Af foredragsholder Emilia van Hauen, sociolog, HD(A) og trendrådgiver

Kvinder lyver. Det ved enhver ærlig kvinde. Ikke sandt? At vi lyver, er altså ikke noget særligt, men hvorfor vi lyver, burde få os til at holde op! Læs om det her og tænk evt. over, hvor meget, hvor ofte og hvorfor du lyver! Tjek her hvilken lyvelivsform du tilhører – og gør dig fri af løgnene: Princess Charming, Lady Tremaine, Miss Happy eller VitaDonna.

 - 63,1 KB

Den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag holdt reklamebureauet Envision et fantastisk seminar om kvinder og løgn, hvor jeg havde fornøjelsen af at sætte en sociologisk lup på emnet. 450 kvinder og nogle få mænd var mødt op for at blive præsenteret for undersøgelsens resultater. 1500 mænd og kvinder havde svaret på spørgsmålene, og det viste sig at 37% af de kvindelige deltagere indrømmer at have løjet for sig selv i løbet af den seneste uge, mens 35 % indrømmer at have løjet for andre i samme periode. Og hele 9 ud af 10 af både kvinder og mænd mener, at kvinder lyver.

Tallene i sig selv er høje, men hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg at de i virkeligheden er endnu højere! Desværre. For løgnene er nemlig primært båret af urealistiske forventninger til sig selv og sin egen perfektionsgrad – og så må der jo lyves, stort! Både overfor omverden, men i høj grad også overfor sig selv, for at få forventning og virkelighed til at passe sammen. Kvinderne i Envisions undersøgelse løg ’for at skjule noget på hjemmefronten’, ’for at skjule noget på arbejdet’, ’for at virke klogere’, ’for at virke sjovere’, ’for at virke mere interessante’ eller simpelthen ’for at virke perfekte’.

Perfektion dræber

Ønsket om perfektion handler i bund og grund om angsten for at blive udstødt af fællesskabet. Hvis jeg er perfekt, så er jeg stadig med i gruppen, er tanken. Og det er jo en sympatisk og forståelig grund. Alligevel er det sørgeligt - ubeskriveligt sørgeligt! - at vi efter 100 års kamp for ligestilling, ender med at blive i et selvbestaltet bur af urimelige forventninger til først og fremmest vores egen fuldkommenhed. På den måde har vi transformeret hundredtusindvis af kloge, selvstændige, selverhvervende kvinder, der faktisk vader i succes, til nogle selvmutilerende væsener, der aldrig er tilfredse med deres liv, fordi der altid er noget, der kunne blive bedre.

Min opfordring den 8. marts var derfor, at lade denne Kvindernes Kampdag markere den første dag i de næste 100 år, hvor vi kvinder ALDRIG ALDRIG ALDRIG mere lyver os bedre – eller ringere! - end det vi er. Tværtimod har vi en søsterforpligtelse til at lade os selv være præcis så dygtige, smarte, smukke, modige og kiksede, opgivende, asociale, egoistiske, som vi rent faktisk er. Det er nemlig kun os selv, der kan sætte os fri af disse løgne nu. Og dermed frigøre os selv – og alle andre kvinder.

Hvad er det da for værdier og idealer vi er udspændt imellem når vi lyver – eller ikke gør?

PERFEKTION & MENNESKELIG

Som nævnt har vi nogle urealistiske forestillinger om perfektion, og det der kan frigøre os fra dem, er at opgradere vores menneskelige side. Indse at vi er fulde af fejl og mangler – men alligevel værd at elske. Ligesom vi elsker vores mangelfulde partner, ven/inde, børn osv. At være menneskelig er at sætte sig selv fri, til at være den vi er, på godt og ondt.

PRINSESSE & DRONNING

Moderne kvinder kæmper også en anden kamp. Nemlig kampen om hvilket kvindeideal vi helst vil lade os inspirere af. Vi dyrker den selvstændige kvinde, der tager magten til sig og gerne vil sætte en dagsorden og klare sig selv. Her har dronningerollen sin berettigelse som inspirationskilde til moderne kvinders selvforståelse. Men på den anden side forventes vi også at være søde, blide og bløde, og pakke aggressionen væk, hvis ikke vi skal stemples som en superbitch, og her er det de klassiske prinsessedyder der dyrkes. Altså forsøger mange at finde en form for balance mellem at være prinsesseagtig, og dermed god, sød og uskyldig, på den ene side, og dronningeagtig, og dermed handlekraftig, magtfuld og klog, på den anden. Det giver os fire lyvelivsformer.

PRINCESS CHARMING

Det er hende der i ”gamle dage” blev kaldt den pæne pige. Hende, der forsøger at leve op til alle andres forventninger, og gerne vil have at alle omkring hende har det godt. Hun dyrker sødmen, blidheden, rummeligheden, og oplever sit værd i kraft af andres kærlighed til hende. Hendes stræben efter at blive elsket, får hende til at søge perfektionen i sin egen person, og det forhindrer hende i at for alvor at mærke, hvad hun selv har lyst til og brug for.

På Envisions seminar spurgte jeg deltagerne om hvor mange, der kunne identificere sig med denne livsform. Ingen rakte hånden op. Ingen. Og det er løgn! Princess Charming livsformen er nemlig skyld i mange kvinders stressnedbrud, fordi de ikke kan sige nej til dem, der beder dem om noget, de ikke har lyst eller tid til at gøre. Og det er faktisk synd ikke at tage denne livsform til sig, for først når man erkender, at den også er en del af én selv, kan man sætte sig fri af den – hvis det er det, man ønsker!

Tornerose er et idealbillede på en Princess Charming (findes der overhovedet en heltinde der kan være mere passiv???), og i en virkelig udgave er Prinsesse Diana et glimrende eksempel på det.

Princess Charming tror på denne løgn: ”Jeg elsker dig betingelsesløs!”

LADY TREMAINE

Den selvsikre og handlekraftige kvinde, der dyrker perfektionen for at opnå social status og magt, er en Lady Tremaine, nemlig Askepots onde stedmor. Angsten for at blive udstødt ved bla. at bryde de eksisterende normer, lagt sammen med hendes intelligens og ambitioner, driver hende til på aggressiv vis at udnytte sine omgivelser for at opnå egne mål. På en absolut ikke særlig sympatisk måde. Til gengæld er hun uovertruffen i at have et overblik og kontrollere en proces, så man når målet.

Alligevel er hun den livsform, som rigtig mange kvinder kunne genkende på Envisions seminar! Det er her superbitchen træder i karakter, når omgivelserne er nogle drys – og det har mange kvinder erfaret. Men ingen kan lide sig selv i den rolle. Så for at blive fri af den, skal vi opgive perfektionen og lade omgivelserne selv træde i karakter.

Lady Tremaine tror på denne løgn: "Hellere være frygtet end elsket!"

MISS HAPPY

Hun er glad, ukompliceret, lever i nuet og lader sig inspirere af omgivelserne. Sådan er en Miss Happy. Og da hunbare er, har hun ingen tanke for hvordan hun burde være, hvorfor hun gerne er sur, tvær, urimelig og andet mindre flatterende, når hun er det. Hun er med andre ord menneskelig. Men også lidt naiv og svær at holde fast på noget. Selvforglemmelse er et af hendes fine træk, sammen med hendes umiddelbare omsorg for omverden, fordi hun netop lever meget i nuet og i øvrigt leger sig gennem tilværelsen. Noget rigtig mange moderne kvinder kunne tage til sig med stor fordel.

Den islandske sanger Bjørk er et fint eksempel på en Miss Happy, der lever i sine følelser og som gerne udfordrer sine omgivelsers normer, ved bare at gå efter det der gør hende glad.

Miss Happy tror på denne løgn: "Det her varer ved for evigt!"

VITADONNA

Hun er den handlekraftige kvinde, der har taget magten over sit eget liv – og gerne over andres også – men på en måde, hvor der er plads til menneskelige fejl og mangler. Hun dyrker empatien eksplicit, og har et højt selvværd, der gør hende kreativ og skabende i sin tilgang til livet. Hun er af den overbevisning, at i livet er alt muligt, bare man går efter det. Sensualitet er også en af hendes karaktertræk; hun elsker at sanse livet på mange forskellige måder og har en generel optimistisk holdning til tilværelsen.

Chefredaktør Anne Knudsen er et godt eksempel på en Vitadonna; en kvinde der i udbredt grad er i kontakt med sin kvindelighed, og som ikke er bange for at sætte en dagsorden, der også indebærer det at kunne tage fejl.

Vitadonna tror på denne løgn: "Jeg lyver ikke længere.....!"

Hvem mon du identificerer dig mest med? Og ville du hellere være en anden? Hvis du ønsker det sidste, har du nu muligheden for at se sandheden i øjnene og gøre noget ved det :-)

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign