Af foredragsholder Emilia van Hauen, sociolog, HD(A) og trendrådgiver 

Har været bragt i Jyllandsposten.

Hvordan er du klar til din ferie? Drømmer du allerede nu om at svæve væk i en kravløs tilstand, eller længes du efter en verden af nye indtryk? Vores tid kræver konstant på-ness og et løbende flow af resultater. Hvilket passer fint med de perioder, hvor man er tændt af en indre aktivitetsild, men dårlig med de perioder, hvor man må trække stikket og gå ind i sig selv, for at finde frem til ens egen kilde til genialitet. Tjek hvilken ferie-udviklings-livsform du skal dyrke, for at være mest i sync med dig selv: Glad Tudekiks, Vandrehelt, Grublemunk eller Medaljenørd.

 - 93,1 KB

De sidste seks uger har det været mig næsten umuligt at tænke en lige tanke. Og hver gang jeg satte mig for at skrive eller læse noget, sad jeg og gloede på en flimrende blank skærm eller en masse tegn, der tog sig en fejende svingom på papiret, og som ingen mening efterlod. Efter nogle dage overgav jeg mig til denne fremmede tilstand, og besluttede mig for at gøre noget, der normalt ville efterlade mig kold af angst: Jeg ville bare følge med og …gys!... ikke styre en eneste lille tanke eller skynde mig at handle mig ud af tilstanden. Og i øvrigt lade tårerne komme, som de gjorde overraskende meget. Jeg blev til en glad tudekiks – og det var faktisk befriende.

Nu er jeg så småt på vej ud af denne nærmest meditative tilstand, men beriget med nye indsigter og et ændret indre DNA, som har befriet mig fra nogle hæmmende overbevisninger. Det er stort og fantastisk og vel også nødvendigt, for at man kan blive ved med at udvikle sig som menneske, og være i kontakt med sine kreative evner.

Hvor mon du er mellem aktivitet og aktiv passivitet? Og hvad har du brug for at gøre, for at få mest muligt ud af din nuværende tilstand? Tjek matrixen ud og se hvor du befinder dig.

KONTEMPLERE - PRÆSTERE

At præstere resultater gennem aktivitet er nødvendigt, hvis vi skal overleve. Det er ikke nok blot at tænke dig til en lækker steg; du skal også nedlægge dyret og forberede kødet. Sådan har det været altid, og selvom vi i dag har mange midler til at holde os i passiv passivitet og stadig overleve, ligger der stadig en enorm mængde prestige i at kunne levere særlige præstationer. Oven i købet i så høj en grad, at 25% af befolkningen føler sig jævnligt stressede.

Derfor er det lige så vigtigt at kunne gå ind i sig selv, fordybe sig, og til tider forglemme sig selv, og bare være i flow med det, der nu er, og lade visdommen komme til sig – en slags aktiv passivitet. Altså er det godt at kontemplere, at blive lidt virkelighedsfjern på den gode måde og fortabe sig i tanker og fantasier, så man kommer ud af tilstanden igen, men med en ny og (forhåbentlig) mere oplyst bevidsthed om, hvem man er, hvad man vil og hvad man har at byde på. Desværre har denne tilstand lidt svære kår i vores præstationssamfund, men begrebet mindfulness, Otto Scharmers Teori U, det øgede udbud af såkaldte silent retreats, og ikke mindst den mere og mere udbredte brug af meditation, taler for en større accept af disse frugtbare tilstande. 

ÅBEN - PLANLAGT

At kunne planlægge, sætte sig et mål og lave en strategi for at nå dertil, har også altid været et af menneskehedens nødvendige overlevelsesmekanismer. Og det bringer mange af os derhen, hvor vi gerne vil. Det svære er at være vedholdendende på sit eller sine mål, og udvise den rette blanding af selvdisciplin og stædighed, så man overvinder den modstand (inklusive ens egen dovenskab!) som man helt sikkert vil støde på. Når man det planlagte og får det forventede, føler det oftest som en sejr, og man får energi til at gå videre og sætte sig nye mål.

Ulempen ved at være meget målrettet er, at man kan miste de muligheder som livet uventet tilbyder en i form af nye relationer eller nye tanker. Derfor er det også vigtigt at være åben, til tider meget åben!, overfor livet i almindelighed og andre mennesker i særdeleshed. Det er herfra man kan hente ny og uventet inspiration til noget, man aldrig havde forestillet sig ville interessere en, men som gav en lige præcis den manglende brik til at blive … genial! At være åben og modtagende uden at forvente noget ganske særligt, er en udfordrende tilstand at befinde sig i for mange i den vestlige verden, fordi vi er opdraget til rationale og resultater, og af samme årsag er det endnu vigtigere at overgive sig jævnligt til denne åbne tilstand.

GRUBLEMUNK

Grublemunken befinder sig mellem det planlagte og kontemplation, og denne livsform kan du med fordel dyrke, hvis du føler trang til at fordybe dig indenfor et særligt område. Det kan enten være et nyt område, eller det kan være en yderligere specialisering indenfor et felt du allerede kender. Vores tid er så kompleks, at specialisering er en smart ting at tage til sig, da det udover en personlig tilfredsstillelse, også ofte er vejen frem til den fede karriere og sorte bankkonto. Samtidig vil den styrke din evne til indre ro og give dig en følelse af selvtillid og selvværd, for du ved at det du siger og gør, har rod i noget der er sandt og rigtigt. Føler du dig for letbenet ift din karriere pt, eller har du brug for grounding helt generelt, vil Grublemunken være den oplagte livsform at dyrke i din ferie. Find ud af hvor dit ømme punkt er, hvor du gerne vil have noget mere tyngde, og gå i gang med at fordybe dig i den viden, handling eller bevidsthed og kom styrket ud efter din ferie – klar til at præstere på et nyt niveau. 

MEDALJENØRD

Medaljenørden befinder sig udspændt mellem det planlagte og at præstere; altså en livsform hvor det handler om at opnå de mål man sætter sig ved at handle på dem. Og nørd er i dette tilfælde et positiv udtryk for en person, der dyrker noget til excellens. Med andre ord ved du, hvad du vil, og du ved hvordan du skal opnå det, nu skal du bare gøre det! Det er denne livsform, som i årevis har haft den højeste status i vores samfund, men som – når den misbruges udi ekstremiteten – sender folk på stressnedbrudslejr og nogle gange helt væk. Denne livsform skal du dyrke, hvis du trænger til at komme udover stepperne, og du også ved hvor du skal lande, men mangler energien til at få dem sat i søen. Det handler om at blive så selvbevidst, at du ved hvad du har at tilbyde verden, og at du vil gøre det på et excellent niveau (måske fordi du kommer fra Grublemunken), så du nu er i stand til at flytte verdner. Vær opmærksom på, at selvdisciplin og målrettethed er to egenskaber du skal dyrke, for at være en ægte Medaljenørd.

GLAD TUDEKIKS

Når du står i spændingsfeltet mellem at kontemplere og være åben, er du en Glad Tudekiks. Her handler det om at være åben overfor de følelser, der presser sig på for at blive bevidste og flytte dig i en ny retning, så du kommer mere i balance med det, der rører sig i dig. Når du er i kontakt med sine følelser, kommer du som regel også mere i kontakt med din kreativitet, din grundlæggende skaberkraft, der er om noget er afhængigt af ens egen indre kilde til liv – hvilket jo er ens følelsesunivers. Som man i øvrigt ikke altid kan sætte ord på, men mere blot er en stemning i kroppen og sindet. Som Glad Tudekiks får du også en enestående mulighed for at lave et reality tjek på din livssituation, og ikke mindst blive bevidst om de idealer og værdier, som du hidtil har styret efter, stadig gælder – eller måske skal udfordres. Selvom det kan være en højst angstprovokerende tilstand at være i, er der meget renselse og ny energi i den, hvis du altså tør overgive sig til og bare følger med de følelser der dukker op og så ser hvad det giver af indsigter.  Har jeg måttet konstatere….. J

VANDREHELT

Vandrehelten befinder sig mellem det åbne og det præsterende, og her vil du være, når du har brug for at gå ud og mærke verden på ny ved at opleve den hands-on. Du vil sandsynligvis opleve en form for usikkerhed, der åbner dig overfor nye ting, og som derfor giver dig oplevelser og møder, som du ikke havde regnet med – endsige tænkt over eksisterede! Denne frugtbare usikkerhed kan hjælpe dig til et nyt niveau af selvindsigt og give dig adgang til at tilegne dig nye færdigheder, som igen kan give dig nye muligheder. Denne livsform oplever man tit at være i, når man starter nyt job, forhold eller måske en ny uddannelse. Og man kan med fordel opsøge denne livsform, hvis man synes man er strandet i en kedelig forudsigelig hverdag, men ikke orker at sætte sig ned og tænke og føle for meget over tingene. 

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign