juni 17

Gæsteskribent: Meditation – du kan godt nå det!

12 minutter er nok

Af Henning Daverne, forfatter til ”Vejen til indre ro”

Mange opfatter meditation som en tidskrævende og krævende aktivitet forbeholdt spirituelt ambitiøse og søgende mennesker. Men vi ved i dag, at selv korte og enkle meditationssessioner er nok til at ændre menneskets hjerne, hvis de foregår regelmæssigt. Vi ved også, at forandringerne både sker hos personer, der er spirituelt inspirerede, og hos personer, der snarere ser meditation, som en slags motion for hjernen fri af enhver spirituel sammenhæng.

Meditation er derfor tilgængelig for alle. Også for dem, hvis dagligdag er fuld af skemalagte aktiviteter. Videnskaben har fundet en række væsentlige effekter af kun 12 minutter i koncentreret ro. Overordnet ses tre væsentlige positive forandringer. Disse forandringer er synlige og målbare efter to måneder, men de fleste mærker de første positive effekter med det samme:

Større ydeevne
Den mentale kapacitet vokser. Evnen til at koncentrere sig og til at huske bliver bedre.

Glæde
Hjernen producerer flere af de hormoner, der skaber velvære og ligefrem lykke. Du opnår bedre kontakt med dig selv og med andre mennesker.

indre ro
Niveauet af stress i både krop og sind daler til fordel for større ro og mere kontakt med nuet. Aktiviteten i hjernens centre for angst og vrede falder.

Hjernens kan faktisk trænes og dens udvikling afhænger i høj grad af, hvordan vi bruger den, og en metode til at udvikle den, er meditation. Allerede efter få dages meditationspraksis, mærker mange en forbedring i den måde de fungerer på, for hjernen reagerer med det samme på den nye praksis. De mærker større ro, tilfredshed og koncentrationsevne, og denne effekt vokser over tid.

Efter to måneder med regelmæssig meditation vil dele af hjernen bevisligt være mere aktive, mens andre er mindre aktive. Du kan altså forandre din egen hjerne, og forandringen sker, fordi koncentrationen under meditation omdirigerer blodstrømmen og aktiviteten i hjernen. Denne omdirigering styrker de dele af hjernen, som er forbundet med ro, glæde og velvære, mens de dele, der har med stress, angst og depression bliver mindre aktive.

At bruge tid på at bringe ro og glæde ind i sin hverdag er ingen luksus, tværtimod viser alle studier, at hvis man er glad og i balance, så klarer man hverdagens udfordringer meget bedre.

Man har lavet studier med ikke færre end 65.000 mennesker, hvor man gennem subjektive spørgeskemaundersøgelser har spurgt dem, hvor glade de selv synes, de er. Herefter har man inddelt dem, der beskrev sig selv som værende glade, i én gruppe, og de mindre glade i en anden. Begge grupper blev bedt om at løse Soduko-opgaver, så mange som muligt inden for en given tid,  undersøgelsen viste klart, at dem, der er glade, løser dobbelt så mange opgaver som dem, der ikke er det. Undersøgelsen er gennemført i alle mulige afskygninger med lægestuderende, børn, forretningsfolk, og hver gang viser den det samme. At det forholder sig sådan, kommer næppe bag på nogen, vi ved jo alle, at vores overskud og gå-på-mod er meget større hvis vi er glade,  men nu har vi så forskernes ord på, at vi perfomer præcis 50% bedre, når vi er glade.

SÅDAN GØR DU!
Hvis du gerne selv vil i gang med at prøve om meditation er noget for dig kan du prøve denne hurtige øvelse:

  1. Sæt dig tilrette på en stol, et uforstyrret sted, med rank ryk i en afslappet stilling
  2. Gnid dig let i panden, i området midt imellem øjenbrynene så området bliver varmet en smule op
  3. Put lidt vand (eller spyt) på din finger og placer det på det varme punkt
  4. Luk øjnene og mærk temperaturen i punktet
  5. Træk vejret naturligt og uanstrengt, mens du forestiller dig at åndedrættet bevæger sig ind og ud af punktet i din pande
  6. Sid roligt og træk vejret på denne måde i 5-10 min inden du vender tilbage til din dag

Hvis du vil gå videre med at udforske meditation kan du købe en af de mange bøger på markedet som ofte indeholder en CD med guidede meditationer, som du kan lytte til (jeg har selv skrevet Vejen til INDRE RO i en travl hverdag og har en ny bog på vej til september 2011.)

Den bedste måde at få emnet ind under huden er naturligvis at deltage i et kursusforløb hos en anerkendt meditationslærer eller mindfulness instruktør.

Læs mere og download et gratis kapitel fra bogen ”vejen til INDRE RO” på www.henningdaverne.dk


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}