Hvis du passer både dine børn og en ældre i familien er du en sandwich. Passer du også dine egne bedsteforældre eller børnebørn, er du en dobbeltsandwich! For nogle er det et mareridt drevet af dårlig samvittighed og mange tabuer. For andre er det den største gave i livet. For alle giver det nogle særlige udfordringer. Der gør, at du ofte glemmer én særlig person. Bliv en glad sandwich – læs her hvordan.

 - 94,3 KB

Sandwichgenerationens hverdag starter ofte tidligt om morgenen med at sørge for madpakker og morgenmad til børnene, inden hele familien – inklusiv dig - løber ud af døren. På arbejdet har du travlt, og på vej hjem tager du forbi din far, der blev udskrevet fra hospitalet i går, og køber ind på vejen. Du henter ungerne på vej hjem, hjælper med lektierne, laver maden, sætter vask over og efter putning, tager du computeren frem og arbejder et par timer, inden du og din partner går i seng. Du er træt. Og stresset af dårlig samvittighed. Tænker, at du ikke var længe nok hos din far, og at du var lidt fraværende i din søns lektielæsning. Din partner sover allerede. Øv. Men det har du faktisk også selv mest lyst til. Mens du falder i søvn, lægger du og planlægger dagen i morgen - og i al din omsorg, glemmer du desværre en person.

Nemlig dig selv.

Og glemmer du dig selv for længe, ender du med at bryde sammen på et tidspunkt og så er Fanden løs i Laksegade, for så er der ingen til at tage sig af noget som helst!

På samfundsplan er denne livssituation interessant, fordi der er flere og flere der lander i den. Med de særlige udfordringer det giver mht pasning af børn og ældre + et øget behov for fleksibilitet på arbejdspladsen. Vi taler bare ikke om den. Mens vi fx har børns første sygedag, har vi ikke ældres første sygedag. Arbejdspladser har ikke særlige tilbud til sandwichs. Det vil dog blive mere og mere nødvendigt, for i takt med at vores velfærdssystem inddrager det personlige ansvar mere og mere, vil vi også se, at flere og flere kan kalde sig en sandwich – og det vil øge behovet for oplysning og brugbare værktøjer.

 - 35 KB

I samarbejde med Ældre Sagen har jeg lavet et foredrag, der tager denne livsform og dens udfordringer op. De har bla. udviklet et meget brugbart og gratis værktøj, som familier kan koble sig op på, nemlig Familieuniverset som du kan finde her www.familieuniverset.dk

Denne artikel samler op på de vigtigste pointer omkring det at være en sandwich. På de idealer, værdier, adfærd og normer, som vi kan møde og aktivt vælge til og fra, når vi står midt i det.

IDEAL: Opgiv og bliv til multimennesket

Vores tid dyrker idealet om det hele menneske. Men det er altså gab at tro, at vi kan være zenagtige livet igennem, med mindre du bor i hule langt pokker i vold fra alle andre mennesker. Og slet slet ikke i en så presset situation, som en sandwich er i.

Næh – giv dig i stedet hen til den perfekte ubalance, hvor det vigtigste for dig er at prioritere mellem alle de mange gøremål og relationer, som du har i sådan en situation. Giv derfor op.

Giv op på den forestilling du har om, at du med lidt strammere planlægning, mindre søvn og hårdere arbejde kan nå det hele. Bliv i stedet til det jeg kalder for multimennesket.

Multimennesket er det hele menneskes afløser, og tror ikke på, at man hele tiden kan være total zenagtig og have balance i livet på alle punkter samtidig. Tværtimod er multimennesket i stand til at favne en lang række selvmodsigelser, kontraster og modpoler, og kan navigere (forholdsvist!) stressløst rundt i det foranderlige landskab, som vores tid er. Multimennesket tror på paradokser og på at man gerne må indeholde selvmodsigelser og rod i hjernen, for sådan er livet bare. Og at det er ok, så længe du gør det, der er vigtigst.

Som sandwich er det vigtigste for dig nok at være til stede i de menneskers liv, som du elsker og gerne vil passe på. Beslut dig for, hvem du vil være ansvarlig for i prioriteret rækkefølge – og husk at skrive dig selv på. Og fyld op med din tid så du stadig kan ånde normalt – og sig nej til resten.

Du kan læse mere om multimennesket her  http://emiliavanhauen.dk/flx/dk/artikler/2015_cyklisk_og_multi/

VÆRDI: Nærvær

Er du på? For det forlanger vores tid at vi er. Næsten hele tiden. Enten på nettet, tv-serien, facebook, mobilen – på en million aspekter af livet. Men det, der er vigtigt, når du er en sandwich, er at være de rigtige mennesker og opgaver. Og vigtigste af alt: at være nærværende, mens du er der. Ellers rammer den dårlige samvittighed dig, som en løbsk forhammer. Og det – tro mig – ønsker du ikke!

Hvad driver dig indefra? Hvad betyder virkelig noget for dig? For de fleste er det kærlighed. Det at være en vigtig del af et andet menneskes liv – og selv at have vigtige mennesker omkring sig, der fylder ens hjerte op. Det oplever du faktisk på mange måder, når du er en sandwich. Det føles bare ikke, som om der er plads til det, fordi arbejdet kræver meget af dig, og alle de almindelige gøremål gør også.

Gør det nemt for dig selv. Lad være at stryge tøjet. Spis rester fra dagen før. Lad børnene passe engang i mellem hos vennerne. Sig nej til din chef og fortæl ham eller hende om situationen. Skaf dig omsorg og lethed i hverdagen, fordi du selv skal bære så meget mere.

Og glæd dig over, at du har mulighed for at dyrke kærligheden mere end du plejer overfor de mennesker, der gav dig så meget, da du har brug for det.

ADFÆRD: Inddrag omverden

Fordi kvinder traditionelt er den sociale lim i samfundet, og derfor dem, der sørger for, at vi alle har det godt (noget firkantet sagt), så er det ofte også kvinden i familien, der står for det overordnede omsorgsansvar. Men sådan behøver det ikke at være. Fordel ansvaret i familien. Inddrag andre søskende, partneren, de ældres venner, børnene for den sags skyld – og gør det til en familiebegivenhed at passe på den ældre. Brug evt www.familieuniverset.dk til at koordinere de opgaver, der fordeler sig, og gør alle ansvarlige for at alle får det bedst mulige ud af situationen.

Lav også et tidsregnskab og få et realistisk overblik over, hvor meget tid du egentlig har til de forskellige opgaver du har påtaget dig, og husk også at lave et energiregnskab, så du ved, at hvis du har brug for 8 timers søvn, for at hænge sammen, så skriv det ind. Ellers er tidsregnskabet bare en plan, der giver mere stress.

NORMER: Bryd tabuerne og være ærlig

Kan han da for pokker ikke bare snart dø?!! Sådan er der mange, der synes, at man ikke må tænke. Selvom de gør det.

Føj, hvor er det ulækkert! Det må man heller ikke tænke, hvis man skal skifte sin ældres ble eller vaske tøjet. Men det gør mange. Og det gør ikke situationen lettere.

At passe sin ældre kan pludselig gøre, at du opdager sider af sig selv, du bestemt ikke kan lide. Men som er vigtige at anerkende, fordi de er der. Og fordi de ikke er et udtryk for manglende omsorg eller følelsesmæssig afstumpethed. I virkeligheden er de oftest blot en naturlig reaktion på en usædvanlig situation, og i stedet for at bruge en masse energi på at undertrykke dem, eller bebrejde dig selv, at du overhovedet kan tænke sådan, så lad dem komme op til overfladen og del dem med en, du stoler på. På den måde får du luft. Og sikkert derigennem mere energi til at yde den ekstra indsats, som du gør i situationen.

Tabuer tager energi væk fra det, der er væsentligt. At sætte sig fri at tabuerne, er at give sig selv frihed til at være den du er. På godt og ondt. Og gør dig i virkeligheden mere menneskelig.

Fordi vi igennem flere generationer ikke har været vant til at passe vores egne ældre og i stedet har overgivet det til det offentlige, skal vi til at ændre på vores normer for, hvad der er ok at tænke og gøre. Det er udfordrende, men også meget lærerigt. Brug situationen til at bryde med de begrænsende normer og tabuer, og øg dit overskud til at give mere ægte omsorg, der kommer fra lysten til at ville, fremfor pligten til at skulle - på en særlig måde, som andre har bestemt.

Er du en sandwich? Så hjælp dig selv til at få det bedste ud af en livssituation, der uden tvivl er krævende, men som også kan give dig tifold igen i kærlighed og indsigter, hvis du tør bryde nogle tabuer, finder ind til de vigtigste elementer i dit liv og lærer at sige nej til alt det, der altid kan vente….

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign