Sko er drømme, personlighed, leg med identiteter, kærlighed, frihed – og sex! Alligevel er det stadig finere at have en ursamling end ”bare mange sko”. Mon ikke det er på tide, at vi kvinder fejrer vores passion fremfor at skamme os over den?!

Af Emilia van Hauen

Christian Louboutin, den berømte franske skodesigner, der er kendt for sine røde såler, fortæller, at han engang mødte en mand til et selskab. ”Min kæreste og jeg har det ikke så godt. Hun har forladt mig, men jeg ved, at hun kommer tilbage. Hun har ladet sine sko stå tilbage.” Nogle måneder senere mødte Louboutin ham igen og spurgte til forholdet. ”Åh jo – hun kom tilbage. Men hun er flyttet igen, og denne gang ved jeg, at det er for altid. Hun tog sine sko med.”

Ville du mon gøre det samme? Jeg ville. Helt klart! Jeg ville oven i købet vide præcis hvor mange sko jeg skulle tage med mig, for jeg har katalogiseret dem efter hælhøjde, farve og type, og listefører dem dagligt, så jeg har helt styr på, hvor ofte jeg har det enkelte par på. I skrivende stund har jeg 93 par sko, sandaler og støvler, men det kan hurtigt ændre sig. for mindst 1 gang om ugen ser jeg et par, jeg gerne ville indlemme i samlingen!

Hvis du nu sidder og ryster på hovedet og tænker, at jeg er lige til den lukkede, har du nok ikke helt samme passion for sko, som jeg har. Sidder du derimod og tænker, jeg er en total amatør, for du har da mindst 200 par, og om der i øvrigt er en app du kan downloade, så du kan holde styr på dem (og ja, det er der!), så forstår du sikkert helt ind i hjertet, hvad jeg taler om. Sko er nemlig ikke bare sko. Hver enkelt sko afspejler en side af vores personlighed, som vi enten dyrker til perfektion – eller som vi drømmer om at leve ud. Derfor er sko mange piger og kvinders legeplads i hverdagen, som biler eller ure er det for mænd, og derfor kan vi med sindsro dyrke den side af os selv. Især fordi kvinder som regel er ret dårlige til at lege i hverdagen, og det er jo egentligt ærgerligt.

Sko er en identitetsleg, og lad os tage Caroline Wozniacki som eksempel. Hun har sikkert et passioneret forhold til sine tennissko, der skal være med til at holde hende på toppen. Men Caroline er ikke kun tennisspiller; hun er i høj grad også en pige, der er ved at indtage sin kvindelighed, og derfor begynder at eje sin seksualitet (læs: livskraft, skaberkraft!) på en ny måde. Hun har i hvert fald udtalt, at hun gerne også vil betragtes som et sexsymbol, og at hun elsker at gå i stiletter. En type sko som – hvis ikke de skal ødelægge ryggen og fødderne – kræver mindst lige så meget teknisk ekspertise at udforme, som et par verdensmestertennissko. Mange vil kunne se logikken i at betale tusindvis af kroner for det rigtige par vindergummisko, men vil mene, at det er uforståeligt, grænsende til det pinlige og uværdige, at betale flere tusind kroner for et par gode stilletter. Underforstået: Den kvinde der gør det, er uselvstændig, til fals for mænds begær og lader sig dominere af modens upraktiske og ødelæggende blik på kvinder, som ubegavet tilbehør til manden.

Jeg kunne ikke være mere uenig! Flere undersøgelser viser, at kvinder først og fremmest klæder sig på for deres egen skyld. For at opnå en særlig følelse inde i dem selv, så de kan gå ud og erobre verden, som den de er. Mon ikke mænd kan genkende effekten af det, når vi tænker militær og politiuniformer? At kvinder i stiletter skulle være uselvstændige og og til fals for mænds begær, er altså et fordomsfuldt og hyklerisk synspunkt, fordi det på overfladen forsøger at forsvare kvindens ret til at være andet end til mandens tjeneste, mens det samtidig antager, at kvinden kun forskønner sig for mandens skyld. Det er lige så indskrænket som denne spydige gåde: Hvem pynter den blinde mands kone sig på for? Sig selv! er det rigtige svar. Ikke andre mænd.

Når en kvinde har mange sko, er det altså mange gange et udtryk for, at hun gerne vil lege med sine forskellige identiteter. Men hvad er det mere konkret ved sko, der fascinerer så mange kvinder? De er praktisk beskyttelse. Glimrende! Men de er også intime. De beskytter eller fremhæver en del af vores krop, som vi alle instinktivt ved er en meget erogen zone, og som oftest er gemt væk. Derfor ved vi også, at når vi først smider skoene, så er det fordi vi enten blotlægger vores sårbarhed – eller lægger op til et mere intimt samvær. Udtrykket dipping and dangling dækker over den bevægelse, som kvinder laver, når de lader skoen hænge i tæerne og vipper frem og tilbage med dem. En hvilken som helst mand kan læse det signal! Hun går i hvert fald sjældent hjem alene…

De er også bestandige. Og dermed tilgivende overfor din elevatorvægt. Dine ynglingssko vil aldrig svigte dig, selvom din score-kjole gør det. Sko er også drømme. Om hvem du kunne være, hvis du tog lige præcis de par sko på. Et par vandrestøvler til Nepals bjerge eller et par frække pythonsandaler til gallafesten; drømmene er forskellige, men du er dig selv. Og lige autentisk i dem begge.

Sko bliver ved med at fascinere, fordi de på en og samme tid opsamler så meget om bærerens selvopfattelse og drømme, at vi gennem dem er i synlig kontakt med omverden. For sko er en følelse. En følelse af dig. Den dag…den time…den situation.

Savner du en app til at holde styr på din garderobe? Så tjek Touch Closet ud. Den koster kr. 59.
En dansk kvinde har i gennemsnit 25 par sko. Kun 0,5% har over 100 sko. Hvor mange har du?

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign