som den unge lever i. Der kan nemlig både vise sig en konkret nytteværdi for arbejdspladsen i adfærden fra den unges side, men lige så vigtigt er det at skabe et arbejdsmiljø, som en unge føler sig godt tilpas i. Hvis man vel og mærke ønsker at fastholde sine unge ansatte.

I denne video 14 ud af 20 kan du få et overblik over, hvilket forhold de fire erhvervsaktive generationer hver især har til kommunikationsteknologi. Og det spændende er, at babyboomer-generationen faktisk har en hel del mere til fælles med generation Z end man måske lige kunne tro.

Lykkeligere af at stå af de sociale medier?

Selvom der altså sker en del social interaktion mellem de unge via SoMe (sociale medier), så har det naturligvis også nogle konsekvenser. Ifølge Deloittes Millenial Survey fra i år, viser de danske tal, at 57 procent (mod 64 procent globalt) tror, at de ville være mere fysisk sunde, hvis de var mindre på de sociale medier, 53 procent (mod 60 procent globalt) tror de ville være lykkeligere, 61 procent (mod 55 procent globalt) tror at de sociale medier gør mere skade end gavn og 49 procent (mod 41 procent globalt) kunne godt tænke sig at droppe de sociale medier.

Det kan være tegn på, at SoMe er ved at finde det, man kunne kalde et naturligt leje, hvor det ikke opleves som tvangsagtigt at skulle være aktiv på, men som får lov til at fylde det, den enkelte selv oplever er tilstrækkeligt.

En glimrende udsendelse på DR, FOMO, giver et fint indblik i hvilke overvejelser de unge gør sig om deres tilstedeværelse på de sociale medier. Den følger tre unge, hvoraf én slet ikke har været på, én er stået af og en tredje føler sig alt for domineret af det, og derfor vælger at hoppe af undervejs. Hvilket ikke kun er lutter harmoni-lykke, for hun kæmper med angsten for at blive en såkaldt ”nobody”, hvis hun ikke kan gøre sin eksistens gældende på de platforme, hvor hun normalt optræder. Men det viser sig, at fremfor at blive ghostet (altså at forsvinde fra de andres opmærksomhedssfære), ender hun faktisk med at blive langt gladere for sig selv. Før hun slettede sin instagramkonto, brugte hun timer på at finde ud af, hvad hun skulle tage på af tøj og endte oftest med at være ked af det, når hun endelig trippede ud i verden, fordi hun ikke syntes hun så godt ud. Efter at hun slettede den, brugte hun meget mindre tid på at style sig selv, og gik samtidig glad og tilfreds ud af døren.

Igen: Det handler om at finde det niveau, hvor man vil bruge de muligheder, der findes for både at vise sig selv frem og interagere med sin omverden, uden at føle sig tvunget til at fremstille sig selv på en særlig måde eller med en særlig frekvens, for at føle, at man overhovedet eksisterer i gruppen. Denne angst kan også finds på arbejdspladsen, og derfor er det vigtigt at ledere har en bevidsthed omkring denne situation.

Fakta eller fortælling

De senere år er der blevet skrevet en del om, at spil er bygget op, så der konstant udløses små mængder af dopamin, så spilleren får lyst til at spille hele tiden. Det samme er blevet påstået om de sociale medier og det har været kraftigt diskuteret, om der findes noget som afhængig af sociale medier. Der er rigeligt med undersøgelser, der gerne vil påvise sammenhængen mellem brug af internettet og sociale medier og livskvalitet. Fx en amerikansk undersøgelse fra 2018, som viser sammenhængen mellem skærmtid og livskvalitet, siden smartphones kom til i 2012. Den viser bla. at teens som brugte mere end fem timer om dagen på deres telefon var næsten dobbelt så udsat for at udvise depressive symptomer ift unge, der kun brugte op til en time. (Twenge, J. M., Martin, G. N., & Campbell, W. K. (2018). Decreases in psychological well-being among American adolescents after 2012 and links to screen time during the rise of smartphone technology).

Men. Problemet med den slags studier er, at brugen ikke kan isoleres så sikkert, at det faktisk viser en direkte sammenhæng. Flere forskere argumenterer for, at man ganske enkelt ikke kan bevise noget som helst og at dopamin-rushet, der udløses af enten spil eller sociale medier, ikke kan anskues isoleret.

Forfatteren Imran Rashid har med bøgerne Sluk og Offline er talsmand for farligheden af brugen, mens fx Anne Mette Thorhauge, tidligere formand for Medierådet for børn og unge, mere hælder til at vi ikke for alvor kan sige noget om konsekvenserne. Der findes flere andre disciple for begge retninger og Christiane Vejlø, der er vært på programmet Elektronista har lavet et udmærket program, hvor hun forsøger at få rede på fakta og fortællinger. Du kan høre udsendelsen her.

Jo mere jeg selv har læst mig ind i emnet, jo mere må jeg hælde til den konklusion, at der ikke er nogen sikker konklusion, om hvorvidt selve brugen er direkte skadeligt eller ej.

Det betyder imidlertid ikke, at man ikke skal forholde sig til, hvad disse vilkår gør ved de unge generationers livsvilkår. Og at man ikke skal forsøge at forstå, hvorfor de opfører sig som de gør. Igen: Konsekvensen af at man som leder ikke sætter sig ind i denne adfærd kan være, at man ikke får skabt et attraktivt arbejdsmiljø for de unge generationer og dermed ikke får den arbejdskraft man har brug for.

Online oxygen

Det der star klarest, når de unges udtaler sig om deres brug af sociale medier er, at der ingen adskillelse eller hierarki er, mellem deres liv på de digitale platforme og så deres fysiske virkelighed. Derfor vil de ledere og arbejdspladser, der forventer, at deres unge medarbejdere ikke er på de sociale medier i løbet af dagen, opdage, at de i virkeligheden fjerner et vigtigt arbejdsredskab. Både til at finde viden, få ideer og til at forbinde sig med mennesker, som kan være et aktiv ift virksomheden.

I denne video 15 af 20 fortæller jeg lidt om, hvilke faldgruber der findes med de sociale medier. Jeg starter med at fortælle om en ung mand, som interessant nok nævner facebook, hvilket er usædvanligt, for de unge bruger faktisk ikke facebook specielt meget ift Instagram og Snapchat. 

Kontorkærlighed

Så hvordan skal vi egentlig forholde os til både brugen af de sociale medier og de unges brug af online oxygen? Når nu videnskaben ikke kan komme med et entydigt svar, kan vi bruge den viden vi allerede har om mennesker og deres lykke: Nemlig at nære og gode relationer er den bedste vej til lykke. Og det bedste værn mod ensomhed, social isolering og mistrivsel.

Med andre ord kan vi med fordel dyrke det, som jeg kalder for kontorkærlighed. Og nej, det handler hverken om kopimaskinesex og sexting på tværs af kontorlandskabet. Det er alle de nære relationer, som opstår på en arbejdsplads, fordi man ser hinanden hver dag og ofte også deler en dyb fortrolighed, der ikke kun er knyttet til arbejdet. Jo mere tillid og samvær der er mellem mennesker på en arbejdsplads, også mellem medarbejdere og ledere, jo mere inddrages alt andet også ind i arbejdet og dermed bliver brugen af de sociale medier og andre platforme, der anvendes, et aktiv. Fordi det bliver afbalanceret med det fysiske samvær og samarbejde.

Så løsningen kan være en kombination af forståelse for, at den virtuelle verden har samme status som den fysiske i de unges liv, og at man som leder respekterer det og ikke sætter misforståede begrænsninger op om brugen af SoMe i hverdagen, men i stedet har tillid til at den unge selv er i stand til at administrere det. Og at man i stedet bruger kræfterne på at skabe en god og tillidsfuld relation.

Vær broen 

Dette er den niende kronik om generationerne Y&Z. Hvem de er. Hvad der driver dem. Og hvordan man bedst lever og arbejder sammen med dem. I hver kronik kan du også se en eller flere videoer, hvor du kan får hovedpointerne fra kronikken. Emilia van Hauen har i årevis beskæftiget sig med de unge generationer og hun har en klar opfordring til, hvor de ældre generationer kan starte, hvis de vil tiltrække og måske fastholde de unge: Hvis du vil have deres energi – giv dem din sympati! Med andre ord, er det de ældre generationers opgave at være broen ved at invitere de unge ind i deres systemer. Og så være åben overfor, at de kan levere noget andet, end det vi har været vant til.

Bragt i Børsen d. 4. august 2019


Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar til dette indlæg

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. I believe what you typed made a bunch of sense. However, consider this,
  suppose you added a little information? I ain’t suggesting your content isn’t good., however what if you added
  a title that grabbed folk’s attention? I mean Vær broen 9:
  Dopaminrush, afhængighed eller bare dårlige vaner? – Emilia van Hauen is kinda boring.
  You could look at Yahoo’s home page and note how they create post headlines to get viewers to open the links.
  You might add a related video or a picture or two to
  get people excited about everything’ve got to say. In my
  opinion, it would bring your website a little bit more interesting.

 2. Terrific article! That is the kind of information that are meant to be shared around the net.
  Disgrace on the seek engines for not positioning
  this publish higher! Come on over and discuss with my web site .
  Thanks =)

  Take a look at my web blog :: blackjack

 3. This is really interesting, You’re a very skilled
  blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.

  Also, I’ve shared your site in my social networks!

  My web blog :: forum.adm-tolka.ru

 4. Thank you, I have just been searching for info approximately this subject
  for ages and yours is the best I’ve came upon so far.
  But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the source?

  Also visit my homepage – 163.30.42.16

 5. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that
  I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently
  quickly.

  Feel free to surf to my website – https://www.memorytoday.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=MettsAlphonso

 6. Hi friends, its enormous post about tutoringand entirely defined,
  keep it up all the time.

  Feel free to visit my web-site :: Tamera

 7. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it
  is really informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Feel free to surf to my web blog; shihan.com.ru

 8. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.

  I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this
  in future. Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Also visit my site – http://www.aniene.net

 9. I think this is one of the most significant
  info for me. And i am glad reading your
  article. But want to remark on some general things, The website style is ideal,
  the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  Here is my web blog :: ankarac.com

 10. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is really informative. I?m going to watch out for
  brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Look into my page: bbs.shishiedu.com

 11. I’m now not positive where you’re getting your info, but good topic.
  I must spend a while learning much more or working out more.
  Thank you for magnificent information I used to be on the lookout
  for this information for my mission.

  My website kebe.top

 12. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However
  I am going through problems with your RSS. I don?t understand the
  reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical RSS issues?
  Anyone who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

  Also visit my blog post :: https://mpc-install.com

 13. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

  my blog – https://kebe.top/

 14. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive
  the message home a bit, but instead of that, this
  is excellent blog. A great read. I’ll definitely be back.

  my site … http://www.atomy123.com

 15. We wish to thank you yet again for the stunning ideas you gave Janet when preparing her post-graduate
  research and also, most importantly, for providing the many ideas in one blog post.
  Provided that we had been aware of your web page a year ago, we might have been saved the nonessential measures we were taking.
  Thank you very much.

  Feel free to surf to my blog post: https://www.qiurom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=781235

 16. I comment each time I like a post on a website or if I
  have something to contribute to the conversation. Usually it’s a result of the fire communicated in the article I browsed.

  And after this article Vær broen 9: Dopaminrush, afhængighed eller bare dårlige
  vaner? – Emilia van Hauen. I was actually moved enough
  to write a comment 😉 I actually do have 2
  questions for you if it’s okay. Is it only me
  or do some of these responses look like they are coming
  from brain dead people? 😛 And, if you are posting on additional online social sites, I’d like to
  follow everything new you have to post. Could you make a list the complete urls of your communal sites like your twitter
  feed, Facebook page or linkedin profile?

  Take a look at my homepage: http://clubriders.men

 17. I have been browsing on-line more than three hours nowadays, but
  I by no means found any interesting article like yours.
  It is pretty price enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent
  content as you probably did, the internet will likely be a lot more
  useful than ever before.

  My web blog :: frun-test.sakura.ne.jp

 18. Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m
  impressed! Very useful info specially the closing phase :
  ) I deal with such information a lot. I used to be seeking
  this particular information for a very lengthy
  time. Thank you and good luck.

  Feel free to surf to my webpage; 1stanapa.ru

 19. Everything is very open with a clear explanation of the issues.
  It was really informative. Your site is useful.

  Thank you for sharing!

 20. Excellent web site you have here.. It’s difficult to find quality writing like yours these days.
  I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

  Feel free to visit my web blog :: shihan.com.ru

 21. I just wanted to thank you a lot more for this amazing blog you have developed here.
  Its full of ideas for those who are really interested in this specific subject,
  particularly this very post. You’re really all amazingly sweet in addition to thoughtful of
  others as well as reading the blog posts is a great delight if you ask me.

  And exactly what a generous gift! Dan and I really have pleasure making use of your suggestions in what we should instead do in the future.
  Our listing is a kilometer long so your tips is going to be put to
  very good use.

  Also visit my web blog; Green Earth CBD Gummies Review

 22. I’m also writing to make you be aware of what a great encounter my
  friend’s daughter gained viewing your blog. She mastered several details, which include how it is like to
  have an excellent teaching mindset to let other people just master a variety of multifaceted topics.

  You undoubtedly surpassed readers’ expectations. Thank you for
  presenting the priceless, healthy, informative
  as well as fun tips on this topic to Kate.

  Also visit my page :: Alpha Extracts CBD

 23. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of area .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Reading this info So i’m happy to show that I’ve a very good uncanny feeling I discovered
  just what I needed. I most unquestionably will
  make certain to do not disregard this website and provides it a glance on a relentless basis.

  my web page: Keto Redux Review

 24. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this topic to be really something that I think I would never understand.

  It seems too complicated and extremely broad for me.

  I am looking forward for your next post, I will
  try to get the hang of it!

  Also visit my web-site: Total Pure CBD Review

 25. No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she wishes to be available that in detail, so
  that thing is maintained over here.

 26. Nice blog right here! Additionally your web site
  quite a bit up very fast! What web host are you using?

  Can I am getting your affiliate link for your
  host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 27. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out
  loads. I hope to give a contribution & help different users like its aided me.
  Good job.

 28. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve
  worked hard on. Any tips?

 29. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.

  I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right
  here! Good luck for the next!

 30. I think the admin of this site is really
  working hard for his website, as here every information is quality based material.

 31. Greetings! Very helpful advice in this particular
  article! It is the little changes that will make the largest changes.
  Many thanks for sharing!

 32. Asking questions are genuinely fastidious thing if
  you are not understanding something completely, but this paragraph gives pleasant understanding yet.

 33. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thanks quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}