Hvordan ved du, om du er ved at få et hjerteanfald? Hvornår føler du dig helt sikker på, at du ikke bare er hysterisk, pylret, unødig angst og opmærksomhedskrævende, men tværtimod handler fornuftigt og nødvendigt, når du insisterer på en ambulance med udrykning? Skal du falde om, før du tager det alvorligt – eller håber du på, at nogen omkring dig tager din tilstand seriøst og handler passende, fordi du allerede selv er på vej til at bevæge dig videre til en anden sfære? 
Jeg synes det er skræmmende spørgsmål, for jeg aner faktisk ikke, hvad jeg selv skal svare på dem. Andet end at jeg helt klart vil insistere langt tidligere på en undersøgelse end for få måneder siden. Som ambassadør for Hjerteforeningens Elsk Hjertet indsamlingskampagne er jeg blevet klogere på kvinder og hjertekarsygdomme. Udover indsamlingen er et af målene at oplyse os alle om, at der mangler midler til at forske i kvindehjerter, og at størstedelen af forskningen i hjertekarsygdomme er bedrevet på mænd. Selvom der i dag dør flere kvinder end mænd om året af syge hjerter. De fleste af os ved nemlig, at et hjerteanfald er noget med strålesmerter ud i venstre arm, smerter i brystet og åndenød. Og de fleste af os ved, at hjertekarsygdomme som regel er noget, der rammer mænd – og gerne direktører, der lever for fysisk passivt og fedt. Men det er myter. Når Kaj Holger i Krøniken falder om, mens han tager sig til brystet, bekræfter han blot en gammel myte, for i virkeligheden er der større sandsynlighed for, at det er Karin, der dør af det. Det gør ca. 9.000 danske kvinder om året. Mod ca. 8.000 mænd. Med andre ord dør der en dansk kvinde i timen på grund af en hjertelidelse.
Hvordan ved jeg som kvinde, at jeg er ved at få et hjerteanfald? Symptomerne for kvinder er nemlig langt mere diffuse og ukendte. Og derfor kunne jeg godt ignorere dem, og afskrive dem som pyller.  Nogle af dem handler om koldsved, ubehag i brystregionen, åndenød, følelse af slaphed, søvnforstyrrelser – og ikke mindst at noget er rivende galt. Symptomer som jeg i en eller anden grad kender fra mit liv som moderne kvinde med arbejde, familie og et aktivt socialt liv. De kommer og går afhængig af hvor travlt jeg har – og hvor travlt resten af familien har. Kvinder har i tusindvis af generationer båret en kulturel arv, der består i at pleje det sociale liv. Derfor venter kvinder også i længere tid før de går til læge, og er traditionelt dårligere til at passe på sig selv, og meget bedre til at passe på deres mand og børn. Det ligger simpelthen i vores kulturelle genetik. Ikke at det er nogen undskyldning. Hverken for at bitche over mændene eller for at ignorere os selv. For i dag er mændene også gode til at pleje det sociale, og kvinderne har gennem deres økonomiske selvstændighed mange muligheder for at tage større vare på sig selv. 
Da jeg i forsommeren begyndte at få trykken for brystet, hurtigere hjerterytme og lide let af åndenød, bestilte jeg tøvende og samtidig overbevist en uges yogaophold på Lesbos. Alene. Det sidste år har jeg haft alt for travlt, og da jeg kender til risikoen for at gå ned med stress, mente jeg det var det et fornuftigt træk at forsøge at nulstille mig selv, inden efterårets bookede kalender skulle startes op. At det ikke skulle være en pling-pling-røgelse ferie, men derimod et arbejdsophold spundet ind i fordybelse, uforstyrrethed og kropslig balance, var hele fidusen ved rejsen. Sidstnævnte symptom var det, der i virkeligheden drev mig derned. Noget var godt nok ikke rivende galt. Det var bare galt. Min krop fungerede ikke som den plejede – heller ikke mit hjerte. Derfor opsøgte jeg Hjerteforeningens Rådgivningscenter og kørte en test igennem. Den viste, at jeg var i rigtig god form. Jeg var beroliget, men ikke helt rolig. Min krop talte nemlig stadig til mig. 
Når jeg deler den historie med andre kvinder, ser jeg også angsten i deres øjne. Vi er vant til at høre om cancer i forbindelse med kvinder, selvom der årligt dør 1500 flere kvinder af hjertekarsygdomme end af cancer. Konsekvenserne af hjerteslag og apopleksi er velkendte. Hvis ikke døden indtræffer, kan der opstå en masse andre komplikationer. Sanne Salomonsen har været god til at oplyse os andre om det. I dag er flere og flere kvinder heldigvis begyndt at blive bevidste om, at de er i risikogruppen. Også fordi flere kvinder i dag lever mere som mænd traditionelt har gjort, med deraf følgende sygdomsmønster. Kvinders hjerter er desværre også begyndt at være marineret i flødesovs, cigaretter, alkohol – og stress. Til gengæld har vi en veludviklet intuition, og selvom det ikke er en så sikker diagnose som ondt i brystet og strålesmerter i venstre arm, så skal vi ikke desto mindre lytte, når vores intuition fortæller os, at noget er rivende galt. Så skal vi ikke bare tage en pille og lægge os. Vi skal insistere på at få alle de undersøgelser, som mænd også får tilbudt. Det viser sig nemlig også, at kvinder bliver underbehandlet i forhold til mænd, hvis den rigtige diagnose overhovedet bliver stillet i tide. Kun 69% af alle kvinder, der blev indlagt med en blodprop i hjertet i 2006 var i live efter et år. Det tilsvarende tal for mænd er 80%. Altså overlever 11% flere mænd. Et andet problem er, at kirurgerne ikke har værktøjer til operere med, som er udviklet til kvinder. De er enten udviklet til mænd eller børn, hvilket gør at kvinder bliver fejlbehandlet. Ligeledes med medicinering, som i størstedelen af tilfældene kun er afprøvet på mænd, selvom man ved at kvinders kroppe er mindre og reagerer anderledes end mænds.
 Uvidenhed, manglende forskning og myter dræber kvinder, og derfor er Hjerteforeningens arbejde med Elsk Hjertet kampagnen så vigtig, for de indsamlede millioner skal bruges til at oplyse os alle - lægerne, sygeplejerskerne, kvinderne selv og deres mænd - gennem den rette forskning. Moderne kvindehjerter skal nemlig ikke rime på flødesovs – det skal rime på livslyst. Elsk hjertet – det er det, det er der for! 
Se mere på www.elskhjertet.dk

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign