Af Emilia van Hauen, sociolog og foredragsholder

Kan du finde ud af at drømme de drømme, som ændrer verden? Har du de fire ting med, som skal drive dem? Og har du det der skal til, for at turde stå imod modstanden?

Nobels Fredspris har vakt oprør. Sidste år da lederen for en krigsførende nation, præsident Obama fik den. I år fordi den bliver givet til den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo, der sidder i fængslet. Nu kræver selv de gamle systemronkedorer nye tilstande af åbenhed i Riget i Midten. Drømmen er fuld ytringsfrihed. Hvordan ser dine HR, PR, HU og PU drømme ud? Tjek de fire ting du skal have med, for at drive dem i Drømmematrixen nederst i artiklen.

Og hvad kommer din drøm til at betyde for menneskeheden?

Urealistisk med ytringsfrihed? Nej – ikke på sigt. Store drømme bliver i starten ofte kritiseret for at være urealistiske. De går udover den eksisterende norm og udfordrer de eksisterende systemer, strukturer, værdier, adfærd og idealer. Og det er præcis, hvad store drømme skal. Ellers bidrager vi ikke til evolutionen af verden. Samt en forbedring af menneskers levevilkår. Men det er også derfor, at de ofte bliver latterliggjort, hånet, forklejnet, miskrediteret og mere af samme skuffe. Det vigtigste tidspunkt at holde fast i en drøm, er når modstanden rejser sig – for så er det ofte, at man har fat i noget rigtigt. Hvis man tør udviklingen.

Hvilken vedtaget sandhed udfordrer din drøm?

Drømme er ikke romantik. De er ofte benhård realisme, der jævnligt kræver store ofre og indsatser for at lykkes, men som alt for ofte dømmes til hjørne af rationalister, som (måske) ikke tør udfordre den eksisterende verden.

I vores del af verden har de fleste af os vores på det tørre. Vi er stadig verdens lykkeligste land, vi har stadig et velfærdssystem der hjælper flere end det svigter, vi har en udbredt ligestilling mellem kønnene, vi er rimeligt oplyste, og vi slår ikke længere vores børn. I hvert fald ikke i fuld offentlighed. Vi har det faktisk godt. Og derfor drømmes der ikke altid så stort, som vi kunne, fordi vi ikke skal kæmpe for at få det godt. Men skal vi flytte verden, skal vi drømme urealistisk. Og kunne stå imod al den kritik der kommer, fra dem der er bange for at tabe terræn, tryghed og tillid til de eksisterende sandheder.

Hvilken drøm venter du på at skabe? Hvorfor venter du?

Når du læser dette er jeg i Ghana for CARE Danmark (www.care.dk) Et land hvor de langt fra har de samme muligheder som vi. Vi skal bla. besøge en hekselandsby, som bebos af kvinder, der er blevet udpeget til at være hekse i deres landsby, og derfor har måttet flygte fra den. Altså forlader de deres liv, familie og selvværd (de fleste tror selv på at de er hekse og dermed værdiløse) udelukkende på baggrund af en anklage fra en anden, der måske bare er misundelig på dem.

Hvilken drøm forlod du? For hvis skyld? Skal den mon leve igen?

I Ghana kan de fleste drømme lidt mindre stort end i DK. De har ikke et velfærdssamfund. Som mange kommer til Danmark for at lade sig inspirere af. Den 30.11 er København vært for en TEDx konference, hvor temaet er Det gode liv. Det bliver en fuldstændig fantastisk dag med de skøreste, klogeste, viseste indlæg fra danskere, der alle har noget på hjerte. Og jeg er glad og benovet over, at jeg har fået lov til at holde åbningstalen, der skal handle om hvorfor vi danskere er verdens lykkeligste i verden. TED.com er kult for dem, der kender til det. Her ligger der 18 minutters taler fra de mest inspirerende mennesker i hele verden. Det er som en bibel fyldt til randen med sigende tanker om livet og menneskene. I gamle dage slog man op på skriftsteder; i dag slår man op på TED.com :-)

Drømme er dog ikke kun urealistiske. Der er også mange realistiske drømme. Og de kan være drevet af hjertet eller af praktiske årsager. Hjertedrømme er dem, der er lettest at beundre, mens de praktiske er de lidt kedelige. Men de praktiske er jo helt fantastiske til at gøre hverdagen lettere, og de drømme er ikke spor ringere end hjertedrømmene. Det vigtigste ved drømme er dog, at de gør dig – og verden! - levende. Hvordan er dine drømme? Min matrix giver dig fire måder at drømme på: Du kan enten drømme HR(hjerte/realistisk (yes – der er virkelig tale om Human Ressource :-)), PR(praktisk/realistisk (smart træk at satse på disse drømme også!), HU (hjerte, urealistisk (lyder dumt, men ændrer verden) og til sidst PU (praktisk, urealistisk (same same...)).

Hvordan ser dine HR, PR, HU og PU drømme ud? Og vil du gøre noget ved dem?

I drømmematrixen nedenfor kan du se eksempler på alle fire typer. Lifestraw er en begyndelse på rent drikkevand til alle; en af verdens største udfordringer. FN’s Millenium Mål når vi måske ikke i 2015, men de nås en dag inden alt for længe. Og hvornår er det lige, at ingeniørerne omsider får opfundet teleportation, så man slipper for rejser med DSB klokken nat, og kan komme til Shanghai på 4 sekunder?!

 - 54,8 KB

Kontakt mig

Emilia van Hauen
Trelleborggade 20, 3
2150 Nordhavn

T: +45 2628 2618
E: emilia@emiliavanhauen.dk

CVR-nr: 21 31 56 05
Bank: Spar Nord Bank
Reg-nr: 9102
Konto: 457 5474 387

Privatlivspolitik

Book mig til foredrag

Kontakt mig her
Dudal Webdesign