oktober 16

HVOR STOR ER DIN EROTISKE KAPITAL?

Denne kronik blev bragt i Jyllandsposten 2.10.10

Moderne kvindelighed hænger sammen med erotisk kapital. Og det kan være med til at ændre samfundet til kvindernes fordel. Hvis kvinderne ellers tør bruge den aktivt!

Af Emilia van Hauen

For flere år siden zappede jeg ind på nogle dansende afrikanerkvinder, der gav den hele kroppen. Lækre var det at se på, unge og faste. Ind i kredsen danser pludselig en voksen kvinde på den sundhedsfarlige side af 80 kilo og med appelsinhud helt op til halsen – og får manøvreret de andre kvinder ud til siden, mens hun tager hele scenen. Hun var en æggende nydelse at se på – og jeg var fascineret! Hun dampede af erotisk kapital – og vi andre mærkede effekten af det.

Vil du lukke munden på en moderne kvinde, skal du blot stille hende dette spørgsmål: Hvordan fejrer du din kvindelighed? Så vil hun for det meste tie. Længe. For hvad er moderne kvindelighed egentlig? Og hvordan giver vi os selv lov til at dyrke den og glæde os over den, som noget særligt?

En af måderne kun være at dyrke sin erotiske kapital. Det er et relativt nyt begreb, som handler om at besidde skønhed, sex appeal, charme, livlighed, seksualitet og social præsentation. At det først er nu, at det bliver debatteret åbent, skyldes at vi er ved at nærme os ligestilling i den vestlige verden. Mens vi i generationer har hyldet mandens dyrkelse af sin egen krop, fordi det var ensbetydende med styrke og dermed forsørgelse og beskyttelse, har vi tværtimod skammet den kvinde, der dyrkede sin krop eksplicit. Så var hun overfladisk, sygelig forfængelig eller værre ting. En god kvinde var lig en kvinde, hvor kroppen repræsenterede skønhed, frugtbarhed og omsorg. Ikke selvejet seksualitet, som kvinden kunne bruge til sin egen fordel. Mens mændene altså kunne dyrke deres egen krop og få position og status i samfundet, blev kvinder socialt stigmatiseret, hvis de også hyldede deres egen krop. Hvorfor?

Mænd har traditionelt siddet på den økonomiske, kulturelle og politiske kapital, mens den sociale kapital er blevet delt mere eller mindre mellem de to køn. Den åbenlyse erotiske kapital begrebsliggjorde man ikke, fordi mændene vidste, at de ville blive de store tabere i det spil. Alle undersøgelser viser, at mænd har et større behov for sex end kvinderne, og når kvinderne samtidig ejer det redskab der skal til for at de kan få forløst det behov, giver det kvinderne en ret direkte og stor magt over mændene. Og skal den magt stækkes, må den gøres socialt uattraktiv.

Vil moderne kvinder imidlertid i kontakt med deres kvindelighed, er det måske på tide at frigøre sig fra de fordomsfulde forestillinger om erotisk kapital. Tværtimod skal vi gøre det cool for kvinder, at kende og forbinde sig med sin erotiske kapital, og ikke mindst tillade sig selv at bruge den på linje med sin uddannelse, sin karriere og sine andre tilegnede aktiver. Gør vi det, vil vi opdage, at det ikke kun handler om sex og seksualitet. Det handler i lige så høj grad om livskraft og kreativitet. Og ikke mindst livsglæde! Husk blot tilbage til sidste gang du var nyforelsket og følte dig fuld af livsglæde, og kreativitet og virkelyst, selvom du nok ikke fik halv så meget søvn som du plejede! Så det handler altså langt fra om en teknisk kropslig manøvre, men derimod om at frigøre så meget energi og livskraft som muligt.

Siden de hærdebrede skulderpuder-80’ere har mange kvinder orienteret sig mere mod de traditionelle maskuline værdier som resultater, erobring, handling, kamp, styrke, mål, aggression og strategi. Og det har givet kvinderne en masse personlige fordele, fordi mange har kunnet skabe sig en karriere ved at adoptere mændenes måde at få værdi på arbejdsmarkedet. Det er ved at vende nu. Nu opsøger kvinderne i stigende grad de feminine universer, nok for at få mere balance i deres indre liv. Det paradoksale er jo, at kvinder har mere magt end nogensinde før. Men føler sig alligevel jævnligt magtesløse. Flere og flere oplever nemlig et tomrum, der sanses som en længsel efter noget udefinerbart, men som har noget med essens, femininitet og grundlæggende livsglæde at gøre. Derfor ser vi, hvordan der også udbydes mange muligheder for at komme i kontakt med sit arketypiske ophav gennem fx poledance, spa-behandlinger, gudindekurser og meget mere. Desværre oplever mange også, at denne femi-kerne skylles væk i hverdagens mange opgaver og akut-relationer, og efterlader dem lige så frustrerede og tomme, som før de opsøgte den side af sig selv aktivt.

Hvordan fastholder og udvikler man sin kvindelighed i et moderne samfund? Man skal være med til at ændre kulturen, så den bliver mere balanceret mellem de to køn. Vi kæmper stadig mod forestillingen om, at kvindelighed hører hjemme i det personlige univers, og at kvinder har det bedst ved at være knyttet til nærmiljøet og de lokale verdner, mens mændene tager sig af de strukturelle samfundsmæssige linjer. Men vil vi gøre worklifebalance til life-society balance, må vi kvinder være med til at ændre strukturerne mere gennemgribende, så vi kan være kvinder på egne præmisser, samtidig med at vi skaber samfundet. Og en god kontakt til sin egen erotiske kapital gør det bestemt ikke sværere at opnå lige præcis det.

Så hvor meget erotisk kapital har du? Dit svar vil afhænge af hvad du synes, du selv er værd – ikke hvad idealerne og fordommene foreskriver. Måske er det på tide, at finde din indre afrikanerkvinde frem!


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}