april 24

Femina: Mig, botox?

Er du på botox? Restylane?

Jeg er.Tænker du mon anderledes om mig nu?

Hvis ja, så skal du vide, at det er netop derfor, at jeg er ambassadør for N’Age. Der er nemlig et enormt hykleri omkring det at ”få lavet noget”. Mange gør det, meget få siger det. Og jeg vil gerne være med til at gøre op med de holdninger, der styrer den skam, jeg antager ligger bag hemmeliggørelsen af disse handlinger.

Til mit første møde med klinikkens ejer, fortalte hun mig, hvad hun syntes jeg ”burde få lavet”. Da hun var færdig, sad jeg og havde det lidt underligt. For jeg var nemlig selv smækfyldt med fordomme om brugen af disse midler, og tænkte på alle rædselseksemplerne som Linse, Nicole Kidman og Melanie Griffith; kvinder jeg vil betakke mig for at blive slået i hartkorn med!

De repræsenterer nemlig mest på ondt, hvor galt det kan gå, når man jagter et skønhedsideal, uden at have æstetikken på plads, hvorfor de er endt med at være en omvandrende satirisk hån mod det, vi må formode, de gerne vil fremstå som: smukke og ungdommelige.

Det bliver ikke bedre af, at mange laver en mental bro mellem kvinder, der manipulerer deres krop på den måde, og det at udstille sig selv som en sølle, usikker eksistens, der sælger totalt ud af sin integritet, for at blive elsket for sin fremtoning, der er lige så naturlig som candyfloss.

Altså, rækker konklusionen mange gange videre, er hun sikkert falsk og overfladisk hele vejen igennem, og hendes menneskelige troværdighed er nærmest lig nul.

Med et snuptag fjerner man altså hendes personlighed, indre værdier, intelligens og reducerer hende til et nusset glansbillede uden glimmer. Og hvem har lyst til at være som ”sådan en”?

Det er præcis derfor, jeg har valgt at gå offentligt ud på denne måde, for jeg vil gerne være med til at skubbe til de sider i vores kultur, der virker undertrykkende på den kreativitet, livskraft og ikke mindst livsglæde vi kan opleve, når vi tør gøre os fri at indsnævrende idealforestillinger, værdier og normer. Hvorfor er det lige, at man bliver et dårligere menneske af at lamme panden, eller fylde rynkerne ud med restylane?

Hvis jeg ender med at ligne et meget glat lig, er det så ikke mit problem? Jeg begynder vel ikke at tale som en Pixibog, fordi jeg ikke længere kan rynke brynene lige så meget som før? I mit tilfælde er jeg bare blevet gladere, hver gang jeg kigger mig i spejlet, og det har sjovt nok ikke haft en negativ indvirkning på mine omgivelser. Det har noget at gøre med æstetik.

Tonsvis af forskning har nemlig gang på gang påvist, hvor stor en indflydelse æstetik har på vores generelle livskvalitet. Spørg dig selv om, hvor du helst vil gå en tur: I en grøn skov eller på en losseplads? Tåbeligt spørgsmål! Men ved du, hvorfor du vælger skoven? Fordi æstetik er langt mere end blot forskønnelse; at dyrke æstetikken har vist sig at være en effektiv overlevelsesstrategi, som vi mennesker har benyttet os af altid.

Når du er omgivet af æstetik, bliver du ganske enkelt mere effektiv, tænker klarere, bliver mere kreativ og får mere håb! Dit overskud stiger, og du kan bidrage med mere. Det er derfor, at du vælger skoven. Eller bestiller tid til at få glattet rynkerne.

Æstetik kan simpelthen ændre dine følelser, så du bliver glad og handlekraftig igen! Derfor giver det også masser af livskvalitet at hjælpe sit udseende på vej i den retning man drømmer om, uden at have urealistiske forestillinger om evig ungdom (så dumme er folk altså ikke!).

Derfor skal man naturligvis gøre det på en ansvarlig måde, hvor man sætter sig ind i, hvad der er realistisk at forvente, og hvem der skal have ansvaret for udførelsen. Som når man køber fx hus eller bil.

I dag løfter vi ikke et farvet øjenbrynshår når folk får lavet extensions, barberer sig, går i høje sko, tatoverer sig selv, tager hormoner mod overgangsalder, udvikler vores hjerner og hjerter gennem uddannelse og terapi, og tusind flere ting, som alle er indgreb mod den, vi er fra fødslen af. Meget af det er ligefrem nødvendigt, hvis vi vil klare os godt i samfundet. Hvorfor er det, at grænsen går ved botox og restylane?

Alt er jo alligevel snyd, hvis 100 procent naturlig er idealet, så hvorfor er dette værre end alt det andet? Højst sandsynligt fordi det stadig er nyt. Og gør os som forbrugere usikre på de langvarige bivirkninger. Netop derfor er det endnu vigtigere, at vi er åbne omkring det, for jo mere gennemsigtigt markedet er, jo større sikkerhed har vi som forbrugere til at vælge frit og sikkert.

Udviklingen stopper nemlig ikke. Tværtimod. Fra tidernes morgen har vi mennesker udsmykket og manipuleret med vores kroppe, og dette er bare næste skridt på vejen. Så hvis du selv har overvejet det og droppet det igen, så spørg dig selv: Hvad – eller hvem – holder dig tilbage?

Er det skammen over hvad andre tænker om dig, så forhold dig til det!

Bonusinfo: Botox (botulinumtoksin) er et af verdens giftigste stoffer og kan føre til den dødelige sygdom botuisme, kendt som pølseforgiftning. Det bliver brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer (fx spastisk lammede) og til kosmetiske formål.

Restylane er en gele der indeholder 98% vand og 2% er hyaluron, og som bruges som en ikke-permanent filler i ansigtet til at skabe fylde og udglatte rynker i ansigtet. Holdbarheden af behandlingen er ca 1 år.


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}