- 130,1 KB

TIMBEEEER! PRIMALMANDEN KOMMER!

Tivolis Koncertsal. Danmarksindsamlingen. Scenen. Johan Olsen fra Magtens Korridorer løfter hovedet og råber sin primalkraft ud over det velgørende selskab, der sidder i de røde plyssæder og følger med i de snart 130 millioner, der bliver samlet ind den aften. Først forstenet, snart stående rokker jeg i takt til kraften, der blæser os alle omkuld. Hvilken befrielse! Endelig en mand, der tør være mand, uden at skulle forklare sig, uden at skulle undskylde. Den moderne primalmand er født!

Vi er godt i gang med kvindernes århundrede. Overalt i verden stormer de frem, ja selv i udviklingslandene får kvinderne mere og mere magt. Og mændene? Alt for mange lider af vigende hager og tøffelsyge. Men heldigvis er der en ny og nødvendig mandetype på vej, hvis ikke Manden vil se sig forvist til at være en sædcelle i en petriskål. Kvindernes frigørelse skabte først hønsestrikmanden, der som bekendt blev druknet i urteteen af yuppie-manden, der til gengæld havde et ego af blær og skuldre af vat. Så fik vi den metroseksuelle udgave, som i dag kun er smart i Østeuropa, og siden retromanden, som mest af alt var et postulat. Det har efterladt et vakuum af maskulinitet, der enten fyldes ud af overdreven BØV-adfærd, eller feminiserede overforstående boy-band mænd, der synger fra hjertet, men glemmer at råbe fra det brede behårede Tarzanbryst.

Ligestilling? Nope!

Ligestilling har vi ikke i samfundet, men måske er det heller ikke det, vi først og fremmest skal gå efter nu, hvor vi allerede har et pænt højt niveau af samme. Ligeværdighed er et langt mere interessant begreb at arbejde med. Også når det gælder mænd. De arketypiske værdier, der er knyttet til manden, er længe blevet mistænkeliggjort, men hvis manden skal spille en aktiv rolle i fremtiden, bliver de nødt til at blive synlige og dyrket i en balanceret form. Jeg har kigget på mandens roller i dagens samfund og fundet frem til fire mandlige livsformer, eller fire mandlige arketyper, som den moderne mand med fordel kan dyrke. Og primalmanden er foreløbig den svagest repræsenteret. Til gengæld er det den, vi vil se vokse hurtigst. Integralmanden er fremtidens mand, og når han på et tidspunkt begynder at få fat, vil vi se en sammensmeltning af de fire andre.

De arketypiske mandlige ekstremer

Mænd er udspændt mellem på den ene side at være rå, vilde, ustyrlige – kort sagt primitiv drift; og på den anden side at være disciplinerede, systemskabende, hierarkiske og civiliseret, kort sagt kontrolleret drift. Overgangsritualer, som vi kender dem fra såkaldt oprindelige folk, har denne dualitet indbygget i sig. Gennem sin vildskab og rå kraft gennemgår den unge dreng nogle særlige udvalgte handlinger, der både får ham til at overvinde sig selv og sine begrænsninger, så han derefter kan indtræde i den nye orden med nye regler og større ansvar for flokken. I et moderne samfund er der ikke meget plads til at udleve den primitive rå kraft, og derfor ser man det oftest udspillet på sportsarenaer – eller i hovedet på de mænd, der sidder hjemme i sofaen og følger med i kampen.

De andre ekstremiteter der spænder mandens identitet ud, er animus, det arketypisk mandlinge, og anima, det arketypisk kvindelige. Begrebsparret er mest kendt gennem Jung, men her bruger jeg det i en bredere fortolkning. Til animus hører erobring, handling, resultater, kamp, beskyttelse, styrke og strategi. Til anima hører omsorg, indlevelse, empati, nærhed, nærvær, følelser og hele det sociale aspekt af livet.

Mandematrix

Nedenfor har jeg lavet en matrix, der har alle fire elementer med. Og i den kan du også se de fire mandlige arketypiske livsformer, som jeg mener den moderne mand indeholder – samt deres skyggelivsform. Og de bliver alle fire samlet i Integralmanden, som hører fremtiden til.

FORSØRGEREN

Forsørgeren – den der har god kontakt til de traditionelle maskuline værdier og som forstår at disciplinere sig selv til at indgå i samfundets strukturer – er en velkendt skikkelse. Som den tidligere statsminister er Anders Fogh Rasmussen et godt eksempel på en forsørger, der tog lederskabet, satte nogle klare rammer for alle andre, og som var så meget i kontakt med sin maskulinitet, at han især i starten ofte blev kaldt for hulemanden. Det er en mand, der gerne vil være voksen, og som påtager sig et ansvar for ikke bare sig selv, men også for sin omverden. Dem har vi mange af i dagens samfund, og et samfund bryder ganske enkelt sammen, hvis ikke denne arketype er godt repræsenteret.

Skyggeforsørgeren

Forsørgeren i skyggeudgaven elsker systemet over alt, og er kun i kontakt med de traditionelle maskuline egenskaber, og derfor er den fanatiske militærmand et glimrende eksempel på en skygge-forsørger, Mili-freaken. Her går alt op i kamp og beskyttelse, og han ser verden som noget der skal overvindes og nedlægges, og hvis han selv skal være tryg, skal han være den enerådige leder. Hitler er et godt – og meget skræmmende! - eksempel på en skygge-forsørger.

FAMILIEFAREN

Familiefaren er Forsørgeren i en mere blød udgave. Han vil også gerne være en del af det eksisterende samfund, og tager gerne sin del af ansvaret for at have et stabilt og velfungerende system. Forskellen er, at en stor del af hans identitet også ligger i det sociale liv, og han er dermed mere fællesskabsorienteret. Han vil gerne være en nærværende far for sine børn, og indgår i et partnerskab med sin kone, også når det gælder om at få hverdagen til at hænge sammen. Han vil insistere på, at der også skal være plads til det nære, og hans prioriteringer i hverdagen er mere flydende og bredere end Forsørgeren.

Anders Fogh Rasmussen har været og Lars Løkke Rasmussen er den højest placerede mand i Danmark, men de handler ud fra to forskellige overordnede værdier. Lars Løkke’s arketype er voksende, og vi vil se den blive dominerende, når de yngre mænd begynder at danne familier. Da fremtiden lægger meget vægt på co-creation, altså at kunne samskabe og ikke bare samarbejde, passer det fint, at denne type bliver mere fremherskende. Selv udtalte Løkke Rasmussen bla. : "Jeg er også familiefar, og jeg insisterer på retten til at være det. Jeg har gjort mig klart, at statsminister skal jeg være et stykke tid – hvor længe bestemmer danskerne - men far skal jeg være hele mit liv”. Det interessante er, at han først blev kritiseret sønder og sammen, og dernæst blev han taget til forsvar af andre politikere på Borgen og erhvervsledere, der måtte konstatere, at sådan så fremtiden jo nok ud. Jørn Kimø fra Agdrup udtalte i Berlingske Nyhedsmagasin: "De seneste 14 dage har Lars Løkke Rasmussen virkelig været i ilden, og der har været et meget stort pres på manden. Til at begynde med var jeg selv meget kritisk over for, at statsministeren valgte af holde ferie og tage barns første sygedag. Men jo mere jeg tænker over det - og efter at havde hørt statsministeren tale her i dag, har jeg fået mere forståelse for hans beslutninger. Han er jo tydeligvis fortsat ved roret, og derudover er det måske bare tid til, at vi som ledere acceptere, at reglerne i dag er anderledes, end de var for 10 år siden. At proritere familien kan være ok, også selv om man er topchef." Siden fulgte den mest omfattende ministerrokade i nyere tid, og det har aftvunget respekt for, at han nu viser tegn på at ville sætte sin egen dagsorden, så ren fællesskab er han altså ikke. Alligevel er det vist sikkert at konkludere, at siden vikingerne har vi danskere ikke været et krigerfolk, og selvom Fogh Rasmussen fik stor opbakning for sin rolle, er vi nu vendt hjem til den mere omsorgsgivende leder som Lars Løkke repræsenterer.

Skyggefamiliefaren

Skygge-familiefaren er manden der går helt ind i sig selv, sine følelser og sine systemer, og derfor i en høj grad melder sig ud af samfundet. Sektlederen, der kæler og nærer sine følelser og sandheder, og som pernittengrynet systematiserer dem, er et godt billede på en skygge-familiefar. Et eksempel kan være den østrigske Joseph Fritzl, der holdt sin datter indespærret i 24 år og fik syv børn med hende.

Skyggefamiliefaren kan også findes i en anden udgave i dagens samfund. Det er ham, der har glemt sin egen kraft, og derfor har svært ved at manifestere sig selv overfor andre. Dørmåtten har jeg valgt at kalde denne type mand, eksemplificeret ved både Chandler og Ross fra tv-serien Venner, som dog begge repræsenterer en mere charmerende udgave end den vi normalt møder i vores egen sociale sfære. Desværre er der ved at være alt for mange af dem i vores samfund. De er opstået i misforstået solidaritet med kvindens frigørelsesprojekt, så bevæggrunden er selvfølgelig sympatisk nok, men resultatet er ynkeligt for begge køn. De er genkendelige på deres let flakkende blik (som ofte lander hos konen for den endelige godkendelse), på deres konfliktskyhed og - når de endelig er sammen med gutterne – på at nogle af dem går amok i sprit og latent kvindeforagt. Men dagen efter er de hjemme hos konen igen. Og beder hende om lov til dit og dat. Mindst 2/3 af alle skilsmisser er initieret af kvinden, og én af årsagerne er, at hun giftede sig med en Familiefar, men endte med at leve sammen med en Dørmåtte, og det giver hverken meget sex eller samliv. Hun ender med at blive Forsørgeren, og i en mere ekstrem udgave bliver hun også til Amazonekællingen, og det er bare ikke særligt attraktivt for kvinden at se sig selv i den rolle. Ej heller for manden.

KUNSTNEREN

Kunstneren er den tredje arketype, som vi også kender i stort omfang. Det er den vilde, kreative, nogle gange ustyrlige mand, der er i god kontakt med sine følelser, og som derfor kan ramme os på livet, når han udtrykker sig selv. I en moderne udgave er han ofte knyttet til en vis grad af spiritualitet, og han er altid god til at performe. Han er også en type, der er fremtidssikret i den forstand, at han kan være driveren i co-creation, når der skal findes nye måder at løse gamle problemer på. Christian Stadil er en moden udgave af kunstneren. Han er mest kendt som erhvervsmand, og kunne derfor fejlagtigt opfattes som en Forsørger, men han er alt for innovativ, nysgerrig og åben overfor den mere sensuelle og sociale side af livet, til at det er hans primære identitet.

Skyggekunstneren

Skygge-kunstneren er den mand, der er så meget i kontakt med sine feminine sider, at han helt lader sig opsluge af sine følelser og er i deres vold. Det er den evige forfører, Casanovaen, som lader sig styre af sin drift, der hele tiden har brug for nye stimulanser for at føle sig godt tilpas. Men han er konstant rastløs og er ikke i stand til at forfølge et mål til døren, eller indgå i et længerevarende forpligtende fællesskab.

PRIMALMANDEN

Og så er der Primalmanden. Han er samfundets redning fra Dørmåtte-regimet. Han er en mand, der gerne vil være Mand. Han ser en værdi i de traditionelle maskuline værdier, og vil nødigt begrænses af noget, men bruger al sin kraft på at komme ud over stepperne og erobre livet. Han insisterer på at være fri, og handle som han mener, er rigtigt i forhold til de mål og de følelser han har. I denne urkraft af en mand, findes der også et enormt potentiale for samfundet til for alvor at flytte nogle grænser, både mentalt, fysisk og følelsesmæssigt, så de gamle ubrugelige strukturer bliver brudt ned, og nye og mere tidssvarende kan bygges op igen. Primalmanden er grundlæggende ikke bange for sin maskulinitet, og lever den ud indefra, med ansvar for omverden og en vis respekt for det eksisterende. I lyset af den aktuelle verdenssituation med miljø- og klimaudfordringer, fødevareknaphed, et nyt globalt magtbillede med BRIK-landene som en vigtig storspiller, vil Primalmanden kunne vise sit værd. Han afbalancerer de mere og mere dominerende kvindelige værdier, og giver ikke alene mænd lov til at også at være mænd, men giver samtidig også kvinder muligheden for også at være kvinder. Dengang Daniel Craig optrådte som James Bond for første gang i Casino Royal, lød der også et lettelsens suk fra mange mænd, der bød Manden tilbage, uden også at skulle sige goddag til Stenalderen samtidig. I en moden udgave findes Johan Olsen fra Magtens Korridorer, der ikke alene er rocksanger, men også forsker i biologi, og som har et erklæret mål om at oplyse verden. Indenfor modens verden har han været undervejs i få år, og vi ser ham mere og mere som den skæggede canadiske skovarbejder, og nogle gange også som en oprindelig cowboy eller under ét americana.

Skyggeprimalmanden

Skyggeudgaven af Primalmanden er en BØV, en BørneVoksen, dvs en voksen mand der ikke vil være voksen. Han vil ikke begrænses af noget eller nogen, tager ikke ansvar for noget eller nogen, og vil helst leve resten af livet som han gjorde i sin ungdom. TV-serien Klovn er bygget over denne mandetype, men ikonet er amerikanske Johnny Knoxville, værten for tv-programmet Jackass.

Integralmanden

Engang i fremtiden vil alle fire livsformer samles i én livsform, der indeholder alle de andre, nemlig i det man kan kalde for Integralmanden. Det integrale princip inkluderer mange forskellige aspekter af kultur og videnskab, og er domineret af en helhedstanke. Den mest kendte forfatter er den amerikanske filosof Ken Wilber, som bla. er forfatter til bogen ”Gud, livet, universet og alt muligt andet”. Se mere på www.kenwilber.com Integralmanden vil være med til at give et balanceret samfund, hvor alle fire arketyper er repræsenteret i pæne doser, og heldigvis kan vi konstatere, at der kommer flere og flere mandeforskere, der italesætter det maskuline, så det ikke altid forbliver det såkaldte ”første køn” og dermed det køn, der ikke er defineret. Det er der brug for nu. At definere det. At udforske det. Så der bliver plads til hele paletten.

Det sætter ikke kun manden fri – det sætter lige så meget kvinden fri. Og ikke mindst vores børn, der frem for at lade sig begrænse af kønnet, kan lade sig frigøre af det.

DEF PRIMALMAND

En primalmand er en mand, der er i god kontakt med sine maskuline sider, og som gerne lever dem ud med stolthed. Han vil nødigt begrænses af noget, men bruger al sin kraft på at komme ud over stepperne og erobre livet. Han insisterer på at være fri, og i denne urkraft af en mand, findes der også et enormt potentiale for samfundet til for alvor at flytte nogle grænser, både mentalt, fysisk og følelsesmæssigt, så de gamle ubrugelige strukturer bliver brudt ned, og nye og mere tidssvarende kan bygges op igen. I en moden udgave har han naturlig respekt for det kvindelige også, og tager gerne et ansvar for fællesskabet. For nuværende er han underrepræsenteret, men flere og flere mænd er ved at vågne op og er i gang med at erobre deres maskulinitet tilbage.

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign